Šta je novo?

Veliko ratno ostrvo - Lido Zemun

Kad smo kod visećeg mosta, on zamalo nije bio izgradjen pre desetak godina.

Kada su radikali bili na vlasti, opština Zemun je iznajmila Lido privatnoj firmi
na višegodišnji zakup taj deo VRO koji nije pod zaštitom i dala gradjevinsku
dozvolu za viseći pešački most čiji bi stubovi bili na pontonima preko reke.

Medjutim, baš te godine, slučajno ili namerno, bila je ona "stogodišnja poplava".
Voda je bile do ivice šetališta, a čamci u nivou restorana kod Šarana, pa je
raskinut ugovor izmedju opštine i te firme iz opravdanih razloga. Dunav je Čudo.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=643997#p643997:1723vol5 je napisao(la):
Vladivoje » Sre Jul 31, 2019 11:13 am[/url]":1723vol5]Prošle i pretprošle godine sam dosta tabanao po VRO.

Na većini pešačkih i kolskih staza i oko njih je već prisutno dosta otpadaka, koje bacaju nesvesni i nesavesni pojedinci.

I po ovom pitanju treba ozbiljno skrenuti pažnju nadležnima.

treba da daju komunalcima vojnicka odela i da se kriju po zbunju, pa kad snime nekog da baci smece udri po bubrezima
 
Evo jedne karte za poredjenje "Geografskog odelenja Glavnog Đeneralštaba".
 
Хмм, да није уствари Мало ратно острво од пре 100нак година спојено са НБГ, а Малим острвом зовемо данас ово ситније острво што се види тек кад се увелича мапа? У супротном се мало онда смањило, а велико порасло. :D
 
Ja sam pokušavao da provalim, ali mi nije išlo. Jedno ostrvo je skoro nestalo prilikom nasipanja NBG, a jedno je valjda spojeno sa NBG takođe prilikom nasipanja. Ovo što sada zovemo Malo je valjda smanjeno posle rata, a ovo spojeno su spojili Danci pre rata (između šume uz Dunav i Bulevara Nikole Tesle)

Poslato sa telefona
 
To je i mene bunilo dok nisam pronašao prave mape i fotografije.

Ova je iz 1930. Vidi se Ada Vrbak i Malo Ratno ostrvo.

Pogledajte prilog 5
Pre rata je kanal između Ade Vrbak i budućeg Novog Beograda zatrpan (na sledećoj slici pogledajte narandžaste linije sa trouglovima, otprilike ocrtavaju bivši ada Vrbak), dok je posle rata najveći deo Malog Ratnog ostrva iskopan zbog nasipanja Novog Beograda. Od njega je danas ostao samo uski pojas zemlje, verovatno na bivšem vrhu ostrva. Ne zbog rasta Dunava nego što su ga iskopali i odneli.

Pogledajte prilog 4
I na slikama. Ova je baš stara. Sa zgradom bivše Austrijske karaule na samom ušću. Vidi se Ada Vrbak, levo, i Malo Ratno ostrvo, desno. Mada se nekad označavalo i da je sve to Malo Ratno ostrvo.

Pogledajte prilog 2
Posle gradnje mosta Kralja Aleksandra

Pogledajte prilog 3
Zemunski put i Ada Vrbak sa gledan sa Zemunske strane.

Pogledajte prilog 1
Posle rata. Tu su već u gradnji SIV i Hotel Jugoslavija. Postoji i obaloutvrda na levoj Savskoj obali. Ada Vrbak je odavno spojena sa kopnom. Vidi se da je Malo Ratno ostrvo kopanjem peska za Novi Beograd već prilično načeto. Danas je od njega ostala samo uska traka zemlje na vrhu koji nam je na slici najbliži.

 
'Malo ratno ostrvo' se u narodu zvalo i 'Konjsko ostrvo', pa i sada.
Sa druge, banatske strane, bilo je još jedno ostrvo kojeg sada nema.

Ova loša slika je snimljena sa tv-a iz nekog starijeg filma, pogled sa
Gardoša, a neki stariji se sećaju te adice, jer su preplivavali do nje. :)
 
Počeo Jesenji kamp na Velikom ratnom ostrvu

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” do 10. oktobra, od 10 do 17 časova, organizuje tradicionalni Jesenji kamp na Velikom ratnom ostrvu. Učesnici ovog kampasu predstavnici stručnih institucija i oko 60 studenata i profesora sa Tehnološko-metalurškog, Biološkog, Geografskog, Šumarskog fakulteta, zatim Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura”, Visoke turističke škole, Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Instituta za šumarstvo.

Učesnike kampa pozdravili su predstavnici ovog preduzeća, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Cilj kampa jeste sticanje dodatnog znanja van redovnog nastavnog programa fakulteta ,što doprinosi širini sagledavanja problema zaštite i očuvanja kulturne i prirodne baštine Srbije. Tema ovogodišnjeg tradicionalnog kampa jeste „Upravljanje zaštitom prirodnih dobara na području grada Beograda”.

„Pred čovečanstvom danas je težak zadatak i velika odgovornost da sadašnje stanje očuvamo, da svojim aktivnostima omogućimo prirodi samoobnavljanje i, gde je to moguće, saniramo postojeće stanje. U tom procesu može se pomoći prirodi kreiranjem sistema mera zaštite. Osnovna i prva mera zaštite jeste stavljanje pod zaštitu određenih bio-geografskih celina. Zaštita prirode je kompleks državnih, međunarodnih i uopšte društvenih mera, usmerenih na racionalno korišćenje prirode, na njenu obnovu, umnožavanje i zaštitu prirodnih resursa u korist ljudskog društva”, navodi se u saopštenju „Zelenila – Beograd”.

Prirodno dobro Veliko ratno ostrvo, zaštićeno 2005. godine, sastoji se od dve rečne ade, Velikog i Malog ratnog ostrva. Ukupna površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 211 hektara. Pojava čestog plavljenja ostrva u znatnoj meri utiče na prisustvo retkih i značajnih fitocenoza, biotopa i pojedinačnih primeraka flore i faune, što čini ovaj prostor naročito značajnim.

http://www.beograd.rs/lat/beoinfo/17657 ... -ostrvu_2/
 
Izem ti kamp od 10 do 17 h samo na taj jedan dan
taman ima vremena da svaki pronadje di je wc... :lol:
a i kako drugacije - kad nema mosta do Lida
da moze biti vise dnevno ,,okupljanje,, pa da bude pravi kamp
a i ,,onaj,, predlozeni svetionik bi tada
mogao da posluzi sa nekom ,,cvrstom,, prostorijom za razno razne stvar

jbg.... :(
 
U Beogradu postoji ogroman broj čamaca i njihovih vlasnika koji su više nego srećni da nešto zarade pošto već ionako imaju troškove samim tim što poseduju čamac. Jednostavno okreneš broj mobilnog i čovek te preveze gde hoćeš i kad hoćeš. I to vrlo jeftino. Plus što zelenilo ima svoj brod. Pa nikakav most nije potreban, sem možda pešačkog ako neko baš hoće da da pare. Ali onda se mora organizovati non stop čuvarska služba i mnoge druge skupe stvari vezane za organizaciju korišćenja i pristupa ostrvu. Bolje je ovako, bez mosta. Nismo mi još na kulturnom i civilizacijskom nivou da ovakvu svetsku dragocenost kao što je od ljudi nedirnuto veliko ostrvo u sred grada dovoljno cenimo i čuvamo sami. To je za buduće generacije. Za sada ga bolje čuvaju Dunav, mrak, komarci i to što na ostrvu nema baš ničega od "neophodnih potreba" razmaženih građana Beograda. Biljkama i životinjama to i ne treba, a mi još nismo dorasli do potrebnog nivoa da izbegnemo destrukciju koja nas uvek prati. A ako neko baš želi da ode, postoji ulaznica i neophodni filter: Onaj ko DOVOLJNO želi da ga poseti, može. To je sasvim dovoljno. Ustvari, to je idealno.
 
E svud se slazzemo ali ovdi jok :roll:
da je po tebi - ti bi Lido pod tarabu stavio

VRO je i sada podeljen u dva dela
ogroman deo je i sada pod zastitom te ako treba moze i taraba
ali
Lido nije pod zastitom :!:
na njemu su sve aktivnosti i dozvoljene a niko ne sprecava ni ne dozvoljene
paljenje vatre za rostilj i kotlice , pranje tela i vesa hemikalijama, bucne muzike
i kako dnevne tako inocne pirove
da ne nabrajam joss ....

most ( a ni svetionik ) do Lida nece uticati na zasticen vecinski deo VROa
a za bojazne ta dva dela i zicom mogu da se odvoje
ako treba -ko ,,park iz doba Jure,,

most je nuzan i koristan a Bgu donosi boljitak bez ikakve stete
:sesir:
 
A vladajući SNS je posebno poznat po striktnom poštovanju zakona, izuzetnim uspesima u dosadašnjoj praksi po Beogradu, po odbijanju da iskoriste svaki pedalj zemljišta za zaradu, a pogotovo po posebnom poštovanju prema prirodi kad god treba odbiti investitora koji hoće da da pare? :shock:
 
Aaaa stranke su opravdanje protiv mosta i svetionika
ajd de dobro...... u take vode - argumente ne zalazim
neka de.... ce sazri jednom u neko dr. vreme pa ce i to da imamo :sesir:
 
Svake godine u sezoni kupanja za Lido se postavlja pontonski most.

To je više nego dovoljno, a puno bolje od nekadašnjeg prevoza skelom.
 
Da... svake godine osim kad imaju manjak volje ko ondak kad smo se sapatili

evo jedna moja danasnja slicica VROa
:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668106#p668106:3m5dallt je napisao(la):
dragan » 09 Oct 2019 05:10 am[/url]":3m5dallt]Svake godine u sezoni kupanja za Lido se postavlja pontonski most.

To je više nego dovoljno, a puno bolje od nekadašnjeg prevoza skelom.

Ne videh da je neko pomenuo pogled sa reke i problem gde pontonski most odseca plovni tok (rekreativni) tokom najaktivnijih meseci u godini? Dunavac je iako sve zamuljaniji i użi, ipak tok kojim je nekad lepo proći čak i ako to nije najbliža ruta (otuda ono "rekreativno", da ne pominjem ozbiljnije probleme sa odlaskom na primer iz otvorene marine kod hotela Juge prema vojnim baštama uzvodno uz Dunav, ili od otvorenih marina sa druge uzvodne strane prema Savi).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668646#p668646:1hzvac16 je napisao(la):
dragan » 10 Oct 2019 02:56 pm[/url]":1hzvac16]Da, postoji taj problem, jer neki moraju da plove oko VRO. . . kolateral. :)
Kolateral je svašta ovih dana, pa ako se u projektnim zahtevima (ili drugim štetnim mehanizmima) ne nađe sve što je iole relevantno dođe do žrtvovanja neke funkcionalnosti.

Ako je ideja povezati VRO sa Zemunskim kejom i učiniti ga dostupnim za rekreativni sadržaj (bar u jednom delu), onda ne može da se zanemari ni jedna grupa. Da li će veza biti diskretnija (neki pešački mini most) ili ne (most M.Zarića ili pontonski most) i koliko će uvažiti sva ograničenja svih grupa je pitanje za planera, ali i neformalne grupe kao što je ovaj forum.

Dobro planiranje ne mora, ali i može da da loše rezultate kad ga izvode i nadgledaju neki bivši loši đaci, ali loše planiranje NIKAD ne može da da dobre rezultate. Zato kad se priča ne sme ništa da se zanemari, to je početak lošeg planiranja.
 
Slažem se, ali postoji i finansijski problem da se zadovolje "sve strane".

A, mogao bi da se izgradi pontonski most koji bi bar povremeno mogao
da propušta plovila, nap. ako bi na sredini bio deo koji bi se brzo uklanjao.
 
Pa sad.....
kad se uzme da je naj dublji deo rukavca 80 cm vecim delom godine, a on je van plovnog puta
onda ostaje vrlo mali broj tipova plovila koje treba propustati
jednom reciju uglavnom su to sporska i rekreativna plovila sa plitkim gazom
koja bas i ne mogu da se narocito pohvale nekom visinom iznad palube
sto omogucava NE pontonski tj fiksni niski most
a rezervisan za saobracaj pesaka , bicikala i komunalnih motornih vozila .....
Da.
Pristup komunalnim i dr vozilima raynih slubi za hitne intervencije jeste neophodan
te praviti mostic samo za pesake tako da
vozilo hitne pomoci , vatrogasaca i sl . ne mogu doci na VRO
je van pameti :idea:

Iz tog razloga Zaricev - stari postojeci Savski most postavljen na vrlo niskim stubovima
ispunjava sve uslove do Lida ( bolje mu je tu nego da se posadi na livadi )
gotovo besplatan, i funkcionalan
po jedan potapajuci stub vrlo lako brani pristup dr. motornim vozilma
a i sam most
postaje turisticka atrakcija po svim njegovim stavkama
A o atraktivnosti Lida da ne govorim
Druigi vecinski deo ostrva koj je pod zastitom
vlo lako moze biti brzo i jeftino ogradeno od ne kontrolisanog pristupa ljudi

:sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668699#p668699:2ojqj1ta je napisao(la):
boca-ica » 10 Oct 2019 05:55 pm[/url]":2ojqj1ta]
Druigi vecinski deo ostrva koj je pod zastitom
vlo lako moze biti brzo i jeftino ogradeno od ne kontrolisanog pristupa ljudi
Ako se napravi bilo kakav automobilski most, NIŠTA ga više ne može zaštiti od vlasti i tajkuna. Apsolutno ništa. Toliko je veliki novac u pitanju.

Kad budeš postigao trajnu zaštitu makar Kalemegdana, jer mi ne pada na pamet ništa što bi trebalo da bude nedodirljivije, u smislu da narod masovno ustraje na ustanak ako ga neko iz vlasti dira, onda može da se počne pričati o mostu ka Ratnom Ostrvu. Ali uzevši u obzir kako stvari realno stoje, sama ideja je van pameti. "Hajde da uništimo Ratno Ostrvo, svetsku dragocenost, jer nedirnutu eko oazu ove veličine i starosti bukvalno u sred milionskog grada nema baš NIKO, da par čamdžija ne bi morali malo zaobilaziti dva meseca godišnje? :bash:

Ako je baš neophodno, kasnije, pod nekom drugom vlašću, dovoljan je i pešački most. Za sve druge potrebe za vozilima postoji prevoz skelom, pa mogu da pređu bilo kakva vozila ako baš treba. Kao što je i bila praksa kroz čitavu istoriju Beograda. Ratno ostrvo je u puno perioda bukvalno hranilo Beograd, pa im nije trebao most. Povremeno su postojale i redovne linije, čak nekoliko puta na dan, a svakako po potrebi.

128%20(8).jpg


Vesić ima "puno planova" za ostrvo:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da grad Beograd ima dosta planova za Veliko ratno ostrvo koji su uvršteni u plan Generalne regulacije, nedavno usvojene na sednici Skupštine grada.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/vesic ... vo/p4yhgzl
 
Za sada ga bolje čuvaju Dunav, mrak, komarci i to što na ostrvu nema baš ničega od "neophodnih potreba" razmaženih građana Beograda. Biljkama i životinjama to i ne treba, a mi još nismo dorasli do potrebnog nivoa da izbegnemo destrukciju koja nas uvek prati.

kada vidim ovoliku količinu mizantropije dođe mi da most svojim rukama sagradim. beograd je grad i hirovi najrazmazenijih beogradjana imaju prednost nad beslovesnim bubama i žabama.
 
Ako se napravi bilo kakav automobilski most, NIŠTA ga više ne može zaštiti od vlasti i tajkuna. Apsolutno ništa. Toliko je veliki novac u pitanju.

Zuma, iza vlasti i tajkuna stoje upravo oni globalni "ekološki borci" čiju ti "zelenu borbu" nemilosrdno propagiraš u temi o vremenu i klimi.

Toliko o "borcima" i njihovoj "borbi".
Dobro si rekao, radi se samo o istinskoj borbi za veliki novac.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668743#p668743:d0sq8cqh je napisao(la):
bushwick » 10 Okt 2019 21:14[/url]":d0sq8cqh]
Za sada ga bolje čuvaju Dunav, mrak, komarci i to što na ostrvu nema baš ničega od "neophodnih potreba" razmaženih građana Beograda. Biljkama i životinjama to i ne treba, a mi još nismo dorasli do potrebnog nivoa da izbegnemo destrukciju koja nas uvek prati.

kada vidim ovoliku količinu mizantropije dođe mi da most svojim rukama sagradim. beograd je grad i hirovi najrazmazenijih beogradjana imaju prednost nad beslovesnim bubama i žabama.
+ 1 :D
a za ruke ne brini bice ih jos .... samo da se sloze :sesir:
 
Vrh