Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Verovatno nije, ali su imali neku ideju da treba da gurnu kanalizaciju što više nizvodno, pa da se u budućim decenijama to dalje reši. Na NBG je ovo bilo logično rešenje. Stari grad je pak problematičniji, pošto kanalizaciju sa te strane nije baš jednostavno proterati ka dunavu, tako da su tu sve direktno ka Savi sproveli...
 
Pa koliko vidim većinom su ruže. Mislim da su tamo već nekoliko godina.
Uvek zavidim dunavskim kejevima, obzirom da su jedini bez splavova, dok su nas na savi okovali šklopocijama.
 
Veći deo dunavskih kejeva je sa splavovima, ceo deo oko Ratnog ostrva, nemaju ih dorćolski većim delom (od 25 maja ka Kalemegdanu ih ima), gore zemunski i Ada Huja, ali kad sabereš celu obalu Dunava gde postoje uređena šetališta više od pola je sa splavovima. Ja dolazim najčešće na dorćolski jer mi je najbliži (odatle mi je i profil slika), lepo je to cveće, ali što se tiče ostalog skoro ništa se tu ne održava, obaloutvrde su u očajnom stanju, šetalište, mobilijar, sve je stalo u vremenu pre 30+ godina, samo u višestruko lošijem stanju.

Na savski kej na nbgd strani retko idem, ali je stvarno prenatrpan splavovima.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=622841#p622841:2lts49i1 je napisao(la):
astrodule » 16 May 2019, 15:08[/url]":2lts49i1]http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:794952-Vesic-Za-parkiranje-na-sinama-pet-puta-visa-kazna-nego-sada

Vesić je rekao da je u planu da se nastavi uređenje parka Ušće, gde je od livade, kako je ocenio, već postao moderni park sa brojnim sadržajima za decu, tako da sad treba da se završi plan kako bi se odredili i drugi sportski i kulturni sadržaji i kako bi se rešio problem privremenih objekata u parku Ušće.
Nadam se da ovo ne znači da će u park da uglave muzeje, akvarijume i panoramske točkove.

"Oni su tamo decenijama, kada plan bude usvojen neće više biti tih privremenih objekata, koji su ružili park, pogotovo u delu prema ušću", rekao je Vesić, navodeći da ne priča o splavovima već o objektima na zemlji.

Ovo se očigledno odnosi na Asterix, bici servis i baraku/kafanu pored. I to se nalazi baš u zoni gde planiraju da roknu jarbol i onu platformu/vidikovac.

Onaj objekat iza mislim da je nešto što pripada Vodovodu ili EPS-u.



Kada bi se taj objekat uklonio, kao i splavovi sa samog ušća, tu bi moglo da legne nešto lepo i uređeno (u 20 maraka da će tu da naprave neki restoran od nekog bliskog vlasti). Doduše, malo smeta izliv kanalizacije na tom ćošku, ali to je ipak BnV style. Zaista šteta što je baš tu neko nekada postavio taj izliv, na jednom od najlepših mesta sa pogledom na Tvrđavu.
file.php

Pošto Vesić laprda da će da ruši sve nelegalno, zanimljivo da je objekat Vodovoda izgrađen bez dozvole

1. Подаци о парцели
Потес / Улица: БУЛЕВАР НИКОЛЕ ТЕСЛЕ
Број парцеле: 1033
Подброј парцеле: 2
Површина m²: 167
Врста земљишта: ГРАДСКО ГРАЂЕВИНСКО ЗЕМЉИШТЕ
Бонитет:
Број листа непокретности: 173
Број плана: 27
Подаци о делу парцеле
Број дела: 1
Култура: ЗЕМЉИШТЕ ПОД ЗГРАДОМ И ДРУГИМ ОБЈЕКТОМ
Површина m²: 167
Имаоци права на парцели
Назив: ЈКП БЕОГРАДСКИ ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА
Адреса: *
Матични број: *
Врста права: ДРЖАЛАЦ
Облик својине: ДРЖАВНА РС
Обим права: ЦЕЛО ПРАВО
Удео: 1/1


Назив улице: БУЛЕВАР НИКОЛЕ ТЕСЛЕ
Кућни број
Кућни под број
Површина m²: 167
Начин коришћења: ЗГРАДА ВОДОПРИВРЕДЕ
Правни статус објекта: ОБЈЕКАТ ИЗГРАЂЕН БЕЗ ОДОБРЕЊА ЗА ГРАДЊУ
Имаоци права на објекту
Назив: ЈКП БЕОГРАДСКИ ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА
Адреса: *
Матични број: *
Врста права: ДРЖАЛАЦ
Облик својине: ДРУГИ ОБЛИЦИ
Обим права: ЦЕЛО ПРАВО
Удео: 1/1
Терети на објекту
Терет број: *
Врста терета: ОБЈЕКАТ ИЗГРАЂЕН БЕЗ ДОЗВОЛЕ
Датум уписа: 14.6.2001
Трајање терета:
Датум престанка:
Опис терета: *
 
OGROMNA količina otpada nakupila se na Dunavu, nedaleko od Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović". Kako kažu iz "Beogradvoda", reč je o normalnoj pojavi kada reka počne da se povlači posle velikog vodostaja. Međutim, da bi smeće bilo uklonjeno, zbog nedefinisane nadležnosti preduzeća, sačekaće se na organizovanje akcije čišćenja priobalja. U zoni savskog nasipa je ona zakazana za sutra, pod pokroviteljstvom Komiteta za evropske integracije.

Granje, flaše i komunalni otpad nagomilali su se na "25. maju". Ružan prizor sačekaće još najmanje desetak dana da se Dunav povuče. Do tada, pravni vakuum između preduzeća "Srbijavode" i "Beogradvode", koji ne predviđa čišćenje, omogućava da se samoorganizovanjem akcija ovaj problem reši.

Pročitajte još - FLAŠE ZAČEPILE RILjAČKU REKU: Borba protiv vodene stihije u trsteničkim selima

- Izmenama i dopunama Zakona o vodama iz 2016. godine, stavke o čišćenju priobalja nisu predviđene - kažu iz "Beogradvoda". - "Srbijavode" nadležne su za Savu i Dunav, i za odbranu od poplava, a mi im u tome pomažemo. Takođe, ni "Gradska čistoća" nema obavezu uklanjanja otpada. Ipak, akcije čišćenja priobalja neretko se organizuju, pa sugrađani ne treba da budu zabrinuti.

Početkom aprila poslednji put bila je organizovana akcija čišćenja predela oko beogradskih reka. U njoj su učestvovali gradski čelnici, vlasnici splavova, zaposleni u Gradskoj upravi, radnici komunalnih preduzeća, ali i sugrađani.

HAHHAHAHA, ne treba da brinemo jer se akcije čišćenja ponekad organizuju, ali niko zvanično nije nadležan da to čisti. :bash: :bash: :bash:

Svi čelnici gradskih službi neka kolektivno izvrše harakiri.
 
I tako se sve ponavlja ista prica iz godine u godinu ....
 
I ja sam prošetao uveče tuda, ali nije normalno koliko
ima komaraca, u svakom trenutku 2-3 su na tebi.

Evo i od mene jedna slika, ovo je čak i sitnica, dosta loše se sve to održava (posebno deo od bazena ka ušču) a jedno od najlepših mesta u Bg leti, raspale ploče, nepokošena trava, ona debla i granje niko da skloni, kante prepunjene, puna su im usta spuštanja Beograda na reke a imamo ovakvo stanje.

 
Sećate li se one podmornice što je sada u kasarni na ušću?

http://www.politika.rs/scc/clanak/43261 ... ornica-911

Шта се дешава са тим спомеником технолошке моћи бивше велике државе?

Одговор може бити такође спектакуларан у овом нашем приступу вредновању националне баштине, била она историјска, технолошка, војна или било каква друга. Али ништа од спектакла у овим редовима – подморница је на истом месту где је 12. јуна прошле године истоварисмо са шлепера и остависмо у врбаку државног комплекса на Ушћу, нетакнута и предата зубу (не)времена, с додатним слојем тешке рђе и безнадежности.

...

Пескарење тог типа подморнице рађено је под контролом наших експерата бар 40 пута на удаљености од десетак метара од радних и стамбених просторија посаде брода-дизалице и нико није правио еколошке проблеме. То је рутински посао од једног радног дана, а у овом случају би се радило под специјалним шатором за градске услове рада, из кога ни зрно песка ни комад рђе не могу да излете. А како се подморница налази на асфалтној подлози – какво се загађење земљишта помиње?

Исти такви објекти у Пивки и Тивту доносе матичним музејима велики профит, уз цену од пет евра за петнаестоминутно разгледање унутрашњости. Нека то на Ушћу буде мање него у тим богатим земљама, рецимо 100 динара, па би се на најпосећенијем градском шеталишту врло брзо вратио сваки уложени динар.
 
Oblozi se pod oko podmornice stavi se skela i sator i zatim se obuceni ljudi sa adekvatnom opremom puste da ispeskiraju podmornicu ....da su bili pametni to je moglo biti uradjeno jos dok je camila i cekala transport u tivtu po samoj dodjeli ...
 
Ништа чудно за наш однос према историјској и техничкој баштини.
 
http://www.politika.rs/scc/clanak/43354 ... 00-hektara

Biće drveta za prodaju (ako topola ima primenu u drvnoj industriji)

iscupane-topole-3.jpg


Потез дуж леве обале Дунава уз насеља Борча, Ковилово и Падинска Скела ових дана изгледа као да је претрпео нуклеарни удар. На око 200 хектара једнo до другoг леже разбацана стабла као да их је неки небески секач покосио у трену.

A evo još par oborenih komada u Blokovima i jedno sa Sitonije (od mojih specijalnih anonomnih izveštača)

Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 3
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627700#p627700:3hpbf00s je napisao(la):
astrodule » Sre Jun 05, 2019 2:38 pm[/url]":3hpbf00s]Lepo je ovo cveće. Da li je to cveće postojalo pre one akcije kada su Holanđani posadili lale pre par godina?

Te ruze su donacija Japana. Kad sam pisao nadleznim sluzbama da ih dopune jer babe kradu ruze i vade iz korena, a neke su se i osusile, odgovorili su mi da su to specijalne vrste ruze koje su donacija Japana i da zbog toga ne mogu biti adekvatno zamenjene, tj. nadoknadjene tamo gde su se osusile ili su iscupane iz korena, tako da, dok su tu, tu, kad ih ne bude bilo, nece ih vise uopste biti. :(
 
Зашто ту уопште саде руже? Толико је отпорнијег и дуготрајнијег цвећа..
 
Никада нисам волео руже. Пар цветића који увену за пар дана, а испод, бодљикаве гране и гола земља. Радије бих да посаде траву или било шта што би покрило земљу.

Руже су само за букет.
 
Лаванда прелепо мирише, значајна је за очување пчела а испод ње коров слабо успева.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=649378#p649378:nvuolmt4 je napisao(la):
Дошљак » 17 Авг 2019 01:31[/url]":nvuolmt4]Лаванда прелепо мирише, значајна је за очување пчела а испод ње коров слабо успева.
Савршен предлог!
 
https://www.blic.rs/vesti/beograd/opasn ... an/h0jwx6w

Zbog sve većeg broja manjih i većih čamaca na beogradskim rekama, nadležni upozoravaju na opasnost od nezgoda.

"U subotu 24.8.2019. na delu od 0 do 8 km reke Save bili su povećani problemi u plovidbi uzrokovanih malim čamcima. Zbog zaustavljanja i sidrenja u plovidbenim prolazima mostova kao i zbog splavarenja (puštanje niz vodenu struju bez upotrebe motora ili vesala), brodovi koji su plovili kroz akvatoriju reke Save, su bili prinuđeni da menjaju pravac i brzinu kako bi izbegli koliziju sa malim čamcima i izbegli fatalni ishod. Zapovednik broda "Bor" je bezuspešno na 16 VHF kanalu tražio intervenciju Kapetanije i rečne policije ali nije dobio odgovor na poziv.

Pa samo zbog ovog boldovanog bih dao nekome otkaz.
 
Ovog leta se već par puta u visini 45 čulo kako brodari trube više puta, verovatno upravo u cilju "rasterivanja" čamaca koji im se stanu na put, a ne vode računa o tome da brod ili barža teški ko zna koliko tona ne mogu da se zaustave tek tako.
 
Vrh