Šta je novo?

Akva Novi Beograd Blok 44 (sportsko rekreativni kompleks)

vucko":1ten4cy0 je napisao(la):
Grad uzima akvapark?
N. P. | 18. jun 2010. 21:57 | Komentara: 0
Prestonica bi mogla da preuzme nezavršeni vodeni kompleks u Bloku 44, jer investitori nisu završili radove u predviđenom roku. Projekat stoji pet godina
SRODNE VESTI

Srndać „izronio“ iz Dunava
Kupanje startuje 1. juna
Obijene prostorije Zaštitnika građana
Leš u kontejneru
Povređeni u sudaru nisu životno ugroženi
AKVAPARK, čija je izgradnja u Bloku 44 na Novom Beogradu započeta još pre pet godina, uskoro bi mogao da se nađe u rukama Beograda. Kako investitori zemljište, na kome se gradi vodeni kompleks, još nisu priveli nameni, prema prethodnom zakonu o planiranju i izgradnji ova lokacija mogla bi da im bude oduzeta i na tenderu dodeljena novom zakupcu.
Pošto je u međuvremenu na snagu stupio novi zakon, komisija za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta obratila se nadležnom ministarstvu i zatražila mišljenje nadležnih. Sada čekaju zeleno svetlo za oduzimanje ove atraktivne lokacije na Novom Beogradu.
- Kada je reč o kompleksu u Bloku 44, trenutno se vodi postupak o prestanku prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta - kaže Petar Živanović, gradski sekretar za imovinsko-pravne odnose. - Prema Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2003. godine, investitori su morali da u roku od tri godine završe izgradnju, međutim, oni to nisu uradili. U međuvremenu je donet novi zakon, u kome ne postoji ova odredba. Zato smo i zatražili mišljenje od Ministarstva za prostorno planiranje i čekamo njihovu odluku kako bismo znali šta dalje da radimo.
Živanović dodaje da bi problem moglo da predstavlja to što su investitori upisali pravo korišćenja nad zemljištem na kome je započeta gradnja akvaparka.
- Ukoliko grad preuzme lokaciju, biće raspisan novi tender kako bi se pronašao i zakupac ovog građevinskog zemljišta koje pripada Beogradu - kaže Živanović. - Novi investitor bio bi u obavezi i da isplati prethodnog vlasnika, tačnije da mu nadoknadi ono što je on do sada uložio.
Izgradnja vodenog kompleksa na Novom Beogradu počela je u oktobru 2005. godine, a planirano je da se posao završi za godinu dana. Međutim okončana je svega polovina prvobitno zacrtanih planova, a u projekat je uloženo više miliona evra. Prvobitni investitori bili su Vladimir Janković i Žarko Paspalj, ali su oni brzo odustali. Od tada je promenjeno nekoliko investitora, a poslednji koji su pokušali da završe započete radove bila je kompanija "Genel". Kako stvari stoje, Beograđani uskoro neće dobiti akvapark, barem ne na ovoj lokaciji.


JOŠ LOKACIJA
ZEMLJIŠTE u Bloku 44 nije jedino koje će grad ponovo preuzeti. Naime, u Beogradu postoji više od 60 lokacija gde nije započeta gradnja u predviđenom roku. Najveći deo zauzimaju društvena preduzeća koja su prestala da rade ili su u stečaju, tako da nisu u mogućnosti da realizuju planirane projekte.

PLANOVI
ZA izgradnju akvaparka bilo je predviđeno pet hektara u Bloku 44, i planirano - 11 bazena, 14 tobogana, kuglana, klizalište, kao i tereni za ekipne sportove. Investitori su želeli da postave i najvišu "kamikazu" u Evropi, koja bi dostizala 20 metara, ali i jedinstvene "porodične tobogane", duge 405 i 132 metra.

http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:289147-Grad-uzima-akvapark
Nisam citirao komentar u proslom postu

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
 
dex libris":7qzg5xch je napisao(la):
Ponoviću ovde nešto što sam već rekao na nekoj drugoj temi a vezano za ovu priču - ova lokacija je dobra za zatvoreni akva-park kakav postoji u Segedinu Veličina parcele je ista a segedinski ima čak i nekoliko otvorenih bazena. Imaju i podzemnu garažu, sve što i Beogradu treba..

Kompleks ima dve velike celine i centralni toranj sa liftom koji vodi do najviših tobogana. Ima različite sadržaje za sve uzraste a deo bazena je i na otvorenom, što je naročito zanimljivo zimi i noću. Na drugom spratu su velike teretane i kiosci sa hranom , kao u našim tržnim centrima.

Ono što je naročito zanimljivo je da Madjarska ima puno ovakvih kompleksa a neki su vrlo blizu Segedina kao Gyula, Makoi ili manji Morahalom - i svi su jako popularni kod naših ljudi - kad dodje raspust ili neki praznik, većina kola imaju naše tablice.

Cena - sigurno da košta i da su troškovi održavanja veliki ali ni cena ulaznica ne može biti niska.. Veliki grad kao Beograd ima potrebu za nečim ovakvim, što radi 365/365 i sigurno donosi profit.. Nisu Madjari budale da podižu tolike komplekse po celoj zemlji da bi pravili gubitke...

https://www.youtube.com/watch?v=pScxXGInvQU
Hm. Ne dovodi se u pitanje potreba, nego mogućnost ove države da taj projekat "isprati".
Prosto mislim da je stanje infrastrukture kod nas takvo da bi ovaj Akva park bio preveliko opterećenje. A po gradnji stambenih objekata vidimo da "privatni investitori" vole da se "nakače" na postojeću mrežu, puteva, energetike, vodovoda...
U "dogovoru" sa državom da maksimizuju profit.
Nemam razloga da mislim da bi ovde bilo drugačije. A bojim se da bi to bio smrtni udarac za već opterećene resurse u ovom kraju...
Tako da jedina situacija, po mom mišljenju, ja da se ponudi neka parcela van tih mreža, pa da onda neka studija isplativosti krene "od nule" I da se onda vide svi parametri.
Ovako će se dobiti nerealna slika...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Ovaj predlog sam naveo zato što je parcela već data za akva-park pa bi zatvoreni bio mnogo smisleniji od otvorenog akva-parka. U Segedinu se takođe nalazi odmah pored velike reke i oni su imali probleme pri izgradnji podzemnih nivoa garaže zbog vode ali su to uspešno rešili.. A ulaganje u infrastrukru se uvek vraća... U protivnom, dobićemo ovde još jedan stambeni blok koji će samo dodatno zakomplikovati stvari.. Akva-park bi barem koristili svi..
 
Par strana je okacen zatvoreni akva park to treba da urade ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=633329#p633329:n8020vm2 je napisao(la):
dex libris » 24 Jun 2019 10:08 pm[/url]":n8020vm2]Ponoviću ovde nešto što sam već rekao na nekoj drugoj temi a vezano za ovu priču - ova lokacija je dobra za zatvoreni akva-park kakav postoji u Segedinu Veličina parcele je ista a segedinski ima čak i nekoliko otvorenih bazena. Imaju i podzemnu garažu, sve što i Beogradu treba..
https://www.youtube.com/watch?v=pScxXGInvQU

Deks, rado odlazim tamo, poslednji put u februaru, ali, Aquapolis u Segedinu koristi termalnu vodu, kao i svi takvi parkovi u Mađarskoj. Ima li je ispod Bloka 44?
 
@Panto, i ja ga veoma rado posećujem... onda znaš kako bi nešto kao Aquapolis čučnulo ovde.. :)

Što se tiče primedbe za termalnu vodu, ona je u Segedinu samo u onim malim smrdljivim bazenima u drugoj hali, gde nisu tobogani - u ostalim bazenima nije. Ta voda je vrlo tamna i dosta agresivna pa se ne preporučuje boravak u njoj duži od 15 min, a deci je zabranjen ulazak.. A kako greju vodu za ostatak kompleksa to već ne znam..
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=633392#p633392:3a3iylef je napisao(la):
SRBO » Уто Јун 25, 2019 6:07 am[/url]":3a3iylef]тај код Панчевца може да искористи неке од силних термалних извора што су укопани ту. Кад су могли да закопају, могу и откопати. Могу и у Вишњичку Бању да га тутну па да стварно буде бања. Нешто као Ждрело код Петровца на Млави

Добар предлог за бању, генерално том источном крају Београда фале спортско-рекреативни садржаји, као и било какви забавни садржаји уопштено.
 
Zanimljivo bi bilo i lepo videti banju.
Što se akva parka zanimljvo bi bilo videti.Mada nekako mi ne ide stambeni blok i akva park.I lično sam više za neki park na periferiji,ali da to bude akva park i sa dečijim,a i adrenalinskim toboganima.Nigde u svetu nisam video otvoreni akva park u gradu,svugda se ti otvoreni akva parkovi grade na periferiji pa i van grada.
Primer Waterland Solun - https://www.google.rs/maps/place/Waterl ... 6127?hl=en
Pa se postavlja i pitanje koliko bi akva park bio ekonomski isplativ.Sa obrni okreni pare i muljanje strane sigurno je isplativ,ali sa druge normalne strane sigurno nije.
 
I da dodam lično,kad bih bio investitor,nikad ne bi u Beogradu otvori akva park,osim ako nije zatvoren,jer ovako ne bih imao isplativosti jer radim 3 meseca maksimalno i to bi mi bila jedina zarada.A morao bih da ulažem novac i u toku ostalih 9 meseca za održavanje tobogana i bazena.Znači zarada 0
 
Mitroslav":370ytt70 je napisao(la):
I da dodam lično,kad bih bio investitor,nikad ne bi u Beogradu otvori akva park,osim ako nije zatvoren,jer ovako ne bih imao isplativosti jer radim 3 meseca maksimalno i to bi mi bila jedina zarada.A morao bih da ulažem novac i u toku ostalih 9 meseca za održavanje tobogana i bazena.Znači zarada 0
Pa to sam ja pisao ranije, ne vidim kako otvoreni akva park može biti isplativ. A zatvoreni je mnogo skuplji i ne isplativ za standard koji postoji kod domaćeg stanovništva...
No ako uleti neki perač para sve je u igri...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Upravo tako.Da pričamo o akva parku na halkidiju,pa bi imogao proći otvoreni zbog turista,ali otvoren park u Beogradu...
Ali naravno sa obrni okreni pare i muljanjem sve je isplativo.
 
dex libris":f450u7h4 je napisao(la):
@Panto, i ja ga veoma rado posećujem... onda znaš kako bi nešto kao Aquapolis čučnulo ovde.. :)

Što se tiče primedbe za termalnu vodu, ona je u Segedinu samo u onim malim smrdljivim bazenima u drugoj hali, gde nisu tobogani - u ostalim bazenima nije. Ta voda je vrlo tamna i dosta agresivna pa se ne preporučuje boravak u njoj duži od 15 min, a deci je zabranjen ulazak.. A kako greju vodu za ostatak kompleksa to već ne znam..
Kasno sam se uključio u ovu temu.
Dex,Panta je u pravu,svuda je termalna voda u akvapolisu jedino što je ona smrdljiva kako ti kažeš,u ona dva bazena u medicinskom delu sa više sumpora u sebi.Naravno u ovom delu sa toboganima je dodatno rashlađena.
Pametna je ideja da ovaj naš akva park radi cele godine a možda bi mogli da razmisle da deo ove tople vode iz Obrenovca (ako taj toplovod ikada ponovo naprave) iskoriste za zagrevanje celog kompleksa.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Da li se desilo nešto za 11 godina? Nije.


To jasno pokazuje da je nemoguće na ovoj lokaciji izgraditi bilo kakav akva-park. Ni otvoreni, a još manje zatvoreni. Infrastruktura bloka 44 i šire pristupne saobraćajnice ne mogu sada da podrže jedan takav objekat. Možda je to moglo početkom 2000-ih, ali sada i u samom bloku zovi makar 30% više ljudi sa 100% više vozila nego pre 20 godina.


Jedine mogućnosti su da to postane zelena površina ili - pajsad - stambeni blok.

Ostali blokovi na toj udaljenosti od reke imaju zgrade od PR+2 i PR+3. To bi se svakom investitoru isplatilo, a plus što je infrastruktura dovoljna za tako nešto.

Neko je spominjao akvaparkove u Mađarskoj. I tamo su na periferiji, nikako unutar samih gradova. Tako da ova lokacija će morati da menja namenu.
 
Mislim da je ovde moguće izgraditi akva park koji i nedostaje Beogradu, jeste lokacija neobična ali mislim da je potreban. Atraktivnost je podignuta rekonstrukcijom šetališta Lazaro Kardenasa a biće još više izgradnjom pešačko biciklističkog mosta u bloku 70
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=846191#p846191:1enntv3j je napisao(la):
RockyMM » 30 Apr 2021 02:45[/url]":1enntv3j]Da li se desilo nešto za 11 godina? Nije.


To jasno pokazuje da je nemoguće na ovoj lokaciji izgraditi bilo kakav akva-park. Ni otvoreni, a još manje zatvoreni. Infrastruktura bloka 44 i šire pristupne saobraćajnice ne mogu sada da podrže jedan takav objekat. Možda je to moglo početkom 2000-ih, ali sada i u samom bloku zovi makar 30% više ljudi sa 100% više vozila nego pre 20 godina.


Jedine mogućnosti su da to postane zelena površina ili - pajsad - stambeni blok.

Ostali blokovi na toj udaljenosti od reke imaju zgrade od PR+2 i PR+3. To bi se svakom investitoru isplatilo, a plus što je infrastruktura dovoljna za tako nešto.

Neko je spominjao akvaparkove u Mađarskoj. I tamo su na periferiji, nikako unutar samih gradova. Tako da ova lokacija će morati da menja namenu.

А не не, управо зато и треба гурнути на најсилу аква парк и преоптеретити инфраструктуру. Блок постане неживљив и људи оду и самим тим смање притисак. Проблем решен, урбана акупунктура извршена.
 
Iskreno, ništa "nepotrebno" ne bih više gradio nigde po NBG jer to povećava broj vozila.

Imamo 2 nova potencijalno prometna pravca van gradskih sredina, pa neka tamo grade (NBG - Surčin i Pupinov most - Kovilovo)
 
Ne znam kako vi to vidite, al ja mislim da, kad nešto napraviš dalje od grada a ne bliže ili u gradu, to znatno povećava broj pređenih automobilskih kilometara i time zapravo povećava gužve i teže pogađa infrastrukturu.
 
Za mene su takvi objekti luksuz i onaj ko krene kolima mora da to ima u vidu. Plus, ako je na nekom dobrom pravcu, može i da uštedi gorivo jer nema stajanja na semaforima.

Infrastruktura će sigurno trpeti, ali ako se napravi dobar zeleni talas, može to da bude i manji udar na lokalnom nivou.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=846201#p846201:1om78xw4 je napisao(la):
vucko » 30 Apr 2021 08:29 am[/url]":1om78xw4]Mislim da je ovde moguće izgraditi akva park koji i nedostaje Beogradu, jeste lokacija neobična ali mislim da je potreban. Atraktivnost je podignuta rekonstrukcijom šetališta Lazaro Kardenasa a biće još više izgradnjom pešačko biciklističkog mosta u bloku 70

Veruj mi, i jedno i drugo (i taj most i taj akva park) je poslednje što treba blokovima.
Ako želiš akva park, molim te, zalaži se da ga neko sagradi negde drugde, a ne ovde.

I u vezi "atraktivnosti"... ne razumem šta to može da znači. Ljudi u blokovima pored Save -70, 44, 45... ne žive i ne kupuju stanove zato što je "atraktivno" već zato što imaju određene uslove za život u kakvom takvom miru, ne dolaze da ovde žive zato što žele da im tržište podigne cenu stanova ili zato što bi neki drugi dolazili da se ovde provode... već - da žive. A gorući problem je već neko vreme - parking, a akva park bi ga samo ne pogoršao, već - umnožio. Neka hvala.
 
Док се чекало на градњу та парцела се вратила природи и све више почиње да личи на нетакнуту шумицу

Мислим да би било јако занимљиво и корисно да се иде у том правцу и заштити природа, обезбеде стазице а постојећа градња доврши у неке објекте јавне намене на излетиштима. На Новом Београду има јако пуно тих "зелених површина" и паркова али јако мало шума налик нпр. Бајфордовој; једна би баш лепо легла и била одмор од убрзане урбанизације околних блокова
 
Nije loša zamisao, ali milsim da je neostvariva... u tu parcelu su ulupani milioni i neko će prokušati da spase makar deo tih para.
 
Ovakvi objekti zahtevaju ogroman parking. Mislim da je na trenutnoj lokaciji to neostvarivo i zato sam za izmeštanje iz stambenih blokova takvih objekata.

I takođe sam i ja siguran da će tu da nikne stambeni blok, samo da se reši pravno imovinski status.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=846258#p846258:11nhi2df je napisao(la):
Пантограф » 30 Apr 2021 12:11 pm[/url]":11nhi2df]Realno, biće to stambeno naselje. Ne očekujte dvospratnice...

Poboljšana verzija četvorospratnica (pre svega - LIFT) bi bila pun pogodak, stanovi bi planuli bez obzira na cenu.
 
To je jasno, ali ja mislim da bez 12 spratova tu neće biti mirni.

Uzgred, blokovima nedostaje gimnazija i mislim da bi bilo oportuno udenuti je tu negde.
 
Vrh