Šta je novo?

Zemunski kej

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621925#p621925:1717g87b je napisao(la):
direktor » 12 May 2019 06:18 am[/url]":1717g87b]Kakav je to most na drugoj fotki
Pogledajte prilog 8
To je u sklopu Zemunskog pristaništa. Zgrada iza je bila glavna zgrada Zemunske rečne kapetanije sa arkadama otvorenim prema reci, podignuta 1908. U centralnom delu je glavni ulaz, pa se zato tačno u njegovom nastavku nalazio stub na kojem su bili mostovi koji su vodili do brodova koji pristaju. Znači putnici su se iskcavali preko njih i ulazili tačno u zgradu. Posle su radikali oteli pola zgrade i pretvorili je u svoju ličnu kafanu gde su redovno uz meze zasedali Šešelj i njegovi. I usput potpuno zatvorili prolaz kejom koji su pre toga već delimično zatvorili proširena bašta i parking Venecije. Najluđi deo trenutne situacije je što nas pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović posebno uverava da radikalima (i ostalima koji su kompletno uzurpirali kej na uzvodnoj strani) NEĆE biti oduzet restoran, pa možemo biti potpuno mirni, prolaz i dalje nećemo imati. A to što je sve ovo zaštićeno zakonom ...

Pogledajte odnose: koji je deo ukupne širine obalskog prostora posvećen prolazu (kroz kafanu, pošto i njihovi gosti moraju nekuda da prođu), a koji pripada kafani u zgradi PLUS kafanskoj bašti pod krovom PLUS kafanskoj bašti bez krova (oni koji nisu mušterije su proterani na donji nivo obale). A kad se prođe kroz taj uski prolaz za mušterije, udara se u limenu ogradu šupe direktno na šetalištu keja, zajedno sa baštom Venecije koja je TAKOĐE bespravno na šetalištu, i zajedno sa parkingom koje je TAKOĐE tačno na šetalištu.

Pogledajte prilog 7
Ograda. Da se zna, dalje je privatno.

Pogledajte prilog 6
Parking za radikalske mušterije. Naravno, tačno na sred samog šetališta.

Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Čuveni, stogodišnji Zemunski kej se koristi ovako

Pogledajte prilog 1
Dalje nećeš proći, zvao sam decu:


A dimenzije pristaništa ...
Predviđen čelični ponton dug 50 i širok četiri metra
Planirana lokacija za međunarodna plovila do 120 metara dužine i 15 metara širine
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ristaniste
 
Inače, Veneciji je bilo dozvoljeno da se pruži samo do ivice šetališta, ne dalje. U pozadini se vide brodovi na pristaništu, sa mostom koji vodi do kapetanije.

 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=484719#p484719:213e1st5 je napisao(la):
astrodule » Fri Oct 13, 2017 5:31 pm[/url]":213e1st5]

Jedan od mojih omiljenih pogleda, da ne kažem vizura (nisu u pitanju trkačice, već CK i Avala i njihovi tornjevi)



file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

I meni jedan od najlepših pogleda u Beogradu, ovaj sa Avalom, nikad nisam uspeo ovako lepo da uslikam.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621981#p621981:1ny3m928 je napisao(la):
Zuma » Sun May 12, 2019 3:31 pm[/url]":1ny3m928]
A kad se prođe kroz taj uski prolaz za mušterije, udara se u limenu ogradu šupe direktno na šetalištu keja, zajedno sa baštom Venecije koja je TAKOĐE bespravno na šetalištu, i zajedno sa parkingom koje je TAKOĐE tačno na šetalištu.

Jel i dalje na tom parkingu monopol drži onaj debeli Ciga ?
Pre godinu-dve nisam hteo da mu dam ni dinar a on, polupijan, nešto mi pretio.

Lm, na ovu temu naleteh tražeći nešto drugo.
Na Keju stanujem od '71. Od 90-tih po Keju hodim u sezoni posle 23h, danju samo kada je loše vreme.
Znači totalna katastrofa. Ozbiljno razmišljam da se odselim. I zadržim koju desetinu hiljada evrića.
Ko hoće "ekskluzivnost" eto mu je.


p.s. U nekom postu pre godinu-dve pominjana je besmislenost onih 3+5 solitera na ulazu.
Slučajno sam upoznat sa idejom - podignuti su u vreme najvećeg prosperiteta Zemuna, a u to vreme
soliteri oko centra su bili simboli razvitka grada. Ionako je na mestu 5 solitera bio je oslobođen plac
rušenjem livnice, Soko Štarka, bila je još neka fabrika tu.
 
Da, i dalje je on tu glavni i stalno se nešto žali.

A oko gradnje solitera u Zemunu su se bunili, naravno. Potpuno su uništili dragocenu i tobože zaštićenu panoramu starog jezgra Zemuna. Međutim to je finansirala vojska za svoje "kadrove", a ona je tada bila puna para i svemoćna.

Inače, to je lekcija kako nešto što nekome u trenutku izgleda najmodernije, već sutra izgleda jadno svima redom. Zbog toga se sudbina najvažnijih delova gradskog zemljišta u normalnim državama ponekad rešava i decenijama, posle dugačkih i temeljnih rasprava, i dovoljno vremena da se sve ideje "slegnu", odnosno dovoljno prošire i analiziraju od strane svih koji mogu da doprinesu. Jedna komisija koja to preseče brzo i preko kolena, pa ma kakva bila, jednostavno ne može da donese kvalitetnu odluku. Ti problemi su isuviše kompleksni. Mora da protekne vreme i mnogo njih mora da razmišlja o tome.
 
Krenuli su radovi na izdradnji pristaništa na keju, parking je skroz zatvoren.
Tablu nisam uslikao pošto je bila gužva od pešaka, zato sam jedna fotografija od mene.
Jedini plus od ovoga će verujem imati samo ugostitelji, a za obične smrtnike će se samo povećati već do sada velika gužva u tom delu Zemuna.
 
Kad smo već kod keja i priče o soliterima, jel vidite nešto čudno na slici? :shock:
 
Fasadni baner u gornjem lijevom uglu lik napravio print da pokrije neke radove stoji vec duze vrijeme tako i vec je bilo na forumu
 
Ponovo se neko nameračio na uništavanje zelenila na Zemunskom keju. Posečeno je zelenilo koje odvaja zagađenja i buku ulice od samog šetališta, pa su tu betonirali postolje za nešto. Na četri ćoška je stiropor izolacija, pa je možda kiosk. Ili ponovo po nečijam mišljenju nezaobilazni spomenik. Tačno ispred zloglasnog hotela koji je onomad parkirao svoj brod na keju. U svakom slučaju nema table, pa se gradi i ilegalno. I nisam primetio da je iko najavio bilo šta. Koliko je potrebno da bi se shvatilo da je pored te prometne i zagađene ulice široki zastor od gustog zelenila daleko najvažnija stvar. Važnija i od bilo kakvih spomenika, kioska, prodaja ili bilo čega drugog. Ovo je zaštićeno jezgo Zemuna, a kej je njegovo srce.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
A da prijavis to beokomu umjesto traktata zalopojke ...recimo...
 
Ako smem da na običan jezik prevedem logiku koja stoji iza tvog saveta:

"Hajde da odmah NE obavestimo javnost nego da PRVO idemo kroz institucije pošto imamo tako sjajno iskustvo sa njima! Pa onda, ako oni ništa ne urade, a mi izgubimo silno i dragoceno vreme tokom koga se tako mali objekt lako može i završiti, onda bi možda bilo opravdano ovde napisati poruku. Iako će tada biti daleko teže i skuplje porušiti objekat nego sada sprečiti njegovu gradnju."

Da li sam te dobro razumeo? Nije li bolje, uzimajući u obzir iskustvo, odjednom pokušati delovati na više pravaca, tako da se pokrije više mogućih načina na koji bi ova priča mogla dalje da se odvija? Naprimer tako što će se PRVO obavestiti što je mogiće više ljudi, možda novinara, možda i zaposlenih u drugim institucijama koji za ovo ne znaju, a mogu da pomognu, pa onda, istovremeno, neko od tog mnoštva prijavi Beokomu, neko drugi napiše članak u novinama, neko treći organizuje skup ili protest, oglasi se neka partija koja ima medije koji ih prate, pa se neko deseti raspita u svojim krugovima šta se ustvari dešava, pa onda mi BRZO saznamo više ključnih informacija nego što ih imamo sada ... znači takve stvari. Optimizacija vremena i verovatnoća za pozitivne ishode. Nije li TA strategija bolja i više u skladu sa uobičajnim situacijama koje možemo očekivati KOD NAS kad se pojavi još jedno od mnoštva gradilišta bez ikakvog natpisa na već napadanom i veoma poželjnom mestu? Odakle potiče to divno poverenje da je radove na Keju dovoljno prijaviti Beokomu i ćutati?

I na kraju, ne verujem previše da je na tako prometnom i osetljivom mestu moguće otvoriti gradilište, a da ne postoji bilo prećutna bilo zvanična dozvola iz opštine ili grada. Pa bi to značilo ići isključivo kroz sistem protiv njega, i to sam, što ne nudi baš mnogo nade.
 
Bezpotreban traktat opet
1.tviter beokomu...
2.beokom
3.kom inspekcija preko e uprave
4.na bb okaciti
5.pocimati novinare ...
Sve to pararlelno bez nekog posebnog prenemaganja...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627733#p627733:3bnaingn je napisao(la):
astrodule » 05 Jun 2019 04:07 pm[/url]":3bnaingn]Šta tu ima da se konkretno gradi?

Ograda i možda neki stubovi za vezivanje?

....

Gradi se novo pristaniste za putnicki saobracaj, investitor Agencija za upravljanje lukama R. Srbije...
 
Mađarska vlada platila Mađarskom umetniku izradu skuplture i postavljanje spomenika Janošu Hunjadiju - Sibinjanin Janku, i sukobu iz 1456. u kome su na Dunavu razbijeni Turski brodovi od strane Mađarske flotile i Srpskih šajkaša i tako odbranjen Beograd. Sutra je godišnjica bitke na Dunavu. Bila je pre tačno 563 godine, tu negde, možda baš pored budućeg Zemunskog keja.

Poučen time, sultan Mehmed je spremio veliku vojsku pojačanu ratnim brodovima. Prvi cilj Turaka je bio Beograd. Hunjadi je odmah krenuo za Beograd (Nándorfehérvár) pripremajući se za odbranu grada. Vojsku je spremio o svom trošku, pripremio je grad za odbranu, komandu ostavio svom šuraku Mihalju Silađiju (Mihály Szilágyi) i starijem sinu Laslu Hunjadiju (László Hunyady), a sam Hunjadi je u međuvremenu pripremio flotu od dve stotine brodova. Hunjadi je svoju vojsku ovaj put skupio kao za „biti ili ne biti“. Hrišćani sa svih strana, predvođeni slavnim propovednikom Jovanom Kapistranom, mnogi i nenaoružani, skupili su se da bi zajedničkim snagama odbili Turke.

Bitka na Dunavu se odigrala 14. jula 1456. godine i mađarske snage su teško porazile tursku flotu. I na kopnu su se nizali uspesi pa je tako Hunjadi razbio Turke 21 i 22. jula 1456.. U jednoj smeloj akciji branitelji su izišli izvan zidina Beograda, zarobili tursku artiljeriju i opljačkali sultanov logor. I sam Mehmed se lično, na čelu svoje pratnje, upustio u bitku, ali je, nakon što je ranjen u bedro, naredio povlačenje. Ovom pobedom Janoš Hunjadi je obezbedio mir na jugoistočnim granicama Ugarske u narednih 70 godina.

U toku priprema za ovu bitku i za vreme njenog trajanja, papa Kalist III je naredio da crkvena zvona svakoga dana u podne pozivaju sve vernike na molitvu za pobedu hrišćana. Budući da papa nikada nije povukao naredbu, od tog vremena pa do danas na svim hrišćanskim crkvama se oglašavaju podnevna zvona.

Tri nedelje posle pobede, u okolini Beograda, pa tako i u kampu Hunjadijeve vojske, izbila je kuga kao posledica velikog broja nepokopanih leševa. I sam oboleo od kuge, Janoš Hunjadi je umro 11. avgusta 1456. godine u Zemunu (ili Iloku?), a nedugo za njim i njegov saborac Jovan Kapistran. Docnije su Hunjadijevi ostaci premešteni u katedralu u Stolnom Beogradu, pored ostataka njegovog starijeg brata.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627728#p627728:2bp3bbvc je napisao(la):
Krstaja » Wed Jun 05, 2019 3:46 pm[/url]":2bp3bbvc]Krenuli su radovi na izdradnji pristaništa na keju, parking je skroz zatvoren.
Tablu nisam uslikao pošto je bila gužva od pešaka, zato sam jedna fotografija od mene.
Jedini plus od ovoga će verujem imati samo ugostitelji, a za obične smrtnike će se samo povećati već do sada velika gužva u tom delu Zemuna.
file.php

Gledao sam prilog na TV da se u Zemunu gradi luka.
Čudi me da ovde nema nikakvih diskusija i fotografija.
 
Ta luka će biti par stubova za vezivanje i par mntažnh objekata veličine trafike i možda neka kapija sa merdevinana.

Barem tako ja zamišljam tu luku.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=639883#p639883:3dbz0mss je napisao(la):
JarJarBinks » 17 Jul 2019 12:52 pm[/url]":3dbz0mss]
Gledao sam prilog na TV da se u Zemunu gradi luka.
Čudi me da ovde nema nikakvih diskusija i fotografija.
Nema zato što su svečano otvorli radove i u vodu zabili 4 šipa. Posle toga sve stoji i nema nikoga.
 
Sutra u 11 sati, na dan bitke za Beograd 1456. godine, svečano otvaranje spomenika na keju.

Pretpostavljam da ovo raskošno zvono treba da potseća na Papinu tadašnju naredbu da u čast ove pobede, u podne, treba da zvone zvona na svim hrišćanskim crkvama u svetu. Verovatno nije nebitna ni činjenica krajne desne i nacionalne političke orjentacije Orbanove vlade koja je sve ovo platila, u odnosu na pitanje Evropske politike prema izbeglicama, odnosno krajnje providnoj činjenici da je ova bitka tada viđena kao VERSKA pobeda hrišćanstva nad islamom (nije slučajno da spomenik ima oblik kapele sa krstom na vrhu). Odnosno da je Beograd 1456. viđen kao Evropska tvrđava protiv daljeg nadiranja Islama. Pa nisu nebitene ni savremene političke asocijacije koje su Mađari u ovo ukalkulisali, ali na tlu Srbije, a ne Mađarske. Dovoljno je nevino da se Evropi zapuše usta, jer Srbija očigledno ima prava da slavi odbranu grada (mada pre više od pola milenijuma), ali i sa simbolima koji su dovojno jasni za sve koji malo razmisle. Živo me zanimaju govori koje ćemo sutra čuti.

Zemunski kej je izabran zato što su par dana ranije, 14. јула 1456. negde u blizini budućeg Zemunskog keja, Turci lancima uvezali svoje brodove i napravili blokadu Dunava da bi sprečili Janoša Hunjadija i hrišćansku vojsku da dopremi pomoć Beogradu. Blokada je probijena. Nažalost "Sibinjanin Janko", po našem, je umro nedugo posle pobede od posledica kuge zbog nepokopanih leševa, i to baš u Gardoškoj tvrđavi gde je kasnije podignuta kula. Tako da je zvanično ovo spomenik tim bitkama za Beograd i Zemun, između 4. i 22. jula 1456. kao i Janošu Hunjadiju čija je statua ispod zvona.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Izgradnja pristaništa na Zemunskom keju

190723-zemunski-kej-pristan-01.jpg

190723-zemunski-kej-pristan-02.jpg

190723-zemunski-kej-pristan-03.jpg

190723-zemunski-kej-pristan-04.jpg

190723-zemunski-kej-pristan-05.jpg
 
Vrh