Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Dragi moji forumaši,
ovo sve što Vam pišem je na osnovu 25-godišnjeg iskustva u ovoj branši, što u proizvodnji, što u prodaji, što u projektovanju, što u inženjeringu.
za wictory - drvena obloga na aluminijum+drvo prozorima ipak znači u smislu izolacije, ne puno ali dosta.
Što se tiče RAL ugradnje, to su raznorazne trake koje se stavljaju sa spoljne i unutrašnje strane prozora (između štoka i zida/špaletne) i obezbeđuju dihtovanje, vodonepropustnost, paropropusnost itd. To je namenjeno prvenstveno prozorima koji se montiraju u nove kuće/zgrade/stanove, jer te trake zahtevaju dosta ravne površine, bez grbina, bez prljavštine i prašine. U suprotnom, treba otvor dovesti koliko toliko u red, da bi RAL montaža imala smisla. Mislim da je cena dosta visoka, jer trake i rad ne koštaju toliko.
za darko78 - PVC generalno ima bolje karakteristike od aluminijuma sa termo mostom. Jedino kod sistema sa termomostom preko 32mm sa dodatnim ispunama u štoku,krilu i oko stakla, koji upadaju u vrednosti ''pasivne kuće'', mogu da se eventualno porede. Prednost aluminijuma je to što lako mogu da se izaberu boje plastifikacije - završne obrade, dok je to kod PVC-a teško i skupo. I aluminijum je bolji i čvršći materijal za veće pozicije i nezamenljiv je za poslovne objekte.
Ovo što šalješ slike sa 4.faze bloka A je najskuplji mogući profil (ali ne uvek i najbolji) nemačke firme SCHUCO koja je projektantska firma i NIŠTA NE PROIZVODI SAMA. Za njih proizvode sve moguće firme širom sveta, a samo se lepi njihova etiketa.I ovaj sistem koji je tu ugrađen je potpuno nov, i ovo je prvi put da se ugrađuje u svetu. Videćemo tek da li je sve u redu....Čipsijevci mogu da ugrade šta god hoćeš, kad su odavno unapred sve prodali po ceni 2800 eur+.
Meni lično bi aluminijum sa termo mostom bio zadnji izbor za rezidencijalnu gradnju. Za jeftinije projekte PVC, za one skuplje drvo+aluminijum ili aluminijum+drvo. I još jedan podatak za taj SCHUCO - nekada davno su imali sistem aluminijum+drvo koji su prodavali samo u Italiji, ali sa tako ograničenim karakteristikama u odnosu na konkurenciju, da su i prestali da ga prodaju. Isto ili slično važi i za druge najpoznatije evropske firme - WICONA, RAYNAERS, HUECK, itd. Italijani su tu dosta jaki, ali i neverovatan podatak da jedna firma iz Srbije ima NAJBOLJI aluminijum+drvo sistem u svetu. Toliko o tome da i ovde ima izuzetno kvalitetnih stvari, ali uglavnom sve to ide za inostranstvo.
 
Sad me poseti kad nabroji profile koliko smo dugo vremena u firmi gde radim koristili Wiconu , Hueck veoma malo( mada mi se uvek svidjao) i to za neke projekte koji su radjeni u dalekom Sibiru.
Rayners mi je uvek delovao " slab" i ne svidja mi sto kod kliznih sistema radno krilo kliza sa spoljne strane nekako mi deluje naopako.( barem kod ovog profila koji smo koristili) .
A onda " njihov okov " pa komlikacije kasnije..

Ali realno sve je ovo skupo i nije ni namenjeno za " obicne stanove" .Ja jednostavno posle godina rada ( preko 15) vecinom sa alumijumom i to pretezno sa ovih nekoliko profila ove obicne da se tako izrazim Alumil , Elvial i sl samo sam uzimao u ruke kad bi neko od kolega radio sebi otvore jer su dosta povoljniji a plastiku ne podnosim .
A ove najbolje mislis na Pancevce sto su dobili nagradu.
 
Pavle Pančevo? Pa da se onda pohvalim.
e29db7a34e3194f9ec97d897be1ce0ab.jpg
 
Da li se kaza termo most ili termo prekid? Logičnije mi ovo drugo zato što se sa njima prekida metalni ram, tako da ne transportuje toplotu.

Alumil i Elvial obični? Mislim da su oni u vrhu kvaliteta u evropi, ali možda se i varam.
 
Lepo sam napisao obični" da se tako izrazim" da ne bi duzio u objasnjenju i uporedjivao sam ih sa gorepomenutim koji su veca klasa.
 
Dragi drugari,
darko78 - očigledno si veliki fan pančevaca, ali svi oni su daleeeeeeeko od ozbiljnog aluminijum+drvo sistema. I ovo što si zakačio sliku, je stara slika i stari sistem koji više nigde ne može da prođe. njihovi novi sistemi su nešto bolji po karakteristikama, ali je aluminijumski zid toliko tanak da je to sramota. kao turci i grci koji štede na materijalu, pa su i zbog toga jeftiniji. da ne pričam o problematičnom okovu, i gomili drugih problematičnih stvari. A koju su to nagradu dobili i od koga? jedino od mesne zajednice, pošto na tržištu su daleko od nagrade.
A ovamo kačiš slike od najskupljeg svetskog proizvođača SCHUCO sa faze 4 na bloku A. To je novi sistem, prvi put ugrađen u svetu. Videćemo da li će sve biti u redu. A Čipsijevci mogu da stave šta god požele, jer su sve odavno prodali unapred po ceni od 2800 eur+.
astrodule - ne sumnjam da su prozori dobri i da si zadovoljan, ali i PAVLE je daleko od evropskog ili svetskog standarda.
nensav - uobičajeno je i jedno i drugo, dok smo termo most preuzeli iz sveta, gde se kaže thermal bridge. Moram da te razočaram jer su Alumil, Elvial, Etem i ostali grci na našem tržištu ''u vrhu'' ili obični, ali čim izađeš iz granica ove zemlje, shvatiš da je to veoma skromno i daleko od nekih svetskih i evropskih standarda i normativa. Doduše svi oni imaju neke specijalne serije koje eventualno i retko mogu da prodaju po Evropi, ali je to na nivou statističke greške. A te serije kod nas ne nude, već samo ovo što može da prođe po ceni.
 
Nemam neki interes da reklamiram Pavla, ali evo već 7. godinu gaze prozori i osim par štelovanja po visini (imbus ključem) nisam imao nikakav problem sa njima. Prozori jesu drveni, a spolja imaju malo aluminijuma i to je baš ono što mi treba jer se taj aluminijum iz stana ne vidi, a drvo daje mnogo prijatniji osećaj za stan. Nema ni oštrih ivica, pa je održavanje bukvalno vlažna krpa jednom mesečno.

Videh im novi pogon na Batajničkom putu, tako da mi je drago da se neka domaća firma širi.
 
Ej momci pa kažite mi koja firma je u pitanju?!?
Ima ovde u mom kraju (na jugu) jedna koja pravi drvo aluminijum uglavnom za inostranstvo, kažu da su im i cene evropske ali ništa dok ne odem da pitam.
Ajde ovako: recimo da cena nije problem: šta biste vi ugradili u svoju kuću, novogradnja je u pitanju od ovde ponudjenih profila?
Ja jedino moram da izmedju kvaliteta, cene, estetike i termoizolacionih karakteristika biram ovo poslednje kao najvažnije.
 
Ja mogu da ti kažem moj stav, a to je da će ti svaki novi prozor dati sasvim pristojnu i dobru termoizolaciju, osim ako nisi na baš nekom ekstremnom mestu.

Ne bih sada da se frljam procentima, ali par procenata gore dole mi se čini sasvim nebitnim kod odabira. A cena sigurno skače mnogo više tih par procenata.

Najbolje je da daš imena firmi koje imaš u blizini, pa će ti neko stručniji dati bolji savet.

I traži ponudu od svake od tih firmi - to je možda najbolje pre deljenja saveta. Tražiš dve tri ponude od svake firme i onda će sve biti mnogo jasnije.
 
Pa jeste malo ekstemnije mesto, kuca je na brdu na jakoj vetrometini, sa 3 strane potpuno bez zaklona...
Uglavnom mi ponude vrte oko Rehau Synego za pvc. Alu obloga koju sam ja zbog estetike zelela sa spoljne strane poskupljuje cenu za skoro 50%, pa su mi objasnili i da folija ima isti efekat a manje kosta.
Ponudjen mi je Alumil 23000 drvo, a iste cenovne kategorije je i stolarija drvo aluminijum, ali meni sumnjivog kvaliteta...
Firme ovde se 99% bave bugarskom stolarijom, što jeftinijom, ove sam kontaktirala iz drugih gradova koji rade montažu po celoj Srbiji.
Koji je aluminijumski profil da 32mm termo mostom?
 
Bože čoveka ko je bre fan pancevaca , šta ti je bre deko.
Niti sam fan Pancevaca ,Čačana ili Dalmatinaca a znas o cemu pricam .
Okacio sam prvu sliku koja mi izadje iz razloga da pojasnim kako izgleda presek otvora onom kome nije jasan sistem.
Barem rece da sam u pravu za ove obične Grke.
A u rekcije izgeda da uletismo na "tvoju temu " gde suvereno vladas .....povlacim se.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668905#p668905:m5yl2teu je napisao(la):
wictory » Pet Okt 11, 2019 1:49 pm[/url]":m5yl2teu]Pa jeste malo ekstemnije mesto, kuca je na brdu na jakoj vetrometini, sa 3 strane potpuno bez zaklona...
Uglavnom mi ponude vrte oko Rehau Synego za pvc. Alu obloga koju sam ja zbog estetike zelela sa spoljne strane poskupljuje cenu za skoro 50%, pa su mi objasnili i da folija ima isti efekat a manje kosta.
Ponudjen mi je Alumil 23000 drvo, a iste cenovne kategorije je i stolarija drvo aluminijum, ali meni sumnjivog kvaliteta...
Firme ovde se 99% bave bugarskom stolarijom, što jeftinijom, ove sam kontaktirala iz drugih gradova koji rade montažu po celoj Srbiji.
Koji je aluminijumski profil da 32mm termo mostom?

ako ti ne smeta što je PVC beli iznutra, uzmi to. Troslojno staklo, tri dihtunga, dobra termo i zvučna izolacija. Za relativno malo para, u poređenju nsa svim ostalim.
PVC sistemi sa spoljnom aluminijumskom oblogom su upravo zbog toga smišljeni da bi mogla da biraš boju, a da ne bude bela spolja. Ipak je to prevelika razlika u ceni. Potraži još neku ponudu - ko radi Gealan, Aluplast...Za foliju nisam baš toliko siguran da je postojana na suncu, kiši, vetru snegu, ali ako ti daju neku ozbiljnu garanciju za to (min 5 godina), onda može i folija.
Alumil 23000 aluminijum+drvo je jedan od trenutno najgorih sistema na tržištu. I sigurno ne vredi te pare.
Vidi SMAJ ako ima dobre cene, jer im je kvalitet ok. Rade puno za izvoz.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668910#p668910:11js399t je napisao(la):
Darko78 » Pet Okt 11, 2019 2:04 pm[/url]":11js399t]Bože čoveka ko je bre fan pancevaca , šta ti je bre deko.
Niti sam fan Pancevaca ,Čačana ili Dalmatinaca a znas o cemu pricam .
Okacio sam prvu sliku koja mi izadje iz razloga da pojasnim kako izgleda presek otvora onom kome nije jasan sistem.
Barem rece da sam u pravu za ove obične Grke.
A u rekcije izgeda da uletismo na "tvoju temu " gde suvereno vladas .....povlacim se.
dragi moj darko78, nemoj molim te da se povlačiš i izvini ako sam te nečim uvredio.
Bez lažne skromnosti, u ovoj branši imam iskustva i previše, i glava mi je velika od silnih potrebnih i nepotrebnih informacija.
Gledam da kako mogu pomognem svim ljudima koji nemaju toliko iskustvo, a da što bolje prođu.
 
Ma nisi me uvredio i nema nikakve potrebe za izvinjenjem obicna rasprava. :sesir:
Ali jednostavno koliko se god trudis da nekom pomognes je nemoguce.Iole ozbiljnija firma nece ni da radi ovo sto je potrebno ljudima sa foruma ili ako pristane to je cifra da padnes u nesvest.Sam nisam mogao da verujem koliko se naplacuju pozicije sa ovim boljim profilima i onda im naplate ugradnju ( gde stave sve sto i treba i ne treba) toliko papreno ...
Ima i dosta szr. po garazicama gde imas dobrog majstora i mozes dobro proci .
Mada kad vidis cenu ovih gotovih pvc prozora ne mozes ni ocekivat nista posebno a opet ces biti miram nekoliko god.
Jednostavno ulazna vrata ,izloge i vece povrsine nikako PVC obavezno aluminiju sa termo prekidom pa i da je najmanji odradit ce posao.
Ostalo moze i pvc pa sta bude .
 
Da, bas tu firmi sam imala na umu da poseyim ovih dana.
Hvala puno ljudi! Bas ste mi pomogli!
 
Kod:
wictory » Čet Okt 10, 2019 7:10 pm

Upravo sam saznala da jedini u mom gradu koji me nisu belo gledali na pomen RAL montaze, to naplacuju 35-50e po otvoru. Nije da mogu da biram, ali jel to ok cena? :D

To mozda i jeste i nije mnogo, ja sam sad jurio ponude za potkrovlje za balkonce i svakoga pitao za RAL montazu, dobio sam samo 3-4 odgovora po tom pitanju i trazili su od 6 do 10 E/m, zavisno verovatno kako izvode ugradnju,
Jeftinije im je sa trakama (zaptivna i paropropusna vodo nepropusna) a skuplje sa ekspandirajucom. Plus najverovantije za sve njih moras sam da odradis obradu otvora da bi se RAL mogao izvoditi.
Sto da ne mogu i da napisem ko je znao o cemu se radi: MegaPlast, MondLine Pro, TermoPlast, Alkon

Inace mogu da primetim da su cene otisle gore iz meni nepoznatih razloga, verovatno vise zbog cene rada u proizvodnji i ugradnji nego zbog cene profila okova i stakla.

Mi smo gledali Rehau Synego 80, Veka Softline 82 i Schuco Living 82 i da budu krsteni okovi (Sigenia Roto ili GU)

Na kraju cena presudila u korist Shuco Living 82 sa Sigenia okovima i 3 slojnim paketom stakla lowe flot lowe.

Nadam se da nismo pogresili :) Ako jesmo ispravljacemo na drugim etazama kad dodju na red :)

p.s.
Zna li ko gde mogu da se kupe trake za RAL ugradnju u BG ?
 
Neko je pitao šta je RAL montaža, evo par osnovnih pojmova https://pvcstolarija.blogspot.com/2019/05/ral-montaza-stolarije.html

U tekstu izgleda lakše nego što jeste, ali nije bezbeze što je skupa, zato što je ptorebno dosta rada, trake su skupe, i ne zna svako to dobro da izvede.

Isto tako je neko u psotu napisao da je za stan najbolja PVC stolarija, sa nekim pristojnim kvalitetom i da je to to. Ja mogu samo sa tim u poptunosti da se složim. Ukoliko nije potrebna neka ekstremna izolacija, sasvim je dovoljno nabaviti ovo što se prodaje po našim stovarištima, naravno da nije baš neki raspad iz KIne ili Turske. Mi imamo lepu klimu, zime nisu previše jake tako da neće se preiše gubiti na grejanju
 
Evo da vam javim čisto radi poredjenja:
Renomirana firma Smaj koja radi samo drvo, i drvo-aluminijum, mi je dala ponudu tačno duplo od nemačkog pvc-a, i to u najjeftinijoj smrča varijanti, hrast je 25% skuplji.
 
wictory":2sub4ifj je napisao(la):
Evo da vam javim čisto radi poredjenja:
Renomirana firma Smaj koja radi samo drvo, i drvo-aluminijum, mi je dala ponudu tačno duplo od nemačkog pvc-a, i to u najjeftinijoj smrča varijanti, hrast je 25% skuplji.
To jeste otprilike neki raspon koji sam ja dobio kad sam (iz znatiželje ), slao upite...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=669064#p669064:20yfgp79 je napisao(la):
M86 » Pet Okt 11, 2019 11:13 pm[/url]":20yfgp79]
Kod:
wictory » Čet Okt 10, 2019 7:10 pm

Upravo sam saznala da jedini u mom gradu koji me nisu belo gledali na pomen RAL montaze, to naplacuju 35-50e po otvoru. Nije da mogu da biram, ali jel to ok cena? :D

To mozda i jeste i nije mnogo, ja sam sad jurio ponude za potkrovlje za balkonce i svakoga pitao za RAL montazu, dobio sam samo 3-4 odgovora po tom pitanju i trazili su od 6 do 10 E/m, zavisno verovatno kako izvode ugradnju,
Jeftinije im je sa trakama (zaptivna i paropropusna vodo nepropusna) a skuplje sa ekspandirajucom. Plus najverovantije za sve njih moras sam da odradis obradu otvora da bi se RAL mogao izvoditi.
Sto da ne mogu i da napisem ko je znao o cemu se radi: MegaPlast, MondLine Pro, TermoPlast, Alkon

Inace mogu da primetim da su cene otisle gore iz meni nepoznatih razloga, verovatno vise zbog cene rada u proizvodnji i ugradnji nego zbog cene profila okova i stakla.

Mi smo gledali Rehau Synego 80, Veka Softline 82 i Schuco Living 82 i da budu krsteni okovi (Sigenia Roto ili GU)

Na kraju cena presudila u korist Shuco Living 82 sa Sigenia okovima i 3 slojnim paketom stakla lowe flot lowe.

Nadam se da nismo pogresili :) Ako jesmo ispravljacemo na drugim etazama kad dodju na red :)

p.s.
Zna li ko gde mogu da se kupe trake za RAL ugradnju u BG ?
dragi moji, kao što sam vam već pisao, RAL montaža se u principu i pravilu radi na novogradnji, gde špaletne (otvor u koji se postavlja prozor) moraju da budu maltene idealno ravne, bez rupa, grbina, prašine itd...znači grubo omalterisane, bar. Kod zamene starih prozora novim, RAL montaža je maltene nemoguća misija, jer za dovesti špaletnu u ovakvo stanje treba dosta rada. Zato je to tako skupo. Trake za RAL montažu mogu da se nabave lako kod firmi koje prodaju/distribuiraju profile, okov i slično. Nekada, kad su se pojavile, bile su naravno skupe, ali je sad ta cena dosta niža.
U pravu si, delimično, za cene.
Ovde pominješ neke profile i sisteme koji su ipak u vrhu ponude, pa je i zbog toga cena malo viša.
Izbor je odličan, ali je najvažnije da si zadovoljan i da je sve kako treba. I da se oseti velika razlika u odnosu na nešto ranije.
 
Kupovina stolarija otprilike izgleda ovako:

Glavobolja zvana kupovina PVC stolarije


Kupovina stolarije nije ni malo laka i jednostavna i ima svoje nezgodne "čari".

Zna se da prema materijlu od kojeg je izrađena postoji:

Drvena,
Aluminijumska, i
PVC stolarija

Postoje i njihove kombinacije, ali za ovu priču one nisu bitne.


Vaš izbor je PVC stolarija

Kao i većina vlasnika stanova ili kuća, vi ste rešili za nabavku PVC prozora i vrata, i to iz više razloga:


najniža cena, za koju pružaju najviše
Traže jednostavno i lako održavanje
Imaju najveću energetska efikasnost,
Imaju veliku trajnost
Izdržljivi su na vlagu, kišu, oluje, UV zračenje i ostale meteorološke uslove
Ne trule, ne korodiraju, itd.


Kada ste već doneli odluku o vrsti stolarije, potrebno je naći prodavca od koje ćete je kupiti.


Prodavci PVC stolarije

Uključili ste Internet kao najveći izvor informacija, ali i dezinformacija, raspitali ste se kod prijatelja i komšija, poveli razgovor u kafani, pogledali par reklama, i videli da vas čeka veoma, vaoma težak posao.

Firmi koje se bave ovom delatnošću kod nas ima stvarno mnogo, bilo ih je i više u zlatnim vremenima, ali ostale su najače i najkvalitetnije (barem tako vi logično razmišljate).

Ali da li je baš tako? Kao i svuda, i ovde između zrna žita ima dosta kukolja.

Što bi rekli mudri Kinezi početak je najteži, i vi ste ga napravili – krenuli ste nekim redom da kontaktirate firme koje se bave PVC stolarijom i da od njih tražite informacije i ponude.


Prvi korak - merenje

Prvi korak je da neko dođe i da vam izmeri prozore.

I već na ovom mestu počinje diferencijacija ozbiljnih od neozbiljnih firmi.

uzimanje mere za novu stolarijuOne neozbiljne neće da pošalju svoje ekipe, nego traže od vas, da vi sami izmerite prozore, ili da ih slikate pa da im ih Viberom prosledite.

Kada dobiju te podatke, proslediće vam njihovu grubu procenu. Ako vi pristanete, tek onda dolazi čovek koji će detaljnije i stručnije da sve pažljivo premeri.

Ovde treba reći da uzimanje mera za stolariju, iako neupućenim ne izgleda tako, uopšte nije je laka i naivna stvar. Potrebno je neko iskustvo, znanje i rutina.

U građevinarstvu postoje standardi, ali u našim zgradama teorija se retko kada poklapa sa praksom: zidovi su krivi, dimenzije otvora nisu po standardima, improvizacije su česte, itd, itd.

Vi naravno idete dalje, nećete da radite tuđi posao i tražite sledeću firmu. I u toj sledećoj vas potpuno zbune.

(Ovo je fin način da vas firme odbiju, pošto nije baš preporučljivo i profesionalno da jednostavno kažu da nisu zainteresovane za saradnju sa vama).

Šta stvarno želite?

Vi mislite da već znate nešto, malo ste čeprkali po Internetu, raspitali se kod nekog koji se razume, pa znate da hoćete nemačke profile, Rehau na primer, da taj profil treba da ima 5 komora, da ima termopan staklo napunjeno argonom, itd.

Ali oni vam kažu da ne rade sa Rehau, ali rade sa Inautic-om, da je to isto tako dobar profil, možda čak i bolji.

Onda vam nude ramove sa 6, 7 komora, pa onda pominju dubinu komora (o tome tek ne znate ništa), hoćete li dva ili tri dihtunga, nude razne vrste stakla, pitaju vas da li vam trebaju daske i okapnice, da li hoćete onaj ili ovaj okov (naravno oni imaju samo nemački i kvalitetan), i vi ste već potpuno izgubljeni.

biranje stolarije


Svo vaše interent znanje je isparilo, ne znate više šta želite i prihvatate sve što vam predlože.


Rokovi isporuke

Onda dolaze na red rokovi. Da se ne bi nervirali, još na početku prihvatite da će vaša stolarija kasniti. Ukoliko vam kažu da je gotovo za X dana vi ih pomnožite sa dva.


Demontaža i montaža

radnik montira pvc stolarijuOko montaže morate biti veoma pažljivi. Kada se kaže montaža, vi podrazumevate da će neko demontirati staru stolariju i poneti je sa sobom.

Ali, oni kažu: ne, ne, dogovorili smo se za montažu, ne i za demontažu. I onda morate ili platiti više ili tražiti druge majstore koji će izvršiti demontažu.

Naravno da možete i sami, ali ako niste nikada to radili, nemojte ni sada. Nije samo teško nego može da bude opasno.

Autorski tekst na blogu https://pvcstolarija.blogspot.com/
 
Caooo ne znam da li ima nekoga na ovoj temi ...ali sam u nedoumici zbog ponuda koje sam dobio i odlučio se za dve ...naravno najvažnije je kako će ugraditi ali me opet zanima mišljenje oko dve ponude

1.Serija profila: VEKA / EFECTLINE Uf=1.3W/m2K
Izvodenje: BELO / SIVA Guma.
Konstrukcija stakla: 4x16x4
Serija okova: ROTO NT
Ukupna ponuda 2050 evra

2.BE cl 70mm 6komora(po ceni petokomorne) Nemacke proizvodnje PROFINE grupacije
-Okov: SIGENIA dsg Nemacke proizvodnje
-Staklo je dvoslojno 4/16/4 nisko-emisiono
-Roletne: ALU lamele, vodilica ALU
-Komarnik: ROLO aluminijumski
-Spoljna okapnica-sims: plastificirana/pocinkovana
Naravno ovde kao poklon dobijem okapnice
Ukupna vrednost 1998 evra

Pa me zanima mišljenje naravno u prvoj ponudi imam godinu dana više garancije na okove
 
I Veka sa Roto-om, kao i KBE sa Siegeniom su isti nivo,veoma solidan. Nadam se da je u prvoj ponudi takođe sve ovo što je navedeno u drugoj (roletne, komarnici, okapnice, itd).
Ipak bih preporučio troslojno staklo, sa Ug=0,6 W/m2K. Pitaj te firme koliko bi cena bila veća. Ako je razlika veća od 10 %, onda je prevara.
 
Hvala puno ...znam da je bitna samo montaža ...Veko profil sa Roto okovima je firma Mond Line Pro, i nisu naveli okapnice...to se dodatno plaća , druga firma je Nik Montaža ...PVCstolarije.rs i on čovek nudi sestokomorne plus okapnice što mi opet deluje primaljivo , ali eto svuda čujem da su sami modeli Veko i okovi Roto nešto što nema greske , i naravno Mond Line daje godinu dana dužu ganarnciju ...sutra idem do njih da lično popricam , pa ću ih ujedno pitati za cenu troslojnog stakla
 
Vrh