Šta je novo?

Zlatibor

Do sada nije postojao sistem za veštački sneg jel da?

Razbicemo Kopaonik hihihihihihi

Malo se salim ,a malo i ne :D
 
Postoji sistem za veštački sneg na Torniku, samo ne na novim stazama. Valjda su hteli da napišu da će ih biti.

Stara Planina bi razbila i Tornik i Kopaonik. Spust sa Midžora do doline Goleme reke bi pravio visinsku razliku od 1000 metara, a i elevacija je dovoljna da drži sneg celu zimu. Tako je barem i bilo planirano

SetWidth1200-babinzubmapa1998v.jpg
 
Nadam se da je sa mojih slika iz prethodnog posta jasna trasa Gondole, a na ovoj slici što sledi, sa kamere Skijališta Srbije koja se nalazi na krajnjoj stanici skijališne gondole, obeležio sam trasu. Poslednji segment desno nalaziće se naravno iza onih borova koji zaklanjaju vidik na poslednji uspon nove gondole.




Stanje radova na pretposlednjoj sekciji, vide se ankeri za dva stuba, možete pratiti na sledećoj lokaciji:

http://www.skijalistasrbije.rs/sr/web-kamere-tornik
 
Oko vikenda postavljena i dva stuba na ovoj kosini, pred konačni uspon:



Sve u svemu sa radovima se kasni minimum mesec dana.
 
"Međustanica na Ribničkom jezeru, kao poslednji deo radova na gondoli, ubrzano se gradi. Oprema za ovu fazu je dopremljena na lokaciju međustanice i spremna za ugradnju. Od sutra, uz asistenciju instruktora iz Pome kreću radovi na montaži opreme, a istovremeno će se odvijati radovi na pripremi terena za razvlačenje glavne sajle.
Privode se kraju betonski radovi na izgradnji garaže za kabine.
Počelo je montiranje noseće sajle za komunikacijski signalni kabl prečnika od 18mm, od prvog stuba na početnoj stanici do devetnaestog na međustanici, a izvode se i betonski radovi na još preostala dva stubna mesta T33 i T34 na Torniku, lokacijama koje su najnepristupačnije za izvođenje radova."

Ovaj tekst sa slikama na: http://www.goldgondola.rs/2019/10/15/foto-vest-2/
 
Juče je nikao i poslednji stub na pretposlednjem usponu Gondole:

 
Postavljen poslednji stub pred krajnju stanicu na vrhu:

 
Kada je planiran završetak i puštanje u rad gondole?
 
Postavljanje stubova je trebalo da bude gotovo do 31.augusta.
Očigledno se kasni i pored toga što imaju sav materijal.

Evo šta piše na njihovom sajtu:

Radovi na „Gold gondoli“ koje izvodi konzorcijum čiji je nosilac MPP „Jedinstvo“ ulaze u završnu fazu. Na međustanici „Gold gondole“ pored Ribničkog jezera, juče je postavljen anker glavnog reduktora. Кompletni građevinski radovi na ovoj fazi biće završeni do 10. novembra, zatim sledi montiranje opreme koje će prema planu i dinamici biti završeno do kraja meseca.

„Trenutno se postavlja poslednji deo a to je anker na međustanici, nosač hidromotora, čime se završavaju svi funkcionalni i tehnički vezani uslovi za montažu sajle i svih ostalih delova kao i završnu montažu opreme na polazno-izlaznoj stanici i na međustanici. Što se tiče građevinskih radova oni su sa jučerašnjim danom, betoniranjem stuba 34 koji se nalazi na sredini crne staze Zmajevac, praktično završeni. Кreće se u razvlačenje glavne sajle a sajla za signalni kabal je skoro razvučena „, rekao je Zoran Radibratović-tehnički direktor MPP „Jedinstvo“.

Radovi na međustanici izvode se užurbano te se privode kraju i betonski radovi na izgradnji garaže za kabine. Takođe, završeni su i betonski radovi na još preostala dva stubna mesta T33 i T34 na Torniku, terenu koji je vrlo nepristupačan i zahtevan. Do prvog novembra biće podignuti svih 36 stubova pa će se početi sa uplitanjem i razvlačenjem glavne sajle.

„Ukoliko nas vreme posluži, krajem novembra montaža bi trebalo da se završi i da se polako krene u procedure puštanja, proba elektro i mašinskog dela, probni rad i sve ostalo „, kaže tehnički direktor „Jedinstva“.

Počelo je montiranje noseće sajle za komunikacijski signalni kabl prečnika od 18mm, od prvog stuba na početnoj stanici do devetnaestog na međustanici. Francuski eksperti zajedno sa izvođačima radova, asistiraju na ravnanju stubova i pripremi opreme za montažu međustanice, koja je dopremljena na lokaciju.

Opširnije na

http://www.goldgondola.rs/2019/10/18/po ... j-gondoli/
 
Nijje katun i kučer isto.
Kućer je kučica u koju tek čovek da se uvuče i služi samo za prenoćište. Katun je već mnogo više. Tu moraju da postoje uslovi za život više ljudi u dužem periodu letnjeg doba, za preradu mleka i skladištenje sira i kajmaka. Iz katuna se, idući za ovcama, odlazilo i po više km u planinu, i tada bi se noćevalo u kućeru, a on bi se potrebi prevukao na drugo mesto. Nije Zlatibor takve konfiguracije ni u jednom svom delu da je postojala potreba za masovnom primenom. Možda negde, retko da je korišćen. Tara je već drugo bila.
 
@branik На Дурмитору и Комовима је то опис за катуне, у њима само спавају а пуштају бикове и коње ( на Комовима ). Ако сам те добро схватио разлика је у намени. Само за спавање- кућери. Спавање са млекаром или бар карлицама за млеко катуни? Могуће да је само разлика терминолошка за различите крајеве!
 
Kućer je veličine - zapremine šatora za 1 osobu. Samo da se zakloni od kiše, ili prenoči. Katuni su već nudili uslove za život, pripremanje hrane i preradu mleka za više ljudi. I bili su stacionarni.
Kućer izgleda, najbliže uporedivo, kao štenara. Katun je već ozbiljna drvena kuća
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=646291#p646291:1bxazub5 je napisao(la):
Хаеул » 07 Авг 2019 05:28 pm[/url]":1bxazub5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=593813#p593813:1bxazub5 je napisao(la):
stf » 08 Јан 2019 17:47[/url]":1bxazub5]
У потпуности се слажем. Центар и није Златибор, то је пре "Будва на пахуљи од снијега" ... а такав је и састав посетилаца. А Златибор је километрима около и њега неће уништити па да се интензивно труде наредних 200 година.
Кад сте последњи пут били на Златибору? Пола села у околини "Будве" поприма облик малих Будвица.

Ако се не заведе неки ред, од Златибора ускоро неће ништа остати. На све стране ничу виле, хотели и мотели, а не улаже се ништа у садржаје. Хотели почињу да притискају и оно мало зеленила што се види из "Будве".

Горе сам неколико пута годишње. Кад кажем "горе" ни не мислим на Будву и околна села, већ на права златиборска села, на планину која је километрима около.
 
Taj koncept kao virus širi se i dalje. Ne mogu se sela tako brzo izgraditi, ali svakako mogu zagaditi nekritičkom gradnjom i sadržajima koji mogu da budu neprimereni selu u prirodi.
 
Dobra šansa za spas onog "centra" Zlatibora je propuštena kada je prodata autobuska i kada je počela izgradnja sa druge strane magistrale.

Stanica treba da ide tamo, imaju i jezerce, počela je masovnija izgradnja. Trebali su novogradnju da zadrže tamo, a da stari centar zadrže koliko je moguće autentičnim, u tom trenutku.

Međutim, treba skupiti pare za spomenik,tj Gondolu, kako bi se izguralo u inat svima i svemu, a svakako će ostati kao "milestone" ili zaveštanje tamošnje vlasti, bez obzira što je oni nisu platili iz svog džepa. Najbrže je pare zgrnuti, pored prodaje zemljišta, komunalnim opremanjem i drugim taksama. Nema više odugovlačenja, mora se završavati. Doduše, uradio bi to svako, bez obzira čiji je, nema manje ili više (ne) poštenih ovde.

To što nigde u svetu, bar ne siromašnije zemlje, ne grade žičaru, gde se ne savladava nikakav specijalan problem u transportu, nije ni bitno. Kada postoji solidan asfalt (dobro održavan tokom zime, u ovom slučaju) i kada se za isto vreme stiže žičarom i kolima, tu se žičara ne pobada. Nema ekonomskog opravdanja. Biće atrakcija, ali teško da će neko koristiti redovno. Nebitno.

Podržavam svako ulaganje u turizam, ali će naselje Zlatibor zahtevati da se uruši i izdigne ponovo iz pepela. Svaki put kad odem, a to je na 3-4 nedelje, nova zgrada niče.

Srećom, Zlatibor nije samo to, ali bi bilo lepo da nekog reda ima, kao što ga je bilo, koliko-toliko, do pre desetak godina, ili nešto manje. Moglo se kretati i kolima i peške, ako ništa.

T-T
 
Inače, planira se izgradnja Novog Zlatibora, namenjenog ekskluzivnom turizmu, na 200 hektara kod Ribničkog jezera.

Iako ne bih da branim način na koji su Kraljeve vode urbanizovane, primetio bih da su sve turističke destinacije bazirale svoj razvoj na - izgradnji, tako da nije po sebi loša vest što se po Zlatiboru gradi. Samo je pitanje - kako se gradi.
 
Zlatni grad, rekoše, kao međustanica.

Vrlo pametno, uz jezero iz kojeg vodu piju, zaštićena oblast...

T-T
 
Ideja je da se napusti vodosnabdevanje sa Ribnice. Hemijski sastav nije dobar. Alternativa je vrelo koje je Užice koristilo dok je bilo bez vode
A ta gradnja je dokaz da će se polako uništiti i ostatak
 
Па сјајно, бар док не крену сите, онда настане весеље :)
 
Vrh