Šta je novo?

Zaprašivanje komaraca i gundelji

Cujem nasa ce zaprasuju susjede tj hr sa avi....
 
Da, danas pročitao da Hrvati nemaju poljoprivredne avione, pa će vrv da plati našima. Bitno da jure vojne avione i helikoptere, a građanstvo ko šljivi?!

Inače, zanimljivo je (mislim da je već spomenuto) da je onog dana kada su najavili prskanje iz aviona kod nas, tek tada pokrenuli javnu nabavku za prskanje iz aviona (edit, pardon, 3 dana ranije).
ЈН У-3/2019 ( JN U-3/2019)
Published 11/06/2019

Организација и сузбијање одраслих форми комараца из авиона на територији града Београда

http://novi.biocidi.org.rs/javne-nabavke-en/

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!! Suzbijanja odraslih formi komaraca iz aviona, dan 14.06.2019. godine
Territory: BEOGRAD SUZBIJANJE IZ AVIONA


Saglasno odredbama člana 63. Zakona o stočarstvu („Službeni glasnik RS", br. 41/2009, 93/2012 i 14/2016), na osnovu Zaključka Štaba za vanredne situacije broj G-Broj: 82 - /2019 od 11.06.2019. godine , a po odobrenju od grada Beograda, obaveštavamo vas da će Zavod za biocide i medicinsku ekologiju izvoditi akcije suzbijanja odraslih formi komaraca iz aviona na teritoriji Beograda na dan 14.06.2019. godine (petak), u zavisnosti od meteoroloških uslova i to na levoj obali Dunava, od Pančevačkog mosta do Kovilova, Ratno ostrvo, levoj obali Save od Ostružničkog mosta do blokova, desnoj obali Save - Makiško polje, Umka, Ostružnica uz reku, Ada Ciganlija, Ada Međica i Zabran( opština Obrenovac), u obimu od 6.000 hektara, 3 aviona. Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca će se vršiti u periodu od 17,00 do 21,00 časova. Akcija će biti sprovedene ukoliko vremenske prilike budu adekvatne.


Preparat koji se koristi za suzbijanje odraslih formi komaraca iz aviona je 0E1.TAZEST 1,2 ŠL/, upisan je kao biocidni proizvod u Privremenu listu biocidnih proizvoda za dostavljanje tehničkog dosijea Rešenjem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, broj 532-01-359/2015-19 od 20.12.2017. godine i namenjen je za suzbijanje odraslih jedinki komaraca u otvorenom prostoru i to primenom sa zemlje iz uređaja za termalno zamagljivanje, odnosno iz ULV uređaja za hladno zamagljivanje, kao i primenom iz vazduha, priskanjem iz aviona, u skladu sa Uputstvom za upotrebu.


U Uputstvu za upotrebu predmetnog preparata stoji da je od dejstva preparata potrebno zaštititi korisne medonosne pčele. Saglasno navedenom, odgajivači pčela su dužni da preduzmu potrebne mere zaštite pčela, i to:


1. zatvaranje leta košnice; 2. privremeno preseljavanje.


Vreme trajanja dejstva preparata koji će se koristiti za suzbijanje komaraca iz aviona, navedenog dana je 5 sati posle izvršenog tretmana.

Da li to znači da je ta javna nabavka ugovorena ekstremno brzo?

Da li je neko video avione?
 
U nedelju sam bio na Adi popodne dok su avioni prskali.

Bukvalno su samo dva puta preleteli iznad mene (a bio sam par sati tamo). Jednom su leteli duž plaže i jednom kroz unutrašnjost ostrva.

"Problem" je što pamtim kako su se pre prskali urbani delovi NBG. Tada su avioni buvalno preletali barem pet puta iznad mesta gde sam tada bio zatekao.

I sad će oni da kažu da rade sve od sebe "da su čak i avione podigli", ali da je to priroda i da ne treba da kukamo jer komarci grizu svake godine.
 
Ova godina je katastrofalna po pitanju komaraca nema šta.
Video sam i ja taj avion i to bukvalno isto da je prošao dva puta.

Doduše oni sa kamionima su prošli x puta, ali efekat je zbog vremena nikakav.
 
Ја не видех ни камион ни авион, а ускоро ништа нећу ни моћи да видим од количине комараца..

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
 
Гроцку су прелетели три пута у сат времена. Сувишно је рећи да је то било бесмислено и да је комараца било мање првих 12 сати.
 
Ne znam koja tema je pogodna, da li ova ili ona o bezbednosti u saobracaju. Ali hajde prvo ovde.
Verujem da ste primetili da su ove godine ovi kombiji za zaprasivanje drugaciji, odnosno oprema kojom se zaprasuje. Ja prosto ne mogu da poverujem kolika je velicina i gustina tog dima koji se ispusta kada se zaprasuje, da cak mislim da je potpuno nebezbedno za saobracaj. Kod mene je prosao jedan kombi pre jedno tri sata, napravio gust dim, vratio se za manje od minut jer nekom logikom se zaprasuje samo naseljeni deo, i opet napravio gusti dim. U tom trenutku su nailazila kola u suprotnom smeru, vozac je naglo zakocio cim je usao u taj gust dim i upalio sva 4 jer nije mogao nista da vidi pred sobom i morao da saceka neko vreme da se rasturi dim. Iz kog razloga je ovako sada gust dim, u odnosu na prethodne godine kada je to bilo drugacije, sa verovatno istim efektom? Da li je radjena neka procena bezbednosti u ovom slucaju? Secam se pre par meseci kada je nastala frka zbog ovakvog dima, cini mi se nesto na Vozdovcu kada je prosao pored nekog kafica ili fast fuda.
 
Ovo sa gustim dimom zaista jeste specifično i u najmanju ruku bi preko razglasa trebali da najavljuju unapred zaprašivanje (mislim pokretnog, ne sistem za uzbunjivanje). kada prođe, ne vidi se prst pred okom.
 
Samo da prijavim da su se smrdibube pojavile. Juče jedna na terasi, danas u spavaćoj sobi.

Vreme je za komarnike U FEBRUARU!!!

Ima li leka (osim pivce za smirenje za moju ženu) ?
1fb8d04a0c159adc5599b66884b25f14.jpg
 
Ja uhvatio malopre i komarca.
Biće ove godine pakao, zbog tople zime.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
Prošla godina je bila najgora za komarce iako zima nije bila blaga, ali je proleće bilo veoma kišovito. Kod nas je veći problem loš metod borbe protiv istih a ne klimatski uslovi.
 
Pitao sam Zavod za biocide da li planiraju neka dodatna prskanja i dobih odgovor ;)

Poštovani,

Nezahvalno je prognozirati kakva će biti predstojeća sezona što se tiče brojnosti komaraca i ostalih štetnih organizama. Činjenica je da im topla i blaga zima odgovara, te zbog toga neće doći do većeg pada brojnosti usled smrtnosti zbog nepovoljnih uslova. Za sada nije planirana nikakva vanredna aktivnost, osim suzbijanja odraslih formi komaraca u zatvorenom prostoru, koje se sprovodi na teritoriji grada unazad nekoliko godina u jesenjim i zimskim mesecima.

Što se tiče sredstva za uništavanje smrdibuba, bilo koji insekticid sa širokom spektrom delovanja se može koristiti. Ipak je za sprečavanje njihovog ulaska u stan ili na terasu najefikasnija zaštita pomoću komarnika.
 
https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... eporuci-EU

Od sada JKP Čistoća prska

BORBU protiv komaraca i uništavanje larvi sredinom marta započeli su prvi put radnici JKP "Gradska čistoća". Odlukom Vlade, a potom i Skupštine grada, poslovi dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije, ali i suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca 1. januara su iz nadležnosti Zavoda za biocide prešli na ovo gradsko komunalno preduzeće. U "Čistoći" uveravaju da je počelo i aktivno suzbijanje odraslih formi komaraca i to početkom maja.

"Čistoća" je svu neophodnu mehanizaciju preuzela od Zavoda za biocide, u čijoj je uništavanje komaraca nadležnosti bilo, kao i deo stručnog kadra.

A sada slede neke kontradiktornosti

- Prema preporukama Evropske unije, suzbijanje komaraca iz aviona se više ne praktikuje, jer se sredstva koja uništavaju komarce nekontrolisano kreću kroz vazduh, a svakako je suzbijanje sa zemlje mnogo delotvornije i može da se radi ciljano - ističu zaposleni u čistoći. - Takođe, avioni privredne avijacije, koji su se koristili za ovu svrhu, ne mogu da dobiju dozvolu za prelet iznad naselja, već isključivo iznad nenaseljenih delova prestonice.

Ove argumentacije držao se i Zavod za biocide, ali je pravilo povremeno zanemarivano.

"Zabranjeno" zaprašivanje iz vazduha organizovano je i prošlog leta jer je dizanje avijacije bilo jedino rešenje u suzbijanju komaraca koji su u rojevima nasrtali na ljude i životinje.

Sve u svemu, nisam optimista.
 
Ni ja nisam optimista, kako tačno Gradska čistoća ima kadar, što terenski, što stručni koji bi se bavio isključivo insektima i glodarima?
Pa oni nemaju ljudstvo više ni za pranje ulica.
Pre nedelju dana kod mene u kraju je prošao pikap Zavoda za biocide i prskao je komarce. Iskreno se nadam da će oni ostati da obavljaju taj posao i da je ovo privremeno zbog Korone, a Gradska čistoća eventualno da im pripomogne.


Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
Aко сам ја добро разумео, стручњаци, оператива и опрема су прешли из Завода за биоциде у Чистоћу. Што се тиче запрашивања из авиона, верујем да ће их бити и у будуће пошто су главни извор најезде комараца огромне површине под водом којих има широм града и у околини, а које су недоступне возилима за запрашивање. Мада сам ја начуо да ће бити ангажовања и приватних ДДД фирми које већ обављају тај посао широм Србије.
 
Јуче сам видео камипнет Чистоће како запрашује комарце у 27. марта.
 
Da mogu naterao bih gradske celnike sa spustenim gacama provedu dvadesetak minuta na keju
pa da mesec dana ne mogu svoje masne debele pozadine da smeste u fotelje

veceras videh jadne ljude - setace kako se samobiju .... sve puca od pljeskanja po raznim delovima tela ....
srecom ja bio na bicikli
pa zbog strujanja vazduha tokom voznje imao sam samo problema sa vidom prilikom probijanja kroz kompozicije rojeva komaraca
di li su pare za zaprasivanje , dili su radnici , vozila ... dil , dil dil
sve dilovi do dilova ... B a g r a jedna obicna :rant:
 
Ni meni nije jasno šta se čeka sa zaprašivanjem. Predveče je nemoguće boraviti napolju. Niti je policijski čas niti bilo šta što sprečava zaprašivanje
 
Вечерас је поред Земунског парка прошао камионет што запрашује. Али реално ништа без авијације. Многи градови у Србији увелико ангажују авионе.
 
Problem je istovremeno što se ne zaprašuju svi delovi grada. Ja razumem da je priobalje prioritet, jer je to izvor, ali ni ostali delovi grada nisu bez nekog kanala ili rečice. I slažem se, avijacija je uvek savršeno radila posao, ovi kamioneti ne mogu da dobace u svako ćoše i ispod svake krošnje.
 
Могу вам рећи да су комарци најактивнији око 21ч, суботу су ме у ројевима напали у дворишту док сам седео. Девојка је опрала шољу на дворишној чесми и у том моменту је добила 12 убода у десну руку. Ја ово у животу нисам видео.
 
Проблем је такође и што су ДДД екипе ове године биле ангажоване на дезинфекцији па се каснило са бацањем ларвицида.
 
Vrh