Šta je novo?

Kružni tokovi

E sto obozavam slikare kad dve zvrljotine objasnjavaju kao najvecu umetnost ovoga sveta, evo sta kazu o ovom tripodu.

Tripod” Koste Bogdanovića
– Skulptura „Tripod” vajara Koste Bogdanovića postoji kao maketa, a biće izgrađena na kružnom toku kod Bogoslovije i to zahvaljujući energiji Milutina Folića, gradskog arhitekte. Inicijativa je krenula i od vajara Mrđana Bajića, oni su u zajedničkom razgovoru došli do te ideje da dela koja su prošla ranije konkurse sada budu izvedena, uz pomoć NIS-a. „Tripod” će biti visok osam i po metara i blizu šest tona težak, izrađen će biti od prohrom čelika, ofarban u Kostinu ultramarin boju. Drago mi je što će ta skulptura, iz ciklusa „Forme arhitektonike”, biti kao kapija na ulazu u grad, sa te strane. I uz Bogosloviju, koju je projektovao Aleksandar Deroko i koja je primer modernističke arhitekture tridesetih, uklapa se sa nizom asocijacija, povezanih baš sa ultramarinom – kaže Marko Bogdanović, istoričar umetnosti,

Ultramarin
Umetnik Kosta Bogdanović je u jednom od svojih nekadašnjih intervjua objašnjavao kolorit koji je rado koristio:

– Ultramarin je boja koje nema u prirodi. Ono što mislimo da je plavo to je samo vazduh… Ultramarin je onaj poslednji ton prema ljubičastoj, postoje četiri fabrička ultramarina, ali ja ne koristim ni jedan, već pravim svoj. Zašto? To je boja koja sugeriše dubinu i njena simbolika ukazuje na ideju o spiritualnom, nebeskom i kosmičkom. U slikarskom efektu ona daje produženu dubinu u odnosu na crnu. Plava boja je beskraj i ta metafora je nešto što ne mogu da dostignem, a hteo bih.
 
Ultamarin je boja koje nema u prirodu.
Skulptura plave boje, znaci plave boje nema u prirodi.
Koje proseravanje majko mila
To je boja koja sugeriše dubinu i njena simbolika ukazuje na ideju o spiritualnom, nebeskom i kosmičkom. U slikarskom efektu ona daje produženu dubinu u odnosu na crnu. Plava boja je beskraj i ta metafora je nešto što ne mogu da dostignem, a hteo bih.
Moram da eksiram pivo posle ovoga u 2 ujutru.
 
Па све што би заличило на класични израз у стварању - назвали би кичем. Па уметнику остаје да цеди модерност и укршта линије ...
 
Ништа, дизалица, па да се пребаци на зелену површину код трамвајске окретнице где је по мом мишљењу требала да буде од самог почетка. Иначе што се тиче самог кружног тока, ако би се чистио плац бившег Застава промета, као и она колонија преко пута ВМЦ, могао би Северни булевар да се скрене на онај семафор где је скретање за студентски дом Карабурма, да остане слепи крак до капије ВМЦа, а кружни ток да постане раскрсница са семафором. Тако ми се чини да би и тај "торугао" између Мије Ковачевић, Северног булевара и ватрогасаца, чистоће и гробља са треће стране учинио погоднијим за новоградњу. Ево и графички како би то изгледало. Црвено су саобраћајнице, тамно зелено парцеле за новоградњу, наранџасто слепи патрљак Северног булевара, а светло зелено нове површине које би се добиле на кружном току претварањем у класичну Х раскрсницу.
 
Ne znam zašto se potencira ukidanje kružnog toka? To bi napravilo još veći haos. Da se ja pitam napravio bih još jedan kružni tok (još kad bi mogao turbo da bude) na izlazu sa Pančevačkog.

Ova situacija sada je katastrofa, kolone svaki dan od 16-18h duž celog mosta, 20 minuta se prelazi most, a sve zbog loše rešene raskrsnice i sinhronizacije semafora na istoj.
I tako godinama. Jer niko ne razmišlja glavom, makar da promene režim semaforima.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
 
Baš glupava skulptura. :kafa:

Šta uopšte predstavlja, simboliše?

I koji je to uopšte pravac? Kubizam? :D :lool:
 
Боље да су поставили крст, имало би више смисла са локацијом. Ову скаламерију кад год видим из смера новог гробља учини ми се да су неке дизалице.
 
Neki obuzdani ljubitelj

latest
 
Do sada nigde nije pisalo da to predstavlja taj stalak. Zašto se ta informacija krila. Ako je to tačno, onda je sve postpuno logično.
 
Lokacija place za kruznim tokom, o Dusanovackom mostu i njegovim saobracajnicama da ne trosim reci.


 
Више и не вреди спомињати сударе код кружног тока код општине Нови Београд, али овог пута има и доста повређених у преврнутом минибус. Судар је био синоћ-06.12.о.г.


DIREKTAN SUDAR NA KRUŽNOM TOKU Hitna pomoć dojurila na Novi Beograd, više povređenih
AUTOR: Alo.rs/Telegraf/I.L. DATUM I VREME: 06.12.2019. 23:48 - 07.12.2019. 00:18
Minibus se prevrnuo od siline udara
https://www.alo.rs/vesti/hronika/hitna- ... 2bexchange
 
Да ли би имало смисла тај кружни ток код општине заменити класичном раскрсницом са семафором?
 
Živeo sam blizu i video gomilu sudara tu. U 90% slučajeva je u sudaru učestvovalo vozilo koje dolazi iz pravca starog Merkatora. Ne verujem da bi semafor pomogao ali bi možda pomogle trake za usporenje saobraćaja koji ulazi u kružni tok ili možda usporenje saobraćaja u samom toku. Najproblematičnije je uključenje iz spomenutog pravca jer je tu najduži segment kružnog toka. Ali nemam jasnu ideju šta tu tačno pravi problem. Ono što je činjenica je da je iz tog pravca teško oceniti da li će vozilo nastaviti kružnim tokom ili skrenuti ka starom Merkatoru.
 
Pa nek malo sačekaju, a ne da se svi guze da što pre krenu.

Gledajte malo online kameru i videćete kako često ne stoje gde trebaju već blokiraju jednu traku ka Pariske komune.
 
Svrbe ih stopala. Neverovatno koliko udesa ima na tom mestu i samo jedan razlog nestrpljenje.
 
Vrh