Šta je novo?

Pijace

Давно је прошао воз за архитектуру у Београду која одговара контексту у коме се налази.

Струка већ неких стотинак година заступа идеју да архитектура треба да представља време у коме се гради а не амбијенталне целине у којима се гради самим тим се увек и на силу гурају зграде "савремене" архитектуре тамо где им није место а готово сваки покушај да се изгради нешто што би се уклопило у историјски концепт коме се налази се блокира као нека имагинарна "скопљаизација" Београда или чувено "ново да личи на старо".

Резултат је нажалост вашар од града где лепе старе зграде из доба Краљевине стоје к'о пилету с*** у мору бруталистичких грађевина, стаклених и челичних зграда, уџерица и франкенштајнских хибрида свих наведених.
 
У Америци и Британији, већ пар деценија, делује покрет коме су неки наденули име "нови класицизам". Још увек је то прилично маргинална појава, али успели су да се изборе за увођење наставе традиционалне и класичне архитектуре на пар престижних универзитета у свету, и грађевине неких од њихових представника данас красе градове попут Лондона. Сличних примера има у Источној Азији, а познато је и да многе државе - све осим Србије, рекао бих - улажу велике напоре у очување старих заната, међу којима има и оних непосредно повезаних са традиционалним градитљством.

Имамо и примере живог традиционалног, или традицијом инспирисаног, градитељства у источној и југоисточној Азији, и Африци, затим верског градитељства у православном, будистичком, хиндуистичком и муслиманском свету, па донекле и међу римокатолицима. Овде не говорим о копијама шатоа из долине Лоаре, већ правој традиционалној архитектури, која није вештачки враћена у оптицај (на начин на који су традиције антике оживљене у доба ренесансе). Ту је и традиционални утицај европске архитектуре на изгед кућа у Америци, Аустралији, Канади..

Што се тиче Скопја 2014 и скопљизације, мислим да сам изнад све рекао. Проблем Скопља није нужно у томе што његова нова здања покушавају да изгледају као да су од пре 100-200 година, већ то што у томе не успевају, јер не пролазе испит на пољу естетике и квалитета. Те зграде више личе на неке америчке "шопинг молове", или објекте у склопу Дизниленда, него нешто изграђено у духу неокласицизма.

А проблем је, разуме се, и то што је (скоро) свих 20 зграда и 40 споменика у склопу тог пројекта изграђено у истом квази-историјском стилу. Скопље је, слично разноразним балканским инстант-нацијама, и заливским вехабијским шеихатима, покушало да преко ноћи створи историју. Нажалост, то тако не иде.

Градити неке нове Версаје и Шамборе.. то је мегаломанија, и нешто што не бих волео да видим у Србији, чак ни кад би се инсистирало на традиционалним техникама и квалитету градње. Али, вратити некој згради фасаду или спрат који је изгубила у Другом светском рату, додати спрат или два некој другој, чији архитектонски значај није превелик (изворни изглед важних историјских споменика мора се поштовати, и било би незамисливо да неко на Кафани „?” дода спрат), или изградити нешто у "историјском" стилу како би се употпунила нека архитектонска целина - у мојим очима, то је савршено разумно, и не видим ко би се томе могао противити, осим неки екстремиста за кога је све што није метални кавез обложен стаклом анатема у овом фамозном "21. веку" (флоскула коју њима слични понављају још од 15. века).
 
Све је то до идеологије. Апсолутно сваки архитекта је у неком погледу идеолошки загрижен (углавном што су им погледи прогресивистичкији, то су им одвратније творевине)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=628385#p628385:rvqerj5i je napisao(la):
SRBO » 07 Јун 2019 23:09[/url]":rvqerj5i]Све је то до идеологије. Апсолутно сваки архитекта је у неком погледу идеолошки загрижен (углавном што су им погледи прогресивистичкији, то су им одвратније творевине)
Свакако. То посебно важи за Запад, и квази-пост-комунистичка друштва попут нашег, која никако да се ослободе свог "руменила".

Има код нас и пар примера оних заиста патолошких случајева, којима су уста пуна идеолошких флоскула тима "модерно", "свет", "прогрес" и "21. (до јуче 20) век", и који би и данас бранили неке од Корбизјеових луцкастијих идеја као "прогресивне". Има и оних на другом екстрему..
 
Где је улаз у подземну гаражу и колико има места у њој?
 
Mislim da je u Dobre Mitrovića, dole ka Majora Ilića, odmah iznad zastakljenog ulaza u pijacu na ćošku, jednom sam video kad su sklonili ogradu i tu iz objekta izašla kola, to je i logično mesto jer je na nižoj koti pa je rampa manjeg nagiba ka etaži gde je parking.

Ovde se vidi:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621760#p621760:ycizmufr je napisao(la):
Tikvica » Sat May 11, 2019 7:21 am[/url]":ycizmufr]
95936be2612d74922da05f5013482a85.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=633260#p633260:e654qivz je napisao(la):
ris.risis » Pon Jun 24, 2019 7:09 pm[/url]":e654qivz]Ovo je preeeevise kul. Kada ce ovo proraditi?

Samo da se Vesic seti da otvori :D :D
 
Pijaca je gotova ceka se da prodje tehnicki prijem a onda krecu sa prepravkom projekta tj prenamene prostora koji je bio namenjen za restoran, tu ce se nalaziti Maxi koji je prvobitno trebao da bude na nivou -1.
 
Divan je pogled na pijacu iz Svetogorske, ali kad joj priđem previše mi agresivno i opterećujuće deluje za to mesto, oblikom možda suviše avangardno u odnosu na prostu geometriju modernizma kojom je okružena, pre svega mislim na stambene zgrade i školu, ostali objekti nisu tako dominantni tu. Mada takođe mislim da bi popravilo utisak da se srede fasade u okruženju, jer taj kraj osim sada škole izgleda budibogsnama
 
Meni nije ni loše što je ovako dominantan, jer okruženje je raspad i nema tu neke vizure ili istaknutog objekta koji će njome biti ugrožen ili skrajnut, a iz bilo koje pozicije kad se gleda izgleda odlično. Tu smo imali one barake, ko cigan mala spolja, meni je to ružilo prostor više nego bilo šta drugo, a takve su nam skoro sve pijace. Naravno ne bih svuda gradio ovakve, već u skladu sa pozicijom i okruženjem, negde treba i oslobađati prostor kao u slučaju Bajlonijeve pijace, gde smo već pričali koliko bi dobro tu legao trg sa podzemnom pijacom, jer prosto imaš lepu celinu okolo koja bi lepo zaokružila takav otvoreni prostor.
 
Ali izgleda kao neka Potemkin fasada, pogotovu u ovom nedovršenom stanju, suočena sa raspadom u okruženju, jako čudno. Ne kažem da je prethodno stanje bilo bolje, samo mi deluje da se krenulo u uređenje ovog kraja malo nasilno ovim objektom i da je sad više očigledno nego ranije da treba srediti front zgrada u Majora Ilića, fasade u okolnim ulicama, parkinge urediti, pa i same kolovoze i trotoare obnoviti... Bukvalno svaki element grada oko nove pijace je u lošem stanju i to sad u kontrastu sa novom pijacom postaje sramotno očigledno i meni ostavlja neki distopijski utisak...
 
Zasto ce da prepravljaju prostor restorana u maksi ogavni cemu to zar jedan projekat ne moze da se uradi kako treba ...
 
Директоре, Пиццоло,

Хвала за информације о гаражи. Значиће тих стотинак места.
 
Spolja je sve gotovo, mogu već da sklone ograde i oslobode trotoare.

 
Momenta kad sklone ograde biće ižvrljana grafitima, tako da što se mene tiče ne moraju da sklone ograde nikada :')
 
Pitanje je da li je išta ostalo od onog trotoara iza ograde.
 
sizif":17api8ec je napisao(la):
Где је улаз у подземну гаражу и колико има места у њој?
Piccolo je u pravu,ulaz je iz Dobre Mitrovića.Na žalost na ovim mojim slikama je veliki kontrast pa se ne vidi unutrašnjost.Osim pozicije ulaza u pravu je i za nagib jer (kao što se na slikama ne vidi) nagiba skoro da nema.
31ae2f5163795af405458171099eac1b.jpg
1be491e5f270a2bac9735157e7feba48.jpg


Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Jedva cekam da je otvore...
dosadasnji utisak je cist promasaj
ajd kad je otvore ..... mozda bude nesto i da su potrefili ....
:sesir:
 
Trebali su objekat sa ulazim gdje je maksi srusiti kao i sa druge strane zatim iskopati cijeli prostor napraviti garazu sa ulazom gdje sadasnji parking ako moze
Ponovo izgraditi objekat maksija uvucenog za 3 metra da ulica moze da se prosiri ....
Nisi stavio izvor linkove odakle si uzeo rendere ....
 
Vrh