Šta je novo?

Rekonstrukcija Topličinog venca

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=635672#p635672:289plhve je napisao(la):
miki-nbgd » 02 Jul 2019 05:45 pm[/url]":289plhve]Inače, oprali su škrabotine sa Džokej kluba.

file.php

I postavili su nedostajuce delove oluka (ovo drecavo narandzasto na slici skroz levo). Nazalost posle svih onih pljuskova, koji su natapali fasadu jer se oluk zavrsavao metar i po iznad zemlje.
 
I grafit nije bas najbolje očiscen .... raspoznaje se....
 
Mogu i da se stave neke manje table na fasadu tipa "ne uništavajte svoj grad ili nešto slično", nešto da deluje na svest onih koji škrabaju, možda bi imalo efekta, makar da se proba jedan period.
 
Plemenita ideja, ali mislim da bi bila neefikasna. Nažalost, ovde samo pendrek može da utiče na takve stvari/ljude. I dok je pendrek (MUPov) bio nadležan za to, bilo je i manje grafita. Otkako je Blackwater preuzeo tu nadležnost, a MUP brže bolje digo sve četri u vis, ceo grad je zapišan škrabotinama.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=635983#p635983:2zbd1kri je napisao(la):
Piccolo » Чет Јул 04, 2019 12:22 am[/url]":2zbd1kri]Mogu i da se stave neke manje table na fasadu tipa "ne uništavajte svoj grad ili nešto slično", nešto da deluje na svest onih koji škrabaju, možda bi imalo efekta, makar da se proba jedan period.
Неће њих никаква табла упозорења призвати памети, само удар по џепу и то у износу трошкова сређивања свињарије што би и било најправедније.
 
Da, snošenje troškova sanacija zaista ne bi bila loša ideja. Prebiti na licu mesta pendrekom, pa u ćeliju dok ne plati čišćenje
 
Umesto plaćanja, bolje je da oni to očiste pred kamerama. Neka im grad da opremu, a oni neka čiste. Bolja bi se poruka poslala.

To nije nikakvo ponižavanje (da se ne jave dežunri dušebrižnici) već samo briga o svom gradu. Isto kao kada pokupimo đubre sa ulice (ispred ulaza) i bacimo u najbližu kantu. Ili kada se organizuju stanari i okreče ulaz.
 
MUP je do početka ove decenije sve to držao kolko tolko pod kontrolom dok je bilo pod njihovom nadležnošću. A MUP ko MUP, alergičan na papirologiju i procedure, je po običaju takve stvari rešavao na licu mesta. Najčešće batinom. :mrgreen: Taman bi im dobro došlo kao malo razgibavanje. :mrgreen: E onda su ih posle dodatno pritegli pa sad ne smeju toliko da biju (bar ne u javnosti) a tek kad je nadležnost prebačena na Blackwater, onda je krenulo masovno zapišavanje.

Sve u svemu, što se ostalog tiče, smatram da Komunalnu policiju treba raz... ovaj, rasformirati. :mrgreen:
 
Posle osam godina rada (nerada) komunalne policije, efekti ove licne pretorijanske garde lokalnih srpskih gradonacelnika (djilasov eksperiment i budalastina) su ravni nuli. Osim sto se grebu po kaficima-fast fudovima tj. vozikaju kolima ako ne pisu izmisljene izvestaje drugo nista i ne rade. balavi rertardi i dalje skrabaju po zidovima, bahati i dalje parkuiraju gde stignu, kafici i dalje prave buku, divlji taksiri divljaju, deponije se mnoze progresivno..
Umesto 400 komunalaca ( i jos 1000 po zelji onog fikusa od gradonacelnika) bolje da grad ima jos 100 gradjevinskih inspektora jer divlja gradnja satire grad.
Kako moze pored gomile tih komunalnih trutova da se ovoliko vozila nepropisno parkira na tek rekonstruisani deo Toplicinog venca?
..
.
 
Mislim da je stanje jos gore, po renderima, tu je predvidjen parking (sa obe strane ulice).
Zbog cega?
Ako bih smeo da nagadjam, onda zbog PUPS-a, koji je imao parking ispod parka, pa kad je ostao bez njega, brze bolje ga je dobio (verovatno privremeno) u Marsala Birjuzova, a verovatno su planirani za ova mesta kad se rekonstrukcija zavrsi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=636137#p636137:2nnw1j2b je napisao(la):
tzoran1 » Čet Jul 04, 2019 2:28 pm[/url]":2nnw1j2b]Gde ti vidis obelezen parking tj. parking mesta ?
To sto parking servis nije iscrtao ne znaci da ne sme da se parkira nego da nije zonirano, dakle mogu tu da stoje koliko zele. Kada je zabranjen parking onda stoji znak za zabranu a ovde ne stoji kao sto vidis.
Koliko ja vidim postoji i kocka druge boje koja ti je granica parkinga i ulice.
 
Tako je. Ako nema nikakvog znaka, a ulica je jednosmerna, može da se parkira sa obe strane (mora bude 3m slobodno između)

Ako je dvosmerna, a nema znaka, onda sme uz desnu ivicu ako je 3m slobodno do razdelne linije.

Naravno, sve to važi ako nema nikakvog znaka.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=636127#p636127:j8ce6txr je napisao(la):
varos kapija » 04 Jul 2019 01:14 pm[/url]":j8ce6txr]Mislim da je stanje jos gore, po renderima, tu je predvidjen parking (sa obe strane ulice).
Zbog cega?
Ako bih smeo da nagadjam, onda zbog PUPS-a, koji je imao parking ispod parka, pa kad je ostao bez njega, brze bolje ga je dobio (verovatno privremeno) u Marsala Birjuzova, a verovatno su planirani za ova mesta kad se rekonstrukcija zavrsi.
Da su pametni, tu bi trebao da bude parking za dostavna vozila, a ne sto je ujutru opsti haos u C. Lazara i Gracanickoj i niko ne moze da prodje od njih. A PUPS ce valjda dobiti svoj parking nazad jer su rekli da ce deo T. venca izpred njihove zgrade biti u zoni saobracaja... To je bar najnovija odluka, ako i nju ne promene u hodu kao vec njih 10 do sada...
 
Радови на доњем делу улице, уз Поп Лукину, су при крају; улица у овом делу све лепше изгледа - било би веома добро да освеже још и коју фасаду:























 
Шире се и преко јасно дефинисаних терасица.
 
Ja sam na forumu poznat po svom visokom pragu tolerancije prema kafićima, a posebno njihovim ''baštama'' ( :lol: ), ali ovo i ne smatram nekim većim prestupom. Jer ajd, ulica je sad pešačka, dovoljno je široka, a i očigledno je sa rekonstrukcijom i zamišljeno da se višak praznog prostora popuni baštama. I to je ok.

Ali ono kad seju stolove i stolice na trotoarima ulica koje su već tesne i/ili neugledno prenatrpane, i još kad se to predstavlja i pravda kao neki ''šmek grada'', e to je već druga priča koju nikad neću tolerisati a ni razumeti.
 
Мислим да су ова реконструкција и реконструкција Цветног трга показале да проблема са баштицама кафића и нема када се добро испланира и организује простор. Сукоб махом настаје када више страна жели да се шири на јаком малом простору, и аутомобили/паркинг сервис, и бициклисти и пешаци и кафићи/њихови посетиоци а то је много дубљи проблем који се не може свалити само на "похлепне кафеџије". Београд има кафеџије вековима и јако дуго баштице на улицама па је проблем са истима настао релативно скоро и то не зато што су раније газде биле мање похлепне или више обзирне.
 
Oтприлике до пре 29 година и није ни било газди.
 
Ogromna je razlika između nekadašnjih kafedžija i modernih ugostitelja, čast izuzecima. Mnogi koji danas sebe nazivaju ugostiteljima, ne samo što nemaju iskustva u tome (osim ako ne računamo ''staž'' u kantini Spuža...), nego zaboravljaju šta znači ta reč. Ima ih korektnih i vrednih. Rađaju se i dalje normalne kafedžije. Ali većina ostalih se najbolje opisuju onim: daj im prst, tražiće ti šaku. Daj im šaku, tražiće ti ruku. Večito nezadovoljni, večito nezasiti, a često i bahati i prosti. A za svaki spor koji se javi imaju dobro spremljenu priču ''Ne daju mi da radim!!!''

Misle da im količina para koje su uložili nešto automatski daje i neograničena prava i lišava svih drugih obaveza. Ponašaju se kao da je njihov lokal reprezent ulice, a ne tek jedan element kraja i okoline. Pričaju o poštenju i redu, a gomila nema ni najosnovnije dozvole, požarni sistemi i ventilacije su im samo mrtvo slovo na papiru, a o porezima da ne pričam.

Slična je priča i sa divljim hostelijerima. Prvo obećanja i slatke reči. Onda izgovori i opravdanja. I na kraju kad se dovoljno isfrstriraju uvek izbije pravo lice - bahatost i pohlepa. Većina njih, šta god im daš, šta god im učiniš, uvek će ti tražiti još. E zato moraju da se drže na kratkoj uzdi. A ko pošteno i uredno radi, svaka mu čast i želim mu svu sreću.
 
Занимљиво је како се прича на ову тему формира у смеру како су кафеџије нека посебна национална мањина која је дошла и отима градске просторе од обичног народа за неке своје личне потребе. А притом се заборавља ко те баште користи, и који је то проценат становника.

Кафана је начин живота на овим просторима, а кафић је само наследник кафане и њена модерна интерпретација. Они су део карактера нашег друштвеног живота одувек.

Не разумем у потпуности ту аверзију форумаша према кафићима. Та аверзија иде дотле да се шире теорије како се и пешачке зоне уводе због кафића ... то је ван памети. Нарочито што је у крајњој линији, проценат површина заузетих тротоара баштама у пешачкој зони мањи од заузећа тротоара и простора непрописно паркираним аутомобилима пре претварања улица у пешачке зоне.
 
Ја немам аверзију према кафићима, и лично волим да седнем у башти увек пре него унутра. Али имам аверзију према нефункционалним саобраћајницама, посебно за пешаке (тротоари, пешачке зоне, подземни пролази, пасареле, степеништа), као и према свим беспотребним препрекама. Подједнако ме нервира сужење тротоара на могућност проласка само једне особе, без обзира да ли је узрок сужења непрописно паркиран аутомобил, трафика или кафић, као и лоше пројектовани тротоари.
 
Vrh