Šta je novo?

Zemun

Пешачка Главна улица и улица која повезује Земун и шеталиште на обали - далека будућност.
 
"Vodena skulptura" u Gospodskoj ulici.

Sama ideja, forma i obrada površina su dobri. Međutim pozicioniranje, postolje i uobičajena baruština su loši. Kako su pobogu došli do toga da je postave baš ovde? Takođe, kako je moguće da oko tolikih fontana u Beogradu uvek postoji bara, a pogotovo da se to I DALJE dešava i sa novim fontanama? Ovde nije kriv izvođač, nego je autor morao znati da voda pada na previše usku površinu, da se tu razbija i da MORA da prska i izvan površine postolja koje bi trebalo da je skuplja.

Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

Dobra stvar je ipak da je popularna među preostalim vrapcima, kojima neki prolaznici na njoj ostavlju pecivo.

Pogledajte prilog 4
 
Parkić na gornjoj slici je rađen brat bratu 3-4 meseca pošto je ogromnih dimenzija od nekih 20 x 20 m :lol:
Ne smem ni da poomislim koliko će trajati rekonstrukcija ovog bliže pijaci pošto u sebi ima i najsavremenije čudo tehnike zvano fontana koje sigurno iziskuje mnogo kompleksnije radove.
Posebna priča će biti ako se ostvari ovo pisanije o reknostrukciji Glave i Keja i to istovremeno jer kakvi napredni mozgovi o tome odlučuju ne bi me čudilo da to urade!
 
Ona mala kružna zgrada na Zemunskoj pijaci ("žitni kantar"), tamo gde je parking, JOŠ UVEK nije završena. Rekonstrukcija je počela 8. Avgusta 2017. godine. Zgrada je napravljena još pre prvog svetskog rata.

Besparica zaustavila obnovu „Žitnog kantara” , 11.03.2018.
http://www.politika.rs/sr/clanak/399910 ... og-kantara
 
Kakva besparica sad otkud pa to kako je moguce a super nam ide
 
Raspisan tender
Radovi na rekonstrukciji i restauraciji Zemunske tvrđave u Beogradu, oblikovano po partijama.Partija 1- radovi na rekonstrukciji i restauraciji jugoistočne kule sa istočnim zidom, kat parcela 345 KO Zemun Partija 2- radovi na rekonstrukciji i restauraciji bedema Zemunske tvrđave- kule severoistočna, jugozapadna i severozapadna sa severnim, zapadnim i južnim zidom
http://portal.ujn.gov.rs/Dokumenti/Javn ... dd=2098662
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=577889#p577889:1ehxqf5q je napisao(la):
DzonTravolta » Uto Okt 30, 2018 3:14 pm[/url]":1ehxqf5q]Zemunska tvrđava nije u Beogradu :mrgreen:

Nije ni u Zemunu nego u Gardošu ;)
 
Primetih da opština Zemun nema svoju temu na Beobuild-u, što je zaista šteta, jer je to jedina beogradska opština sa pedigreom (austrougarskim nasleđem) :).

Neki opšti faktografski podaci o opštini, preuzeti sa sajta Wikipedia:
  • Površina: 15.356 ha
  • Populacija: 168.170
  • Slava opštine: Vozdviženje Časnog Krsta — Krstovdan (koji se slavi 27. septembra)
  • Dan opštine: 5. novembar, datum kada je srpska vojska oslobodila Zemun u Prvom svetskom ratu.

Zemun, nekada zaseban grad, u sastavu beogradskih opština je od 1934, s prekidom od 1941. do 1944.[2] godine. Godine 2004. od dela Opštine Zemun formirana je Opština Surčin.

Od obrazovnih institucija, Zemun ima 15 osnovnih škola, jednu muzičku školu, 8 srednjih škola, 3 više škole i 1 fakultet.

Zemun je pretrpeo urbanističke nepravde velikom divljom gradnjom u naseljima Altina, od polovine 90ih naovamo. U određenim delovima opštine je primetan (veliki) bum individualnog investitorskog urbanizma, ali u poslednje vreme postoje pozitivne promene u vidu većih uređenih naselja poput Zelene Avenije, Zemunskih kapija i Gornjeg grada. Jedan od većih zagađivača - toplana u naselju Save Kovačević, koja je koristila mazut, je planirana za zatvaranje od naredne grejne sezone, o čemu se već pisalo na ovom forumu.

Svi veliki industrijski giganti opštine - Zmaj, Teleoptik, Navip, Insa danas ne rade. Ikarbus se još nekako drži. Zahvaljujući autoputu koji prolazi kroz optšinu, na njega je naslonjeno dosta trgovačkih centara poput Tempa, Zmaj shopping park Dis, Roda Zmaj, Zemun Park, Metro...

U prilogu se nalazi tekst iz današnje "Politike", sa budućim planovima za opštinu Zemun.

 
Čekao sam da se stvori prilika da da prošetam po Zemunu po danu i ufotkam kriminalno stanje skoro obnovljene/izgrađene pešačke zone - Gospodsku ulicu i Veliki trg, koje primetih prošli put kad je bilo kasno veče. Najvećim brojem su oštećene/uništene u delu ulice kuda je dozvoljen prolaz automobila, između škole i policijske stanice, ploče su i tanke, a na trgu ima dosta fleka od motornog ulja.
Ploče celom dužinom Magistratskog trga su, vidi se, čitave, osim okrnjenih rešetki za kišnicu (isti materijal kao i ploče).

 
Ono što me je veoma obradovalo, je to da su vratili figure u niše na fasadi crkve na Velikom trgu (izvinjavam se ukoliko su već bile fotkane).

Kao što se vidi na fotografiji, u čitavom redu uz svaku od klupa fali kanta za otpatke, sa druge strane su izvaljeni stubići na trotoaru i vire donji delovi.
Dobro je da su vratili jednu svetiljku na stub na trgu, koji je dugo bio "obezglavljen".

Zabranio bih postavljanje ovih nastrešnica od leksana, i svim stanarima ove zgrade na trgu ponudio/predložio da imaju iste tende, kao ove sprat niže zelene npr ili krem.


 
Završava se rekonstrukcija parkića između zgrade opštine i pijace, stavlja se kaldrma, videh i da su radnici zelenila utovarivali neke sveže lakirane klupe (kao one sa keja ili kališa) u kamion, ne znam zašto.


Žitni kantar izgleda proporcionalno izmenjeno zbog široke nastrešnice okolo, ne izgleda verno prethodnom izgledu. (Ili se varam?)


Završen parkić bočno od zgrade opštine, u Kosovskoj ulici.

I delić kombinacije boja na fasadi/uvučenim terasama, koja mi se sviđa, u ulici bočno od okretnice autobusa na keju.

(mislio sam sve da podelim u tri spoilera, ali nije htelo da radi, pa se izvinjavam što je ovako načičkano, jedino mi u ovako dozvoljava da uploadujem fotografije, kao male skrinšotove, ukoliko nisu jasne fotografije, ja ću ih sačuvati pa valjda naučiti kako bolje da ih postavim).
:D
 
Jeste da je mutno, ali evo neke akcije i na Gardošu

53870802_10214315866513277_2537037284826415104_n.jpg
 
ŠTA KAŽU IZ ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE BEOGRADA?

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izdao je saopštenje o razlozima i ciljevima novog projekta Zemunske tvrđave.

- Cilj izrade projekta bio je da se ostaci bedema Zemunske tvrđave konsoliduju i restautiraju u onoj meri dokle postoje pouzdani podaci o njenom izgledu, ali i da se afirmiše jedan od najlepših vidikovaca u Beogradu. Takođe je bilo važno da se kroz prezentaciju kulturnog dobra prepozna osnovni gabarit citadele, kao i njena forma - navodi se u saopštenju.

Oni dodaju i da je obnova Zemunske tvrđave čin očuvanja identiteta starog Zemuna. Ovim projektom između ostalog vodilo se računa i o prilazima citadeli i pristupu lica sa posebnim potrebama.

- Da projekat rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave ne bi ostao samo deo dokumentacije Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda direktor Zavoda Olivera Vučković, inicirala je saradnju sa Opštinom Zemun, kojoj je dostavljen projekat kako bi se sprovela i realizacija radova na obnovi Zemunske tvrđave - rečeno je iz Zavoda.

Projekat rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave je tokom prošle godine podeljen u dve faze kako bi se i sredstva pribavila iz različitih izvora. Prvu fazu projekta finansira Ministarstvo pravde, dok drugu fazu projekta finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pripremni radovi su započeli u decembru 2018. godine, a završetak radova je planiran za kraj juna 2019. godine.

- Najveći izazov predstavljaju radovi na obnovi obrušene jugoistočne kule Zemunske tvrđave, koji su započeti zemljanim radovima na iskopu rovova do kote temelja kako bi se prema projektu konstrukcije delimično obnovila kula koja predstavlja potencijalnu opasnost za stambene kuće na padini Gardoša. Deo trpanca sa ostataka bedema je demontiran na predlog statičara zbog bezbednosti izvođenja radova i biće ponovo ugrađen u bedem - naveo je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

RADOVE OBIŠAO I PREDSEDNIK OPŠTINE

- Akcenat smo stavili na razvoj turizma, jer Zemun i građani koji tu žive to zaslužuju.Obnovom gardoške tvrđave Gradska opština Zemun postaje jedan od najatraktivnijihturističkih lokacija u Srbiji. Obezbeđena je sva neophodna dokumentacija, uključujući tu i građevinsku dozvolu. Zahvaljujemo se Ministarstvu pravde, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Gradu Beogradu za obezbeđena novčana sredstva, kao i Turističkoj organizaciji Beograda, našim partnerima, na realizaciji ovog projekta, kako bi se očuvalo ovo kulturno-istorijsko blago Srbije - rekao je predsednik Matić, koji je tom prilikom zbog izvođenja obimnih radova zamolio građane za strpljenje.

U toku obilaska terena predsednik Matić je obišao i radove na rekonstrukciji i restauraciji stepeništa koje se prostire od Lagumske ulice do Gardoške terase, koje su deo istorijske celine Staro jezgro Zemuna. Jedan krak stepeništa pruža se od Milenijumske kule do Ulice Visoke, drugi od Ulice Visoke do Ulice Stare, a treći od Ulice Stare do Ulice Gardoške. Rekonstrukciju stepeništa koje vode ka Gardošu finansira Gradska opština Zemun u iznosu oko 15 miliona dinara, a na osnovu inicijative građana kroz projekat "Da se radi i gradi po tvom".

Pomenuti radovi su u skladu sa opredeljenjem Gradske opštine Zemun da se najvažnije turističke tačke obnove kako bi u najboljem svetlu predstavile potencijale Zemuna.

Završetak radova na oba projekta očekuje se polovinom 2019. godine.
 
E Zemune, ode Venecija, ali valjda će se vratiti

https://www.blic.rs/vesti/beograd/zemun ... se/t38vb7c

Čuvena zemunska “Venecija” koja je osnovana još 1911. pre par godina je dobila novog vlasnika, pa je sada na njenom mestu otvoren - kineski restoran!

Prema dostupnim podacima, restoran "Venecija" je prodat decembra 2017. godine švajcarskom državljaninu Peteru Cigeru za 110 miliona dinara.

Pogledajte prilog 1



Sreća u nesreći je što nije pretvorena u kladionicu (to je verovatno sledeće)
 
Могао је барем да да име "Кинеска Венеција" да задржи неки континуитет.
 
Mogla je biti ali pomodari ne bi bili pomodari kad ne bi napravili glupost ....
 
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... grade-luku

Ja jednostavno ne mogu da verujem da će radovi na ovakvom projektu početi brzo. Parking servis je napustio parking, a tako je bilo i kod Buvljaka kada su otišli i oslobodili prostor za autobusku stanicu čiji se početak izgradnje isto tako najvaljivao.

Istu stvar je parking servis uradio i na Slaviji.

bgd-STARA-KAPETANIJA-dizi_620x0.jpg


Inače, na ovom mestu biće izgrađeno međunarodno pristanište za turističke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine i luka za male čamce. U prethodnom periodu, nadležne ekipe su ispitivale tlo kao predostrožnost zbog eventualnih eksplozivnih naprava.

Kako je za "Novosti" nedavno rekao pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, predviđeno je da se uradi kompletan pristan sa carinom, infrastrukturom i pratećim objektima. Putnici i oprema ukrcavaće se i iskrcavati preko čeličnog pontona dugog 50 i širokog četiri metra.

- Javna nabavka raspisana je po dobijenoj građevinskoj dozvoli i poslednjeg dana 2018. godine zaključen je dogovor sa najpovoljnijim ponuđačem PIM "Hidroinženjering" u vrednosti od 97.537.000 dinara bez PDV - rekao je Mladenović. - Prema ugovoru, rok za izvođenje radova je 180 dana.

Nisam video nikakav render ni sliku budućeg projekta, ali definitivno mi se ne sviđa ideja da na tom mestu se "parkiraju" veliki brodovi.
 
.....ali definitivno mi se ne sviđa ideja da na tom mestu se "parkiraju" veliki brodovi.....
Zasto ?
Bgdu u odnosu na prostiranje tj. duzinu obala
treba jos dosta tacaka sa pravim vezovima za srednje i vece turisticke brodove, gde mogu da zastanu

Evo ti primer
tursti se upravo iskrcaju tu kod stare kapetanije (vratila bi se i funkcija kapetanije)
i odmah te turisticjke horde mogu u obilazak od Gardosa redom peko keja
do Brankovog mosta
gde zapravo i jeste Savsko pristaniste a tu i sada brodovi budu usidreni po par dana

Bilo bi stvarno dobro da imamo vise takvim pristanista
a svako prististe nosi sa sobom neke vajde i zivahnost
:sesir:
 
Vrh