Šta je novo?

Збогом Стакленцу! предлози> решења> иницијатива!

Pasarela

Higher intermediate
Učlanjen(a)
16.02.2018.
Poruke
571
Pohvaljen
1.220
Сматрам да проблем ТЦ познатијег као Стакленац на Тргу Републике заслужује посебну тему.

Реконструкција трга је показала тек сада колико је тај проблем велики и битан да се реши јер је једноставно коначно дошло време између осталог и за то.

Знамо колико је Београд изгубио времена под санкцијама, ратовима, политичким превирањима и осталом маглом, која се једноставно разилази сама од себе и на видело избијају разни проблеми и тужни прикази. Стакленац је можда и симбол, маскота тог несрећног дела БГ приче.

Приметио сам да многе занима и желе да учествују у сређивању тог проблема па ето овде можете качити своје предлоге, скице, креативна решења и идеје.

Сигурно ће нешто од тога имати утицаја и на заиста коначно решење.
 


Ево једно моје раније решење иза којег још увек стојим, ја сам за равну плочу са зеленилом и евентуално испод плоче обзиром на висинску разлику од трга ка Дому Војске, евентуално би испод ставио гаражу и то је то.
 
Moj predlog je da se na celoj toj lokaciji izgradi "Centralni park" Beograda.

Za sve ostale objekte ima drugih povoljnih lokacija, ne moraju baš ovde.
 
Pasarela":1zbphotz je napisao(la):


Ево једно моје раније решење иза којег још увек стојим, ја сам за равну плочу са зеленилом и евентуално испод плоче обзиром на висинску разлику од трга ка Дому Војске, евентуално би испод ставио гаражу и то је то.

И овај круг да буде омањи Грчки театар, јер је трг до Народног Позоришта. :kk:
 
Ma, kakva "ravna ploča sa zelenilom" ?! . . Dokle više ploče.

Samo zelenilo, drveće, žbunje i trava u "Centralnom parku".
 
Буквално су Калиш и Студењак на 500 метара одатле где има довољно зеленила, И Таш 500 метара на другу страну. Ово је буквално сам епицентар града, и требало би бити плоча а не парк.
 
Sve to nabrojano je udaljeno pola kilometra?!

A, u centru su "pešačke zone" bez pravog parka.
 
Не буквално пола километра, али "walking distance".
 
Ma, znam ja da neće biti Centralni park, nažalost, jer više volite beton.

Eno, preko ulice je ploča sastavljena od malih ploča - "polje od ploča".
 
Ја не знам зашто толику драму праве поједине особе у вези зеленила у граду односно поплочаног трга ? просто у граду смо људи значи каскадни трг од гранита у центру неког насељеног места је елементарна цивилизацијска појава од када је човек напустио пећину и шуму и кренуо у урбанизацију животног простора. Чему драма??
 
Па брате на 30 км од БГ у сваком правцу имаш шуму са супер биодиверзитетом на ком могу да нам позавиде многи, али на трговима баш и немају зашто.. зато мислим да је плоча решење као доказ монументалности па и за оне најплиће којима мораш да црташ да је БГ један од најстаријих градова Европе ако не и најстарији.
 
Ako je ploča "dokaz monumentalnosti", onda nemam šta da kažem

na takve "duboko" misaone ideje . . zbog kojih sam se i iselio iz grada.
 
Па погледаш дефиницију "монументалност" ако ти није јасно шта сам рекао. Ако 50 или 100 ари плочника, дебелог гранита у каскадама са амфитеатром у центру града није нешто монументално. Онда извини, моја грешка.
 
Да се лепо направи једна раскрсница Васина-Македонска-Коларчева-Француска а не 2 као што је сад, и да се лепо продужи Булевар Деспота Стефана до Француске како треба, а у платоу окретница. Какве плоче какве глупости довољно је *сран трг са овим дебилним дилетантским медиокритетним решењем.
 
Раскрсница и окретница ? на тргу ? интересантан предлог.
 
На тргу само подземна метро станица долази у обзир да се направи.
 
Taj staklenac ce bar jos tri, cetiri godine da bude tu, a one nadogradnje iza i mnogo duze. Voleo bih da gresim .
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=657368#p657368:3t4pwau7 je napisao(la):
Pasarela » 05 Sep 2019 21:50[/url]":3t4pwau7]Раскрсница и окретница ? на тргу ? интересантан предлог.

Бусеви би имали проширење (или 2) где би била и почетна и крајња, а кружили би око блока (као 21 што ради) у коме би била опера. Ево на слици сам (отприлике, аматерски) то представио



жуто испрекидано је само "тротоар" дакле не брините се трг се не смањује (чак штавише, пробијањем тунела и нових праваца саобраћај би се смањио тако да би улице могле можда и да буду уже). Љубичасто су станице тролејбуса (свих) и 31, зелено су станице 26 (ставио сам на сва 4 угла, па нек се бира), а зелено испрегидано је отприлике где би бусеви чекали време. Црвено испрекидано је нова површина где може било шта да се стави.

Дакле овако се ем убрзава саобраћај, ем су станице нормалне, ем се чак и добија још површине за пешаке, а смањују семафори. Ово је требало одмах да се уради.
 
Stagod da se radi bioskop Balkan i stara dvospratnioca u Brace Jugovica maraju da opstanu.
Ne bih davao jos vise prostora saobracaju. Ne treba od Trga praviti novu Slaviju.
 
@SRBO Па не изгледа лоше, испеглало би се ту доста ствари. Подржавам и тако нешто.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=657452#p657452:1oyuj2f3 je napisao(la):
Drakche » 06 Sep 2019 07:13[/url]":1oyuj2f3]Stagod da se radi bioskop Balkan i stara dvospratnioca u Brace Jugovica maraju da opstanu.
Ne bih davao jos vise prostora saobracaju. Ne treba od Trga praviti novu Slaviju.

И не дајем више простора саобраћају, само поједностављујем. Балкан и та зграда могу лако опстати, поготово ако се тунелима смањи саобраћај па се улице сузе (да би био већо пречник скретања, да се аутобуси не "ломе"). На месту Стакленца би наравно била зграда опере, што би лепо заокружило простор и дало осећај стварнога трга
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=657240#p657240:2k9nwf8g je napisao(la):
Pasarela » 05 Sep 2019 12:51 pm[/url]":2k9nwf8g]

Ево једно моје раније решење иза којег још увек стојим, ја сам за равну плочу са зеленилом и евентуално испод плоче обзиром на висинску разлику од трга ка Дому Војске, евентуално би испод ставио гаражу и то је то.

Ovo me dosta podseca na plocu na Slaviji. Ljudi se zale na sadasnji trg da im je preveliki i prazan ati bi jos jednu plocu pored.

Mislim da je trg najbolje zatvoriti sa te strane, eventualno uvuci malo sa strane francuske da se otvori pogled ka kuli doma vojske.

Projekat galerije, iako mi je sama zgrada ruznjikava, ima dobre proporcije. Mada bih vise voleo da bude tu opera nego galerija.

trG-r-02.jpg
 
Vrh