Šta je novo?

Makete gradskog prevoza

Хвала!!!
Што се 405-ице тиче, имам једну одличну стварчицу, премда је научна фантастика - земунски ИК-218М #899. Сутра стижу слиџе! 8)
 
До октобра био "редовњак" на 707, а од тада код мене на 405! :mrgreen:
Ево неких нових момената бар у умањеној верзији, ако их већ нема у реалности, ИК-218М #899! :D
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Koristi neki tvrdji karton za osnovu takodje vodi racuna o pozadini kad fotkas ubaci tockove
 
Можда би онај танки бели картон за фасцикле боље послужио. Мислим да имају и у А4 формату да се набаве такви картони.
 
Taj papir je dobar za tako nesto ali se teško boji po njemu i popucao bi po ivicama kad bi ga savio. Po meni najbolje bi mu bilo da mu taj papir bude osnova a da spoljašnji deo napravi na obicnom 90g papiru i onda nalepi da se lepo uklopi. Time bi dobio lepu boju a i čvrstinu..
 
Хвала на сугестијама!!! :kk:
Што се папира тиче, то је ствар која често, нажалост, не зависи у некој претераној мери од мене. :( Масу пута ми се дешавало да прво наиђем на серију папира која је доооста чврста, и сходно томе су и модели од њега прављени били прави као стрела и поприлично чврсти, а онда већ следећа серија истог произвођача и типа, катастрофа. Ту је и дозирање лепка, о коме ћу се потрудити да у будућности поведем што је више могуће рачуна, а које доста утиче на финални резултат, на неким возилима ми се дешавало да се поткраде мало више лепка и - ето белаја.
У сваком случају, неизмерно хвала свима на сугестијама! :kk:
@ direktor
Што се точкова тиче, то сам још негде видео да је неко радио на сличан начин као и ја (директно лепљење на каросерију), па сам се сходно томе и учио. :kk: Њихово "убацивање" ми за сада представља озбиљнији подухват, и мислим да још увек није време да експериментишем са тим, поготово што сам у обавезама. Али хвала, пробаћу и то кад-тад. :D
 
Jos jednom, pohvale od mene! Ok, jeste malo ulubljen sa strane, ali nijedna 405ica nije savrsena. :mrgreen: Iz profila izgleda super, dobro odradjeni zglob i siberi.
Jos samo da jednoga dana jedan takav zglobni krene na toj liniji... Mada ne znam kako bi savladao onu krivinu na potezu Rasin Majdan - Ripanj brdo. :o
 
После зглобне Емаре, ево и соло верзије, Космајац #3255: :D
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
А сада би био ред да се подсетимо једног лепог времена, док су приватници (или Ласта на неким линијама) и ГСП делили линије.
Сведок историје, Ластина Citta #4120, некадашњи редовњак на линији 78, са верзијом рекламе за Кока колу из 2015.: 8)Pogledajte prilog 1
 
Makete su ti sjajne!Samo imam jedno pitanje:Kako praviš zglob?
 
Хехе, то је већ мала пословна тајница. :wink:
Иначе, да се не би свело све само на пуке слике, ево и пар речи о историјату зглобних аутобуса у мојој колекцији. Први зглобни аутобуси су израђивани са непокретном хармоником (само илустрација која се налепи), све до почетка 2016. 28. јануар 2016. је историјски дан када је реч о развоју зглобних аутобуса код мене, јер је тада са производне траке сишао први прави зглобни аутобус са покретном хармоником. Реч је о ИК-218М, #1380. Наравно, та хармоника није била ни изблиза савршена као ове данас, већ је доњи део возила спајан чачкалицом, а хармоника је прилично зјапила и улазила у унутрашњост возила, па је доњи спојни део возила вирио. Нажалост, поменути аутобус више није међу живима зато што је рађен по старим мерама, које су важиле до априла 2016., када се прешло на постепену рееталонизацију комплетног возног парка. Као основа за рееталонизацију све и једног возила послужили су Мегабуси, који су 2016. по први пут ушли у производни дијапазон код мене. То је само један мали део приче о мом возном парку, имаће ту још мнооого тога да се каже. :wink:
 
А сада, мој најомиљенији београдски трамвај!!!
Жути ,,Швајцарац", Duewag Be 4/6 #2658 + приколица #1447! 8)
Оригинална приколица је #1442, али сам се ја одлучио за #1447 јер ми се више допада. :D
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Симпатично, само сугестија, предњи и задњи крајеви су могли да се изломе да буду ужи. Баци поглед на руске моделе од папира и картона, имају они лепе шеме и за точкове и за угласте кабине (шта да причам кад праве људи Сухоја 27 од папира).

Eво овде нпр. има модел Катице да се скине и одштампа.
https://grahamsmith1403.wixsite.com/tra ... /tatra-kt4
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=611295#p611295:2c4uss8w je napisao(la):
Рипањац 405 » Pon Mar 25, 2019 10:33 am[/url]":2c4uss8w]А сада, мој најомиљенији београдски трамвај!!!
Жути ,,Швајцарац", Duewag Be 4/6 #2658 + приколица #1447! 8)
Оригинална приколица је #1442, али сам се ја одлучио за #1447 јер ми се више допада. :D
file.php
Prikolica deluje mnogo veliko. Trebalo bi da je veličine kao pola tramvaja.
 
То је зато што предњи и задњи крај нису закошени од врата ка крајевима.
 
Dimenzije proporcije su pogresne plus te budze na krovu su vece i fali krov
 
Ломљени су крајеви, само се то на сликама не види најбоље. Сутра ујутру, пошто ми је сада празна батерија на мобилном, шаљем слике из птичје перспективе и из профила, које ће то и доказати. :wink:
 
И тако, после неколико месеци, дође време да се заслужено освежи и ова, мени најомиљенија тема! 8)
Извињавам се због мало дужег одсуства, усавршавао сам технологију равнања каросерије на ваше добронамерне сугестије. :wink: Како вам се чине ова нова возила у поређењу са оним старијим? Неравнине су значајно смањене, али један мизеран проценат је ипак неизбежан.
Да представим 5 Аривиних 74-ки! 8) Прво два Необуса, #П40034:
Pogledajte prilog 6
Потом #П40045:
Pogledajte prilog 5
Затим Мегабус #П40060:
Pogledajte prilog 4
Сва 3 српска Волвоа заједно: 8)
Pogledajte prilog 3
А сада Темзе. Немојте се љутити, разлог за израду ова 2 буса је врло јак. Како се прави бусеви овог произвођача нису нимало прославили на почетку каријере код нас, решио сам да њима (произвођачу) покажем како се правилно прави аутобус, да буде без мана. Тако да код мене важи постулат - ако је неки бус лош у реалности, није такав на макети. Буквално гледате други бус, само каросерија, гаражни број и таблице су исте. Особине су, пак, потпуно различите, небо и Земља...
Прво првенац #П40095:
Pogledajte prilog 2
Затим и серијска #П40118:
Pogledajte prilog 1
Обе заједно:

И, све у свему, како вам се чини ова петорка? :D Напомена - камера сама пренаглашава неравнине, уживо су они много равнији... :wink:
 
Реших да набацим једну фоткицу са новог места за сликање! :D
Како вам се чини ЛЕ #3202?
 
Наручити 100 комада и пустити од Славије до Студентског трга уместо 31, 22А и 29 :D
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=679063#p679063:2hyhrhgc je napisao(la):
Дошљак » Pon Nov 11, 2019 1:59 pm[/url]":2hyhrhgc]Наручити 100 комада и пустити од Славије до Студентског трга уместо 31, 22А и 29 :D
Joj Došljak, ne govori to ako boga znaš, ne daj im ideje...

tenor.gif
 
Vrh