Šta je novo?

Sačuvajmo Zvezdarsku šumu

U Nemackoj nemas pravo da poseces drvo ni u svom dvoristu. Kazne su nenormalne! Cak i ako zelis da orezes drvo, za to moras da pozoves specijalnu sluzbu! Isto vazi i za mrtvo drvece, tj. za totalno osuseno - i to smeju samo specijalne sluzbe da obave.

Sve u svemu, hteo sam da kazem da je vrlo lako stati na put nekontrolisanom secenju drveca (u privatnoj reziji), a pogotovo u zemlji gde su primanja mala.
 
Kao sto je Rambo Amadeus rekao na koncertu za sumu-"Cekam dan kada ce se secenje drveta kaznjavati kao ubistvo coveka".

Usli smo u odbor za zastitu zivotne sredine opstine Zvezdara(valjda se tako zove),pa cemo malo da ih poteramo da rade za razliku od do sada.I napominjem da nismo politicki ni finansirani ni clanovi stranka ni necemo bici,samo cemo da branimo floru i flaunu za sve nas.Wish us luck :)
 
Silazak šume u grad

Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu vas poziva na novo šumovanje: SILAZAK ŠUME U GRAD
Zvezdarska šuma će sići u grad u petak, 4. decembra u 12 časova. Okupićemo se na trgu Nikole Pašića, kod Pašićevog spomenika.

Zatim?
Zatim ćemo preći do Gradskog veća.

Zašto?
- Da većnice i većnike upoznamo sa pitanjem regulacije Zvezdarske šume. Naročito sa još uvek nejasnim ili spornim tačkama. Da zatražimo da se i oni založe za zakonsku zaštitu Zvezdarske šume u celini. Nijedno stablo ne sme pasti.
- Da većnice i većnike upozorimo na mutnu, antidemokratsku proceduru donošenja urbanističkih planova. I zatražimo da se u izradi planova krene od građana, ne od samovolje urbanista ili gramzivosti investitora. Uz puno učešće javnosti, od početka do kraja. Uz ozbiljnu javnu raspravu u kojoj bi se sučelili argumenti. Uz konkurenciju koja bi omogućila da se bira između različitih ideja i projekata.

Šta ćemo još učiniti?
Uručićemo male šumske poklone. Da obradujemo ljude.

Ko može da učestvuje u ovom šumovanju?
Svako ko želi.

Jesu li pozvani predstavnici sedme sile?
Naravno, biće nam drago da budu sa nama. Razumećemo i opravdano odsutne, težak je novinarski hleb, naročito uz urednike koji premiru od straha da se nekom slučajno ne zamere.
 
Beda Studija B[b/]

Autor: Dejan Simonović
Studio B je danas igračka i lična televizija gradonačelnika Dragana Đilasa. Program Studija B je celodnevni propagandni spot gospodina gradonačelnika.
Studio B danas počinje sa dobro jutro, nastavlja se sa dobar dan i dobro veče, završava sa laku noć, gospodine gradonačelniče.
Na Studiju B je dozvoljeno isključivo oduševljenje likom i delom Dragana Đilasa. Nemate pravo čak ni na ograde, sumnje, rezerve. Kritika je nezamisliva.
Ne čudi onda što je najgrublje falsifikovana moja izjava u prilogu o regulacionom planu Zvezdarske šume, emitovanom u utorak, 1. decembra u Vestima u 19 časova. Iz svega što sam rekao, istrgnute su samo dve rečenice: da pozdravljamo odluku gradonačelnika da se bolnica ne širi na šumu i njegovu spremnost da se založi za zaštitu Zvezdarske šume. Izostavljene su sve ograde i sve sporne tačke o kojima sam govorio.
Do priloga Studija B, moj stav prema granonačelnikovoj naglo ispoljenoj šumoljubivosti je bio oprezni optimizam. Posle priloga sam sve uvereniji da je reč o još jednoj u nizu propagandnih prevara.
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu će odlučiti o daljoj saradnji sa gradonačelnikovom televizijom. Što se mene lično tiče, nikakve izjave više ne dolaze u obzir. Mogu da pristanem isključivo na gostovanja uživo koja se ne mogu montirati. Uz preetodno izvinjenje zbog onoga što su napravili.
Dame i gospodo sa Studija B, slavopojke gradonačelniku ćete morati da pevate sami.
Studio B je danas senka nekada britke gradske televizije, kao što je njen glavni urednik senka nekada nezavisnog novinara Aleksandra Timofejeva.
 
Koliko ja znam, ni u Beogradu ne smeš da posečeš drvo u svom dvorištu bez dozvole Zelenila. Neka me neko ispravi ako grešim.
 
U Nemackoj takodje imas obevazan broj stabala koje moras da posadis kada gradis kucu/zgradu.
U Beogradu ne verujem da iko kontrolise broj stabala i promenu u odnosu na prethodno brojanje.
 
Pa skoro je bilo da se jedan covek zalio sad na izborima za opstinu Beograda da dve godine ne moze da posece drvo zbog nekih papira.
 
Kod nas niko ne kontrolise,pogledajte samo koliko je drveca poseceno sa svom ovom novogradnjom,90% zgrada ima okucnicu od betona bez imalo zemlje i prostora za drvece.Moja procena je da za 3 godine najvise nece se moci videti nijedno drvo kada se ide dimitrijalom od batutove do nadvoznjaka :notok:
 
Sova budno brani Zvezdarsku šumu, kao Valter Sarajevo



Rad dr Mladena Kalpića, diplomiranog filozofa, doktora političkih nauka.

Ubica šume



Emilija, 11 godina

Sekretarijat za saobraćaj nije tražio ulicu u šumi

Sekretarijat za saobraćaj nije dao predlog za izgradnju saobraćajnici na površini gradske park šume Zvezdara.
Pogledajte odgovor Sekretarijata za saobraćaj.

http://docs.google.com/fileview?id=...WYtNzFhZC00NzQ1LWI4ODQtZTc5Nzc3NzBhYjVh&hl=en
 
Zvezdarska šuma u poseti gradskim institucijama
Kao izaslanici Zvezdarske šume, posetili smo danas Gradsko veće. Gradskim većnicima smo predali šumske zahteve, svakom poimenice: Goranu Aleksiću, Darku Božiću, Oliveru Glišiću, Aleksandri Gojković, Zoranu Kostiću, Goranu Krecloviću, Dejanu Malom, Darijanu Mihajloviću, Željku Ožegoviću, Mr Nikoli Paviću, Mr Mileti Radojeviću, Miroslavu Čučkoviću, Slobodanu Šoleviću.
U zahtevima ukratko stoji:
- Nema prenamene šumskog u građevinsko zemljište ni u jednom delu Zvezdarske šume.
- Zvezdarsku šumu treba zakonski zaštititi.
- Treba promeniti način izrade urbanističkih planova, zarad suštinskijeg učešća građana i stručne javnosti.
Svakom većinku smo doneli i dar – žir iz Zvezdarske šume, da se o njemu stara kako bi iz žira izrastao lep i moćan hrast.
Šumske zahteve smo predali i predsedniku skupštine grada Beograda, gospodinu Aleksandru Antiću, kao i zameniku gradonačelnika gospodinu Milanu Krkobabiću.
Gradonačelnik, gospodin Dragan Đilas je već sa svime upoznat. Gradonačelnik se zauzeo da se spreči seča delova Zvezdarske šuma i šuma zaštiti, i preduzeo je odgovorajuće aktivnosti. Pozdravljamo gradonačelnikov čin, to je krupan i važan korak u dobrom pravcu ali se takođe zalažemo da se raščiste sva preostala sporna pitanja i razreše sve neodumice.
Želimo da svojim predlozima aktivno učestvujemo u promenama nacrta regulacionog plana Zvezdarske šume. Želimo da imamo uvid u sve faze procedure, kako bismo izbegli neprijatna iznenađenja. To je naše demokratsko pravo, garantovano i kod nas usvojenom Arhuskom konvencijom.
Svoj konačan sud o nacrtu plana ćemo dati tek kada vidimo njegovu konačnu verziju.
Zašto se i dalje petljamo u čitavu priču? Zašto sve ne prepustimo gospodinu gradonačelniku?
Zato što grad Beograd nije jedan čovek.
Zato što je procedura izrade i usvajanja urbanističkih planova takva da uvek možemo biti izigrani, čak i uprkos gradonačelnikovoj dobroj volji.
Zato što se, po definiciji, građani u demokratiji petljaju u sve što ih se tiće. To je način na koji demokratsko društvo funkcioniše. Što se građani više petljaju, to bolje.
Spremni smo da radimo i sa gradonačelnikom, i sa planerima kako bi se došlo do najboljih rešenja za Zvezdarsku šumu. Nismo voljni da dignemo ruke i da čekamo da drugi sve završe umesto nas.
 
Hvala.Nece,medijska blokada je u pitanju,samo je bio kratak prilog na studiju B,isekli su nase izjave i samo preneli da se i dalje borimo za promenu plana po svim spornim tackama regulacionog plana.
 
Bio je i prilog na jutarnjem programu Studija B sa izjavom Fedje iz BS-a i nase clanice Lidije,nemamo snimljeno to ali evo vesti.

Udruženje "Zaštitimo Zvezdarsku šumu" traži izmenu Plana detaljne regulacije »

04. Decembar. 2009 | (19:55 -> 19:55), Izvor : Studio B, Komentari: 0

Šumu ne ugrožava samo proširenje KBC-a već i niz drugih objekata čiju izgradnju predviđa, prema njihovim rečima, sporni plan detaljne regulacije.


Posle prošlonedeljne odluke gradonačlenika da se izmenom plana detaljne regulacije, čija je izrada u toku, onemogući proširenje KBC-a Zvezdara na teritoriju Zvezdarske šume, građani iz udruženja „Zaštitimo Zvezdarsku šumu" obratili su se i članovima gradskog veća.
Kako kažu, šumu ne ugrožava samo proširenje KBC-a već i niz drugih objekata čiju izgradnju predviđa, prema njihovim rečima, sporni plan detaljne regulacije. Zbog toga traže njegovu izmenu ili neusvajanje i taj zahtev, upućen članovima gradskog veća, predali su na pisarnici Skupštine grada.



http://studiob.rs/info/vest.php?id=45335
 
Zvezdarski Hopenhagen
Nada za sve nas




Poziv
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu vas poziva da u subotu 12. decembra od 10 do 14 časova, na Zvezdari, na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Batutove ulice, delujemo zajedno na očuvanju nade za planetu, nade za Srbiju, nade za Beograd, nade za Zvezdarsku, nade za sve nas.
Pozivamo vas učestvujete u događaju i/ili obavestite javnost o onome što se zbiva.

Šta ćemo činiti?
Delićemo letke, razgovarati sa građanima, predstavljati opasnost od klimatskih promena i načine da se protiv njih borimo. Biće i drugih prigodnih dešavanja.
Promovisaćemo Arhusku konvenciju koja nam garantuje pravo na informisanost, na učešće u odlučivanju, na pravnu zaštitu po pitanjima životne sredine, a kod nas je na snazi od 25. maja 2009. godine.

Zašto?
Zato što je u toku Samit nade u Hopenhagenu, posvećen borbi protiv pretećih klimatskih promena.
Zato što je očuvanje Zvezdarske šume u celini očuvanje nade za Beograd.
Zato što je očuvanje svake zelene površine očuvanje nade za ovu planetu.
Zato što svaki hektar zdrave šume apsorbuje 6,5 tona ugljenika godišnje i tako ublažava porazni efekat staklene bašte.
Zato što drveće obara temperaturu vazduha i time ublažava efekte otopljavanja, ali i štiti od vetrova. U oba slučaja smanjuje potrošnju energije.
Zato što jedan hektar šume proizvede kiseonika za 45 osoba.
Zato što je potrebno 300 stabala da se eliminiše ukupno zagađenje koje jedna osoba proizvede u toku svog života.
Zato što drveće sprečava da otrovi iz zemlje dospeju u vodene tokove.
Zato što drveće osigurava neprekidno obnavljanje podzemnih voda.
Zato što drveće štiti od erozije.

Zašto Arhuska konvencija?
Zato što je Arhuska konvencija važno oružje u borbi za zaštitu životne sredine. Važno je da to oružje upoznamo i da počnemo da se njime služimo.

Da nas lakše pronađete



Pokrenut postupak za zaštitu Zvezdarske šume

Zavod za zaštitu prirode nas je obavestio da je pokrenut postupak za zaštitu Zvezdarske šume.

Pogledajte dopis Zavoda za zaštitu prirode

http://docs.google.com/fileview?id=...TYtOTZjMS00YTBkLTgyMTctNjlhY2Y0MjJjMjJm&hl=en

Evo zanimljivih podataka koje su nam poslali studenti Ekologije i zaštite životne sredine Biološkog fakulteta:

· od 3244 km2 povrsine beograda, sumske zajednice obuhvataju svega 11,3%, a orjentaciona je procena da bi ta povrsina trebalo da iznosi 27,3% povrsine naseg grada.
· Sumovitost po glavi stanovnika je o,25 ha, a trebalo bi 0,33ha.
· Sume na podrucju bga godisnje vezu 233.000t CO2, tj 6t po hektaru, a istovremeno proizvedu tokom fotosinteze 466000 O2.
 
Evo da se pohvalim da sam se smrzao ali za dobar razlog,bili smo danas od 10h do 14h na ovoj ulicnoj promociji i super je proslo,skupili smo oko 500 novih potpisa za peticiju.Mnogo vise ljudi je svesno ekoloskih aspekata grada i veoma mi je drago zbog toga.Bice jos akcija,bicete informisani.Hvala ljudima iz petog parkica i arhitektama koje su donele plan kako zamisljaju peti parkic.

P.S.Mediji nisu bili bez obzira na to sto smo ih sve obavestili na ignorisali,a kada bude u trendu da pricaju o ekoligiji nece moci da se okrene neki kanal ili procitaju novine da to ne pomenu.Licemerje...
 
Hvala,nadam se da ce ovo cimanje imati neku korist jer se svima smucilo da vlast(u ovom slucaju gradska) otima i unistava sta god joj padne na pamet.Ne predajemo se.Pobedicemo ih!
 
Imamo pravo da živimo zdravo

Zvezdarski Hopenhagen



U subotu 12. decembra pozvali smo sugrađane da se, u okviru Zvezdarskog Hopenhagena, zajedno suprotstavimo pretećim klimatskim promenama.
Kako?
Očuvanjem Zvezdarske šume.
Borbom za zdravu životnu sredinu.
Aktivnim učešćem u oblikovanju životnog okruženja.
Sa nama su billi: studentkinje Ekologije i zaštite životne sredine Biološkog fakulteta u Beogradu, studenti arhitekture, predvođeni Ivanom Kucinom, docentom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, profesorka Zagorka Golubović, borci za Peti park, članovi Beogradskog sindikata. I, što je najvažnije, mnogobrojni građani.
Studentkinje Ekologije i zaštite životne sredine Biološkog fakulteta

http://img245.imageshack.us/img245/5350/hopenhagenstudentkinje*******.jpg

Šta smo radili?
Nastavili smo sa potpisivanjem peticije za zaštitu Zvezdarske šume. Borba za Zvezdarsku šumu još nije završena. Ima nagoveštaja da planerska birokratija i urbanistička kleptokratija pokušavaju da sabotiraju gradonačelnikov pokušaj da Zvezdarsku šumu zaštiti od seče. To im nećemo dopustiti. Džabe se nadaju da će, uz pomoć formalističkog kretenizma, na mala vrata progurati DRP Zvezdarske šume. Nema šansi da prođe.
Delili smo letke posvećene drveću – našoj nadi. Svaki hektar zdrave šume veže 6 tona ugljenika godišnje i tako ublažava efekat staklene bašte. Svaki hektar proizvede kiseonik za 45 ljudi. Potrebno je 300 stabala da se eliminiše ukupno zagađenje koje jedna osoba proizvede u toku svog života.
Upoznavali smo građane sa pravima koja im garantuje Arhuska konvencija, kako bi se efikasnije borili za zdravu životnu sredinu.
Konvencija podrazumeva:
1. Pravo građana na informisanost:
Građani imaju pravo na tačne informacije o pojavama i aktivnostima koje mogu imati uticaj na kvalitet životne sredine i zdravlje ljudi;
2. Pravo građana da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini:
Pravo po kome građani mogu uzeti učešće u izradi planova i programa koje se tiču životne sredine kao što su generalni urbanistički, prostorni, regulacioni, lokalni ekološki planovi, odnosno učešće u pripremi propisa, u procedurama izrade analize uticaja na životnu sredinu i sl.
3. Pristup pravosuđu u slučaju kada su prethodna dva prava povređena: Svi građani čiji su interesi ili prava povređena u vezi sa pitanjima koja se tiču životne sredine imaju prava na sudsku zaštitu.
Jedan od modela Petog parka
Studenti Arhitektonskog fakulteta su, na primeru Petog parka, pokazali kako funkcioniše participativna arhitektura. Pošli su od želja stanara vezanih za prostor Petog parka. Predstavili su tri različita rešenja (radi se i na četvrtom), koja će se spojiti u jedan, sa kojim će se izaći pred nadležne organe.
Sve u svemu, bilo je živo.





Pogledajte fotke sa Zvezdarskog Hopenhagena
http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/Hopenhagen#

Buduća namena kasarne u Volginoj

Razobličavamo jednu po jednu planersku laž. Ispostavilo se da, kao što smo od početka i tvrdili, nije neophodno proširenje KBC Zvezdara na šumu.
Nije to jedina laž u DRP-u Zvezdarske šume. Ima ih još.
Jedna od većih planerskih laži je i prava namena zemljišta na kome se nalazi nekadašnja kasarna u Volginoj ulici. Izjava ministra Olivera Dulića potvrđuje naše sumnje da će se tu graditi stambeno naselje.

Vojno zemljište za stanove
10. decembar 2009. | 14:12 | Izvor: Beta Beograd
Ministar Oliver Dulić je izjavio da je u pripremi set podzakonskih akata koji bi omogućili eventualno pretvaranje vojnog zemljišta u građevinsko.
"Vojska ima eksluzivnu lokaciju gotovo u svim gradovima. Po meni, to su možda najbolje lokacije za buduće građevinske i stambene zone u najvećim gradovima. Vojsci trebaju stanovi, državi treba građevinsko zemljište i mislim da ćemo u tom zajedničkom interesu pronaći taj resurs da bi masovna stambena gradnja sledeće godine krenula velikim tokom", rekao je Dulić.
Dulić je rekao da se razgovara sa Ministrastvom odbrane o tome da se masovno grade stanovi na mestima gde su kasarne.
Prema njegovim rečima, za masovnu stanogradnju u idućoj godini biće izdvojeno dve milijarde dinara, a u ovom trenutku najveći problem je nedostatak adekvatnog građevinskog zemljišta koje je dovoljno urbanizovano i opremljeno.
"Suština je da se dogovori sa bankama da se nastavi projektno finansiranje stambene gradnje. Država će iz ovih sredstava da subvencioniše to projektno finansiranje u smislu pokrivanja kamate i svih ostalih troškova", rekao je Dulić.
On je naveo da građevinci mogu od banaka da traže sredstva za projektno finansiranje ali će morati da prodaju stanove po cenama koje će ministratsvo definisati.
"Efekat je da će cene značajno pasti i da ćemo u sledećoj godini imati gradnju između 10.000 i 12.000 stambenih jedinica", rekao je ministar.
B92
 
Sekretarijat za zdravstvo protiv seče Zvezdarske šume

Sekretarijat za zdravstvo kaže u dopisu sekretaru Sekretarijata za urbanizam:
"Kliničko bolnički centar "Zvezdara" nema potrebe da se dalje širi na područje park-šume Zvezdara. Direktor i stručni timovi KBC Zvezdara će pristupiti izradi plana razvoja KBC-a, sa idejom da se u narednih 5 godina poruše postojeći dotrajali objekti koji se ne mogu rekonstruisati i pristupi izradi plana izgradnje novih objekata shodno potrebama KBC-a.
Mislim da bi se moglo javnosti saopštiti da niti KBC Zvezdara niti Sekretarijat za zdravstvo ne namerava da izvrši seču i gradnju unutar
Zvezdarske šume.
Obzirom da je u toku javna rasprava na navedenu temu, mišljenja sam da bi bilo opravdano da Vi uputite dopis Urbanističkom zavodu Beograd i zahtevate da se navedeno zemljište, kroz postupak koji to podrazumeva, vrati u posed Zvezdarske šume.
S poštovanjem,
SEKRETAR
Doc.dr Zoran Blagojević"
Preuzmite stav Sekretarijata za zdravstvo
http://docs.google.com/fileview?id=...TktODkyYy00NDZmLWJhZWYtMDQ4ZDE3MWM2NDg1&hl=en

Možemo samo da pozdravimo stav Sekretarijata za zdravstvo.
Međutim, iz više nezavisnih izvora saznajemo da i komisija za planove (tačnija, komisija za rašumljavanje) i Urbanistički zavod istrajavaju na otimačini dela Zvezdarske šume. Za čije se to potrebe otimaju planeri, kada bolnici taj deo ne treba? Odgovor i sami znate. Tu neveselu pesmu smo već imali dsa slušamo u mnogim delovima grada.
Bezgranična je i bezgranično komična arogancija planera i urbanista. Stavovi gradonačelnika, Sekretarijata za zdravstvo, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Studija biotopa, Posebne osnove gazdovanja šumama, potpisi više hiljada građana, sve je to za naše planere i urbaniste jedno obično - okači mačku o rep. Oni su sami sebe proglasili vrhovnom i jedinom vlašču ovog grada. Humorističan neki svet.

http://zvezdarskasuma.blogspot.com/2009/11/uracunajte-i-nas-himna-urbanista.html
 
Prikrivane informacije
Bilo je i i prikrivanja informacija prilikom izrade DRP-a Zvezdarske šume. Tako Sekretarijat za socijalnu zaštitu nije bio obavešten da se na delu namenjenom za dom za stare nalazi kvalitetna šuma (pogledajte dopis Sekretarijata za socijalnu zaštitu). Ko je prikrivao informacije i zašto?
http://docs.google.com/fileview?id=...jctYjY4Yi00NTc0LTk0NTUtNjRkZmNmYzFkYmQz&hl=en

Protestno pismo studenata studenata Ekologije i zaštite životne sredine Biološkog fakulteta u Beogradu

Protestno pismo grupe studenata Ekologije i zaštite životne sredine, Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu poslato na adrese više državnih i gradskih institucija
Poštovani, šaljem Vam ovo protestno pismo u ime grupe studenata Ekologije i zaštite životne sredine, Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, kao svojevrsnu podršku grupi građana “Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ i istovremeno kao podsetnik na problem Zvezdarske šume koji preti da eskalira do nivoa ozbiljnog ekološkog problema na teritoriji našeg glavnog grada.

Zelene površine u jednoj urbanoj sredini bi trebalo da vrše asanaciju životne sredine i da istovremeno omoguće relaksaciju i rekreaciju građana. Ali uvidom u stanje šumske vegetacije na području Beograda, može se doći do zaključka da je ono dramatično:
• od 3244 km² površine Beograda, šumske zajednice obuhvataju svega 11,3%, a orjentaciona je procena da bi ta površina trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada;
• šumovitost po glavi stanovnika je 0,25 ha, a trebalo bi 0,33ha;
• šume na području Beograda godišnje vežu 233.000t CO2, tj 6t po hektaru, a istovremeno proizvedu tokom fotosinteze 466000t O2.

Osim ovih zvaničnih informacija i proračuna za područje Beograda, vrlo jasno u Planu detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara, na strani 1., pasus A.1.2. PLANSKI OSNOV, piše: “Prema generalnom planu Beograda 2021, Zvezdarska šuma je evidentirana kao površina sa posebnim vrednostima. Evidentirane prirodne vrednosti za koje još nisu doneta rešenja o zaštiti, predstavljaju fiksne elemente Generalnog plana koji su uneti u Kartu trajnih dobara grada Beograda”.
Zatim na strani 2. : “…Pored rekreacionih fukcija značajan je njihov pozitivan uticaj na poboljšanje uslova životne sredine.”
Takođe u dokumentu “Posebne osnove gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara”- 2008. Šumarski fakultet, jasno se na nekoliko mesta može videti koliki značaj ima ova zelena površina.
Tačka 3.1.3.: “ Sa aspekta šumskog pokrivača, ovo su vrlo plodna zemljišta”. Takođe u tački 3.1.6. piše: “Na osnovu tipološkog istraživanja u gazdinskoj jedinici Zvezdare izdvojen je sledeći tip šume: (153) Tipična šuma sladuna i cera (Quercetum frainetto –cerris aculeatetsum) na lesiviranoj gajnjači…..Za sladun i cer ovo je jedno od najproduktivnijih staništa”.

U Projektu “Zelena regulativa Beograda” , koji je između ostalog imao za cilj očuvanje diverziteta staništa i biodiverziteta, mogu se sasvim jasno uočiti neke od tih posebnih bioloških/ekoloških vrednosti za koje smo se kao drzava obavezali različitim konvencijama na međunarodnom ili nacionalnom nivou, da ćemo brinuti.
Pre svega to su biotopi vrednovani ocenom 5, odnosno kao vredni biotopi koji predstavljaju stanište velikog broja vrsta i sa istovremenom ulogom refugijuma, ali takođe nasuprot njih i biotopi sa ocenom 1, odnosno izrazito pusti biotopi koji ugrožavaju okolne životne prostore. Samim tim bi Vaše interesovanje za ovaj problem trebalo biti veće.

“Uvidom u spektar vrsta i stepen njihove ugroženosti, evidentirano je prisustvo:
Endemičnih, reliktnih ili retkih vrsta flore i faune
Jedne ili više vrsta flore i faune koje se nalaze na listama međunarodno i/ili nacionalno zaštićenih vrsta (npr.vrste koje se nalaze u aneksima različitih konvencija-Bern,Bonn, Habitat direktiva, Bird direktiva i dr.) vrste koje nemaju definisan status ugroženosti, ali se tretiraju kao vrste od značaja za zaštitu.
Jedne ili više ranjivih (VU) vrsta flore i faune” – segment iz “Zelene regulative Beograda”

Neke od njih su:

• FLORA: Juglans regia i Fraxinus ornus – kao reliktne vrste
Cichorium intybus – pod kontrolom korišćenja i prometa

• FAUNA: Rana dalmatina, Lacerta viridis, Podarcis muralis, Coluber caspius, Elaphe longissima, Coronella austriaca – obuhvaćene u Dodatku II Bernske konvencije i Dodatku IV Evropske inicijative za zaštitu staništa
• Vrste koje se nalaze na IUCN listi u kategoriri LC sa eksponencijalnim prelazom ka višim kategorijama zaštite u skorijoj budućnosti: Sorex araneus-šumska rovčica, Crocidura suaveolans-vrtna rovčica, Talpa europea-evropska krtica, Pipistrellus nathusii-šumski slepi mišić, Meles meles-jazavac, Apodemus agragius-prugasti miš
• Kao i vrste zavisne od zaštite: Nyctalus noctula-srednji noćnik, Sciurus vulgaris-veverica, Micromys minutes-patuljasti miš, Mustela nivalis-lasica
• Lepus europaeus-delimično zaštićena zakonskim aktima Srbije trajnom zabranom lova

Osim međunarodnih konvencija čiji smo potpisnici, tražimo poštovanje i našeg nacionalnog Zakona o zaštiti prirode. Na prvim stranama Zakona, već u Članu 2. u kojem su definisani ciljevi Zakona piše:
• Tačka 2.:” Uskаđivаnjе ljudskih аktivnоsti, ekonomskih i društvenih razvojnih planova, programa, osnova i projekata sa održivim korišćenjem obnovljivih i neobnovljivih prirodnih resursa i dugoročnim očuvanjem prirodnih ekostsitema i prirodne ravnoteže.”
• Tačka 4.;” Blagovremeno sprečavanje ljudskih aktivnosti i delatnosti koje mogu dovesti do trajnog osiromašenja biološke, geološke i predeone raznovrsnosti, kao i poremećaja sa negativnim posledicama u prirodi”.
• Tačka 6.:”Unapređenje stanja narušenih delova prirode i predela”:

Vaše učešće u rešavanju ovog problema, i ako se desilo, prošlo je nezapaženo. A sobzirom da biti član Evropske unije ne podrazumeva samo potpis na papiru, već poštovanje zakona i podzakonskih akata, kao i međunarodnih konvencija, očekujemo da reagujete u skladu sa vašim obavezama i nadležnostima i da se aktivno pozabavite za sad ovim, ali i u budućnosti sličnim ekološkim problemima, jer ekologija je mnogo više od ovoga sto se danas građanima servira. A ono što je sasvim jasno je da problem nastaje u sukobu interesa, u proceni i pomirenju između željenog I mogućeg.

Kosovac Andrea,
student pete godine
predstavnik grupe studenata Ekologije i zaštite životne sredine,
Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu
Објавио Zvezdarac у 02.39 0 коментара
 
Zahtev za zaštitu Zvezdarske šume kao ambijentalne celine grada Beograda
Autor: dipl.inž.arh. Miloš Živković

Jedan od presudnih kriterijuma za osvajanje laskave titule grada budućnosti južne Evrope, koju je Beograd osvojio u izboru Fajnenšel tajmsa, bio je povoljan geografski položaj u odnosu na ostale evropske gradove u regionu. Danas Beograd predstavlja veliku saobraćajnu raskrsnicu jer se na ovom mestu ukrštaju važne evropske drumske, železničke i rečne linije kao i evrokoridori 7 i 10.

Nema puno gradova poput Beograda u Evropi koji se mogu pohvaliti dvema rekama. Beograd i Berlin su jedine evropske prestonice kroz koje protiču dve velike reke. Međutim ovu činjenicu grad nije iskoristio na pravi način. Grad, iako bi trebalo, ne živi na rekama. Na pojedinim delovima obale, rekama se ne može prići jer je blokirana železničkom prugom i starim objektima. Takođe Beograd je jedan od retkih gradova koji je praktično napola presečen magistralnim putem. Posle ove dve urbanističke greške, Grad Beograd sada srlja u još jednu- treću kapitalnu. Beograd je u opasnosti da zahvaljujući neprofesionalnim i paušalnim odlukama struke, izgubi jednu od svojih najatraktivnijih lokacija – Zvezdarsku šumu.

Prema Evropskoj gradskoj povelji urbana arhitektura predstavlja nasleđe elemenata za koje se smatra da imaju trajni značaj, i očuvani su da zaštite gradski identitet i sećanje. Oni mogu da uključuju prirodne elemente: lokacije, topografije i klime, kao i elemente koje je čovek izgradio, proizvod ljudske veštine i umetničke i kulturne vrednosti. Ovo nasleđe je često dopunjeno dodatnim elementima, nastalim kao odgovor na privremene ili stalne potrebe, koji su i sami postali stalni.

Zvezdarska šuma predstavlja zaokruženu ambijentalnu celinu koja se mora kao takva zaštiti. Argumetacija u prilog ovoj tezi je mnogobrojna, navešćemo samo najvažnije stavke.

Ceo zahtev se ovde nalazi:
http://docs.google.com/Doc?docid=0AdnUxYWyIaatZGRxam5zem5fNDJkejgyNmN3Zg&hl=en
 
Nisam siguran da bi zvezdarsku sumu trebalo zastiti kao ambijentalnu celinu. Trebalo bi je zastiti, po mom misljenju, kao prirodno dobro pre svega zato sto je ugrozeno, kao i zato sto ih u Beogradu ima sve manje. Barselona je svoju sumu Collserola zastitila tek kad je dosla do kriticne tacke kada je dobar deo sume vec uveliko bio pojeden. Izgleda da ovakve stvari i u razvijenom svetu kasno dopiru do onih koji bi time trebalo da se bave. Danas je stav o zastiti prirode do te mere dominanatan da svako malo zasticuju po jos neke delove sume kako i to malo sto je preostalo ne bi nestalo pod najezdom investitora.
 
Album sa fotkama sume pod snegom :)
http://picasaweb.google.com/zvezdaracsumarac/SumskeFotke#

Da jelke ne strepe od naše radosti

Ne dopustimo da se Božićni i novogodišnji praznici pretvore u masakr četinara.
Posle novogodišnjih praznika samo u Beogradu u smeću ostane preko milion jelki.
Nemojmo da naša radost postane žalost okoline u kojoj živimo. Sačuvajmo četinare, previše su dragoceni da bismo ih straćili u par dana.

25qr634.jpg


Utamničena šuma

2ym7p0l.jpg


Neiscrpne su šumožderske i šumomrzačke ambicije naših planera. Tako su namerili i da utamniče Zvezdarsku šumu. Da je bace iza zatvorske ograde. Smeta im što svako ima slobodan pristup ovom javnom dobru. Ne može to tako. Ubuduće bismo morali da pitamo planere gde, kad i kako smemo da u šumu uđemo, koliko smemo da se u njoj zadržimo i kada moramo da izađemo. Sa planerima nema labavo.

Dilema je opravdana. I mi sami smo u nedoumici oko ambijentalne celine. Zahtev za zastitu prirodnog dobra smo vec odavno poslali i Zavod za zastitu prirode je pokrenuo proceduru zastite. Ishod bi trebao da se zna sledece godine.
Sa ambijentlanom celinom smo hteli da se dvostruko osiguramo.

Sta ti mislis gospodine zhabo da su prednosti i mane zastite sume kao ambijentalne sredine?

Inace in the big picture imaju u planu zatvaranje opservatorije i preseljenje iste u Prijepolje ako sam dobro razumeo.To nam je potvrdjeno od strane zaposlenih u opservatoriji.Stvarno nemaju granicu sta nameravaju da urade...
 
Vrh