Šta je novo?

Чукарички рукавац

Гага

Professional
Učlanjen(a)
08.12.2010.
Poruke
11.958
Pohvaljen
18.955
Lokacija
Бежанијска коса
Некако ми је најприкладније да отворим ову подтему о Чукаричком рукавцу у "Зеленом форуму", мада постоји и посебна тема о Ади Циганлији, а разлог за отварање посебне теме је следећи.

Коначно је јуче објављена дуго најављивана јавна набавка о уређењу Чукаричког рукавца. Дирекција је објавила овај, како они кажу, "конкурс и позив за отворени, пројектни једностепени конкурс за урбанистичко-архитектонско решење уређења Чукаричког рукавца. Задатак Конкурса је израда урбанистичко-архитектонског решења уређења обале, обалоутврде, површина за спортове на води и акваторије Чукаричког рукавца, као и добијање процењене вредности радова за комплетно уређење рукавца.

Циљ конкурса је да се одреде начини уређења обале и потребни радови на изградњи обалоутврде, за коју је урађена техничка документација и која је узела у обзир потребан ниво заштите од великих вода, на нивоу хиљадугодишње велике воде. Такође, потребно је да се одреди решење за марину „Ада Циганлија“ и подели простор за безбедно коришћење марине и веслачких стаза." Крајем јуна ће се знати резултати.

Чукаричког рукавца је 42,6 хектара, од чега је 20,8 хектара територија и око 21,8 хектара акваторија. 1967. године су изграђене узводна и низводна преграда на рукавцу реке Саве, које су повезале Аду Циганлију са десном обалом, и тако је настало Савско језеро са површином од око 86 хектара. Низводни крај рукавца остао је отворен према Сави и његова садашња дужина износи око 1300 метара, просечна ширина је 120–160 метара, а површина воденог огледала износи око 16 хектара.

Игоре, уколико сматраш да ово треба да иде у тему о "Ади Циганлији - Београдско море", пребацуј :(

Јавна набавка:
Pogledajte prilog 1
http://nabavke.beoland.com/images/nabav ... v_4-18.pdf
http://nabavke.beoland.com/images/nabav ... D_4-18.pdf
http://gis.beoland.com/visios/gisBeoland

Зона која је обухваћена јавном набавком:


Једна од многих карти у документацији је и карта дебљине муља-седимента у Чукаричком рукавцу
 
Kонкурс за уређење Чукаричког рукавца

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда објавила је позив за отворени, пројектни, једностепени конкурс за урбанистичко-архитектонско решење уређења Чукаричког рукавца, а резултати конкурса биће познати током лета.
Задатак Конкурса је израда урбанистичко-архитектонског решења уређења обале, обалоутврде, површина за спортове на води и акваторије Чукаричког рукавца, као и добијање процењене вредности радова за комплетно уређење рукавца. По завршетку конкурса, учесници чији радови буду награђени наставиће пред Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда да се надмећу за доделу уговора за израду идејног решења.

Чукарички рукавац, са територијом уз њега, представља део спортско-рекреативног центра Ада Циганлија и данас се користи за пасиван и активан одмор кроз разне спортске активности великог броја грађана, за активан спортски тренинг разних спортских клубова, али и у комерцијалне сврхе.
У овом делу Аде Циганлије налазе се веслачки, кајакашки и наутички клубови, а осим за веслање користи се и за бициклизам и друге видове рекреације. Такође, у Чукаричком рукавцу одвојен је простор за марину „Ада Циганлија“. Оријентациона површина обухвата Чукаричког рукавца је око 42,6 хектара, од чега је 20,8 хектара територија и око 21,8 хектара акваторија......
http://www.beoland.com/konkurs-za-uredj ... g-rukavca/

Рок за предају радова је 19.06.2018.
Објављивање резултата конкурса 17.07.2018.
Резултати ће бити објављени на интернет страни Дирекције за грађевинско
земљиште и изградњу Београда и Порталу управе за јавне набавке
Изложба конкурсних радова и јавна дискусија о резултатима конкурса биће
организована најкасније 60 дана након објављивања резултата конкурса.
 
...Задатак Конкурса је израда урбанистичко-архитектонског решења уређења обале, обалоутврде, површина за спортове на води и акваторије Чукаричког рукавца, као и добијање процењене вредности радова за комплетно уређење рукавца. По завршетку конкурса....
Ovo je invalidni tj. ne potpuni konkurs jer nije obuhvaceno ni spomenuto ušce Topčiderke kao i njen uliv
koj naj više sa svojim nanosima (uplicavanjem) bitno utiče na stanje samog Savskog rukavaca

te kao takav ne precizan , delimičan i nepotpun ne može biti validan i ako je ishitreno sa tom greškom javno objavljen :sesir:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=526840#p526840:1mh1ufct je napisao(la):
boca-ica » 22 Mar 2018 09:11 am[/url]":1mh1ufct]
Ovo je invalidni tj. ne potpuni konkurs jer nije obuhvaceno ni spomenuto ušce Topčiderke kao i njen uliv . .
Ušće Topčiderke jeste obuhvaćeno što lako može da se vidi u prvom postu.
 
Pored će se graditi na lokaciji NISa i stare šećerane, pa će biti jedna celina :
 
Vađenje stogodišnjeg zagađenog i opasnog taloga iz rukavca je preči i važniji problem, a to ovom nije obuhvaćeno. A i nezavisno od formalizama, bolje je, a možda i neophodno, da se taj posao hronološki odradi pre uređenja obale, što je ovde jedina tema. I treće, mora se negde kod prevlake obezbediti stalni i prirodni dotok Savske vode da bi se rukavac posle čišćenja prirodnim putem bar malo pročišćavao i sam. Apsurdno je stalno davati pare za čišećenje (a još gore ne čistiti ga uopšte, kao sada). Oba ova posla su vezana za uređenja obale, pa nije jasno kako se mogu veštački odvojiti, što je ovde izgleda urađeno.

 
Задатак Конкурса је израда урбанистичко-архитектонског решења уређења обале,
обалоутврде, површина за спортове на води и акваторије Чукаричког рукавца, као и
добијање процењене вредности радова за комплетно уређење рукавца
Sada je raspisan Konkurs za "urbanističko-arhitektonsko rešenje", a pitanje
čišćenja rukavca je predmet sasvim druge Studije po kojoj će se ono raditi.
Naravno da je ono neophodno i da bi trebalo da se nadje neko trajno rešenje.
 
Mozda samo Jedna cev sa ,,ventilom,, iz Save u jezerce Ada safari i istog promera jedna cev iz jezerceta Ada safari u rukavac. Radi protocnosti rukavca i smanjena taloga
Ili
mimo jezerceta direktno betonskom cevi povezati uzvodni deo Save i nizvodni Rukavac
:sesir:
 
Šta bi sa ovim Konkursom za "urbanističko-arhitektonsko rešenje" ?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727544#p727544:213losmg je napisao(la):
toshke » 14 Apr 2020 07:21 am[/url]":213losmg]13.4.2020 . . ogroman smrad, puno otrova i plastičnih boca

file.php
 
Можда се рашчишћава нешто узводно (нпр. ИМР) па је потекло ово смеће.
 
Низак је водостај свуда па има свачега.
 
Vrh