Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

I onda da se izgradi Staklenac 2.0

Art centar neki, nešto... :D
 
Dokle god se na mestu onog staklenca ne izgradi nesto sto tom mestu dolikuje i ne ukloni ona skandalozna divlja nadogradnja ovaj trg nece biti kompletiran i licice na provinciju. Mogu da ga sminkaju i ulepsavaju koliko hoce - dzaba.
 
Ovo blago neprrimetne kocke najbolje opisuju svu besmislenost ideje obeležavanja mesta ostataka kapije.
Kao, nešto obeležavaš, a onda obeležiš tako da se to što manje vidi zato što veličinom i položajem remeti sve ostalo što je zatečeno i sve što si radio.
 
Bice dobro dok ih prvi put ne presloze kao onu biciklisticku stazu. :D

Da li postoje slivnici na trgu?
 
Biću iskren, do sada mi nisu toliko boli (valjda sam ispravno napisao) oči ovi moderni stubovi na Trgu ali sad kad vidim ovaj tvoj predlog @Zex, definitivno se slažem da je trebalo da stave nešto stilski.
 
Da.. Vesiću i ostali, pošto očigledno čitate forum, uklonite ove nosače reflektora za stadione dok još ima vremena, te postavite nešto oku ugodnije i primerenije ovoj lokaciji, kao iz Zexovog predloga..Neverovatno da su kreatori aktuelnog projekta rekonstrukcije Trga bili toliko bezidejni..
 
12b799e7bde1b1dcbf255e0b6d0830e7.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Svetiljke-staklene kugle na tim kandelabrima su, čini mi se, bile bezbojne, tj. providne u originalu, a ne bele kao pre ove rekonstrukcije.
 
Meni samo nije jasno sto stubove nisu sredili u dok su bili skinuti i da su samo vratili vec sredjene a ne na licu mjesta da se to radi ...plus kablovi koji vire nedjeluju mi novo...
 
Hvala ljudi. Valjda je ovoj retro rasveti ocigledno mesto tu jer ona prosto pripada ovom prostoru, i to ne samo ovom prostoru vec i mnogim drugim istorijskim zonama Beograda.

Inace ja bih poplocao i ovu travu oko spomenika sa istom vrstom ovog belog mermera. Ili to ili da se posade neke otpornije cvetnice. U sustini trebali su da ograde spomenik sa lancima (izgled pre WW2), opet ce se ovi lokalci skupljati tu i zvrljati ga.
 
Da, postament je trebalo rasteretiti ovih međuratnih kič dodataka i sve ograditi prema originalnom rešenju.
 
Dodate su 4 loptei njihova postolja ostalo je manje vise isto
Zeks da su vratili lance morali bi da ti sklone kandelabre...
Umjesto trave moze bude neke ruze neko cvjece ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=638829#p638829:2knnmi1q je napisao(la):
Vox91 » 37 minutes ago[/url]":2knnmi1q]Da.. Vesiću i ostali, pošto očigledno čitate forum, uklonite ove nosače reflektora za stadione dok još ima vremena, te postavite nešto oku ugodnije i primerenije ovoj lokaciji, kao iz Zexovog predloga..Neverovatno da su kreatori aktuelnog projekta rekonstrukcije Trga bili toliko bezidejni..

Pa to je stavljeno da bi se slagalo sa digitalnim satom koji ne radi. :bash:

Mi to ne razumemo, ali poenta sigurno postoji (mo\da su ti stubovi bili na akciji na Alibabi) :bash:
 
I ovo betonsko stadionsko djubre moze da se doradi ako se stopa(postament) stuba uradi u kamenoj plastici (nesto kao na slici) ili cak izlije u bronzi (vrlo primamljivo za neke ovdasnje sirovince) a na vrhu posadi nesto u stilu vrhova kandelabera oko sopmenika. Naravno ovo bi bio neki krpez koji ne moze da se meri sa zexovim resenjem ali bar ne strci kao ovi goli betonski kocevi.
 
И овде на тргу имамо промашај са типом расвете као и на Топличином венцу и у Емилијана Јосовића, очигледно због увозника расвете. Дефинитивно су требали да пројектују стубове расвете са украсима као у међуратном периоду.
 
Sto sa novogodisnjom, sto sa javnom rasvetom.. ocigledni dilovi..
Ima vise fabrika u Srbiji koje rade dekorativne stubova pa i "starinske" ali...
 
Мислим да су ови за сада постављани увозни, нека ме неко исправи ако грешим. A oд домаћих фирми имамо АМИГУ Краљево, СИГМУ Темерин, Еидон, Лозницаелектро, Феман Јагодина, Рагум Ниш, некада је била и ЕМПА Алексинац али мислим да су у стечају, и наравно ту је и Метеор из Београда. Иначе Метеор је израдио стилске стубове за Кнез Михаилову као и Скадарлију које нежалост сада мењају оним кинеским што су постављене на Косанчићевом венцу.
 
Нови високи стубови су метални, не - бетонски, с налепницом из Пољске, као што сам већ објавио овде. Онај најближи Музеју има и мало површинско оштећење - згуљену фарбу на једном месту.

Допада ми се Зексландов приказ друкчијих стубова, уместо ових који подсећају на стадионске.

.....................................



Бојим се да ће све да се убрзо по отварању испрља, излепи, ишара и умусави ако се не предузму мере против тога. Могло би се бар покушати с ниском гвозденом оградом око Споменика с одговарајућим обавештењем о забрани пењања на њега.
Да ли ко зна да ли ће на Тргу бити клупа и какве ће бити?

Данас се није радило тако вредно као јуче:













Поред Музеја:



Ваљало би на време одлучити да ли толерисати голубове - сматрати их саставним делом изгледа и привлачности Трга, или учинити све што се може да се они отерају (као у многим другим градовима где их је некада било на главним трговима):

 
Ето, значи увозни стубови поред најмање седам фабрика истих у Србији, од тога једне у Београду која је развила програм за већину градског мобилијара (погледајте каталоге Метеора на њиховом сајту, фина понуда). Него мене чуди што ова ограда код Бошка Бухе стоји и даље кад је сада цео тај прелаз из Чика Љубине на Трг поплочан скроз.
 
Stoj jer mora se maltretiraju pjesaci bec mi doslo par puta da je sklonim ...
Kakav ovo kabal vir iz plocnika jel to za krelcevu bastu struja....
 

Ovako je skoro svakog dana već tri meseca, od zatvaranja saobraćaja na Trgu.
Automobili sa nestrpljivim vozačima na pravcu Dečanska-Francuska se naređaju nasred raskrsnice. Kad se zatvore semafori za njih a otvori pravac iz Despota Stefana, kreće nova kolona još nestrpljivijih genijalaca koji se ''zakucavaju'' u leđa odnosno bok ovima što već stoje na raskrsnici, pa nastaje skoro pa potpuni gridlock (zaključavanje). Da stvar bude gora, onda ni autobusi koji polaze sa okretnice kod Staklenca ne mogu da izađu. A i kad počnu da izlaze, moraju da se ''guraju'' sa vozačima automobila, da bi ovima doprlo u glavu da stanu i sačekaju par sekundi dok vozač autobusa provuče Solaris između načičkanih vozila a svo vreme žureći da to obavi PRE nego što se njegov semafor zatvori. Ako ne uspe odmah, mora da čeka sledeći. I tako po više puta, dok na kraju ne dođe do toga da kao putnik 15 minuta čekate da izađete sa okretnice. :bash:

Jel toliko teško MUPu da ovde postavi jednog ili dva bumbara dnevno koji bi u prepodnevnim i popodnevnim časovima regulisali saobraćaj? Ako ova raskrsnica, i ovi pravci sada nisu među prioritetima, onda stvarno ne znam šta jeste. Jel mora ovde uvek nešto da dogori do noktiju da bi se neko setio da reaguje i ispravi ga? :bash:

I onda će posle opet Grad da kuka kako mu automobili prave problem i kako je tužno što više ljudi ne koristi prevoz. Pa možda kad ne biste ukidali pola linija, proređivali polaske (j*** ih letnji red vožnje) i puštali da prevoz postane sve sporiji i odbojniji ljudima usled gužvi, možda bi neke stvari i bile malo drugačije... :roll:
 
Plus par komada saob. organa na raskrsnici Decanska Nusiceva (teraz tunel) jer de tu generise zastoj tj. cep koji se prenese i na Brace Jugovica i Despota Stefana.
(sledi izgovor kako nema dovoljno policajaca- neko postavio tabelu na forumu gde smo skoro prvi u Evropi po broju polic/broj stanovnika ) Crnogorci imaju vise :)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... e_officers
Serbia 635 police per 100000 people
 
Vrh