Šta je novo?

Taksi (Taxi) prevoz

Verujem da će vas zanimati ovaj tekst, ja sam autor.

Za koga rade vozači i članovi udruženja CarGo?
www.radnik.rs

Za razliku od taksista koji imaju registrovane preduzetničke radnje za ovu delatnost, vozači koji rade kao članovi udruženja CarGo (Kargo) imaju veoma zamršeni radni angažman – formalno se ne bave taksi prevozom, već vrše uslugu „inovativne pomoći na putu” za članove udruženja CarGo; ipak, njihov poslodavac nije udruženje CarGo, već preduzetnička radnja koja radi u okviru udruženja; vožnje ne naplaćuje vozač, već novac inkasira treće pravno lice – firma „CarGo Tehnologies“ koja je vlasnik aplikacije.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda naveli su 8. marta za Radnik.rs da je doneto četiri rešenja o oduzimanju vozila tokom vršenja nadzora nad javnim prevozom putnika, naručenim i naplaćenim preko CarGo aplikacije jer su vozači, kako navode, „obavljali taksi prevoz, a ne poseduju odobrenje nadležnog organa za obavljanje taksi prevoza“.

Dodatni posao – između preduzetnika i udruženja

Dvojica vozača koji su radili kao članovi udruženja CarGo pristali su da pod zaštićenim identitetom govore za Radnik.rs o uslovima rada u ovom udruženju.

Jedan od njih dvojice kaže da ima stalni posao, a da mu je CarGo predstavljao dodatni izvor zarade. Kako objašnjava, njegov posao kao vozača je bio sličan poslu taksiste, s tim što im je dozvoljeno da prevoze samo one putnike koji traže prevoz preko CarGo aplikacije.

Prvi ugovor, kako kaže, potpisao je prošle godine sa firmom „Non-stop SD“ doo koja je partner CarGo-a i registrovana je za „ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju“.

„Potpisao sam ugovor o dopunskom radu u okviru koga nam uplaćuju staž 2.900 dinara i potpisali smo ugovor sa tom firmom da smo pozajmili kola za usluge“, navodi on.

U ugovoru o dopunskom radu koji nam je dostavio piše da će radnik obavljati posao „vozač-limo servis“, da će raditi četiri dana u nedelji, ukupno 9h nedeljno, i da će za svoj rad dobiti 5.000 dinara neto na kraju obračunskog perioda. Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem najviše do jedne trećine punog radnog vremena.

Takođe, dostavio nam je Ugovor o ustupanju motornog vozila na korišćenje koji je takođe potpisao sa istom firmom, a u skladu sa ugovorom on ustupa firmi „Non-stop SD“ svoje vozilo.

Bez obzira na to što u ugovoru piše da je zarada 5.000 dinara mesečno, on kaže da zarada vozača zavisi od broja vožnji i da im se isplaćuje jednom nedeljno. Kako navodi, ovaj posao može biti samo dodatni izvor zarade.

„CarGo nam uzima 30% zarade od vožnje, od ostalih 70% što nam ostane plaćamo i gorivo i kvarove automobila. Start nam je jeftiniji nego kod taksi vozača, pa tako za svakodnevni rad sa vikendima, osam sati dnevno možemo da zaradimo oko 50.000 dinara mesečno, ali na to imamo troškove održavanja automobila“, kaže on.

Drugi vozač za Radnik.rs kaže da je kao vozač udruženja CarGo radio samo mesec dana jer, kako kaže, zarada je bila ispod očekivane. Navodi da je morao da poštuje instrukcije o tome šta znači biti vozač udruženja CarGo.

„Putnici koje prevozimo se ne nazivaju putnicima, već klijentima. To mi je izričito rečeno – mi smo udruženje građana, a ne taksi“, kaže on.

Ostatak teksta na
http://radnik.rs/2019/03/za-koga-rade-v ... BH4-8sMEzs
 
Za ovakve stvari će uvekbiti neka rupa jer ti nešto što je potreba i to redovna pokušavaš da ograničiš. treba li sad svaki put kad me neki prijatelj pita da ga odvezem negde i onda me časti da popijem kaznu? znam da ovo nije isto ali opet... zato treba smanjiti namete, ostaviti taksistima neke povlastice i prestati sa forsiranjem monopola.
 
Kao jedan od pratilaca autora pomenutog teksta, mogu reci sve pohvale za sveobuhvatno sagledavanje i narodski preveden tekst kakvom se pricom sluze lihtvari sa zeljom za sto vecom zaradom.

screen12.png


Zelim ti u daljem radu nastavi samo tako i dalje.
 
Управо је неки задригли скот, могуће припадник националне мањине, мојој ташти наплатио 950 динара од аутобуске станице до Блока 28.

Браћо београдски таксисти, дођем ли једном на власт, довешћу вас у ред у првих 100 дана владе. Будете ли изашли да блокирте град штитећи своју хајдучију, радиће пендреци, сузавац и борна кола. Дотад нек вас штити ВеУправа.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=615605#p615605:3lsnjyh8 je napisao(la):
Пантограф » Чет Апр 11, 2019 11:02 am[/url]":3lsnjyh8]Управо је неки задригли скот, могуће припадник националне мањине, мојој ташти наплатио 950 динара од аутобуске станице до Блока 28.

Браћо београдски таксисти, дођем ли једном на власт, довешћу вас у ред у првих 100 дана владе. Будете ли изашли да блокирте град штитећи своју хајдучију, радиће пендреци, сузавац и борна кола. Дотад нек вас штити ВеУправа.


Видиш каква је то намазана гамад :bash: , а да му је само рекла да неће да му плати толико јер је превише он би се усрао као и сви ти магарци који краду и рекао би дај шта даш.
 
^Istina, to moja zena uvek uradi kad pokusaju da joj naplate vise no sto treba, i uvek se useru. Jednom prilikom je pokusao neki od Doma omladine do stare okretnice na Karaburmi da joj naplati 1500 rsd, kad mu je rekla da se stalno vozi na toj trasi i da je taksimetar otkucao 3x vecu cifru, rekao joj je da ne mora nista da plati. Inace, njeno pravilo je da ne seda u taxi bez sitnih para, tako da kad dodje do ovih sutuacija ne moze taksista da joj uzme npr. novcanicu od 1000 din i da ne vrati kusur.
 
Да, не бих му ни ја платио, али ово је жена 1940. годиште...
 
Najlakše je izigravati mangupa pred ženama od preko 70 godina.

I nemojte sada priče - trebalo je da zapamti broj, da se pobuni jer svi znamo kakve su nam majke i babe.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=615605#p615605:3g0ntqtf je napisao(la):
Пантограф » Thu Apr 11, 2019 10:02 am[/url]":3g0ntqtf]Управо је неки задригли скот, могуће припадник националне мањине, мојој ташти наплатио 950 динара од аутобуске станице до Блока 28

Dajte racun, tablice, gradski taksi broj, neki dokaz, i mogu vam javno OBECATI da ce isti biti pronadjen i Prijava sa kaznom ce biti objavljena na ovim stranicama. Da svi vide.

Nacina ima.
Samo ako ste ozbilji i zaista imate volju da ovakav postupak bude sankcionisan.
Jedan po jedan.
 
Daleko od toga da su vozači taksija "cvećke" ali ko im sve po nekada seda u auto strašno je i za priču. Vremenom se verovatno naviknu na očekujući nešto loše pa takvu svoju sliku odmah preslikavaju na korisnike koji udju da se voze?? \

Nesrećnog vozača UBOLI ZARAŽENOM IGLOM!?
https://www.kurir.rs/crna-hronika/32402 ... opaki-plan
 
Carobno, trebalo je da kaze taksisti da vozi pravo u PS Novi Beograd. Mada, kakva je ovo zemlja, policija bi verovatno slegnula ramenima i rekla da plati pa da se zali.
 
ovih kišnih dana sam svakog dana išao kolima na posao, u 95 ne može da se uđe nikako.. i svaki dan ali svaki dan me neko od taksista negde grubo iseče... u petak sam ja isekao taksistu, krajnje bezobrazno i jako i puno mi srce! :D treba im dati status službenog lica i kamere na sve 4 strane i gps praćenje brzine. sunce li im žarko! znači neće u svojoj žutoj traci da zastane na minut nego bam pravo na mene u mojoj traci i boli ga uvo što ja moram da kočim, nekad i dosta jako da bi on tu ušao, on prosto ulazi. sad primenjujem razne taktike, često im i sviram da ih nerviram i neki baš ispizde na kraju.. čisto rasulo na ulicama!
 
Najvise me nervira kada taxisti tvrde (pogotovo trenutno u ovom sukobu sa CarGo-om) kako su oni (taxisti) profesionalni vozaci. Ne da su daleko nego bi nekima zaista trebalo oduzwti dozvole. Kako voze, kako se zaustavljaju da ostave putnike. Uzas


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeste vidili kad nekog taksistu vezanog ...sig. pojasom
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=635309#p635309:130m7mj7 je napisao(la):
Captain » Mon Jul 01, 2019 2:53 pm[/url]":130m7mj7]Najvise me nervira kada taxisti tvrde (pogotovo trenutno u ovom sukobu sa CarGo-om) kako su oni (taxisti) profesionalni vozaci. Ne da su daleko nego bi nekima zaista trebalo oduzwti dozvole. Kako voze, kako se zaustavljaju da ostave putnike. Uzas


Sent from my iPhone using Tapatalk
Jos ludje je kad pricaju za sebe da su profi vozaci jer imaju C kategoriju, a pokupovali diplome po sistemu prekvalifikacija srednje skole za 1000 evra za nedelju dana.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=635402#p635402:1vdq6x6u je napisao(la):
direktor » 01 Jul 2019 10:18 pm[/url]":1vdq6x6u]Jeste vidili kad nekog taksistu vezanog ...sig. pojasom
Jeste li videli nekog taksistu uopšte, ovih dana?
 
Od 6500 taksista u Beogradu, skoro 4000 duguje za porez.

Imam drugara taksistu, duguje baš mnogo, pa sada gleda da se oslobodi svih nekretnina da nemaju od čega da mu naplate.

http://www.politika.rs/scc/clanak/43351 ... rdi-dinara

Први пут званично о дуговањима

Дуговања дела таксиста годинама су тема, али нико ко је за овом темом потезао није излазио са званичним подацима, већ само са нагађањима. Када је у пролеће 2018. део таксиста блокирао центар града, неке њихове колеге указивале су да прави разлог за тај протест нису измене закона против којих су се протестанти бунили, већ то што су вође протеста велики дужници држави. Али, на оваквим тврдњама све се и завршило.

Nevezano za taksiste, ali da li postoji pravni problem da ako neko duguje za porez, da mu se onemogući dobijanje pasoša, produženje registracije ili bilo kako da se oteža život takvoj osobi (još bolje firmi) koja duguje pare Državi?
 
Ne moze, to je protivustavno. Ali ovo je ironija da su oni preduzetnici i da odgovaraju svom svojom imovinom a vamo nema od cega da se naplati. Pa cija kola voze...
 
Pa mogu da im uzmu kola ako nisu od lizinga ...mada vecina je kreditno nesposobna ....
 
U ponedeljak oko 15h situacija kod palate albanije na taxi stanici, parkirana 3 taxi vozila sa TX tablicama, dva BMW i jedan audi, pitam trebaju nam dva vozila do aerodoroma koja je cena kaze po taximetru vozimo oko 3,4 hiljade, ja reko po taximetru sa nocnom tarifom, odgovara mi ne ne pitao si me koliko toliko kosta, reko ok, zovem taxi trazim dva vozila dolaze za 3 minuta parkiraju se pored njih sedamo u vozila idemo na aerodrom cena voznje 1800din... Nije mi jasno da se toliko bune a da su toliko bahati...
 
Vrh