Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668208#p668208:mwry4ziw je napisao(la):
relja » 09 Oct 2019 12:01 pm[/url]":mwry4ziw]
Mare, i ostali: navukao vas je da na temi o propaloj rekonstrukciji pešačke i saobraćajne površine trga pričate o fasadama i da li volite Srbiju ili ne.
Генерално, моја јавна препорука Игору јесте да забрани постове на тему "колико волим своју отаџбину" - осим ако неко не отвори такав топик - јер су банални и не служе ничему.

Дакле, са становишта урбанизма, баш ме заболе у којем се шанцу чији прадеда борио, и да ли је страдао од турског куршума, или је дезертирао па су га због тога стрељали његови.
То није тема. Досадни сте и јефтини.
 
"Vratimo se temi".
ecc08d09d418b43d42951fdc71a24507.jpg
f501c577cf1475bd52bb4c6484505f07.jpg
79d9ddaaba07b0235a4b46ec07f26faf.jpg
39f5324d53e13a1f7623944ae8a02cf4.jpg
445e95ef9be82bf141860d6906a945c6.jpg
f4c651584c4daa0a857453f003c1ec4f.jpg


Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
U suštini, onih 55 dana što su uštedeli završetkom pre roka, sad će lepo da im otpadne na ovo ispravljanje.

Da ne ulazimo sad u to što je i taj prvobitni rok bio presmešno dugačak, 420 dana... Al dobro, to je tek komedija za sebe.
 
Mašina za pikovanje je uništila najveći deo ivica kocki. Kad šiljak udari o samu ivicu kamena, on odlomi čitav jedan veći deo sa ivice, umesto da napravi samo malu rupu, kao kad udara u sredinu bloka. Ostatak je oštećen prlikom vađenja. Sad izgleda kao da smo kupili polovni i već korišćeni kamen za glavni trg, a Dragoljub Bakić kaže da je najveći deo velike ukupne cene upravo taj skupi kamen. Da je urađeno kako treba ne bi mi bilo žao. Trg Republike i treba da izgleda najbolje što može. Ali ovako, izgleda ružnije i neurednije nego kad su neravnine pravljenje lomljenjem. Samo da su naručili kamen sa nešto manje neravnim lomom, i naravno, da nisu posle vadili i okretali.

 
opet ja sa upoređivanjem sa pločicama. Kao da kupiš najskuplje italijanske pločice, pa ti se ne sviđaju, pa ih okreneš naopako i kreneš čekićem da ih ispravljaš.

Znači dobićemo efekat kao da smo kupili najjeftiniji kamen i sada onaj klip kada se u svežem betonu utiskuje šara pokazuje ono što smo dobili, a platili smo papreno,
 
Uh, učinilo mi se da su hrapave.

Pa zar nisu mogli da naruče odgovarajuće kocke? Uh, ma ne vredi mi da se nerviram. Majstori, genijalci...
 
Posto vidim da ove kocke vec polako prerastaju u neku vrstu urbane legende da i ja iznesem jedno svoje razmisljanje o njima. Meni je onako laicki posmatrano potpuno nelogicno i nerazumno da se na tim kockama koje su na tako teskim saobracajem opterecenom mestu, vrsi to takozvano "pikovanje" teskom masinom koja ce preci preko svake kocke i izloziti je teskim vibrcijama i izudarati je sa ne znam koliko snage po jednom udarcu. I to se radi nakon lepljenja to jest fiksiranja kocki za povrsinu. Zar sve to nece oslabiti cvrstinu veze kocki sa povrsinom na koje nalezu? Kao sto rece astrodule, kao kad bi neko izlepio plocice na pod i onda krenuo svaku da udara cekicem ili nekim hiltijem.
 
Prebacio sam post iz PLJIZ-a u smehoteku.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668383#p668383:23u9imv0 je napisao(la):
astrodule » Sre Okt 09, 2019 9:45 pm[/url]":23u9imv0]Stigle nove kocke - čisto da se vidi kako izgleda kocka neokrnjenih ivica.

Mislim da je vreme za 3. slaganje kocki (vađenje uništenih)

https://twitter.com/DragoslavicM/status ... 7936565248

Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1


file.php

file.php

file.php
Najgore je to što da bi kocke bile tako glatke, skup kamen se seče i brusi na skupim mašinama. I to se plati. Pa ga posle neko hrapavi, što se takođe plaća.
 
Evo stuba osvetljenja u Vasinoj iz 1933. godine. Ovo su realno trebali da postave na trg umesto onih stadionskih reflektora...
FEDEE1-CE-0-EB8-4381-A91-C-5-C181-D86-DAB0.jpg

Slika sa ig @zanimljivostiobeogradu
 
Stvarno lepo izgledaju.
Pored toga što bih ih stavio na trg, lepo bi izgledali i pored onih stepenica što se spustaju na Karađorđevu uz Brankov most.
 
Predivni stari stubovi. Pricali smo vec o tome...ali nema ko da cuje...samo kada bi znali koliko predratnog urbanog mobilijara je vraceno u istorijske zone mnogih gradova Evrope, i na istoku i na zapadu !
 
Nažalost i ono što smo sačuvali (a istorijski je bilo neprocenjivo) pre neku godinu je ukradeno i završilo u starom gvožđu.
Mislim na stubove sa Terazija na kojim su bili obešeni ustanici.
 
Bilo bi pametno napraviti spisak gde se po Bgu još mogu pronaći ostaci starog mobilijara.
Od tramvajskih stubova nažalost ne verujem da je i jedan preživeo.
Što se tiče rasvete znam samo za jedan stub na Savskom Trgu, kao i onaj stub kod SKC, ali ništa više.
 
Mislim da Goran Vesić uspešno gura priču kako je izvođač radova pogrešio tako što je postavio neravne ploče koje ometaju odvijanje normalnog saobraćaja.

Ne treba zaboraviti da se tek rekonstruisan Trg republike, ponovo rekonstruiše zato što je nečijom neodgovornošću loše urađen (podloga), i zato što su te ploče krenule da TONU.

Ako ništa drugo, danas svi imaju kamere na telefonima, pa će ova crna poglavlja istorije Beograda, predvođena Goranom Vesićem ostati zabeležena...
 
Васина улица данас поподне:





Подсећам на светиљке на Тврђави код Чесме Мехмед-паше Соколовића - нове, стилизоване као старе:

 
Sa ovom kockom bi bilo najbolje da je postavljena na trasi pretvorene Vasine ulice u pešačku zonu,kako je prvobitnim planom bilo predviđeno.

Послато са SPRINT4G помоћу Тапатока
 
Vrh