Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Sinisa1

Beginner
Učlanjen(a)
12.12.2006.
Poruke
40
Pohvaljen
0
Kada se trzistu ponudi 2000 stanova, od jednom, promene cene kv. metra su sigurne. Kako vi vidite i cenite promene na trzistu stambenog prostora kada se ovaj projekat bude zavrsio?
 
belvlle3bs.png


u35lm.jpg


Kako najavljuju iz firme "BLOK 67 ASSOCIATES" kvalitetno opremljeni stanovi biće prodati na tržištu i novi vlasnici će se useliti mesec dana nakon završetka Univerzijade.

Kompanija "Blok 67 Associates", koja se nalazi u zajedničkom vlasništvu austrijske firme "CEE investment" i kompanije "Delta M", samostalno će finasirati izgradnju naselja. Austrijska firma investiraće 75% sredstava, a "Delta M" 25%, dok je garanciju za izgradnju Univerzitetskog naselja obezbedila Hipo-Alpe-Adria banka.

u40ws.jpg


U okviru bloka 67 biće izgrađen i najveći tržni centar u Beogradu - "Delta city" koji će na površini od preko 80.000 m2 ponuditi prostor za kupovinu, zabavu i slično
i time doprineti na atraktivnosti celog naselja.
http://www.beoland.com/univerzijada/univerzijada.asp

u19oo.jpg


Najkasnije mesec dana po završetku Univerzijade investitoru se vraćaju sve nekretnine.

Reč je o konzorcijumu koji čini grupa investitora u nekretnine iz Austrije-"CEE investmenta" i Delta M. Oni su na nedavnom tenderu postali zakupci 6 parcela na kojima će nići ukupno 190.000 m2 stambenog i poslovno-komercijalnog prostora.
Naknada za ovo zemljište iznosi 3.5 mlrd din.

Zakupci imaju obavezu da do 01.01.2009 preduzeću "Univerzijada Beograd 2009" omoguće nesmetan pristup lokaciji i objektima radi opremanja, a da najkasnije do 10.05.2009 završe sve radove i predaju objekte ovom preduzeću na upotrebu.

u23mh.jpg


"Stanovi u naselju biće u prodaji već od 2008 godine, a odmah po završetku Univerzijade novi vlasnici moći će da se usele" - rekao je Dejan Racić, direktor firme Delta Invest.
http://www.ekapija.com/website/sr/page.php?doc=64242
 
Verovatno je da ce biti manjih potresa na trzistu, ali sumnjam da ce to drasticno da se odrazi na cenu kvadrata. Razloga ima mnogo. Pre svega zavisi od toga koja je ciljna grupa za to naselje, koja je velicina stanova u ponudi i koja ce biti cena tih kvadrata. Isto tako ce se ti stanovi prodavati sukcesivno dok se naselje bude gradilo tako da mozda je i tesko da govorimo o tome da ce se na trzistu iznenada naci 2000 stanova. Sigurno ti je poznato da su vec sada cene kvadrata manje-vise vestacke i da naprimer beograd cak ni u ekonomski najtezim godinama nije imao krah cena nekretnina kao sto je to dozivela Budimpesta ili neki drugi istocnoevropski gradovi.Cene kvadrata u Beogradu nikad se nisu osvrtale na kupovnu moc stanovnistva.
Takodje cak i ako posmatramo cisto na liniji ponuda-traznja 2000 stanova nije dovoljno da uzdrma trziste sa obzirom na potrebe.A mala ponuda je stalna kategorija u Beogradu vec decenijama.
Dakle mislim da ce uticaj biti ogranicen, sa eventualnim udarima na neke kategorije stanova i to verovatno samo na Novom Beogradu.Doduse treba mi jos detalja o strukturi naselja.
 
Da će sve biti završeno na vreme, do januara 2009. god
sa 55 miliona evra garantuje "Hipo Alpe Adrija banka".

Oni su najavili i da će građanima za kupovinu univerzvtetskih stanova ponuditi povoljne kredite.

- Još je rano za konkretizaciju uslova, ali krediti će biti dugoročni i sigurno sa nižom kamatnom
stopom od one koja će tada biti na tržištu
-najavio je Vladimir Čupić iz "Hipo Alpe Adrija banke".
Mislim i da će cena kvadrata biti pristojna, jer će se na tržšitu odjednom naći više od 2.000 stanova.

Inače prodaja stanova počeće 2008. godine.
Njihova struktura se za sada ne zna jer se rade projekti, ali direktor "Bloka 67" Vuk Mrvić napominje,
da su "ciljani" za srednju klasu i da što se tiče kvaliteta neće biti
"Potemkinova sela za tri nedelje koliko traje Uiiverzijada".

Gradiće se i 22 hiljade kvadrata poslovnog prostora, koji će se takođe prodavati posle Univerzijade.
Tokom takmičenja ti lokali služiće za kancelarije i organizovanje konferencija.
S. JANjIĆ
Posle Univerzijade trebaće nešto vremena da se apartmani vrate u funkciju stanova i želja je da se
kupci već u septembru useljavaju.

Kvalitet Bloka sa maloprodajnim lokalima, restoranima i zabavnim sadržajem podićiće
i tržni centar "Delta siti"
koji se gradi u istom kraju.

zgrada8wz.jpg

http://www.deltacitymalls.com/srp/plans/index.html
 
KiD":39w7jhf8 je napisao(la):
Verovatno je da ce biti manjih potresa na trzistu, ali sumnjam da ce to drasticno da se odrazi na cenu kvadrata.
Dakle mislim da ce uticaj biti ogranicen, sa eventualnim udarima na neke kategorije stanova i to verovatno samo na Novom Beogradu.
Slažem se sa ovakvim gledištem.
Stanovi u Belville će veliko većinom biti dvosobni, tako da samo na tu kategoriju stanova može biti nekog uticaja na cenu u N.Bgd.
Garsonjere, jednosobni , trosobni i veći stanovi će biti pod mnogo manjim uticajem prodaje Belville, pogotovu u drugim delovima grada-centar ili periferija.

Po najavi davaće se najpovoljniji krediti, a predprodaja će da krene već 2008g., tako da se ustvari neće naći 2100 stanova USELJIVIH, što kupci najviše traže.
Najveći broj st. će se i prodati pre završetka UB 2009 preko kredita i verovatno kupovinom od strane agencija i drugih investitora po 5-20 st. radi kasnije preprodaje.

Već sada postoje povoljni krediti za mlađe od 45g., a pordaja Belville mora da ide preko još povoljnijih kredita, jer investitor mora brzo da vrati uložen kapital.

Do stana sa državom

Trenutno najpovoljniji stambeni krediti na tržištu su oni sa subvencijom države, jer u ukupnom iznosu kredita dražva učestvuje sa 20 odto sredstava, po kamatnoj stopi od 0,1 odsto godišnje, dok su naknade banke za obradu kreditnog zahteva kamatne stope na deo kredita koji odobrava banka limitirane, pa se zbirna kamatna stopa uglanom kreće u intervalu od 4 do 5 odsto.
Nedavno je rok otplate produžen na 30 godina, dok je potrebno učešće klijenta smanjeno na 5 odsto, pa će veći broj građana, naročito onih sa nižim primanjima, moći da ispuni uslove za dobijanje ovih stambenih kredita.

Nasuprot ustaljenom verovanju da su ovi krediti namenjeni mladim bračnim parovima, bračni status korisnika kredita uopšte nije bitan.
Stambene kredite sa subvencijom države mogu da koriste građani Republike Srbije do 45 godina starosti, koji nemaju adekvatno rešeno stambeno pitanje i mesečna primanja manja od 100.000,00 dinara. To znači da i oni kojima treba veći stambeni prostor, mogu da prodaju svoj stan u vlasništvu i uz pomoć subvencionisanog stambenog kredita dođu do većeg stana.

Uslov je da mesečna rata tj. ukupna mesečna zaduženja ne prelaze polovinu redovnih mesečnih primanja korisnika kredita. Ukoliko želi da poveća sopstvenu kreditnu sposobnost, korisnik kredita može da uključi u otplatu još jedno lice, koje ne mora da bude član porodice.
U tom slučaju mesečna rata ne sme da optereti više od polovine njihovih zajedničkih mesečnih primanja.
Stambeni krediti sa subvencijom države u Banci Inteza se odobravaju u iznosu od 100.000 evra. Od ukupnog potrebno učešća od 25 odsto, država obezbeđuje 20 odsto iz budžeta Republike Srbije, a 5 odsto obezbeđuje sam korisnik.
Preostalih 75 odsto vrednosti nekretnine ili traženog iznosa kredita finansira banka iz sopstvenih izvora. Zbirna kamatna stopa koja je primenjiva na celokupan iznos kredita varira u zavisnosti od ročnosti. Tako, na primer za rok otplate od 20 godina zbirna kamatna stopa iznosi 4,5 odsto.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=99077&datum=2007-01-25#Scene_1

Poznajem ljude koji već planiraju da prodaju svoje stanove i kupe stan u Belville preko kredita, što nije loša ideja...preporučujem svima da razmotre ovakvu mogućnost.:)
 
Preskupi stanovi u Beogradu

Beograd -- Cene stanova u Beogradu nerealno su visoke, tvrde stručnjaci, što je posledica činjenice da je potražnja mnogo veća od ponude.

Interesantno je da je kvadrat stambenog prostora u zemljama u okruženju jeftiniji, pa tako i pristupačniji građanima. Nije redak slučaj da građani koji hoće da kupe stan i po nekoliko godina ne mogu da se udome, jer je najveći problem naći prostor po pristupačnoj ceni.
Mnogima ne pomažu ni stambeni krediti jer ne mogu da plaćaju rate.

"Potražnja je veća od ponude, što diže cenu stanovima I čini je nerealnom u odnosu na kupovnu moć stanovništva”, kaže Mijat Lakićević, urednik magazina Ekonomist.

U Beogradu je, kažu stručnjaci, i zemljište za gradnju veoma skupo, što direktno utiče i na cene stanova. "Imamo negativne trendove, mali obim gradnje, visoke cene građevinskog zemljišta i veliku potražnju, pa su zato cene enormne", objašnjava Siniša Brašanac, iz firme "MPC Properties".

S jefitnijim dozvolama i zemljištem trebalo bi da se poveća i broj stanova u izgradnji, a ekonomisti procenjuju da samo veći broj novih stanova može da stabilizuje cene. ........

ceo text http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=03&dd=06&nav_id=235347
 
24sata



Da bi se zadovoljila sva tražnja potrebno je da se godišnje u Beogradu izgradi čak 200.000 stanova.

:rolleyes:
 
Pa sto ne gradimo onda stambene kule? :cool:

Kolko se secam skinuto je ono pravilo limit 6 spratova za NBG... tek ce da krene talas?
 
Da li se neko raspitivao o početku predprodaje stanova u Belville ?
 
HenkMan":3hz9476l je napisao(la):
Pa sto ne gradimo onda stambene kule? :cool:

Kolko se secam skinuto je ono pravilo limit 6 spratova za NBG... tek ce da krene talas?
Stambene kule, definitivno :)

Nadam se da nećemo da gradimo samo zgrade od 6-8 spratova u Beogradu. To mislim da ne treba da vazi za Novi Beograd. Najbolje je resenje da se grade zgrade poslovno-stambenog tipa od po 20 spratova i više. U opštoj potražnji stanova u gradu u kome se trazi 200000 stanova plus poslovni prostori, ne bi trebalo prepustiti da se izgradnja zadovoljava projektima manje spratnosti. Mislim to može ako se istovremeno grade i neboderi. Ono što je interesantno je kako će izgledati blok 26 preko puta SIV-a. Trenutno je samo za taj blok predviđena izgradnja stambenih zgrada veće spratnosti pa je to primer da se vidi, ako bude realizovan, kakav će imati uticaj na tržište stanova i cene, na izgled Novog Beograda itd. we'll see.
 
E kad smo vec kod toga, 6-8 spratova, evo letos sam bio u Albaniji... i po Tirani i po drugim mestima samo grade zgrade vise od 15 spratova.... I kaze mi cale od drugarice kod koje sam bio, koji je nesto glavno u zavodu za urbanizam... kako su poceli te zgrade da prave, cene su bas drasticno opale.
 
Pa to je moguce... Upravo zbog toga su kapitalisticki gradovi Evrope ostali relativno prizemni. Na vecoj visini se stanari ne identifikuju sa "zemljom" na kojoj zive, pa samim time nemaju ni osecaj pripadnosti. Suprotno pravilo je onda primenjeno u komunistickim zemljama.

Soliteri treba da budu manje-vise rezervisani za kancelarijski prostor, a ako iznikne i poneka stambena kula, bice utoliko interesantnija jer ih nema puno.
 
Pa da, ali neke od tih zgrada izgledaju onako, recimo simpaticno! A generalno Novi BGD ce uskoro da se ispuni svim tim prizemnim zgradama... Umesto da raste u visinu, da nam grad konacno dobije neku vizuru..
 
Ne znam da li je ovo pravo mesto da se pocne jedan ovakav thread - u slucaju da nije molim moderatore da ga pomere/naprave novi thread.

Veoma me interesuje mogucnost ulaganja u nekretnine u BG-u i okolini, a posto nisam nasao nijedan forum koji se bavi ovom tematikom na netu, mislio sam da bi bilo veoma korisno da postoji thread za ljude slicnih interesa gde mogu da se dele informacije/saveti u vezi najnovijih desavanja, kretanje cena, kredita, raznim zakonima i propisima itd.

Trenutno zivim u Londonu gde je trziste nekretnina veoma razvijeno pa me za pocetak interesuje misljenja ljudi o potencijalu BG u narednom periodu (dugorocnom) - za pocetak rast cena, krajevi koji su na ceni i oni koji bi mogli da budu, nacini da se pocne sa investiranjem itd.
 
^^ pa iskreno imam neke vezice ljudi koji se bave time po rejonu (CG HR ) ...uglavnom kako sam cuo od jednog lika, sada se planira prodaja nekretnina po cg jer im je ove godine najvisa cena, nadalje ce to sve poceti da stagnira ili varira, i ocekuje se pazzarenje nekretnina po HRV , konkretno Zagrebu, jer ce uskoro hr da postane pridruzeni clan EU i cene ce visestruko se povecati. cak do 5000 eura .
Naravno , sa sve konacnim ciljem ulaganja u nekretnine u BG, jer kada se resi problem kosova, krecu ogromna ulaganja evrope i investitora u Srbiju zbog polozaja, a Beograd se razvija u regionalni centar , tako da ce i cene nekretnina biti mnogostruko vece, a potraznja ce biti izrazito velika. otprilike tako nekako- laichki :)
 
mm":3k7h8rwp je napisao(la):
Veoma me interesuje mogucnost ulaganja u nekretnine u BG-u i okolini, ....

...za pocetak rast cena, krajevi koji su na ceni i oni koji bi mogli da budu, nacini da se pocne sa investiranjem itd.
Cene su dosta visoke, ali će biti još veće pogotovu u stanogradnji, nap. 10-12god.

Zavisi šta te interesuje i za koliki novac, stanogradnja ili poslovna.
Ja mogu da ponudim i 3ha u bul.Vojvode Stepe i 0.5ha u T.Bunaru.
Lokacije se biraju prema raspoloživom kapitalu za gradnju.
 
Mene trenutno interesuje kupovina preuredjivanje, iznajmljivanje, preprodaja stanova itd. Prvenstveno me zanima sledeca opcija:

1. Kupi se stan na kredit i iznajmi se
2. Osoba koja iznamljuje placa jedan deo hipotekarnog kredita a ostatak ja (ne znam koji bi to deo mogao da bude, zato i hocu da saznam vise jer od ovoga dosta zavisi)
3. Posle par godina ako/kad poraste cena stana uzme se nova hipoteka na taj isti stan, odplati stara a preostali deo novca se ulozi kao depozit na novi stan i tako u krug
4. Ako cena stana ne poraste dovoljno (a trebalo bi), porasce (valjda) cena iznamljivanja stana tako da za par godina (4-5) stan bi mogao sam da se odplacuje

Naravno, gore navedeno ima dosta pretpostavki - rast cena (%) mora da bude vise nego kredit, stanovi moraju da rastu iz godine u godinu (ili da generalni trend bude ka gore), mora da postoji dovoljna potraznja i da se zna kakva potraznja tj ko kupuje stanove (ovo je uslov za prethodno) itd.

Razlog zbog kog sam poceo ovaj thread je da krene diskusija (ovakvi thread-ovi vec postoje za mnoge zemlje) gde ljudi mogu da dele ideje/savete/misljenja u vezi dinamike razvoja sektora nekretnina u BG (u mom slucaju stanova, a moze i poslovni prostor) pritom uzimajuci u obzir razvoj industrije hipotekarnih kredita, navika populacije (da nasi ljudi radje iznamljuju stanove ili kupuju), raznih poreskih olaksica itd.
 
Za takve kombinacije i opcije, biće dobra prilika za neki mesec kada počne

predprodaja stanova u bl.67 .... Belville - Univerzitetsko Selo za 'Univerzijadu 2009g."
 
Kakve je situacija sa stanovima u starom delu grada (Vracar, Dorcol, Stari Grad)? Jel ima potraznje za lepo sredjene salonske stanove? Znam da je novogradnja trenutno jako popularna ali mene bas ne privlaci...

Takodje, jel zna neko mozda koji je profil trenutnog kupca? Nas neki "srednji sloj" ili uglavnom investitori? Demografija je jako bitna sto se tice nekog dugorocnog investiranja.

Jel postoje neka iztrazivanja ove vrste - jel se bave neke firme time? Mogu li da se dobiju informacije o broju izdatih stambenih kredita, potraznji za kreditima itd?
 
Salonski stanovi u centru se najbrže prodaju, bez obzira da li su sređeni ili nisu.

Sva ta 'istraživanja' ovde nisu bitna, već kako da dođeš do stana na dobroj lokaciji
koji treba da se renovira i otkupi od neke bakice ili naslednika, pa središ i prodaš.

Pogledaj i sajtove agencija za nekretnine i rublike 'nekretnine' po portalima, nap. Politika...
 
dragan":osrmu9vr je napisao(la):
Za takve kombinacije i opcije, biće dobra prilika za neki mesec kada počne

predprodaja stanova u bl.67 .... Belville - Univerzitetsko Selo za 'Univerzijadu 2009g."
Ja razmisljam o ovoj kombinaciji, ocekujem da kvadrat u Belvillu kada bude spreman za useljenje u sept.2009. vredi barem 30% vise od cene u predprodaji, pokusavam da pronadjem najnovije spekulacije oko cene po kojoj ce se naci u ponudi u martu, pocelo se sa 1200-1300, preko 1600...ima li neko neke blize info? Zbog neverovatnog interesovanja nisam siguran ni da ce prodaja biti dovoljno transparentna.
 
@markan
Ne zovem se Jovan :) Znaš, deo nettiquette-a je i obraćati se ljudima po njihovom nicku ako im ne znaš ime... ali nije problem, shvatam da je moj nick ipak malo zbunjiv...

Eh sad, Kanada...
To je trenutno jedno od najjačih housing markets na svetu... mada ne zadugo.
OK, i ako ti je APR 4.5%, a prime bank rate koju nudi Bank of Canada je 4.25% onda, molim te, upoznaj me sa tvojim bankarom :)
Što se Belville-a i dolara tiče, mogu ukratko da ti kažem: Belville mora da plaća taj YTONG Kinezima u evrima. Oni moraju da plaćaju svoje radnike u juanima (RMB) koje narodna banka kine drži pegged dolaru , koji opada strašno prema evru - gotov kružić.. Za ostatak, mogu da ti pošaljem PM...
Kamate nam nisu veće od bilo koje zapadne zemlje, evo izvoli: NLB slovenija, stambeni krediti su Euribor plus 2.8% što nam daje 7.3%... isto kao i u Srbiji... A u Srbiji je inflacija mnogo veća nego u Sloveniji... pa se zamisli gde ti je jeftinije da uzmeš zajam..

E sad što se ovog kalkulatora tiče što je postavio niki izgleda mi OK, mada mi je nejasan ovaj deo računice sa učešćem, ali hajde... 590EUR mesečno za nov stan u relativno finom mestu je za mene sasvim OK cena - za bilo koju evropsku zemlju, a ne samo za Srbiju...
 
Jovane, nema ljuti :)
Mislim da je neozbiljno uporedjivati kreditno trziste i kreditnu sposobnost gradjana Srbije sa recimo Belgijom,Engleskom itd. Koliko ono bi prosecna plata kod nas?
Gledajuci ove uslove sa linka iznad od Riffasen banke zapazih da je jedan od uslova za dobijanje kredita da je podnosioc zahteva minimalno 23 godine a max 65 u momentu otplacivanja, sto znaci da bi osoba morala da bude izmedju 23 i 35 godina starosti.Inace bi se mesecna rata znatno povecala na kraci rok otplate.
 
markan":a4qynorz je napisao(la):
Mislim da je neozbiljno uporedjivati kreditno trziste i kreditnu sposobnost gradjana Srbije sa recimo Belgijom,Engleskom itd. Koliko ono bi prosecna plata kod nas?
Slažem se, kod nas postoji dosta uslova i zavrzlama, ali upravo zbog toga što ti kažeš mislim da su kreditni uslovi prilično povoljni kod nas, i pored niske kupovne moći. Iako nemamo visoke prihode, zbog prethodne nemogućnosti kupovine, sada je potražnja velika na neprilagođenom tržištu, mnogo ljudi kupuje i vadi kredite, te je konkurencija visoka... Što se stambenog tržišta kod nas tiče, mislim da je glavni problem nedostatak investitora koji bi spustili cenu kvadrata, i naravno "neprofesionalno" (da se ne izrazim drugačije) delovanje investitora koji već grade nešto. Nažalost, to će potrajati godinama, kao što sam već ranije rekao par stranica ranije, zemlje koje su ranije od nas pošle u tranziciju još pate od toga.
 
stanisa":2rqvuzq5 je napisao(la):
Ja zivim u jednom vecem gradu u svetu, a bio sam u mnogim. Prvi put cujem da jedan grad ima vise od jednog centra grada. Grad je po definiciji skup vise opstina i svaka opstina ima svoj centar( cak i svako selo ima svoj "centar sela"), ali taj grad ima svoj zajednicki centar. I po tome, da svaki grad ima svoju staru gradsku jezgru, gresis. Mnogi veliki gradovi sveta nemaju tu jezgru, a ipak imaju centar grada. Beograd dodje kao "cudo nevidjeno" , nesto kao na ovim tvojim slikama.:gobb:
Evo jedan kontra primer - Berlin.
 
Vrh