Šta je novo?

'Južni tok' - gasovod kroz Srbiju

Recimo da ovo prođe u toku godine kako se najavljuje. Koji sve delovi grad imaju mrežu i ima li plan izgradnje gasovoda kroz Beograd?
Može li običan stanovnik kuće na nekoj periferiji grada da se realno nada grejanju na gas ili kako to ide?
 
Ресник је добио гасоводну мрежу пре неколико година али још није прикључен на систем нпр..Нигде не могу наћи зашто.
 
Imam kombinaciju da uletim na posao u firmi koja je podizvođač na poslu Južnog toka. Prvi ugovor do novaka, a posle ko zna?
Šta je neko vaše mišljenje o tome koliko je sigurno da će biti, i ako bude, koliko će okvirno trajati izgradnja?
 
Izgradnja se radi ubrzano, rokovi su hitni i prilicno je izvesno da do kraja godine treba da se odrade svi poslovi oko polaganja cevi duz cele trase od oko 400kn kroz Srbiju.
 
Hvala, raspitao sam se i ja. Biće 4 deonice. Ovaj podizvođač će raditi jednu od njih. Uslovi su korektni, ali je posao samo 6 meseci.
 
Meni samo nije jasno šta će se desiti ukoliko Bugari ponovo dobiju direktivu da prekinu sa njihovim delom gasovoda? Da li je pamentije sačekati da oni malo odmaknu sa radovima, u ovom trenutku ne zna se ni da li će početi i da li će dobiti zeleno svetlo od EU.
 
Nesto se intenzivno radi, ima dosta masina, iza Panceva blizu skretanja za Dolovo, sto mi se poklapa sa ovom vesti o gradjevinskoj dozvoli od Kovina do Zablja I dalje. https://www.blic.rs/biznis/vesti/gradje ... lj/fmkxqeg
Inace, utiska sam da se ovaj projekat dosta pripremao u tajnosti, a sada bum odjednom se ubrzano gradi I da do kraja godine (sto je za nas neverovatno brzo), bude zavrsen ceo gasovod kroz Srbiju, duzine par stotina kilometara.
 
Zemljani videh juce snimak iz helikoptera impozantno izgleda .Nisam siguran gde videh ali radovi su uveliko odmakli.
Radi se u Šajkašu ...
 
Ja nikad brzu ni organizovaniju gradnju nisam video od ovog sada gasovoda.
 
I to polu tajno mozda ga i izgrade pre zabrane .
 
Имаће он своју функцију у сваком случају. И добро је да су решили да га направе не чекајући ничије "добро". Колико смо већ времена изгубили.
 
Opet ja kao neverni Toma, kakvu će funkciju imati ukoliko Bugari ne izgrade svoj deo? Sada se u štampi pojavilo da grade sa Grškom neku interkonekciju za Azerbedžanski gas
 
To ne znamo jer je deo tajne politike. Velike pare I interesi su u pitanju. Velike sile namestaju gasovode svojim zemljama podanicima da bi im punile budzete od tranzitnih prihoda, I time ih ucinile jacima nasuprot zemljama podsnicima konkurentske sile, da bi u sledem koraku pripojili slabiju zemlju potiskujuci suparnicku silu sa te teritorije. E sad, u ovom slucaju, izgleda kao da su Rusi vec dogovorili sa Turskom, Bugarskom, Srbijom... I da se polutajno radi po dogovorenom planu. Trenutak je dobar jer EU zbog unutrasnjih lomova nema snagu da se bavi svojom periferijom. Ideja je bila da se sto vise para uliva u Ukrajinu, da ona zadrzi monopol trazita, da bi se jacala protiv Rusije. Medjutim Rusi su sa Snagom.Sibira prema Kini, Severnom toku, Turskom toku... oduzeli monopol Ukrajini za tranzit gasa I time joj umanjili tranzitne prihode I jeftinu energetsku osnovu za industriju. Jer glavna strategija parazita nije bila da oni placaju borbu protiv svojih neprijatelja, nego da njihovi neprijatelji sami placaju borbu protiv sebe. Slicno kao kad platite tv pretplatu, gde umesto da vlast sebi placa reklamu, vi joj besplatno placate njihovu reklamu prema vama. To je dobra strategija gde se ne trose svoji resursi za borbu, nego tudji u borbi protiv samog sebe.
 
U Luku NS počeli da stizu kamioni iz Turske sa masinama za polaganje cevi, a predhodnih nedelja su vec dolazile masine za varenje i to podosta njih al ih nisam uslikao.



Cevi dolaze barzama isto vec jedno mesec dana.
 
Bobo11 Prvo pa musko! :kk: Dobro dosao sa prvim postom na forumu i to sa bukvalno i prvom fotkom na ovoj temi! Konacno! Ovo mirise da ce biti expresno odradjeno iz vec znanih razloga! Dace bog da se i kod nas nesto brzo odradi mimo svih ocekivanja, a da je kapitalan i enormno vazan projekat za citavu drzavu! Nazdravlje i hvala, pa nastavi! Evo i plusic!
 
Јако битан пројекат за нас, надајмо се да Бугари раде истим темпом.
 
Око Свилајнца копају исто. Видех ових дана.
 
Inace, ja sam video cevi kakauko stiziu barzama u jednoj smederevskoj luci. Jel se zna odakle stizu? Deluje da veliki beoj cevi stize Dunavom, mozda I sve? Iz Crnog Mora preko Konstance Dunavom ili kuda?
 
Ja kad sam pričao sa lučkim radnikom, spominjao je da ih dovoze hrvatske barze, i video sam da jesu. Spusti cu se do doka, pa cu se bas raspitati.
 
У железничкој станици Раковица:
 
Vrh