Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

У праву су сви који мисле да водене површине могу да постану загађене и да водопад са воденим површинама може да буде кич и да... Али да ли би ико икад било шта створио да је мислио шта ће ко да каже и шта ће бити после.

Стварање треба препустити ствараоцима, а да ли ће оно бити успешно или не, ремек дело или кич, о томе може само после. Исто је и са одржавањем. Као што сви ми радимо неке послове, једноставно мора неко и да се бави одржавањем.

Загађење животне средине није само у бацању отпадака, има безброј извора загађења, већ сам поменуо једну реку, а није Сава, која свакодневно тече поред места где маштамо о водопаду, па се нико не обазире. А што се одржавања јавних и вртних места тиче, није ни богатија западна Европа много боља, како где и како кад. То знају сви који имају мало бољи увид од туриста у пролазу.
 
Upotrebljiv, a pogotovo lep grad, ZAHTEVA održavanje. To nije nešto što se može zaobići. Problem je samo u tome što ono vlastima niti donosi pare niti je politički previše vidljivo. Ali to nije normalno stanje i ne treba ići na to da se ono normalizuje kao očekivano. Projektovati grad tako da bude ružan zato što očekujemo da neko ni ubuduće neće raditi svoj posao je ipak malo previše.
 
I meni se ideja sa vodopadom svidja. Evo jednog interesantnog resenja iz holela WYNN u Las Vegasu.Verovatno najprijatnije mesto za sesti u toku leta.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=v4kunfTaPM8[/youtube]
Znam da Las Vegas verovatno nije dobar primer i da je često asocijacija za kič i šizofreni urbanizam, ali sam imao prilike da prodjem kroz grad i nekoliko mi je stvari zapalo za oko. Svi znamo da se grad nalazi u pustinji i da se vodom napaja iza akumulacije reke Kolorado (jezero Mid).Pored jezera Mid postoji u samoj kotlini i postoji nekoliko manjih potoka. Sve u svemu grad sad već veći od Beograda sa jako malo vode. Ono sto me frapira je da dobar deo Vegasa ( Summerlin npr ) u vreme najsušnijih letnjih meseci deluje zelenije od Beograda, a pritom su letnje temperature redovno oko 45 stepeni. Beograd bi definitivno mogao da iskoristi to što praktično leži na vodi. Recimo lepo bi bilo da se voda koja izvire isod Hotela
Moskva (umesto što se pretače u kanalizaciju ) preusmeri ka Terazijskoj terasi i naprave kaskade, ako je moguće .
 
Што се тиче приче о кичу, ја сам замишљао да се тај водопад направи од материјала и у стилу суседног степеништа и стубова Бранковог моста, тј. некадашњег Краља Александра.
 
Verovatno i na Kosančićevom vencu imamo isti problem propadanja kamene podloge kao na Trgu republike. Otud i velika količina peska koji se stalno pojavljuje na površini.


A stolice kafane na sred trotoara su posebna priča...
 
Ta podloga je izgledala očajno već kad su je uradili, nije tu ništa propalo. To je trebalo izvođač sve iznova da uradi, ali se svi napravili ludi.
 
Ako imamo tu burad na kolovozu...sta je problem red stolica i stolova na trotoaru...
I yes vala...da bi nesto propalo mora prvo da bude ispravno...
 
Pesak je posledica i toga sto su radovi na rekonstrukciji fasada zestoko kasnili, pa su obnove fasade uradjene posle rekonstrukcije kaldrme (iako je po planu trebalo biti obrnuto), te je najveci deo sastruganog starog maltera sa fasada zavrsio medj kaldrmom. Zadarska je time najvise unakazena.
 
Pa zar nisu čuli za brezovu metlu, lopatu i kolica? Pa više nema peska?
 
На овом форуму су написане хиљаде речи на тему уредности и чистоће, али то није и неће променити стање. Тако ће бити све док Београђани не схвате да ће им животна средина изгледати много чистије и лепше када се једноставно договоре и у свом крају плате човека који ће по потреби да чисти, сади, боји ижврљане зидове и за свој рад и нерад буде одговоран онима који су му посао дали. Један једини човек може за неколико часова рада дневно да одржава можда и цела два новобеоградска блока или једну Варош капију.
 
O tome sam i ja razmišljao. Pored plaćanja čišćenja zgrade, platiti i čišćenje bloka. To bi bilo osnovno - lišće, đubre, slivnici, skidanje nalepnica sa bandera, praktično sve ono što bi trebalo Zelenilo i Čistoća da rade.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=669958#p669958:1kpc78oj je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Uto Okt 15, 2019 12:37 am[/url]":1kpc78oj]На овом форуму су написане хиљаде речи на тему уредности и чистоће, али то није и неће променити стање. Тако ће бити све док Београђани не схвате да ће им животна средина изгледати много чистије и лепше када се једноставно договоре и у свом крају плате човека који ће по потреби да чисти, сади, боји ижврљане зидове и за свој рад и нерад буде одговоран онима који су му посао дали. Један једини човек може за неколико часова рада дневно да одржава можда и цела два новобеоградска блока или једну Варош капију.

Pretpostavimo da bi tom coveku bilo potrebno platiti 30.000 mesecno za odrzavanje prostora izmedju petnaestak zgrada. To znaci oko 1000 stanova. Ispada po stanu (ne po stanaru), 30 dinara za ciscenje. Ma daj, kome jos treba takav dodatni trosak.
 
Mnoge zgrade već same održavaju prostor oko njih. Proširiti taj prostor privatnog održavanja na čitav blok je naravno moguće, ali je principijelno loše jer predstavlja priznanje da smo digli ruke od države i pokušaja da gradske vlasti rade za nas, ono što im je ionako posao, a ne za sebe. Da li onda za toliko treba samoinicijativno da smanjimo plaćanje poreza? To je kapitulacija i put bez povratka. Ako treba neke posebne napore usmeriti na nešto, onda ih usmerite na pokušaje sa sistem radi kako treba, a ne da ga svako za sebe popravlja štapom i kanapom.
 
i 60% statistika su lazne ;)
Gledaš mnogo crno belo na istoriju, svi lideri su krali i kolko tolko narodu dali, ali moramo prestati sa romantizovanjem predratnih režima, gde uglavnom pomislimo na centar Beograda, Zagreba i Ljubljane i na austrougarske zgrade, u to vreme sve 10 km od centra tih gradova je bilo blatnjav put i seoske kucice, sad ako ne verujes na reč, pogledaj šta se posle rata gradilo po periferiji, idi u Slavonski brod, Šid, Niš gde oćeš vidćeš kuće iz 60ih 70ih na dva sprata po standardima sa strujom vodom i dvoristom svuda, dok ti možda kad pomisliš na komunizam pomisliš na neku socijalnu zgradu koja ti ruži kraj, češće je i ona komunisticka arhitektura koja je i lepa, samo ti to ne vidis jer misliš da nije komunistička
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670044#p670044:2qi8xoaw je napisao(la):
Zuma » 13 minutes ago[/url]":2qi8xoaw]Mnoge zgrade već same održavaju prostor oko njih. Proširiti taj prostor privatnog održavanja na čitav blok je naravno moguće, ali je principijelno loše jer predstavlja priznanje da smo digli ruke od države i pokušaja da gradske vlasti rade za nas, ono što im je ionako posao, a ne za sebe. Da li onda za toliko treba samoinicijativno da smanjimo plaćanje poreza? To je kapitulacija i put bez povratka. Ako treba neke posebne napore usmeriti na nešto, onda ih usmerite na pokušaje sa sistem radi kako treba, a ne da ga svako za sebe popravlja štapom i kanapom.

Istina. Ali možda je upravo to prostor za nova radna mesta. Da li će Zelenilo i Čistoća da preuzmu održavanje BnV-a? Zelenilo i Čistoća trenutno nemaju kapacitete da održavaju Grad u pristojnom stanju, a vlasti očigledno ne planiraju da zaposle više radnika. Sigurno postoje delovi grada gde bi stanari pristali da daju par stotina dinara mesečno privatnoj firmi da im održava kraj čistim. Mada je opet problem što to nije njihovo.

Sve u svemu, održavanje u čitavom Gradu je katastrofa
 
Zelenilo i Čistoća zaista trenutno nemaju kapacitete, ali zašto? Zato što se za njih odvaja malo para iz budžeta. A zašto je tako? Pa, ili zato što održavanje u principu ne generiše ni profit ni političku korist, ili zato što je ogranizacija veoma neefikasna, pa se malo postiže i sa raspoloživim parama. Tako da se, kao i uvek i u svemu, na kraju dolazi do politike. Kakva je raspodela sredstava kojima raspolažemo, koliko se efikasno koriste, ko o tome odlučuje i zašto su usvojene baš takve politike a ne neke druge? Sve ostalo su uvek samo posledice ovih osnovnih izbora u političkoj sferi.
 
Ponoviću i ovde članak iz Novosti gde Čistoća javno priznaje da imaju višak zaposlenih u administraciji i to sa neadekvatnom stručnom spremom.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ju-cistaci

Kako se navodi u planu poslovanja preduzeća za tekuću godinu, veliki je nedostatak neposrednih izvršilaca na terenu.

- Nedostaju radnici na iznošenju otpada, na čišćenju, radnici na deponiji, kao i reciklaži - stoji u izveštaju. - Osim toga, nedostatak vozača će se delimično prevazilaziti do kraja 2019. godine. Potrebe grada za povećanjem intenziteta i površina čišćenja i pranja, kao i povećanje broja korisnika usluga odnošenje otpada, za posledicu imaju povećavanje potrebnog broja radnika na obavljanju tih delatnosti.

Osim toga, kao problem zatečenog stanja u JKP "Gradska čistoća", navodi se da je 60 odsto zaposlenih u administraciji.

- U 2018. godini u stalni radni odnos je primljeno 1.000 radnika, a struktura novoprimljenih nije bila adekkvatna potrebama preduzeća - navodi se u dokumentu rebalansa. - Primljen je veliki broj radnika koji obavljaju administrativne poslove kod kojih čak ni stručna sprema nije bila adekvatna potrebama poslova u administraciji.

Prilično sam uveren da je ista situacija i u Zelenilu (i drugim javnim preduzećima) i to vrlo jednostavno objašnjava prljave ulice i čitav Grad.
 
Političko zapošljavanje. A takvi neće na ulice nego žele kancelariju i radni sto. I to je, indirektno, ono što se ovde želi reći, ali ne smeju otvoreno nego govore u šiframa.
 
Сва комунална предузећа имају и више него довољно радника да обављају свој посао само немају никакву мотивацију јер чине монопол и приходи су им загарантовани. Раније је у Југославији су бар колико-толико били присиљавани да буду ефикасни како се оправдавао комунизам, сада је и то пропало а владајући слој чине људи који су савесно радили на уништавању претходне државе па ни немају икакву лојалност према садашњој.

Фразе о недовољном издвајању средстава су шупље, сва комунална предузећа добијају сасвим довољно новца али се он ирационално троши. Нико при здравој памети не би инсистирао на повећавању количине воде која се сипа у бушну кофу него нашао нову која није бушна. Проблем чак није ни у томе што комунална предузећа раде лоше него у чињеници да им се не толерише конкуренција. И то не само у виду приватних предузећа већ и обичног активизма грађана (сетимо се табли на стајалиштима и проблема због тога). Да грађани имају опцију да бирају нико не би изабрао да плаћа толико колико плаћа Чистоћу и Зеленило а да добија овакав резултат. Зуму само нервира што је очигледно да тај модел комуналних предузећа не функционише јер се коси са левичарским погледима по којима су профитна предузећа зла а државна добра јер тобоже своје услуге пружају "бесплатно".

Али да, додатно осиромашење квалитета и обима услуга која та државна предузећа пружају без смањења пореза које народ плаћа су чиста пљачка која не треба да се толерише. Као што не треба ни да се толерише пореско субвенционисање армије бирократа уместо радника који ће обављати посао за који су плаћени.
 
Неки битни послови за изглед наше, градске животне средине - једноставно нису у опису надлежних. Садња цвећа, нових и разноврсних врста растиња или пребојавање зидова који су ижврљани. Један човек који би то радио, не може никад да пребацује одговорност и да те врти у круг у бескрај као што се вртимо годинама са истим темама, а могли би читав нови град да направите за више од десет година. Вербалне акробате на све стране, а животни простор никакав. Авиони и рачунари,врхунски инжињерски домети људске мисли, а какви су нам домети у изгледу простора и садржаја у којима живимо и радимо ?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670090#p670090:rmqyx912 je napisao(la):
Kailan » 15 Oct 2019 12:23 pm[/url]":rmqyx912]Зуму само нервира што је очигледно да тај модел комуналних предузећа не функционише јер се коси са левичарским погледима по којима су профитна предузећа зла а државна добра јер тобоже своје услуге пружају "бесплатно".
Ne može da bude levičarski pogled (bar ne u nameravanom pežorativnom smlislu) nešto što u kapitalističkim zemljama severne Evrope savršeno funkcioniše. Neke usluge je bolje komercijalizovati, a za neke je bolje ako ih radi država. Komecijalizacija u funkcionalnom i zdravom tržištu garantuje veću efikasnost, ali po cenu potrebe da se generiše profit, a ne samo da se pokrivaju troškovi, dakle da usluga košta više i da prioriteti zbog profita kao vrhunskog cilja budu iskrivljeni. Istovremeno, mana je i fragmentirano pružanje usluga, odnosno teža koodinacija tržišno suprostavljenih pružaoca uloga u poslovima gde je to važno. Kad to radi država, prednost i mane su suprotni, ili bar sasvim drugačiji. Tako da se mora odlučivati od slučaja do slučaja. Ideološka isključivost postoji u potpuno jednakoj meri i u kapitalizmu kao što je postojala i u komunizmu. Samo što su sada već prilično ekstremne verzije kapitalizma na vlasti, pa je propaganda prednosti i mana regulacionih sistema slobodnog tržišta i države potpuno iskrivljena i nerealna. Nemojte nekritično preuzimati Amerčke propagandne bljuvotine u kojima su uspeli da u svesti bar polovine Amerikanaca "levo" izjednače sa "zlim". Tamo je to postala neka vrsta psovke. U Evropi nije tako, bar ne u normalnom delu Evrope. U pitanju su samo različiti stepeni koordinacije ili slobode ekonomskih i političkih aktera u nekom sistemu, što bi trebalo da bude prilagođeno prirodi posla, a ne ideologiji.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670044#p670044:1vhcr13i je napisao(la):
Zuma » Uto Okt 15, 2019 12:21 pm[/url]":1vhcr13i]Mnoge zgrade već same održavaju prostor oko njih. Proširiti taj prostor privatnog održavanja na čitav blok je naravno moguće, ali je principijelno loše jer predstavlja priznanje da smo digli ruke od države i pokušaja da gradske vlasti rade za nas, ono što im je ionako posao, a ne za sebe. Da li onda za toliko treba samoinicijativno da smanjimo plaćanje poreza? To je kapitulacija i put bez povratka. Ako treba neke posebne napore usmeriti na nešto, onda ih usmerite na pokušaje sa sistem radi kako treba, a ne da ga svako za sebe popravlja štapom i kanapom.

Super. Pa onda ja kada vidim neko djubre ispred moje kapije, necu da ga ocistim nego cu ga gledati tako mesecima, jer ako ga uklonim sam, saljem time signal komunalnom da ne moraju eda rade svoj posao.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670052#p670052:35kw4gyb je napisao(la):
astrodule » Uto Okt 15, 2019 12:39 pm[/url]":35kw4gyb]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=670044#p670044:35kw4gyb je napisao(la):
Zuma » 13 minutes ago[/url]":35kw4gyb]Mnoge zgrade već same održavaju prostor oko njih. Proširiti taj prostor privatnog održavanja na čitav blok je naravno moguće, ali je principijelno loše jer predstavlja priznanje da smo digli ruke od države i pokušaja da gradske vlasti rade za nas, ono što im je ionako posao, a ne za sebe. Da li onda za toliko treba samoinicijativno da smanjimo plaćanje poreza? To je kapitulacija i put bez povratka. Ako treba neke posebne napore usmeriti na nešto, onda ih usmerite na pokušaje sa sistem radi kako treba, a ne da ga svako za sebe popravlja štapom i kanapom.

Istina. Ali možda je upravo to prostor za nova radna mesta. Da li će Zelenilo i Čistoća da preuzmu održavanje BnV-a? Zelenilo i Čistoća trenutno nemaju kapacitete da održavaju Grad u pristojnom stanju, a vlasti očigledno ne planiraju da zaposle više radnika. Sigurno postoje delovi grada gde bi stanari pristali da daju par stotina dinara mesečno privatnoj firmi da im održava kraj čistim. Mada je opet problem što to nije njihovo.

Sve u svemu, održavanje u čitavom Gradu je katastrofa

Stvar je u tome sto kada bi stanari sami platili cistace, vremenom bi i za te cistace bilo manje posla, jer vecina ljudi kada negde vidi da je cisto i lepa pokosena trava, onda manje bacaju djubre.
 
Vrh