Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dule brate, a jel ti nije palo na pamet da nemamo argumente da pred zapadnim diplomatama kažemo bilo šta? Kso što rekoh, pokaznq izložba samo za naše dijasporce. O umetničkoj vrednosti izloženih slika i autorima već nisam nimalo kompetentan da se izjašnjavam reci ti, ali matematičar si, znači rezonuješ 100x bolje od mene, zar nije logično da kad se svi okrenu ptotiv tebe onda je aksiom da si nešto debelo zas%&"#o? Tako i mi sa tim bombardovanjem. Jeziva propaganda kojem se čiste zločinci koji su se tom propagandom i vratili na vlast. Oni koji su po Bosni pekli bebe u rerni u naše ime.
 
Pa nije baš da nemamo. Koliko znam, prekršeni su neki redosledi prilikom vojnih intervencija (bez saglasnosti UN valjda)

Onda imamo kasetne bombe po centru Niša, "slučajni" pogoci nekih ne vojnih objekata...

Nisam političar, ali ne možeš da se ovde busap u grudi, pretiš Albancima, svetu, a u inostranstvu samo ćutiš i sve prihvataš.

Naravno da je svetu u interesu da se svi sukobi zaborave i da živimo u bratstvu i jedinstvu, ali mora se zauzeti neki dosledan stav, a ne da smo kao sa svima super, a u stvari samo slepo slušamo i radimo šta nam se kaže.

Mi smo medisjki rat izgbili 90-ih i znaćemo da se to promenilo kada u filmovima ne budemo samo mi negativci.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=610728#p610728:2ny3ovxf je napisao(la):
astrodule » 22 Mar 2019, 14:08[/url]":2ny3ovxf]Em klinac, em nepismen (sinoć ispisali)

file.php


(Možda je mislio na SMTP protokol, ali mi nije jasno kakve to veze ima sa Ustašama. Ja sam uvek za IMAP)

Sutradan su popravili R.

Inspektor je izašao po mojoj prijavi, zatekao grafit i naložio Maksiju da ga prekreči što upravo rade. Plus što su se zalaufali i krenuli da prekreče i ostale grafite sa susednog zida.

Pogledajte prilog 1
 
Prva vest na Alo je da je poginuo Modric, nemojte da ulazite da nabijate go**** klikove, evo skrinsota koji sam dobio. Naravno, nije Luka, ali to nigde ne pise u naslovu. Cime se ta go*** bave, ja zaista verujem da tu ni dozivotna kazna zatvora nije dovoljna. Jednostavno takva gnjida, koja koristi smrt hrvatskog policajca da bi dobila citanost, uh, da ne pricam sta zasluzuje, ali samo pomislite kakvim smo ljudima okruzeni jer takav covek koji se sluzi takvim jadnim trikovima sigurno nije takav samo na poslu vec je takva gnjida u svakoj oblasti zivota. Ne znam jednostavno sta je adekvatno uraditi sa ljudima koji slave kada pogine policijac koji ima isto prezime kao fudbaler jer ce tako nabiti citanost. A kada bi im rekao da uz duzno postovanje prema coveku, smrt hrvatskog policajca u saobracnoj nesreci svakako ne zasluzuje da bude prva vest u Srbiji, onda bi me ta go*** optuzila da nemam postovanja prema mrtvom coveku itd. Vec vidim tu go**** reakciju.


ar6KEyX.png
 
Procene da godišnje Srbiju napusti između 15700 i 49000 (raspon ????) . I još kažu da između 2012. i 2016. Srbiju napustilo oko 245000 građana.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XF-tY6jhNN4[/youtube]
 
Železnička škola u Beogradu ugovorom se obavezala da obezbeđuje stručni kadar za kompaniju u inostranstvu
Državnim novcem školuju mašinovođe za firmu u Nemačkoj



Povodom slučaja potpisivanja ugovora o saradnji između Železničke škole u Beogradu i nemačkog privatnog železničkog preduzeća koji će mu obezbediti mašinovođe iz naše zemlje, domaća stručna javnost smatra da je to neracionalan i nelogičan potez.

1401foto-EPA-EFE-GEORGIOS-KEFALAS-678x381.jpg


Naime, Železnička škola u Beogradu potpisala je ugovor o saradnji sa nemačkom kompanijom Lenderban u cilju modernizacije nastavnih sredstava, tehnike i učila te škole. Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da saradnja sa kompanijom Lenderban predviđa i podršku u realizaciji praktične nastave i saradnju u obrazovanju stručnog kadra.

Prema pisanju nemačkih medija, sporazum je od obostrane koristi, a Lenderbanu će obezbediti stručni železnički kadar, pre svega mašinovođe, kojih je sve manje i za kojima vlada velika potražnja. Železničke kompanije u toj zemlji već duže vreme imaju velike poteškoće da popune prazna mesta u upravljačkim kabinama lokomotiva. Samo javnom preduzeću Nemačke železnice nedostaje širom zemlje više od 700 mašinovođa, zbog čega na pojedinim lokalnim relacijama putnike već mesecima umesto vozova prevoze autobusi.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da je to potpuno pogrešan potez jer bi država trebalo da školuje kadrove za našu železnicu, a ne za strane kompanije.

– Svesni smo da su naše železnice u lošem stanju, vozovi često iskaču iz šina što je jasan pokazatelj da i nama nedostaju stručni kadrovi. Shodno tome potpuno je besmisleno i porazno da u takvoj situaciji mi motivišemo naše učenike da odlaze da rade u inostranstvo. Odgovorne države i školske vlasti ne postupaju tako, odnosno ne stvaraju radnu snagu za Nemačku već za svoje potrebe – navodi naš sagovornik. On dodaje da Nemačka i u drugim zemljama na slične načine pokušava da dođe do nedostajuće radne snage.

– Međutim ne vidim koji je interes države Srbije da Nemačkoj asistira u tom pogledu naročito ako znamo da je stručni kadar, pa tako i mašinovođe, izuzetno potreban i našoj železnici. Potpuno apsurdan način razmišljanja od kojeg bi nadležni u Srbiji morali da odustanu jer država od toga ima samo štetu – smatra Pavlović.

LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu takođe kaže da je nelogično da naše škole stvaraju kadrove za strane kompanije.

– Podrazumeva se da se u Srbiji državnim novcem učenici školuju da se strukom bave u svojoj zemlji. S te strane je ugovor između Železničke škole i nemačke kompanije loša stvar. Moramo da budemo iskreni i realni pa da kažemo da je to logičan korak dalje nakon što smo se opredelili za dualno obrazovanje koje takođe ima za cilj da se obezbedi radna snaga za strane investitore. Nemačka sa svoje strane želi da sa što manje novca dođe do nedostajućih stručnih kadrova. Zbog toga kompanije iz te zemlje i potpisuju takve ugovore – objašnjava Savić.

On ipak dodaje da potpisani ugovor donosi neke beneficije kako školi tako i učenicima.

– Škola će dobiti moderniju opremu i učila što će joj svakako koristiti a učenici priliku da imaju praksu u Nemačkoj. Deo njih se iz određenih razloga neće odlučiti da ode iz zemlje a znanje koje su stekli će im ostati. Oni koji se pak odluče da odu će to učiniti bez obzira da li ugovor o saradnji između škole i nemačke kompanije postoji ili ne. Prema tome ne može se konstatovati da ne postoji određena korist i za našu stranu – zaključuje naš sagovornik.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BWQ0jcZM0A8[/youtube]
 
Sukob zbog parkinga: Pretučen otac devojčice sa Daunovim sindromom
Beograd -- Goran Velinov, otac devojčice sa Daunovim sindromom, prebijen je ispred zgrade kada je pokušao da objasni sugrađanima da oslobode parking mesto za invalide.


Napad se dogodio na Vračaru, u Novopazarskoj ulici, oko 16 časova, pre sedam dana. Goran Velinov je tada sišao ispred svoje zgrade da bi sačekao suprugu i ćerku Leu (14) sa Daunovim sindromom, na povratku iz Specijalne škole, kako bi im pomogao da parkiraju automobil na mestu označenom da je namenjeno invalidima.

Međutim, dobio je batine od dvojice sugrađana koje je zamolio da osobode to parking mesto.

16626105585ca3937ca4b10203885387_v4_big.jpg



Velinov za Tanjug kaže da je tog, kao i svakog drugog dana, morao lično da bude ispred zgrade, jer, inače, mesto namenjeno invalidima uglavnom nije slobodno, a uzurpiraju ga nesavesni vozači.

"Moram da budem fizički na tom parkingu kako se vozila ne bi parkirala i kako bi ćerka i supruga stigle, uzeli ćerku iz kola i odveli je kući na sprat. I tog dana došao sam do invalidskog mesta, koje je do pre pet godina bilo na Leino ime, ali je pravilnikom Sekretarijata socijalne zaštite pretvoreno u opšte mesto za invalide, prišao sam vozilu beogradskih registracija i zamolio čoveka da oslobodi parking", kaže Velinov.

Dodaje da su dve gospođe koje su bile u istom automobilu ljubazno rekle da će se pomeriti za dva minuta, ali je vozač, koji je u tom trenutku bio izvan automobila, psujući krenuo prema restoranu brze hrane na početku ulice.

"Počeo je da psuje, da nabraja da mu je preko svega i nas invalida i svega ostalog", navodi Velinov.

Tada je, kako kaže, pozvao "Pauk" službu i zamolio ih i da povedu policijsku patrolu, jer se radi o bahatom vozaču.

"Vozač se nedugo zatim vratio iz restorana brze hrane, došao je do vozila, tada je naišao i komšija i upitao ga 'čoveče u čemu je problem, oslobodi parking mesto'. Trajala je kraća verbalna rasprava, ne znam tačno šta, jer sam bio na vezi sa 'Paukom' i odjedanput su komšiju udarili u glavu i pukle su mu naočare", priča Velinov.

Komšija se, prema rečima Velinova, zateturao i pao ispred ulaza, a u tom trenutku dotrčao je i drugi muškarac, koji je počeo da udara komšiju.

"Rekao sam - ljudi, stanite, o čemu se radi, dajte da se zaustavimo dok je vreme", kaže Velinov i dodaje da je nakon toga i on dobio udarac u glavu, s leđa, kao i da je čuo "da je nešto puklo".

Napad je prekinut nailaskom načelnika Policijske uprave Vračar, koji je, kaže Velinov, odmah dotrčao, pozvao Hitnu pomoć i svoje kolege.

Velinova su na VMA odmah operisali, a kako mu je rekao maksilofascijalni hirurg, imao je prelom čeone, jagodične i vilične kosti, zbog čega su mu ugrađene titanijumske pločice.

Takođe, Velinovu je oštećen i facijalni nerv, zbog čega sada ne oseća levu stranu lica uopšte, ni zube, ni nozdrvu, ni oko.

"Oporavak može da traje od mesec dana pa nadalje, jer je bio veliki lom. Sreća u nesreći je što je supruga naišla sa Leom tek nakon što su napadači otišli, tako da Lea nije videla ništa, a to bi bila velika trauma za nju, pogotovu što je pre dva meseca imala tešku operaciju srca", kaže Velinov.

"Apelujem na sugrađane da pokažu odgovornost i saosećajnost prema ljudima kojima su parking mesta za osobe sa invaliditetom zaista i namenjena. To je jedan vid i socijalne i zdravstvene zaštite i apelujem na sve da pravilno parkiraju i da razmišljaju o osobama kojima su ta mesta zaista potrebna", kaže Velinov.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osudilo je napad na G. M, oca devojčice sa Daunovim sindromom.

Kako se navodi u saopštenju, ministar Zoran Đorđević naveo je da su takvi događaji nedopustivi i apelovao na nadležne da postupe u skladu sa zakonom.

Đorđević je kazao da "takav vandalski čin ne sme da prođe nekažnjeno".

IZVOR B92 https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=04&dd=02&nav_category=16&nav_id=1525305
 
Pored toga što su ga napali, meni je šokantno i jadno kako su ga pogodili (verovatno namerno, jajarski) u stranu lobanje u taj facijaln nerv i kako su udarili onog drugog čoveka pravo u naočare. Treba biti žešći gad da tako nešto uradiš. Sreća da je naišao taj policajac, ko zna kako bi se tek završilo da se on nije pojavio...
 
A huligani uhvaćeni tek posle 7 dana i to istog dana kada su mediji preneli ovu vest. Šta je policija radila prethodnih 6 dana?

Policija, da hoće, svakoga može da nađe za par sati.
 
Koliko su prsli naprednjaci da ispred Starog dvora posalju zaposlenje zene u sred radnog vremena da "brane" gradsku upravu od protesta, gde se guraju i arlaucu i onda pobednicki Gebels za par sati drzi redovnu vanrednu konferenciju kako SzS bije zene hahaha i kako su fasisti :)
 
https://www.alo.rs/vesti/politika/andre ... 20905/vest

VUČIĆ SE OBRATIO NARODU Andrea, Maša i Nataša su pobedile Boška Obradovića! One su naši heroji!


Aleksandar Vučić obraća se u 12 sati na TV PINK povodom nasilnog upada Boška Obradovića u Skupštinu grada

Predsednik daje izjavu povodom najnovijeg nasilnog ispada Boška Obradovića

12.17 Vučić je rekao i da su ljudi koji bi navodno trebalo da preuzmu vlast u Srbiji sprečili da hitna pomoć priđe povređenoj Svetlani Trišanin, penzionerki od 60 godina, koja je pala i koja inače ima sina, a drugog je izgubila od leukemije.

- Andrea, Maša i Nataša... Tri devojke izbacile su Obradovića iz institucije u kojoj mu nije bilo mesto... Ako žene koje su tamo bile danas ovo gledaju, želim da im kažem još jednom hvala na lekciji - rekao je Vučić.



Kako sve on zna ljubi ga majka, svakog stanovnika Srbije :D A tek NJEGOVO fasisticko obracanje sa tim da Obradovic nije cak iz Beograda
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VWmIaRxaBt8[/youtube]


Žene su ga odbranile, jer ih on plaća, a ne jer ga vole zbog onoga što je. Ne laje kera sela radi, nego sebe radi. I ja te žene razumem, to im je izvor prihoda, od toga izdržavaju svoje porodice i moraju da čuvaju taj posao. A te priče: ,,One su hrabre, pokazale su svim muškarcima kako se brani,...trla baba lan..."...Mislim da nije potrebno da komentarišemo.

Ja stojim pri stavu da je Vučić najmanje zlo od svih, ali ne želim da ga zato podržim. To je pitanje na koje je odgovorio Srećko Šojić (kakvih u skupštini ima više), kada mu je postavljeno pitanje: ,,Da li imate podršku od naroda?" A on je odgovorio: ,,Narod nije problem, narod će da me bira, narodu šta daš, on će to da bira."

Npr. autoput kroz Grdeličku klisuru, toliko dugo decenijama čekan...Mi, iako znamo da je to koštalo nekoliko puta više nego što bi stvarno trebalo, kažemo: ,,Ma neka su krali, samo neka su završili". Zato što oni pre njih nisu uradili ni toliko.

Biti manje zlo od većeg zla, ne znači biti dobar.
 
Zato sto je to glavna fora, nema sta da sprecava obezbedjenje, Jovanovic usao kao odbornik i trazio gradonacelnika, a onda gnjida Vesic organizovao u sred radnog vremena ove kokoske da kao "sprece" Boska fasistu i nasilnika. Svakome su dodelili etiketu i na to idu, Bosko bije zene, u RIKu, ispred Pinka, Maju Gojkovic pretukao itd. A krezuba masa se lozi. Kao i na to da je Djilas imao 500 miliona ecra prihoda za par godina haahah :D Pa to samo ovi sa osnovnom skolom mogu napredno da popiju, ne znaju ni 2+2 da saberu.


Vucic najmanje zlo od svih? Auuuu...
 
http://rs.n1info.com/Vesti/a473671/Ispu ... ozeni.html

Ispuštanje vode iz jezera Zaovine pokrenulo klizišta, kuće i ljudi ugroženi

Ispuštanjem vode iz akumulacionog jezera u Zaovinama na Tari pokrenuta su klizišta do sada nezapamćenih razmera. Slike popucale zemlje i oštećenih kuća preplavile su ovih dana društvene mreže. Taj prostor potpuno je devastiran, a životi ljudi koji tu žive - ugroženi.

Već pet dana 13 kuća na Zaovinskom jezeru je na klizištu koje je i dalje aktivno. Meštani u napuklim kućama, bez puta, vode, struje i u opasnosti da bude još gore.

"Ovo je katastrofa. Put kojim prilazimo kućama je potpuno uništen, pa stvari ručno iznosimo iz napukle kuće. Pale su bandere sa strujom. U brdu dan i noć čuje se tutnjava od odrona u šumi. Padaju stabla i za tren mogli bi svi da završimo u jezeru. A sve zbog pražnjenja vode iz samog jezera", priča za N1 meštanin Blagomir Mandić, koji u ovom vikend naselju živi od odlaska u penziju.

Jezero Zaovine je akumulaciono jezero reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Iz Elektroprivrede su saopštili da nije došlo do vanrednog ispuštanja vode i da je kota jezera oko 20 metara iznad dozvoljenog minimuma. Meštani tvrde suprotno.

"Voda iz jezera je naglo ispuštena u poslednjih 15 dana i to je povuklo klizište. Ovo se nije desilo do sada. Meni je voda obično do 30 metara ispod kuće, a ovo sada je sablasno", priča za N1 Milivoje Mandić.

Službe Nacionalnog parka Tara, u kome su Zaovine, obavestile su Zavod za zaštitu prirode, čija stručna lica treba da urade procenu ove katastrofe, kako po materijalna dobra, tako i po prirodu u zaštićenom području.

"Interes Elekroprivrede Srbije je nešto drugo u odnosu na interes Nacionalnog parka. Mi tu ne možemo ništa da uradimo, jer je ovo područje ušlo u Nacionalni park tek 2015. godine i mi smo zatekli već takvo stanje. Možemo jedino zajedničkim snagama da saniramo i ublažimo posledice", kaže Ivan Ilić iz Nacionalnog parka Tara.

U Zaovinama klizište svaki dan poprima sve veće razmere i iz Nacionalnog parka upozoravaju da boravak na ovom području nije bezbedan.

zaovine-kliziste-6-.jpg


zaovine-kliziste-4-.jpg


zaovine-kliziste-1-.jpg


zaovine-kliziste-8-.jpg
 
Nadležni su rekli da je nivo vode bio i manji prethodnih godina i da to nije uticalo ni na šta. Kome verovati?

На наше питање упућено надлежнима у „Електропривреди Србије” о разлозима овако драстичног смањења водостаја Заовинског језера, из Сектора за односе с јавношћу ЈП ЕПС добили смо следећи одговор:

– „Електропривреда Србије” поштује прописе Републике Србије и сва законска ограничења у погледу коришћења вода и очувања животне средине. Рад хидроелектрана ЕПС-а у потпуности је усклађен са издатим водним дозволама и ниво воде у акумулацијама значајно је изнад минималних прописаних вредности. Ни на једном од акумулационих језера није било ванредног испуштања воде и нема ни говора о пражњењу акумулација – истичу у ЕПС-у и додају:

– Тренутна кота језера Заовине, које представља горњу коту акумулације реверзибилне хидроелектране „Бајина Башта”, јесте 839,12 метара, а минимална радна кота по водопривредној дозволи, коју је издало Министарство пољопривреде и заштите животне средине (Решење о издавању водне дозволе бр. 325-04-01208/2018-07) јесте 815 метара. Најнижа кота језера Заовине била је 2000. године и износила је 819,47 метара. У 2001. години кота акумулације износила је 821,47 метара, 2002. године 822,16 метара. При овим котама није долазило до било каквих еколошких поремећаја. Прошле године најнижа кота акумулације Заовине износила је 841,48 метара, а 2017. године 844,75 метара – наводе у ЕПС-у.

http://www.politika.rs/scc/clanak/42652 ... re-u-blatu
 
Možda je nivo vode nekad bio manji, ali je moguće da je naglo ispuštanje ovaj put napravilo problem, a ne sama činjenica da je nivo vode mali.

Inače, ovako niskog nivoa Uvačkog (a kažu sad da je i Zaovinsko bilo u istom tom periodu) se ja sećam neposredno nakon bombardovanja 99te.
Ajd, razumem da je je tad povećan izvoz bio više nego dobro došao, ali sad kad nam nikad bolje nije išlo, ne razumem.
 
2000. je bila ekstremna suša ali tad se nivo vode spušta polako i verovatno sredina lakše amortizuje promenu.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh