Šta je novo?

Nova Luka Beograd

Od mog poslednjeg posta u ovoj temi pa do danas (prošlo par meseci ) , ništa se nije promenilo, samo je, gle čuda, dečko naišao na druge neistomišljenike a bogami krenuo i u lične rasprave.
 
Danas je bila organizovana šetnja.

U avgustu besplatna tura kroz “Beogradsku Amazoniju”
https://www.lobi-info.rs/u-avgustu-besp ... amazoniju/

U okviru akcije za očuvanje Beljarice, područja pored Dunava, na levoj obali, popularno nazvanog Beogradska Amazonija, čak 10 hiljada ljudi potpisalo je peticiju kako ovaj prostor ne bi bio pretvoren u novu luku Beograda.

Beljarica je, ne samo značajno stanište orla belorepana, crne rode i vidre, već i područje gde je nasip namerno pomeren preko 2 km od obale, kako bi to mesto bilo u stanju da primi plavni talas Dunava i tako zaštiti Beograd od poplava.

Liga za ornitološku akciju Srbije, kao pokretač ove akcije, vredno radi na podizanju svesti, i sugrađana i vlasti, o značaju Beogradske Amazonije, njenom biljnom i životinjskom bogatstvu i potrebi da se ovaj prostor zaštiti kao stanište.

I ove godine, kao i prethodne, Liga za ornitološku akciju Srbije organizuje svojevrstan izlet u Beogradsku Amazoniju. Tokom ove posete, sugrađani će imati priliku da istinski upoznaju ovu oazu prirode, kao i njeno bogatstvo kroz šetnju i posmatranje velikog broja ptica čije je ovo stanište, ali i drugih biljnih i životinjskih vrsta.

Vodič Miroslav Mareš će vas povesti u šetnju nasipom duž Beljarice odakle će vam pokazati neke od do sada zabeleženih 152 vrste ptica i upoznati vas sa karakteristikama ovog ekosistema.

Okupljanje izletnika planirano je za subotu 18. avgusta do 9.30 časova, na okretnici autobusa 106 u Kovilovu. Kako kažu u LOASRB, ideja je da što više učesnika dođe automobilom, a da im se oni koji stignu autobusom pridruže kako bi svi stigli do 4,5 km udaljenog nasipa.

Teren koji se obilazi je ravan i hoda se po makadamu, ali nigde nema hladovine. Dužina ture je do 7 km (u zavisnosti od mesta okretanja/početka povratka).

Ovaj svojevrstan događaj pogodan je i za roditelje sa decom. Ipak ne preporučuje se za decu mlađu od 10 godina, baš zbog činjenice da će izletnici morati da prepešače turu dužine od oko 7 kilometara, a na nasipu nema hladovine.

Obuću i odeću potrebno prilagoditi pešađenju i vremenskim uslovima. Preporučujemo da obavezno ponesete šešir ili kapu, kao i vodu. Dvogled će svakako biti od koristi ako želite dobro da osmotrite ptice.

Izlet je besplatan!

Za dodatne informacije možete kontaktirati Ligu za ornitološki akciju Srbije na njihovoj Fejsbuk strani. Detaljnije o akciji za zaštitu Beljarice možete videti OVDE.

https://www.lobi-info.rs/u-avgustu-besp ... amazoniju/
https://www.facebook.com/LOASRB/
https://www.lobi-info.rs/unistice-beogr ... nove-luke/
 
Evo ovako. Pođe se od ovog linka:

https://gis.beoland.com/visios/gisBeola ... wresults=1

To je (valjda) plan koji se spominje. Međutim ovde sem naziva nema ostale dokumentacije. Zato zatvorite pop-up prozor, pa odete na gornju ikonu "Sadržaj mape" gde se kontrolišu prikazani informacioni nivoi. Pa tu aktivirate treći check-mark odozgo, "Obuhvat planova", pako da se uključi sloj sa planovima koji je po defaultu isključen. Onda sa levog uspravnog menija izaberete najdonju ikonu "Identifikacija", pa sa tako promenjenim kuzorom kliknete na mapi (prvo sačekajte da se učita, ili ponekad klik više puta) negde u prostoru koji vas interesuje. Tada ponovo iskoči pop-up prozor sa podacima, ali sada on obično ima više stranica (strelice levo-desno u zaglavlju pop-up prozora). Njima izaberete neki od planova na toj tački, onaj koji vas interesuje, pa ako imate sreće, tada se sa leve strane pop-up prozora pojavi i stavka "Dokumenta". I tu je dokumentacija o izabranom planu.

Home page je inače

https://gis.beoland.com/visios/gisBeoland



A u susedstvu postoji i ovo, takođe sa planom:

РАНИ ЈАВНИ УВИД
у план детаљне регулације дела привредне зоне у Овчи уз Панчевачки пут, Градска општина Палилула

http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglas ... vacki-put/

http://www.beograd.rs/images/file/09c6d ... 888412.pdf
http://www.beograd.rs/images/file/95021 ... 161195.zip
 
Jos jedan tajkunski projekat. Cilj je da se oslobodi vlasnik sadasnje Luke placanja cene izmestanja gradske luke.
Beogradu ne treba jos jedna luka ako vec postoji Pancevo, vrlo blizu pune opremljenosti i sa dosta prostora za razvoj.
Ako je ekonomski cilj grada naplata dela doprinosa na buduce plate, to nije cvrsto jer stopa moze lako da se promeni. Ovde nece raditi skupi radnici.
Mnogo je bolje na cvoristima saobracaja i u blizini centra investirati u IT parkove. Onda imate povracaj od doprinosa na vece plate i ne morate da investirate u infrastrukturu.
Ako je cilj da se ozivi neka nova industrija, vec ima brown-field zona koje su blizu koncentracije radne snage i transporta, koje su vlasnistvu drzave a koje se raspadaju i polako krcme. Investiranje u recimo Rakovicu bi moglo da da regeneraciju za ceo kraj.
Znaci ekonomske logike nema, bar ne za javni interes, jedino sto vidim je tvrdjenje iz prve recenice.
Sto se tice ekologije i urbanizma, ovaj prodor u zelenilo pancevackog rita je vrlo los, luke nisu bez zagadjenja, a prodor kroz nasip je vrlo diskutabilan.
Interesantno je da grad gradi kanalizciju samo u tom delu Krnjace (faza 1), ako se budu prelile pare u Luku, Krnjaca ce sigurno ostati bez kanalizacije i sledecih 20 godina.
 
Izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu trebalo bi da započne početkom sledeće godine, saopšteno je posle sastanka ministra za inovacije i tehnološki razvoj N. Popovića se predstavnicima kompanije "China Road and Bridge Corporation".
. . . .
U toku je izrada Master plana koji će biti projektovan po uzoru na najbolje i najmodernije industrijske parkove u Kini i svetu. On će se prostirati na 330ha zemljišta kod Pupinovog mosta i gradiće se u tri faze, a ukupna investicija iznosi oko 300mil evra. . .
https://www.blic.rs/biznis/vesti/invest ... ka/n6pxr7k
 
Po ovom renderu bih reko da će u sastavu naučno tehnološkog parka biti i još jedan šoping mol?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 
Гледам ово што инвестирају у луку у Реви, мислећи да су коначно одустали од уништавања Бељарице. Но, отворим план и не видим прикључак те нове оперативне обале на железницу! Па ко кога овде... овај води љубав?

Гледам овде неки се позивају "имамо отворени простор за браунфилд у Раковици", па докле да надограђујемо и глорификујемо више те урбанистичке промашаје без колосека? Већ имамо ИМТ, Елктронску индустрију, Панчевачки пут, Куомодрашку, Раковицу, Барич, Карабурму без индустријских колосека. Докле више? А оперативна обала се у економски самоубилачкој логици третира као ултимативно зло. Докле више? Када се упореде све зоне заштите, неприступачни Великоселски рит, обале близу историјског центра где је проблем копненог саобраћаја изражен, излетишта, туристичко-историјске целине, Рева је најпогоднија локација за развој оперативне обале. Па мајка му стара, Амстердам има преко 20 километара опертивне обале и само су првих пар километара од центра "џентрификовали" и претворили у туристичку зону и луксузно становање. Наравно, без урбанистичко-економског самоубиства укидањем путничке железнице у приобаљу.

После дође онај "Кинеско-српски научни центар". Опет, поред толико слободних зона уз двоколосечне пруге, они опет у некој пустари, у коју ће ићи у најбољем случају 3-4 аутобуске линије.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=649856#p649856:gvu8vgvu je napisao(la):
Karlo del Ponte » 18 Avg 2019 03:49 pm[/url]":gvu8vgvu]Гледам ово што инвестирају у луку у Реви, мислећи
да су коначно одустали од уништавања Бељарице. . .
To su dva sasvim odvojena projekta, jer je nizvodno od Pančevčkog mosta

planirana Nova luka Beograd, a u Beljarici "Srpsko - kineski Industrijski park"

koji će imati i svoje "Interno pristanište", kao što ima i Željezara u Smederevu.
 
Dakle ideja da se još jedna luka, kao ogroman izvor zagađenja vode, napravi UZVODNO od grada se nastavlja, a sledeće godina počinja gradnja :(

Prvo su ukinuli zakonsku zaštitu budućeg dodatnog i zaštitnog vodoizvorišta koje se ranije protezalo na ovaj uzvodni pojas leve obale Dunava (dodatni kapaciteti, kraći transport vode, izbegavanje zavisnosti od mostova kao u ratu i terorizmu kritičnih meta, plus redundantnost zbog druge reke i neverovatnosti da će obe reke odjednom biti pogođene akcidentnim zagađenjem).

file.php

file.php


A zatim žele da unište apsolutno fantastično i nekim Evropskim inicijativama zaštićeno prirodno ostrvo kao ekološku bazu Evropskih ptica selica i drugog živog sveta.

Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Ajmo Jovo nanovo :lool:
moze samo koj km. nizvodno
Ne moze tu
na naj uzvodnojem Bg-vodo zahvatu pijace vode...
:sesir:
 
Може лако између Великог Села и Винче или можда да се она острва припоје Београду и претворе у џиновски индустријски парк али не то кошта скупо повезивање овде им сређен пут већ
 
Može i bliže, na levoj obali Dunava nizvodno od Pančevačkog mosta pa sve do Pančeva. Tu već imaju i put i železnicu i vodovod i sve što im treba.
 
Kada Mi gledamo mapu, onda može da se gradi na raznim mestima, ali Oni su odabrali uzvodno pored Pupinovog mosta, jer je preko mosta ukrštanje svih naših auto-puteva ( petlje Dobanovci, Batajnica i Surčin), zatim "brza pruga" Beograd - Budimpešta, a blizu su i dva aerodroma, kao i Intermodalni terminali u Dobanovcima i budući u Batajnici, zatim Obilaznica oko Beograda, budući auto-put do Zrenjanina, . .
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=650052#p650052:dqvsz8gm je napisao(la):
dragan » 19 Avg 2019 05:39[/url]":dqvsz8gm] ..... ali Oni su odabrali uzvodno pored Pupinovog mosta, jer ......

Oni odabrsli... :lool:
Eto mi odabrali Menhetan jer...
pa nss niko ne je******** za suvu sljivu
sto smo mi u njihovom odabrali

Ajde mani to ... postoji red i uredjenje gde se sta moze

Jeste ovde pomalo haoticno ali nije toliki .. divlji zapad.. niti moze da se siluje kako kome padne na pamet...
:grand:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=650066#p650066:2c6nawnq je napisao(la):
boca-ica » 19 Avg 2019 08:27 am[/url]":2c6nawnq] ... postoji red i uredjenje gde se sta moze
Da, "postoji red" i zakon, prvo je donet "Prostorni plan", a sada se radi "Master plan".

Inače, ta lokacija za Industrijski park je bila izvan "Gradskog urbanističkog plana" (GUP).
 
Ово ми је и даље сулуда идеја. Али углавном такве код ове власти прве и прођу.
 
Ta "suluda ideja" je već prošla oko 200 puta u Kini i inostranstvu, pa i Centralnoj Evropi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=650110#p650110:14qv1smv je napisao(la):
dragan » 19 Aug 2019 09:16 am[/url]":14qv1smv]Ta "suluda ideja" je već prošla oko 200 puta u Kini i inostranstvu, pa i Centralnoj Evropi.
Sigurno svih 200 puta u zoni vodoizvorišta i prirodnog rezervata, a nikako u industrijskoj ili komercijalnoj zoni.
 
Verovatno da nije. . . ali to i nije bila poenta mog posta.

Ovde će biti neke "ekološke štete", ali ne katastrofalne.

Pitice, ribe i ostale životinje će se odseliti u druge ritove.
 
Vrh