Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

A evo i snimaka gde možete čuti zvuke ptica oko MSU
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lHDmVy0vqGA[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A-4cXkLlY-Q[/youtube]


Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
 
Prvobitno urađen deo trkačke staze (kod MSU) nije uopšte dobro podneo mraz i led i sneg.

Na dobrom delu se potpuno izgubila veza sa podlogom i sada je kao neki neravan tepih.

Nadam se da je ostatak staze koji je rađen dosta kasnije mnogo bolje urađen.
 
20190203-223129.jpg


Polomljena ploca Osvaldo-u Dorticos-u iz 1961
 
http://www.politika.rs/scc/foto-galerij ... 1%9B%D1%83

Око споменика „Вечна ватра” на београдском Ушћу, посвећеном жртвама НАТО агресије 1999. године, у току су радови на уређењу платоа и прилазних стаза.

Радове изводи „Зеленило Београд” и они би требало да буду завршени до предстојеће 20. годишњице напада Алијансе на тадашњу СР Југославију.

Meni je jako žao što imam vrlo negativno mišljenje o ovom spomeniku i to samo zato što je ga je otvorila Mira Marković čije su reči urezane na spomenik

На постаменту ширине 5,5 метара уклесан је текст „Вечна ватра” који је написала Мирјана Марковић, председник дирекције ЈУЛ-а:

„Ова ватра нека вечно гори као успомена на рат који је 19 земаља НАТО пакта – Сједињене Америчке Државе, Канада, Велика Британија, Француска, Немачка, Холандија, Италија, Грчка, Турска, Данска, Белгија, Шпанија, Португалија, Исланд, Норвешка, Луксембург, Пољска, Мађарска и Чешка – водило против Србије од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Нека вечно гори и као успомена на херојску одбрану Србије у којој је учествовао цео народ. Нека вечно гори и за цео свет. Да би био слободан, свет мора да нађе у себи храброст и снагу са којима смо се ми борили и одбранили у пролеће и лето 1999. године."

Mira se borila!?!? :bash:

Ja razumem da mnogi nisu bili dovoljno godina dok je Sloba bio na vlasti, ali ima nas koji pamtimo.

A evo još par zanimljivosti sa Vikipedije

Пламен на „Вечној ватри“ се виорио до 5. октобра 2000. Тада су се повукли полицајци који су обезбеђивали споменик, а непознати хулигани су упали у објекат одакле је стизао гас, оштетили инсталације и тако угасили „Вечну ватру“. Други су развалили улазна врата и ушли у обелиск. Онда је у истој ноћи група младих поскидала и однела скупоцене рефлекторе. Убрзо након тога, споменик је ишаран графитима који су потпуно прекрили натписе и нарушили изглед споменика. Након тога скинута су слова са текста „Вечна ватра“ у којем је било наведено коме је споменик посвећен.

Споменик је био запуштен све до 2009. године када су захваљујући иницијативи Клуба генерала и адмирала Србије, исцртане поруке префарбане, прилаз „Вечној ватри” је очишћен, али пламен није поново засијао.
 
Ima i na N1 članak. Doduše tamo lupaju da će biti posečeno 150 stabala, a toliko ih nema u celom parku. Kapiram da će poseći sva stabla koja su na trasi gondole, a to je 15-ak po mojoj proceni (plus iznad Andergrounda).

Samo bih ponovio da nijedno drvo nije isečeno u parku (po mojoj računici, a i po Google Earth history timeline) prilikom pravljenja svih staza i igrališta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=607912#p607912:3bgvhuui je napisao(la):
astrodule » Yesterday, 14:29[/url]":3bgvhuui]Ima i na N1 članak. Doduše tamo lupaju da će biti posečeno 150 stabala, a toliko ih nema u celom parku. Kapiram da će poseći sva stabla koja su na trasi gondole, a to je 15-ak po mojoj proceni (plus iznad Andergrounda).

Samo bih ponovio da nijedno drvo nije isečeno u parku (po mojoj računici, a i po Google Earth history timeline) prilikom pravljenja svih staza i igrališta.

Samo da priznam da sam pogrešio što se tiče broja stabala i zaista ih ima toliko na trasi žičare.
 
Prošetao sam do Ušća i slikao,prvo ovaj užas.
f1344afd18b347317803a12d76cf0586.jpg
958b35a0f208534e8e51257c1645041a.jpg
ab7cf0f46bc93b4b1080ed9df060da57.jpg
9b6f6557e735c1ad03a366376745b84f.jpg


Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
Izgleda da je to to što se tiče seče u parku. Ovo uz reku je juče još bilo živo.

Sada bi trebalo da se od skejt parka vidi cela putanja žičare.
 
A onda i lepši deo i postavljanje ploča u parku prijateljstva.
9b2bc38406ceb6691a608b7d39d34ace.jpg
3e80da99b3f323bebe9d13939a333344.jpg
72371d0dbebf4aba3139956bf57c208a.jpg
a1922d9a88c805cc61befd0f6d3fd764.jpg
b55d2fb1d2301304c25cbba1c3accfbb.jpg


Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
@Homer Jay je okačio link ka prvobitnom planu Jana Gela za ovaj park viewtopic.php?f=16&t=3908&start=625#p608510

Pošto redovno koristim ovaj park celom dužinom, slobodan sam da dam neka svoja viđenja.

Naime, mnoge planirane stvari nisu ispunjene, neke se modifikovane na naš način, a kao što je @Homer Jay rekao, vrlo kritički je prihvaćena ideja gondole i panoramskog točka u parku, a kao primer dobre komunikacije je naveden pešački most.

Da počnem. Zamišljeno je dosta pešačko biciklističkih prilaza iz Bulevara Mihajla Pupina. Trenutno može da se prođe samo pored SIV-a, mada je teoretski prilaz pešacima zabranjen. Naravno, može i preko livade, pored temelja muzeja i buduće Filharmonije i ulicom pored tržnog centra.

Pogledajte prilog 6

Zatim dolazimo do predloga kako treba da izgleda okolina glavnih staza koje ulaze u park. Zanimljivo je da su glavne betonske staze predviđene i za motorna vozila (dostavna) što je i logično jer je postojeće šetalište uz reku predviđeno kao samo pešačko!

Ono što je za mnoge jeres je pravljenje parkinga uz ove ulaze. Moram priznati da mi je drago što delim ideje sa jednim Dancem što se tiče parkinga, jer ne mogu rodielji sa decom (a i ostali), da dolaze busom, tj, nametati im to kao jedini način dolaska u park.



Ideja Jana Gela je bila da se naprave ovakvi parkinzi celom dužinom uz Bulevar Nikole Tesle.

Sad dolazimo do osvetljenja. Koliko sam shvatio ideja je bila da glavne staze budu dobro osvetljene i da ostale staze imaju minimalno osvetljenje.

Pogledajte prilog 7Pogledajte prilog 8

Na osvetljenju se nije štedelo. Moje mišljenje (bez ijednog jedinog dokaza) je da se neko dobro ugradio u ugradnju svetiljki. Videli ste već na slikama da je bukvalno svaka stazica osvetljena i tu se baš nije štedelo. Ne želim ja tu mnogo da pametujem, ali na početku sam govorio da je to malo previše svetla. Bici i trkačka staza su mogle dobrim delom da dele osvetljenje, a staze sa belim kamenčićima su mogle da imaju 3 puta manje svetiljki. Kao što se vidi na slici, ideja manjih staza je da pruže mir i tišinu i manje svetla bi mnogo više doprinelo toj ideji.

Kao što sam gore pomenuo, kej je zamišljen kao pešačka zona, čak bi brzina bila ograničena i za bicikle.

Pogledajte prilog 9

Znači, vozila bi dolazila glavnim stazama do keja, a odatle bi se roba donosila/odnosila kolicima. Na žalost, sva dostava trenutno ide pešačkim kejom.

I za kraj sam ostavio nešto što je možda bilo i najlakše uraditi i što bi baš značilo, a to je Staza umetnosti.

Pogledajte prilog 5

Ta staza bi trebalo da dominira parkom. Ovako je zamišljen ulaz

Pogledajte prilog 1

Naravno, parking je obavezan, šta god neki mislili.

Uz stazu koja vodi do MSU je predviđeno par mesta za izložbeni prostor.

Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 3

Zavšetak te staze bi bio uz samu reku gde bi bio plato za izložbe i dešavanja (da ne kažem hepeninge i ivente). Možete i da vidite ono što je već predlagano na ovom forumu, a to je da se ukloni drveće između MSU i reke i time napravi jedna celina lepo vidljiva sa Kalemegdana.

I za kraj, sramota je kako je glavna staza do MSU izgledala do skoro (naravno i sramota je što MSU nije radio)

Pogledajte prilog 2

Možda sam malo smorio, ali koga nisam, može ovde da pogleda ceo dokument http://download.brankic.net/For%20frien ... 0parka.pdf
 
Naprotiv, @Astro, vrlo lepo si to napisao :)

Ne razumem samo zašto bi Art ruta bila dozvoljena za saobraćaj (dostavni ili sa dozvolom) ako već imaju ulicu Ušće koja se zatvara za saobraćaj građana ali ne i za dostavna vozila za muzej i restorane..

Meni je sporan parking duž desne strane bulevara ka Zemunu, tu je već jako usko na nekim mestima .. bolje rešenje za parking mi je oko SIV-a, ta strana će uvek ostati slepo crevo jer tu neće biti sadržaja.
 
Slažem se. Za takve detalje treba konsultovati ljude koji žive u BGD i koriste taj park, kao i vlasnike objekata. Jedno je teorija, a drugo praksa.
 
Vlasnike divljh objekata splavare
Mislim da bi parking trebalo drugacije rijesiti ...
 
U samom parku je sve posečeno. Mislim i da je posečeno i ono između kolovoza i Save, ali nisam 100% siguran.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
 
Vrh