Šta je novo?

Vojvodina - gradovi, razvoj i izgradnja

Pa vidi se da je u pitanju retail park! U svakom slučaju ako se ovo ovako stvarno uradi, ostaću bez teksta. Izuzetno!
 
Racun za vodu za zalivanje trave ce biti jedna od glavnih stavki proracuna :)

Fenomenalan projekat!
 
Nasladjujmo se jos malo. Svi renderi sa Chapman Taylora:

2mhsydt.jpg


334lrty.jpg


14ybekg.jpg


35aos5z.jpg


312k2z5.jpg
 
Budimo realni, ovo je nerealno!
Pećinci i Šimanovci idu ka klasičnim industrijskim zonama na jedite jade, a u ovo ne bi niko investirao!

Prvo, ima suviše slobodnih površina za pojmove naših navika u izgradnji.
Drugo, render lepo izgleda, lepo bi bilo da bude tako ali vidi se da je ovaj projekat radio neko ko baš i nije upućen u naš urbanizam... ;)
 
^^

Ne znam zaista, cemu toliki pesimizam. Da li je to defanzivni mehanizam, da se ne bismo razocarali ako se nikada ne ostvari? Ali, ako gledamo cinjenice, imamo investitora - italijanski Bernardi koji je kupio zemlju, koji je najavio da zeli da gradi komercijalno-turisticki kompleks - imamo arhitektonski studio koji radi projekat - Chapman Taylor - koji je stavio projekat na svoj sajt, sto inace ne radi ako je realizacija projekta neizvesna - npr. Usce su okacili tek kada su radovi odmakli, Pionir tek kada je pocela rekonstrukcija, a Plaza centre jos nisu postavili na svoj sajt, iako je vec uveliko poznato da upravo Chapman Taylor radi projekat i za Visnjicu i za MUP.

Tako da cu sada da kontriram i da kazem - budimo realni, ovo ce biti izgradjeno. Mozda ne bas 2013. kao sto tamo pise, ali sredinom naredne decenije, kada budete vozili autoputem E75 i budete prolazili kroz Pecince, skrenite pogled na trenutak i ugledacete ove objekte :)
 
Homer Jay":3po70lvy je napisao(la):
Tako da cu sada da kontriram i da kazem - budimo realni, ovo ce biti izgradjeno. Mozda ne bas 2013. kao sto tamo pise, ali sredinom naredne decenije, kada budete vozili autoputem E75 i budete prolazili kroz Pecince, skrenite pogled na trenutak i ugledacete ove objekte :)
SIlno grešiš sine! Prvo nek reše zaštitni pojas od autoputa i pristup kompleksu, imovinske odnose... A kad zaista budu hteli da grade nešto, ovde će biti kontejner hale i sve načičkano jer znam koliko je svaki pedalj bitan za investitora...

:grand:
 
Je l' znaš nešto što mi ne znamo? Budi ljubazan onda i podeli to sa nama. Ne igramo poker, nema tazloga da kriješ karte u rukavu.

Ja svoj stav zasnivam na raspoloživim činjenicama, što ne znači da neće sve da ode u P.M. Ali to je već jedna druga dimenzija, gde stvari baziramo na osnovu "huncha" ukorenjenog u mnjenju da je sve u Srbiji loše i da će sve neminovno loše da se završi. A to je, razume se, daleko od istine. Tako da iznošenje stavova u toj dimenziji ne počinješ sa "budimo realni", nego "sumnjam" ili "imam osećaj".

I samo još da se ogradim, da ne bi bilo naknadnih manipulacija, ovo gore izneto ne znači da mislim da je u Srbiji sve dobro. To je nažalost, još dalje od istine.
 
Ja ne tražim raspoložive činjenice od tebe i na forumima nego preko zvaničnih stranica i dokumenata koji su mi dostupni.

A u kakvom je stanju urbanizam u Srbiji znam mnogo bolje od tebe i zbog toga govorim da će se loše završiti. Inače, što se tiče lokacije, učestvovao sam u izradi planova detaljne regulacije za Pećince, Šimanovce i Karlovčić-Subotište, a ti ne treba da generalizuješ stvari jer ovde niko ne pripada nikakvoj hunti protiv Srbije.

"Budimo realni" jer je stvar očigledna, a ti izgleda nisi upućen u urbanizam?
 
Urbanista, uz svo dužno poštovanje, otkud znaš ko je Homer Jay? Možda je on u poziciji upućenijoj od tebe...

Mislim da ovakvi komentari tipa "ti ne znaš" nisu na mestu...
 
Ne želim da nastavljam raspravu, naročito ne na tom "tata-sin" nivou. Samo da kažem da u onome što pišem nema ničeg ličnog, ja ne navijam da se izgradi ovaj projekat da Urbanista ne bi bio u pravu, ja navijam da se ovaj projekat izgradi kako bi Srbija dobila nešto lepo.

Nadam se da će vreme pokazati da je moj osećaj bio ispravan :)
 
Takođe, na svakoj parceli objekti mogu da zauzmu maksimum 40% (ako se ne varam), dok minimum 60% mora da ostaje kao zelenilo, parking ili saobraćajnice. Tako da ne može da bude baš skroz načičkano, a i na ovom projektu su objekti vešto sakriveni pod zelenilom, tako da prostor jeste i iskorišćen i atraktivan.

Ja ne mogu da procenim koliko je realno ili ne da se uskoro (ili uopšte) i realizuje, ali ako bude bar pola od ovoga biću srečan.
 
Ove parcele su u većinskom vlasništvu raznih agencija i fizičkih lica. Svi oni imaju svoj interes, za svaki pedalj, a ovaj projekat je pretenciozno i nerealno urađen najviše zbog toga jer treba dati grdne pare za nešto što će kasnije biti parking ili zelena površina.

Nisam hteo da uvredim Homer Jay-a ali sam odmah uvideo da nije upućeniji od mene što se tiče ovoga jer mi koji smo radili planove za ove lokacije znamo kako stoje stvari...

Inače, u Pećincima 1ha košta od 200-300.000€
 
Od otvaranja carske palate u Sremskoj Mitrovici
Više stotina posetilaca
AUTOR: J. Z.
1601_ocp_w380_h300.jpg

Sremska Mitrovica - - Od zvaničnog, svečanog otvaranja sirmijumske Carske palate prošlo je tek desetak dana, a prema rečima nadležnih, vlada veliko interesovanje građana za posetu ovom antičkom objektu. Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja kaže da je palata otvorena svakodnevno od 9 do 17 sati i da je za sada ulaz besplatan, dok će prateći sadržaji u palati, suvenirnica i kafe raditi tek nakon praznika. Prema njegovim rečima, palatu svakodnevno poseti veliki broj znatiželjnika, a ima i najava da je obilazak ovog objekta ušao u plan i program đačkih ekskurzija.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović smatra otvaranje ovog objekta značajnim događajem za najveći sremski grad i region, pre svega u funkciji razvoja turizma. - Očekujem da naredna godina bude u znaku Carske palate. Želimo da kraj nje izgradimo modernu kružnu raskrsnicu, početkom naredne godine stiže i velika maketa Sirmijuma, otkrivaće se mozaici... Ova očekivanja nisu bez pokrića jer je samo prvog dana nakon svečanog otvaranja palatu posetilo više od 400 građana. Od sredine januara počinje naplata ulaska, obezbeđeni su vodiči i kustosi, a završavaju se i formalnosti da grad dobije pravo upravljanja ovim objektom. Dakle, naredne godine će se zaokružiti celokupna ponuda ovog objekta - navodi Nedimović.
Izvor: Danas
Link: http://www.danas.rs/vesti/srbija/vojvodina/vise_stotina_posetilaca.41.html?news_id=179970
 
Ah taj Plato... kada bi se to iskopalo i zastaklilo, a preko da ostane kafic - kakva bi to atrakcija bila!!
 
IT PARK-INĐIJA

it_park_1.jpg


Izvor: Mace

Ovaj projekat je vec dugo na ledu, poslednja vest koju sam nasao (19.1.2010.), uz to da je Mace prikacio projekat u reference listu na svom sajtu, ipak daje nadu da ce se mrdnuti sa mrtve tacke:

Posao 25.000 radnika - "Embassy group" sprema projektnu i dokumentaciju za gradnju prve faze Informaciono tehnološkog parka u Inđiji

Investicija veka, gradnja prve faze Informaciono tehnološkog parka u Inđiji, gde posao treba da dobije oko 2.500 radnika, mora početi ove godine, u protivnom građevinsko zemljište koje je zakupila indijska "Embassy group" biće vraćeno u vlasništvo opštine Inđija. Tako je predviđeno ugovorom o zakupu zemljišta koji je potpisan u julu 2008. godine.

U ovom trenutku "Embassy group" sprema projektnu i dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole za gradnju 25.000 kvadratnih metara poslovnog prostora sa svim potrebnim sadržajima, servisima, restoranima, bankama i objektima za odmor i rekreaciju. Za prvu fazu gradnje IT-parka "Embassy group" je zakupila 50 hektara zemljišta i izmirila sve obaveze prema opštini, obavljeni su svi drugi pravno-tehnički poslovi za ulazak investitora, koji planira da u objekte uloži 30, a u informatičko-tehnološku opremu 20 mil USD.

U drugoj fazi, čiji je prvobitni rok za završetak IT-parka, prema ugovoru koji su potpisali 21. jula 2008. godine u Inđiji ministar za telekomunikacije i informatička društva u Vladi Srbije Jasna Matić, član borda "Embassy group" Ramgopal Marajananan, predsednik opštine Inđija Goran Ješić i direktor ZZ "Srem" iz Inđije Stanko Popović, sav posao izgradnje IT-parka na ukupno 220 hektara, sa ulaganjem od još 300 mil USD u objekte i 200 mil USD u IT-opremu, trebalo bi da bude završen od kraja 2014. godine i da bude ukupno zaposleno 25.000 radnika.

Drugi veliki projekat je izgradnja "Grundfos" fabrike industrijskih pumpi u Inđiji. Po ovom projektu, gde je potisan i ugovor, "Grundfos" će u izgradnju fabrike uložiti oko 80 mil EUR i kad fabrika bude završena, zaposliti 500 radnika, među njima najviše metalaca.

- To nisu jedine investicije planirane u ovoj godini, ali jesu najznačajnije. Ukoliko se ostvari sve što je do sada dogovoreno samo od naknade za gradsko građevinsko zemljište u budžet opštine će stići više od 300 miliona dinara – optimista je predsednik opštine Goran Ješić.

Pored postojećih projekata, dva velika – IT-park i "Grunfos" farika pumpi, te nekoliko manjih, u toku su i pregovori sa nekoliko navih – budućih investitora, među kojima je i jedna kompanija iz Belgije, koja će, u slučaju da se pregovori oko građevinskog zemljišta i drugih pojedinosti, uspešno završe, uložila 30 mil EUR u nove proizvodne pogone u Inđiji.

Potvrđen kredibilitet

Kredibilitet "Embassy group" dokazuje se već ostvarenim projektima ove vrste u svetu, gde je do sada izgrađeno 1,7 miliona kvadratnih metara poslovnih prostora IT-parkova. To potvrđuje i saradnja ove firme sa kompanijama "IBM", "Microsoft", "Hewlett Packard" i mnogim drugim.
Izvor: E Kapija
 
U Inđiji se otvara stambeno-poslovi centar
26. mart 2010. | 01:05 | Izvor: RTV, Beta


U saradnji sa FTN i firmom AlfaNum
INĐIJA -

U Inđiji će danas biti otvoren poslovno-stambeno-trgovinski kompleks "Ti-kju siti" (TQ city) u koji je kompanija Trejdjunik (Tradeunique) uložila 35 miliona evra.
...

Kako se navodi u saopštenju Trejdjunika, posao u tom kompleksu, koji se prostire na 48.870 kvadratnih metara, trebalo bi da dobije više od 1.000 radnika.

Prema najavama organizatora poslovno-stambeno-trgovinski kompleks će otvoriti predsednik Srbije Boris Tadić uz prisustvo premijera Mirka Cvetkovića i ministara Vlade Srbije.

Kompanija "Trejdjunik" je u ovaj multifunkcionalni kompleks investirala 35 miliona evra. Centar je izgrađen prema najvišim svetskim standardima arhitekture, a ova kompanije je bila generalni investitor, projektant i izvođač radova.

Na projektu je bilo angažovano oko 500 radnika, uz saradnju sa preduzećima kooperantima iz Srbije, navedeno je u saopštenju.

Za Radio Novi Sad je, uoči otvaranja, govorio Miša Ćirić iz odelenja za komunikacije.








Jel ima neko neke slicice, nisam znao da se gradi ovako nesto u Indjiji.
 
27. 03. 2010.| 11:01
Otvoren multifunkcionalni kompleks "TQ City" u Inđiji vredan 35 mil EUR - još 20 sličnih objekata u gradovima Srbije

tq_city_280310.jpg


Jedinstven multifunkcionalni kompleks "TQ City" površine oko 50.000 m2 otvoren je u petak (26. mart 2010. godine) u centru Inđije. Stanovnici te sremske opštine dobili su tržni centar od 16.000 m2 na dva nivoa, supermarket, poslovni centar, stambeni blok, kongresnu salu, hotel, fakultet, biblioteku, dečju igraonicu, heliodrom. U taj "grad u gradu", kako ga u Inđiji zovu, kompanija "Tradeunique", koja je investitor, projektant i izvođač radova na objektu, uložila je 35 mil EUR.

- U centru "TQ City" mesto će naći oko 100 firmi. Centar ima 170 stanova od čega je 100 prodato, a 70 su hotelski apartmani za buduće studente i mlade genije Inđije – rekao je u razgovoru za "eKapiju" Mirko Latinović, predsednik kompanije "Tradeunique".

U tom tržnom centru maloprodajne objekte su otvorili "Delta Maxi", "Forma ideale", "dm" drogerije, "N Sport", "Stylos", "Extreme Intimo", ZEN apoteke, "Style Co", "Galerija Arkade" i drugi. Predviđeno je da u "TQ City" posao nađe oko 1.000 radnika.

tq_city_270310.jpg


- Opština je od početka podržala ovaj projekat. Objekat je izgrađen na lokaciji koju je opština prodala kompaniji "Tradeunique". Zajedno sa Tehničkim fakultetom iz Novog Sada otkupili smo jedan deo prostora, tako da od oktobra u Inđiji kreće sa radom prvi fakultet, tačnije godišnje oko 200 studenata koji će pohađati 2 smera iz informatike – rekao je za "eKapiju" Goran Ješič, predsednik opštine Inđija.

Ješić je istakao da Inđija ne samo da je dobro mesto za investicije po čemu je poznata poslednjih godina, već je, zahvaljujući projektima kao što je "TQ City", sve bolje mesto za život.

U procesu izgradnje kompleksa "TQ City", koji je trajao 3 godine, primenjeni su najviši svetski standardi projektovanja, arhitekture, građevinarstva, elektro i mašinogradnje, a centar je okružen uređenim parkom.

tq_city_260310.jpg


Sledeći Zemun

Mirko Latinović je za "eKapiju" najavio da kompanija "Tradeunique" planira da gradi još 20 sličnih objekata u gradovima Srbije, a da prvi projekat spremaju u Zemunu sledeće godine.

- "TQ City" u Inđiji je prvi, možemo reći eksperimentalni, objekat u Srbiji. Planiramo da gradimo i u ostalim opštinama, ali to zavisi i od finansijskih prilika na svetskom tržištu. Nije cilj da napravimo neki kompleks već da određeni objekat ima ko da koristi, kupuje, rentira, prema tome ćemo i birati gradove u kojima ćemo graditi. U planu je izgradnja kompleksa u Zemunu, potom u Beogradu* – rekao je sagovornik "eKapije".

Latinović je napomenu da svaki grad ima svoje specifičnosti pa će prema koncepciji grada i planirati šta će koji TQ centar da sadrži ističući da ni jedan neće biti isti.

S.O.
Izvor: E Kapija

*dosta nam je zemunskog separatizma, Zemun je bio, jeste i bice neotudjivi deo Beograda :gobb:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Onaj ultra-fensi Projekat u Pecincima:

http://www.magicserbia.it/

Sajt je u ranoj fazi izrade. Ima tu nekih powerpoint prezentacija.
 
Oce li neko da mi objasni zasto je sirom Evrope rec "city" marketinski eufemizam za trzni centar?
 
Vrh