Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

"Spremni smo da razmotrimo mogućnost da učestvujemo na tenderu za Petrohemiju, ako ga Vlada Srbije raspiše, ali odluka će zavisiti od uslova koji budu ponuđeni, izjavio je Vadim Jakovljev, prvi zamenik generalnog direktora Gazprom Neft i predsednik Odbora direktora NIS.
On je istakao da je to ozbiljna odluka koja treba da bude zajednička za oba akcionara NIS - i Gazprom Neft i Republiku Srbiju.

- Imamo usvojenu Strategiju razvoja i u ovom trenutku učešće u Petrohemiji nije njen deo - kazao je Jakovljev. - Pančevačka Rafinerija i HIP Petrohemija su povezani u delu proizvodnje, tako da smo mi zainteresovani da Petrohemija stabilno, pouzdano radi i da se razvija.
Za nas je to mogućnost da efikasno prodajemo deo svojih proizvoda iz Rafinerije u Pančevu. . . ."

https://www.ekapija.com/news/2666662/ga ... ija-pogona
 
"Počela probna proizvodnja na nalazištima NIS-a u Rumuniji"

NIS u Rumuniji posluje od 2011. godine kada je osnovano zavisno društvo NIS Petrol Rumunija.
Od tad je u poslovanje NIS-a u Rumuniji uloženo oko 110 miliona evra. NIS Petrol poslovanje
razvija u tri biznis oblasti: istraživanje i proizvodnja nafte i gasa, promet naftnih derivata i trgovina električnom energijom. . . .

https://www.danas.rs/ekonomija/prve-isp ... afineriju/
 
Nikako da objave tacnije kada ce poceti sa radom Duboka Prerada.

Rok zavrsetka radova je bio Q3/2019, mislim da su gradjevinski radovi 99% gotovi, ali se postrojenje jos uvek ne pusta u rad, nije mi jasno zasto.

Za gasnu elektranu su konkretnije napisali da nema kasnjenja, cak i da su malo ispred roka i da ocekuje pustanje u radu krajem 2020god.
 
Da bi se nešto pustilo u rad mora da se oprema ispita i sve ostalo, a s obzirom da je sve povezano ispitivanja su kompleksna i mora sve kvalitetno da se odradi. To ste već znali, sve u svemu to ti je na terenu, slikanje je nažalost zabranjeno inače bih se prošetao i slikao. A ne jure mi se posebne dozvole za slikanje ... ionako sve liči jedno na drugo.
 
Obzirom da su kompanija koja je listirana na berzi, i da su javno objavili sa predsednik drzave pocetak gradnje pre 2 god, logicno bi bilo
da javnost i akcionari znaju preciznije kada ce poceti da radi Duboka Prerada koja je mnogo bitna investicija i za NIS i za Republiku Srbiju.
 
Slažem se sa te strane, Radovi su pri kraju, nije na meni da licitiram vremenom, ali svakako će biti relativno brzo, svima je u interesu da sve krene kako treba, pa da vidimo šta je sledeće na redu.
 
Jel se zna koji je rok povrata te investicije od 80mil eur za FCC?

Duboka prerada je rok vracanja investicije oko 9 do 10 godina ako se dobro secam.
 
Juce u jednom vecem drustvu, pomenu neko da duboka prerada kasni jer kvalitet izvedenih radova nije zadovoljavajuci i da se rade prilicno obimne provere pre probnih pustanja u rad. Izgleda da ce tesko startovati komercijalni rad u Q1, a da je moguce da ne startuje i u Q2 :(

Gasna Elektrana Teto ide prilicno dobro i roku, ali je izgleda njen rad povezan sa pustanjem u rad Duboke Prerade, pa je zbog toga dodatno bitnije da duboka prerada krene u q2 da radi sto vecim kapacitetom.
 
Kompanija NIS potpisala je ugovor, koji je deo projekta ukupno vrednog oko 80 miliona dolara, o nabavci savremene INDMAX tehnologije i baznog projekta za modernizaciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) u Rafineriji nafte Pančevo sa renomiranom međunarodnom kompanijom Lummus Technology (deo McDermott grupe). . . .Kompleks MHC/DHT (za blagi hidrokreking i hidroobradu), ključni projekat prve faze modernizacije Rafinerije i Postrojenje za duboku preradu, kao kapitalni projekat druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta NIS, izgrađeni su po licencama Lummus Technology. . . .

https://www.nis.eu/lat/presscentar/ugov ... ehnologije
 
Narednih decenija je obezbedjena nafta za dovoz iz Rusije :

"Projekat "Vostok" zahteva 150 Milijardi $ investicija, a stvoriće 100.000 radnih mesta, rekao je direktor Rosnjefta Igor Sečin predsedniku Rusije Putinu. . . projekat "Vostok" podrazumeva gradnju 15 novih industrijskih naselja, dva aerodroma, luke na moru, oko 800km novog naftovoda, 3.500km novih električnih vodova i 2.000 megavata električnih kapaciteta. . . "

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php? ... id=1655237
 
"Šta se dešava na tržištu crnog zlata?"

"Dogodio se kolaps potražnje, ljudi ne voze, avioni ne lete. Sve je to stvorilo ogromne zalihe nafte koja mora negde da se skladišti", rekao je Džim Burkard, analitičar u oblasti naftne industrije.
A pošto su, kako navodi, skladišta popunjena, proizvođači su prisiljeni da plaćaju kupcima da je nose.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da tržište neće biti kakvo je bilo ranije, a da mnoge kompanije neće izdržati ovaj period poremećaja na tržištu. . .

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1677216
 
Uskoro puštanje novog postrojenja u rad (neće biti pre izbora ne brinite :) )
A realno i TETO jako lepo napreduje
 
24.08.2020 je u Rafineriji Nafte Pančevo je izvršena primopredaja "Potvrde za probni rad postrojenja Duboka Prerada", u trajanju od godinu dana nakon čega se dobija upotrebna dozvola.
 
Jel to znaci da duboka prereda krece sa radom od septembra u punom kapacitetu ili ce probni rad trajati 1god?
 
To stvarno zavisi od menadžementa, ali tržište postoji.
Nisam siguran ali mislim da uvek ide prvo ta probna dozvola, pa posle ide trajna ... nisam upoznat sa zakonodavstvom.
 
Nisam mislio na zakonodavstvo vec na odluku firme tj menadzmenta da li ce Duboka Prerada krenuti sa ozbiljnim radom, jer treba da donese jako velike ustede, a obzirom da je investicija bila oko 300mil eur a da NIS u ovoj godini pravi veliki gubitak, sigurno bi mnogo bitno bilo da napokon pocne sa radom.
 
mwolf jel ima novih informacija kada ce biti zvanicno otvaranje gasne elektrane TETO?

Zadnja informacija je bila da je odlozen zavrsetak radova sa jeseni 2020god do juna 2021god, ima li sanse da bude otvorena tada?
 
Realno koliko vidim sa prozora kancelarije, ima šanse. Ne vidim više svako jutro postrojavanje vojske Kineza koji grade, iskreno mislm da su pri kraju.
Ali opet ko će ga znati šta može da sve iskrsne.
 
Hvala, znas li kako radi duboka prerada koja je pustena pre 6meseci u rad, jel tehnolski dobro funkcionise i da li ima veceg ekonomskog efekta na profti Nisa?
 
Vrh