Šta je novo?

Trg Slavija

Vec je dobio patinu platoa vukovog spomenika.Raspuklo natopljeno mokracom i ispucalim plocama nedovrseno i tuzno u jednakoj meri.
 
Људи не могу да схвате, да ту где су биле пљескавичарнице распале и недефинисан јавни простор на нивоу зоне сумрака, да није довољна само пука физичка реконструкција. Ту треба цео тим астрофизичара, езотериста, архитеката, уметника итд.. да пегла решење годину дана уз наравно проверена свештена лица да би се Славија вратила у виклу.
 
Ту је требало направити нову окретницу за линије које окрећу у Бирчаниновој, са трафиком, јавним тоалетом, чесмом и хладовином.
 
To bi svakako bilo mnogo praktičnije i smislenije nego ovo uzvišenje koje ne služi ničemu. Čak bi moglo da bude iskorišćeno za privremenu okretnicu trola kada su neki radovi ili zastoj na delu ka Kalemegdanu. A opet , sa finansijske strane mu dođe na isto.
 
Ја мислим да је ту требало направити зграду, као по првонаграђеном решењу са конкурса, ал` наши градски очеви и оци решише да уместо тога понуде бесмислен јавни простор.
 
Od tol'ko mogućnosti , mi se maltene svugde odlučimo za najnefunkcionalnije i / ili najskuplje. I tako već godinama. Bilo da podignuta zgrada , bilo da je napravljena okretnica , ili nešto treće , bilo bi 100 puta smislenije od ovog danas.
 
Mada zamisljam prostor kada to drvece poraste, mozda ce se taj plato malo vise ususkati pa ce ljudi voleti da sednu tu.
 
Ako bi tu dodali po koji sto i stolice i neki kelner pride , bilo bi ti krcato sa ljudima. :)
 
To je i sad idealno mesto za preseljenje okretnice iz Burčaninove. Ispod ploče ima mesta za wc, kiosk i dispečera, plato je tako uzdignut tako da bi zaklonio pogled na parkirane autobuse u Kralja Milutina, a kralja Milana ima tri trake između Kralja Milutina i Slavije, tako da busevi koji izlaze sa okretnice ne bi pravili zastoj.
 
А притом би већина преседања била у једној равни, стајалишта аутобуса и трамваја у Немањиној (2, 3, 9, 36, 78, 83) - окретница у Краља Милутина (30, 39, 42, 47, 59, 401, 402) - аутобуска и тролејбуска стајалишта у Краља Милана (19, 21, 22, 29, 31), чиме би се и смањила кретања пешака на спорним пешачким прелазима у Београдској, Макензијевој и Булевару ослобођења, а једино би остало проблематичније преседање са трамваја 10 и 14 на тролејбусе или линију 83.
 
Преселити окретницу из Бирчанинове овде и напуниће се плато. Славија никад није била ништа друго до брзи транзитни простор без задржавања. То је тек сада постало очигледно када имамо већи јавни простор у понуди.

Једина микролокација састанака и сусрета је до сада била "код Мека" јер је на средини пешачких преседачких комуникација. Када се окретница пресели, и то тежиште се премешта "код Димитрија".
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=633552#p633552:1ls2pscv je napisao(la):
Саша » Tue Jun 25, 2019 6:18 pm[/url]":1ls2pscv]Епилог, данашњи круг Славијом:

Недовршен простор испод платоа за локал ТОБ-а и јавни ве-це:





Још једно место за чије чишћење нико није задужен:





Ништа од навале туриста, посматрача водоскока, сусретања, опуштања ...:



Али, ту су поломљени и ишкрабани ормарићи, одваљене лајсне, неочишћене канте за отпатке, чесма која не ради, старе и нове пукотине у бетону ...:
















Ove slike treba ponavljati kao zaostavštinu gradonačelnika Malog.
 
Trebalo bi da je 1982.godina

65759126_2786240638098884_7176240102157320192_n.jpg
 
Izvor: Politika.rs

Naprsle ploče, česma ne radi, popucala sedišta...
POL_PR_0307_14_-1.jpg

Ni godinu dana nije prošlo otkako su majstori napustili plato na Trgu Slavija, a on već izgleda kao da treba ponovo da se sređuje. Posle silnih pomeranja rokova, tužbi i kontratužbi gradske vlasti, izvođača i podizvođača, uređenje platoa okončano je krajem prošlog avgusta. Kada je majstorisanje završeno, delovalo je kao da je sve kako treba, ali samo deset meseci posle okončanja radova vidljiva su brojna oštećenja, na koja se već duže žale građani. Za neke od njih, kao što je oborena kućica sa instalacijama, kriv je nemar građana, ali za deo i loše urađen posao. Na pločniku kojim je plato prekriven uveliko su se pojavile pukotine i brazde. I na ravnom, a naročito na kaskadnom delu platoa. Granitne ploče nisu iskočile, ali naprsline su uočljive i iz daljine.

Luka Petrović, sekretar za investicije, kaže da je plato na Slaviji u garantnom roku do 5. decembra i sva oštećenja koja do tada nastanu izvođač će otkloniti o svom trošku, a ako to ne učini grad će aktivirati bankarsku garanciju. Zato će se danas sastati sa predstavnicima firme „MBA Ratko Mitrović” koja je u konzorcijumu sa „Kolas rejlom” sređivala Bulevar oslobođenja, Slaviju i Ruzveltovu, i ugovoriti rokove za popravku ploča i oštećenja na platou.

Ni jedina česmica na platou nije u funkciji. Prošlog leta bila je osposobljena, ali sada izgleda kao da ne radi godinama. U ništa boljem stanju nije ni prostor za sedenje, pre svega podloga kojim je on prekriven. Na više mesta lajsne su popucale i pootpadale, a na nekim delovima su paneli i probijeni. Sugrađani koji svakodnevno prolaze preko Slavije navode da se na strmijem delu platoa, gde se i nalazi većina mesta za sedenje, često mogu videti skejteri kojima je preuređen plato primamljiv za akrobacije. To potvrđuje i Petrović koji dodaje da bi sređivanje moglo da obuhvati i klupe.

– Skejteri i roleri po klupama voze, a to nije poligon za takvu vrstu zabave i rekreacije. I zato apelujem na sve koji to čine da prestanu da oštećuju gradski mobilijar – ističe Petrović.

Ponude za uređenje poslovnog prostora 15. jula

Još prošle godine najavljivano je da će posle platoa biti uređen i prostor ispod njega u kome bi se ubuduće nalazili info centar TOB-a, kiosk i javni toaleti. Najave su bile da će firma koja će urediti poslovni prostor ispod platoa, na uglu Nemanjine i Kralja Milutina, biti izabrana na tenderu do kraja 2018, ali to se nije dogodilo. Pa umesto poslovnog prostora, deo ispod platoa danas krasi gomila smeća i nepropisno parkirani automobili. Kako naglašava Luka Petrović, ko će dobiti posao da sredi poslovni prostor ispod platoa biće poznato 15. jula jer će tada biti otvorene ponude za tu javnu nabavku.

Krivo vreme i podizvođač

Konzorcijum koji je rekonstruisao Bulevar oslobođenja, Slaviju i Ruzveltovu ove saobraćajnice je završio u roku, ali plato na Slaviji je probio više rokova. Gradska vlast najavila je da će on biti završen u decembru 2017, ali umesto toga Beograđani su tih dana mogli da vide popucale, tek postavljene ploče i radove koji nisu ni blizu završetka. Ni u proleće 2018. situacija na terenu nije bila mnogo bolja, ali baš tada predstavnici konzorcijuma izvođača istakli su da je problem na platou nastao zbog podizvođača koga im je nametnuo projektant. Požalili su se i da su od početka radova dobili dodatni posao, koji u početku nije bio u planu, kao i da su kašnjenju doprineli loši vremenski uslovi.
 
Jbg, dok su imali džabe klopu kod Perpera, bilo je i Komunalaca na Slaviji. Sad kad nema više džabe klope, nemaju ni razloga da se zadržavaju tu. :)

Inače ovo je samo još jedan u nizu argumenata za potpuno rasformiranje MBA RMN WTF i podizanje krivičnih prijava za ovaj, i sve ostale svinjarije koje su napravili i ostavili gradu.
 
Skejtere sam i ja vidjao još u fazi izvodjenja radova kako koriste ivice platoa za "naskakanje" i tu nema opravdanja, komunalna mora da radi svoj posao, ali

Razumem i skejtere. Neka im naprave skejt park tamo gde je parking i rešeno. Mada sada će da dobiju jedan tokom rekonstrukcije Džoržda Vašingtona.
 


Какви су то чистачи и њихови надређени који почисте около, а ово заобилазе месецима? У чијој је надлежности и ко одржава ово градилиште?





Да је мало скровитије, вероватно би климе већ биле украдене, али - кога би било брига за то? Тако су целе тунеле и мостове опремали инсталацијама и уређајима (на СМП, УМП) да би после неколико месеци сва опрема била покрадена. Ништа, прећути се, поново се купи и угради ...







Ружно, сељачки (српски латиницом, без страног језика) и непрегледно (колона крајње десно) урађена табла:

 
Cuj odgovara, ima cak da dobiju ovogodisnji tender za rekonstrukciju!
 
Vrh