Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Nikakve. Klasično mešanje baba i žaba. Privatna televizija, privatne pare. Nema dodira sa param iz budžeta od kojih treba da se klinike sređuju.
 
Odakle vama dvojici da sam išta poredila? Jednostavno, sve tri teme pripadaju "Crnoj strani medalje".
 
@loyola
@dule

I... šta sada?! Maca pojela vaše ishitrene komentare. Smešno, a bolje je i da je smešno nego da je žalosno, makar meni.

Na ovu temu moglo bi se uvrstiti mnogo toga, od kocki na trgu i njihovog rotiranja do neizvesnosti šta nas čeka, i novih 1000 str. analize da li je trebalo da se kocke izvrnu s boka, naopačke ili nikako. AsFalt, možda?!
1215253210.gif

Ipak, volim kocku ali pravu, uglačanu, koja ne vibrira čak i kada sediš na drugoj betonskoj klupi od kolovoza na Trgu kod NP, i ne osetiš da se tlo pomera, a sada se pomera.

 
U al si opasna, ostavila me bez teksta. Sta je crna strana medalje sto neko pravi sta god oce i pravi rijaliti od svoje love?
 
To što svi očekuju da privatnici treba da grade mostove, bolnice, asfaltiraju ulice...

Nerealna očekivanja i očigledno življenje u paralelnom univerzumu.
 
@loyola
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sM_uHaK1d0Q[/youtube]
2515904439.gif


Neko od "svoje" love može da uništava sebe i svoju porodicu a ne narod.

@astrodule
To što svi očekuju da privatnici treba da grade mostove, bolnice, asfaltiraju ulice...

Nerealna očekivanja i očigledno življenje u paralelnom univerzumu.
To si rekao ti, ali ne i ja.
 
Narod sam bira da sebe unistava i na to ima pravo. Niko te ne tera da gledas to.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=659125#p659125:1uola2ls je napisao(la):
astrodule » Sre Sep 11, 2019 2:31 pm[/url]":1uola2ls]Nikakve. Klasično mešanje baba i žaba. Privatna televizija, privatne pare. Nema dodira sa param iz budžeta od kojih treba da se klinike sređuju.

Niti je mešanje i dovođenje u vezu, niti je pomenuto da privatnici treba da grade klinike, mostove i ostalo, već samo poređenje stanja u državi što zaista govori mnogo u kakvom stanju crnila je sve. :kafa:

Uzgred, sve i da je mešanje i dovođenje u vezu jednog s drugim, uopšte ne bi bilo besmisleno, jer dok u zapadnjačkim formalno kapitalističkim državama, poput Nemačke i drugih, postoji 7 različitih nivoa velikog poreza na ekstra profit, u ovoj banana državici postoje samo dva izrazito mala i pitanje je da li se i koliko adekvatno ti porezi naplaćuju. Tako da je stanje potpuno jasno. Bogati i korporacije koji se bogate na teškom šundu, eksploataciji resursa i stanovništva i otpadu koji truje društvo postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji i samim tim gube svaku priliku da sami pokrenu neki biznis.

:violina: :blah: :fijasko:
 
Sada vidim da sam precenila loyolu i duleta računajući da će shvatiti ono što je sadržano u par mojih ispisanih redaka i pre svega linkova koje sam ostavila, dok je Propeler, kao i uvek, u samo dva pasusa sažeto i jasno izneo suštinu. :kk:

Naravno, ne dotiču me pokušaji degradacije mene jer... upravo taj pokušaj bio je kontraproduktivan.

P.S. I ovo bi mogla biti makar mrvica crne strane medalje - naše naravi i osionost uz obilje odsustva razumevanja i naveliko odsustvo solidarnosti, uvažavanja neistomišljenika itd. itd.

Poučno:

Метнуше замку ногама мојим и стегоше душу моју,
ископаше преда мном јаму и сами падоше у њу. (Псалм Давидов, 57.6)
 
Mogu ja da pokušavam da tumačim šta je pisac hto da kaže, ali kada se u istu rečenicu stave bolnice i privatna televizija, prva asocijacija je da se očekuje da privatna televizija obnavlja bolnice.

Da bi se promenile stvari potrebna je ili revolucija, ili promena na izborima.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661069#p661069:3okisn9u je napisao(la):
astrodule » Uto Sep 17, 2019 1:49 pm[/url]":3okisn9u]Mogu ja da pokušavam da tumačim šta je pisac hto da kaže, ali kada se u istu rečenicu stave bolnice i privatna televizija, prva asocijacija je da se očekuje da privatna televizija obnavlja bolnice.
1791367608.gif
 
Živo me zanima koliko će ova grupica stvorova dobiti godina zatvora...
A kačim vest i zato što se iz nje vidi nesposobnost policije da na ovakve stvari reaguje na vreme, pošto su imali priliku da spreče da dođe do ovoga ali očigledno nisu.

Četiri brata iz Novog Kneževca su osumnjičena za svirep zločin koji je Srbiju OSTAVIO BEZ REČI

Zbog sumnje da su u Novom Kneževcu ubili Martina Barnu, koji je tek trebao da napuni 18 godina, uhapšeni su M. D. (19), J. D. (18), kao i dvojica maloletnika starosti 16 i 15 godina, saznaje "Blic".

Oni su osumnjičeni da su nakon kraće rasprave počeli da šutiraju mladića i da ga udaraju rukama i nogama.

Martinovo telo je pronađeno u parku u Novom Kneževcu 18. septembra ove godine, bez vidljivih povreda. Telo je pronašla jedna meštanka, koja je izašla ujutru da prošeta ljubimca.Ona je odmah pozvala policiju, koja je, kaže, stigla za nepunih pet minuta.

Obdukcija je pokazala da je nesrećnom mladiću od siline udarca u stomak pukla jetra, a nakon što je utvrđeno da je smrt nastupila nasilno, klupko ovog zločina počelo je da se odmotava i efikasnom reakcijom policije ubrzo su uhapšena četvorica mladića kojima je posle saslušanja određen pritvor do 30 dana.

Prema rečima Martinovog dede Nemeta Nandora, njegov unuk je i ranije bio na meti privedenih mladića. Kako kaže, četvorka je nasrnula na njegovog unuka i veče pre tragedije, ali i mesec dana pre toga, kada je Martin morao da potraži i pomoć lekara.

- Onda su ga pretukli totalno, toliko da je stigao u bolnicu, onda su ga i šili u bolnici - rekao je Nandor i dodao da su su policiju obavestili kada su mu razbili glavu, odnosno kada su mu rascepali uvo.

Kako "Blic" saznaje, policiji je 13. avgusta prijavljena tuča između uhapšenog M. D. i preminulog mladića. Martinu su tom prilikom konstatovane lakše telesne povrede i policija je po nalogu Tužilaštva podnela prekršajnu prijavu protiv M. D.

https://www.blic.rs/vesti/hronika/cetir ... io/xylghpf
 
У нормалном друштву смртну казну добиле би убице, а њихови родитељи доживотну робију. Проблем правосуђа је то што су злочинци на слободи, а невини завршавају као робијаши и мртваци.
 
Novi Sad -- Zemljište eksproprisano od građana zbog gradnje objekata od opšteg interesa neretko kasnije zadaje glavobolju državnim i opštinskim organima.

Naime, nemali broj bivših vlasnika traži povraćaj svojih parcela koje nikad nisu privedene nameni radi koje su im oduzete.

Osim brojnih tužbi građana kojima je, zbog izgradnje ulica ili infrastrukturnih objekata, zemljište oduzeto bez naknade, u toku, kako saznaje "Dnevnik", i niz postupaka pred nadležnim upravnim organima i sudovima, koje građani vode radi povraćaja svog oduzetog zemljišta, nakon što niz godina, pa i pola veka, opštine nisu izgradile objekte od opšteg interesa zbog kojih je zemljište eksproprisano.

Kako piše list, suvlasnici jedne građevinske parcele od preko pola hektara u beogradskoj opštini Zvezdara, porodica Mijović i drugi, dobili su upravni spor protiv te opštine i odluku o vraćanju svog veoma vrednog zemljišta, na kom opština nikad nije izgradila najavljivanu školu, a nije ni obezbedila oduzeto zemljište pa je u međuvremenu zaposednuto divljom gradnjom.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1596435

Koliko li ima ovakvih i sličnih primera koji pokazuju koliko je sistem spor, trom i pun trutova koji su zaposleni preko veze. Birokratija je bukvalno kancer jednog društva. Ne samo u Srbiji, i ne samo sada, nego oduvek i u svetu (razni evropski komiteti, pa UN...) Dobra ideja koja se obesmisli.

Koliko smo samo para morali da vratimo (pa čak i da plaćamo kamate) jer ih nismo iskoristili za planirane projekte (jer nije bilo stručnih ljudi da napišu te projekte).

Kako ide ona priča o vrednom mravu u raljama birokratije:

Jednom ne tako davno, živeo je srećan i vredan Mrav, koji je svakog dana dolazio prvi na posao. Bio je vredan. Veseo. Jednom rečju, bio je srećan dok je radio. Pevušio je vesele pesmice, a rezultati njegovog rada su bili odlični.

Slušajući pesmu Mrava, gospodin Stršljen, direktor firme, zaključio da se mrav previše zabavlja, a premalo radi, jer nema pravo usmerenje i šefa koji bi ga kontrolisao. Zato je zaposlio Bubamaru koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem. Prva briga Bubamare bila je da organizuje evidenciju dolazaka i odlazaka mrava na posao (odnosno sa posla).

U tu svrhu, uspostavila je sistem prijemnih i odlaznih dokumenata. Sa vremenom, broj dokumenata se povećavao i zbog povećanog obima posla oko papira morali su da zaposle nekog ko bi pripremao papire i izveštaje. Zaposlili su Pauka koji je odmah uspostavio sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.

A mrav? Mrav je i dalje radio kao i pre.

Izveštaji koje je dostavljala Bubamara su bili izvanredni. Direktor Stršljen je bio oduševljen izveštajima koje je dobijao od Bubamare i uskoro je počeo da zahteva: uporedne studije sa grafikonima, analize trendova razvoja, itd. Da bi se zadovoljio direktorov zahtev, bilo je nužno da se zaposli Hrčak koji bi bio direktna pomoć direktoru. Njemu su odmah kupili nov računar sa štampačem.

Srećni i vredni mrav je i dalje radio kao i pre. Jedino se požalio da bi mu bilo lakše ako bi imao neki računar. Nisu mu odobrili.

Ovo je bilo prvi put da se Mrav na nešto požalio i direktor Stršljen je odmah shvatio da je potrebno najhitrije reagovati. Kreirao je novo radno mesto šefa službe koji bi nadzirao srecnog i vrednog mrava. Na novo radno mesto je zaposlio Cvrčka. On je odmah po svom dolasku zamenio celokupni nameštaj u svojoj kancelariji i na zahtev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i nov računar sa ravnim, LCD ekranom.

Broj računara je narastao i morao je da se kupi i instalira i mrežni server. Novi šef službe je shvatio da hitno treba pomoćnika (koji je uzgred bio njegov pomoćnik u predhodnoj firmi). I tako je zaposlio Stenicu. U isto vreme Mrav je postajao sve manje srećan i sve manje produktivan. Opet je tražio računar. Opet mu nisu odobrili.

Situacija sa Mravom, zabrinula je Cvrcka i on je zaključio da mora da naruči studiju o zadovoljstvu zaposlenih u firmi. Upoznao je sa tim direktora Stršljena koji je shvatio Cvrckovo objašnjenje i odobrio angažovanja agencije za te potrebe.

Skupa studija je uradjena i Cvrcak je poceo da primenjuje predložene motivacione metode. Svuda je okacio motivacione plakate. Vodio je Bubamaru, Pauka, Hrcka i Stenicu na motivacione treninge u poznata letovališta itd…

Mrav je i dalje, ali nevoljno, radio. Čitao je motivacione poruke na plakatima i nikako nije mogao da nadje nadredjene kad su mu trebali. Jednostavno, ili nisu bili tu ili nisu imali vremena za njega. I tako je vreme teklo.

Direktor Stršljen je i dalje dobijao redovno svoje perfektne izveštaje, ali su oni počeli da pokazuju da firma nije više tako rentabilna kao pre. To ga je duboko zabrinulo i morao je da reaguje. Unajmio je najelitnijeg konsultanta, gospodju Sovu. Sovin zadatak je bio da izvrši potpunu analizu organizacije i poslovanja firme i da predloži rešenja da bi firma poslovala rentabilno.

Nakon tri meseca, Gospodja Sova je direktoru predala sledeci izveštaj:

„U firmi je previše zaposlenih!“

Direktor Stršljen je oduševljeno prihvatio stručnu analizu i odmah otpustio:

MRAVA.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=663189#p663189:1qiub5md je napisao(la):
ПЕТАР » 23 Sep 2019 03:53 pm[/url]":1qiub5md]У нормалном друштву смртну казну добиле би убице, а њихови родитељи доживотну робију. Проблем правосуђа је то што су злочинци на слободи, а невини завршавају као робијаши и мртваци.

Ne bi to bilo normalno drustvo. Ukidanje smrtne kazne je civilizacijsko dostignuce. Ne zato sto neko nije zasluzio smrt za svoje nedelo, vec zato sto niko nema pravo da glumi Boga, ni pravosudje, ni jedan citav narod.
 
Први пут чујем да постоји земља где би родитељи убице добили доживотну робију.
Или било какву робију.

То је само још једна Беобилд утопија. А наше утопије често укључују егзекуције, драконске законске казне уз мере забрањене међународним конвенцијама (туцање камена и сл.), слободу чувара реда да употребљавају физичко насиље - посебно над малолетницима и сл.
У основи, последица ауторитарног, револуционарног, насилног друштва од 1945. наовамо. Црна страна медаље.
 
Drakche":1t9kyzlh je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=663189#p663189:1t9kyzlh je napisao(la):
ПЕТАР » 23 Sep 2019 03:53 pm[/url]":1t9kyzlh]У нормалном друштву смртну казну добиле би убице, а њихови родитељи доживотну робију. Проблем правосуђа је то што су злочинци на слободи, а невини завршавају као робијаши и мртваци.

Ne bi to bilo normalno drustvo. Ukidanje smrtne kazne je civilizacijsko dostignuce. Ne zato sto neko nije zasluzio smrt za svoje nedelo, vec zato sto niko nema pravo da glumi Boga, ni pravosudje, ni jedan citav narod.
Кад боље размислим, управу си. Убијање је погрешно јер у много случајева се испостави да је починитељ злочина неко други. Поред тога, одузимање живота није решење. Неправда хара светом и нажалост за собом носи бројне жртве. Жене се у Турској шибају због ванбрачног односа, а мушкарци не. Зато што тамо важи други закон, где жена има мања права. Исто тако неки људи заврше у затвору зато што их је неко прозвао злочинцима, а највећи злочинци се остављају на слободи с изговором да су корисни по друштво.
 
У Турској су жене пред законом равноправне већ скоро 100 година.

Туркиње су право гласа добиле знатно пре Српкиња (и Хрватица, Словенки).
 
То си негде погрешно прочитао, нема таквих законских казни у Турској. То је савремена држава.
 
Читао сам у Политици. Примерак сам затурио, кад га нађем пренећу вест.
 
Vrh