Šta je novo?

Zaprašivanje komaraca i gundelji

Ima previse komaraca. Stao sam samo na minut da naberem visnje i izujedase me. Jos uvek se cesem.
 
ima neke vajde i od komaraca :)
Jedna lavra komarca u toku zivota, precisti jedan litar vode ....

:sesir:
 
Bilo i u Blicu... :D
... - Čak i da možemo da ih uništitmo u potpunosti to ne bi bilo dobro, jer jedna larva komarca u toku svog života profiltrira oko litar vode, dok su odrasli komarci i larve važan izvor hrane za mnoge vrste životinja poput riba, vodozemaca, gmizavaca i ptica - objašnjava Pešić. ...
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vest ... te/5cvmbsq

a o tretmanu lavri komaraca detaljnije zavod za biocide i medicinsku ekologiju
http://www.biocidi.org.rs/stranica.php? ... vikomaraca
:sesir:
 
Za komarce je jedini lek namazati se nekim repelentom, drugačije se gamadi ne može rešiti.
 
zna li neko da li komarce privlače one uv lampe koje se kače da strujom ubijaju muve i druge insekte? Ukoliko rade i na komarce, to bi bilo zgodno, provetriš kuću, onda zatvoriš i upališ dok svi ne stradaju. Da odmorim malo od hemije u vidu raida.
 
Repelent može biti i prirodan u vidu eteričnih ulja lavande ili eukaliptusa. Em misteriozno i privlačno miriše na telu, em zaista odbija krvopije.
 
Beograđanima bi, barem psihološki, čini se bilo lakše kad bi videli avione kako iz vazduha zaprašuju komarce. To se, međutim, skoro izvesno neće dogoditi, a za to postoje dva glavna razloga.

Kako su istakli nadležni, preporuka Evropske unije je da se ne koriste avioni u ovu svrhu, a razlog je što se sredstva koja uništavaju komarce prilično nekontrolisano kreću kroz vazduh.

Drugi razlog je što avioni privredne avijacije, koji su predviđeni za ovu svrhu, ne mogu da dobiju dozvolu da preleću sama naselja, već isključivo nenaseljene delove prestonice.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/ubise ... ne/xccsl6h

Gluposti. Gde će to da završi sredstvo koje se izbacuje iz aviona, a ne završi kada se prska sa zemlje? Pa ne prskaju sa hiljadu metara i kada duva vetar pa da završi 10km daleko.

Što se tiče drugog razloga - da li to znači da su se propisi promenili ili su avioni pre leteli bez dozvole?

I hoće li iko od zvaničnika reći da li je to sredstvo protiv komaraca štetno za ljude, životinje, pčele? Ako nije, onda nije nikakav problem da se koriste avioni.
 
Evo Mladenovića da nam pojasni.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1553486

Biće tretirano područje Velikog ratnog ostrva i kanalska mreža sa leve obale Dunava, kao i nenaseljena područja i delovi grada kojima je otežan pristup zbog visokog vodostaja.

Tretman iz vazduha se nije koristio od 2017. godine, jer je suzbijanje komaraca sa zemlje mnogo delotvornije, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, ali je istakao da će ove godine takav tretman morati da se primeni, s obzirom na vlažnost vazduha i bujnu vegetaciju koja je doprinela da se broj komaraca drastično poveća, pogotovo na nepristupačnim delovima grada.

Mladenović je rekao da je posebno kritična situacija na Velikom ratnom ostrvu koje je potopljeno i kanalskoj mreži, gde se zbog visokog vodostaja stvara veliki broj rečnih, šumskih komaraca koji lete tri do pet kilometara.

Problem predstavljaju i površine u privatnom vlasništvu u koje ekipe Zavoda nemaju pristup, a one pogoduju razvoju komaraca, naveo je on, a prenosi gradska uprava.

Mladenović je rekao da je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju na vreme počeo sve aktivnosti na suzbijanju komaraca, kao i da su se ove godine komarci pojavili kasnije nego prethodnih godina.

A zašto su počeli na vreme ako su se komarci pojavili kasnije. U stvari, kapiram da su larve ubijali na vreme, ali zašto onda nisu zaprašivali intenzivnije kako su pojavili komarci. Kapiram ja da njima treba suvo vreme, ali koliko dugo? Par sati ili nekoliko dana?

I koliko god voleo avione koji zaprašuju, ja zaista ne razumem kako će iz aviona uspeti da hemikalije spuste do površine pored bujne vegetacije (krošnji drveća)?

Hajde da nastavim ovako laički da palamudim, ali zar nije bolje da se oni raspršivači namontiraju na čamce i da se tako prska tamo gde čovek ne može da priđe.
 
Avioni bi morali da se koriste duž Dunava. Džaba Zavod zaprašuje sa zemlje kada novi rojevi dolaze iz vrbaka pored vode duž dunavske obale.
 
Upravo. I duž Save i svuda gde ne može da se priđe peške ili sa vode.

Imamo i celo VRO i takođe ogroman prostor kao stvoren za komarce na levoj obali Dunava (Kotež i Borča)
 
Evo još par mišljenja

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyy ... id=1553490

Da bi efikasno suzbili komarce potrebno je tretirati njihove larve koje inače nastaju u vodi. Da bi efikasno tretirali larve neophodno je da postoji mapa plavnog područja, koja u Beogradu ne postoji. :bash: :bash:

Profesori Petar Vukaš i Željko Tomanović složili su se da je to najsigurniji način suzbijanja komaraca - uništavanje njihovih larvi u barama.

Stručnjaci se, međutim, ne slažu kad je reč o zaprašivanju iz vazduha avionom, pa dekan Biloškog fakulteta Željko Tomanović kaže da je to nebezbedno, a profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji da ne postoji dokaz da nije bezbedno.

"Dobra je odluka da se ne zaprašuje iz vazduha. U razvijenim zemljama se to ne radi već 30 godina, jer je rizično za životnu sredinu, ali i za decu, trudince i druge osetljive kategorije stanovništva", kaže Tomanović.

On pojašnjava da je neophodno da budu poznati podaci o vodostaju i precizna mapa plavnog područja i da se onda tretiraju larve komaraca. To bi trebalod a se radi utokom marta i aprila.

Dodaje i da suzbijanje iz vazduha nema efekta na "kućne" komarce.

Vukaš, međutim, misli suprotno od kolege i kaže da je netačno da je prskanje iz vazduha nebezbedno.

"Ako hoćete za dan dva da suzbijete komarce na određenoj površini morate avionom".

Kaže da je u Evropi to pitanje rešeno ili uređivanjem terena ili larvicidom, sredstvom koje se baca da se suzbije larva. Vreme da se to uradi je kad je temperatura vode iznad deset stepeni, dodao je on.

Koliko je lepo i korisno što imamo toliko vode i zelenila u i oko Beograda, to ima i svoju cenu. Shvatam da je nemoguće sve te površine obići peške i prskati (svako ko je ikada bio u šumi zna koliko je to teško prohodno i ogromno područje), ali siguran sam da postoji rešenje.
 
Rešenja sigurno postoje, ali mi živimo u 20-om veku (i to njegovoj sredini), pa ne znamo da rešimo problem komaraca, drveće sakatimo topping metodom...
 
Не знам како ово да протумачим

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... o-propusta

- Ranijih godina bilo je po 18 aviona, a sada samo tri - kažu Privrednoj avijaciji. - U velikom broju gradova Srbije se zaprašuje iz aviona, a samo smo mi čekali. Za ovakav vid zaprašivanja treba da se pogodi vreme, da komarci budu u letu, a ne da se primire.

- Sve to je poznato i gradskoj upravi i Beograđanima, ali na odluku se dugo čekalo. Zašto? - pita se Dragan N. - Niko ne govori o tome kako se u Evropi bore sa krvopijama, niti o tome da li na tržištu postoje preparati koji nisu štetni po okolinu.

I dok Beograđani postavljaju pitanja, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je pre samo nekoliko dana raspisao tender za obezbeđivanje stručnog i pilotskog kadra, kao i preparata za zaprašivanja iz vazduha.

- Uz levu obalu Dunava dužinom celog toka kroz Beograd ima velikih površina koje su se napunile vodom prilikom porasta vodostaja - stoji u dokumentaciji. - Kompletno Ratno ostvro je pod vodom, i ne može se prići na njega kako bi se pristupilo uređajima sa zemlje. Ista situacija je i na levoj i desnoj obali Save, u Makiškom i Surčinskom polju. Rezultati monitoringa odraslih formi komaraca koje svakodnevno sprovodimo, pokazuju da je u navedenim područjima izuzetno povećana brojnost rečnih komaraca.

Do kada je rok za prijavu na konkurs, nije poznato. Ali, kako stoji u dokumentaciji, rok za obavljanje posla je 31. oktobar.

POTREBNA DVA ILI TRI DANA
UPRKOS tome što je preporuka Evropske unije da se suzbijanje komaraca iz aviona izbaci iz upotrebe, kako se navodi u obrazloženju odluke gradskih službi, tretiranje komaraca iz aviona u velikom broju slučajeva daje zadovoljavajuće rezultate. - Jedna akcija suzbijanja odraslih formi komaraca iz aviona, izvodi se u dva ili tri dana, što pokriva površinu od 6.000 hektara. Nakon toga, sprovodi se monitoring, kako bi se videlo da li je akcija dala željene rezultate.
Ipak, činjenica jeste da se do velikih žarišta krvopija, poput Velikog ratnog ostrva i prestoničkih šuma jedino avionom može doći i stati na put komarcima.
 
Učinilo mi se da je ovo zaprašivanje iz aviona nešto pomoglo, ali ipak slaba vajda. Iz zelenila (savski blokovi) i dalje kuljaju horde komparaca. Nije mi jasno sa nekoliko zaprašivanja kako su ostali na efektru skoro nula.
 
Večeras su prskali iz vozila po NBG. Zna li neko koji su uslovi potrebni za prskanje jer je sve bilo vlažno?

Pokušao sam da nađem koju hemikaliju korsite i na sajtu Biocida sam našao samo neki Pyriproxyfen, ali za njega piše da uništava larve, a ne odrasle jedinke.
 
Našao sam - Deltametrin. Ubija taj baš gomilu štetočina. Ništa ne piše o korišćenju sredstva posle kiše, tako da nadležni valjda znaju šta rade
 
Запрашивање по киши нема ефекта. Иначе шушка се да ће од следеће године завод за биоциде да пређе под републичку надлежност, а да ће у борбу против комараца да се укључе приватна предузећа за ДДД као што је већ случај по другим општинама.
 
Pa to je vesarina logika iznajmi kola iznajmi kompove iznajmi sve ....
 
Da, ono sinoć je baš bilo čudno. Kako je protutnjalo nevreme, tipa 5 minuta posle toga prolaze oni kombiji i zaprašuju komarce. Ne znam koja je to logika bila, ali su išli i po NBG i po Zemunu.
 
Pitanje je kako radi ta hemija. Meni je logično da treba da bude suvo, mada ko će ga znati. Mogao bi neko ko se razume u to da objasni.
 
За успешно запрашивање одраслих комараца потребно је да су они у највећој активности. То су периоди раног јутра и вечерњи часови. Наравно, потребно је да буде без падавина, пошто падавине спирају отров којим се запрашује, па исти не оствари жељено дејство.
 
Vrh