Šta je novo?

Tunel Kamenička - Bulevar despota Stefana

Парк је могао бити у неку меру поштеђен као целовита површина, тј. не би био пресечен новом саобраћајницом 3+2 да су направили саобраћајницу од моста до тунела денивелисану на стубовима.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=651660#p651660:rq1pah8k je napisao(la):
vucko » 22 Авг 2019 05:46 pm[/url]":rq1pah8k]Gago, po planovima ode park kod Ekonomskog u večna lovišta, ostaće oko 40-50% parka i to dalje od EF-a. Nije mi žao onog "fast parka" ili kako ga zovu.
@Вучко, тог паркинга ми није уопште жао, мада сам га користио по потреби, кад сам колима долазио у тај део града, уосталом био је привременог карактера. За њим неће нико жалити.
Да, и део парка или ти "пициног парка" :D , како смо га од милоште звали :wink: , барем ми старији, ће отићи у историју. Не памтим када сам последњи пут прошао тим парком, мада ми он никада није онако "легао", да је то баш парк, више ми је личило на неку пролазну зелену површину са тротоарима ! Да будем искрен, нешто ми и није жао што ће нестати део тог парка, а претпостављам да ће остатак, кад се буде урадио тај тунел, средити да стварно личи на парк, не сумњам у то.
 
Samo da javim da je raspisan tender za preparcelizaciju parcela gde je ulazni i izlazni tunel. Posle završetka preparcelizacije sledi ekspropriacija pa gradnja
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=667900#p667900:3a8aty81 je napisao(la):
vucko » 08 Oct 2019 02:44 pm[/url]":3a8aty81]Samo da javim da je raspisan tender za preparcelizaciju parcela gde je ulazni i izlazni tunel. Posle završetka preparcelizacije sledi ekspropriacija pa gradnja
Pozdrav, gde ste videli tekst tendera?
 
Beoland. Ovo su tri partije(tendera u jednom, obratite pažnju na drugi). U KD dokumentu na 60 i nekoj strani imate i crteže tih parcela kod Ekonomskog i kod MUP-a u 29. Novembra.

Datum objave: 02. oktobar 2019.

Naziv javne nabavke Dokumentacija Rok za dostavljanje ponuda

- Formiranje građevinskih parcela za saobraćajne i javne površine sa infrastrukturom na području šire zone Knez Mihailove- I faza- partija I;

- Formiranje građevinskih parcela za tunelsku vezu od Karađorđeve do ulice Francuske- partija II;

- Formiranje građevinskih parcela za Saobraćajni potez od Autokomande preko ulica: Južni bulevar, Gospodara Vučića i Čingrijine do Batutove, L=3200m- partija III


http://nabavke.beoland.com/images/nabav ... 101-19.pdf

http://nabavke.beoland.com/images/nabav ... 101-19.pdf
 
Hvala puno na odgovoru. Na poslednjoj sednici su navodno usvojili da se ruši samo od Lomine do Gavrila Principa, a ovde koliko vidim obuhvaćen je i ovaj gornji veći deo. Po vašem mišljenju, jeli to i dalje "Možda, ali ne mora da znači" ili ovo stvarno znači da je sve predviđeno za rušenje?
 
Zaista nisam siguran, moj predlog je da potražite kada je bila sednica skupštine grada kada je usvojen plan ili pomenuta odluka. U službenom glasniku grada Beograda u narednih nekoliko dana je morala biti objavljena odluka gde su tačno navedene parcele i ulice. Jedino ne objavljuju grafičke priloge već samo tekstualne odluke.

Evo linka ka službenim glasnicima grada Beograda iz 2019. godine

http://sllistbeograd.rs/cyr/arhiva/2019/
 
Pitanje: ako je jedan tender za formiranje parcela za tunel Kamenicka - D. Stefana, druga za proširenje saobraćajnica - čemu ovaj treći za formiranje saobracajne parcele oko Brankovog mosta:
- Formiranje građevinskih parcela za saobraćajne i javne površine sa infrastrukturom na području šire zone Knez Mihailove- I faza- partija I;
Šta se tu planira? Tu je sada park sa spomenikom Nesvrstanim.
 
Има једна ствар која је можда мање приметна, а то је веза Бранков мост-Гаврила Принципа-Тунел. Можда зато обухватају ширу зону.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=684247#p684247:2knwxdhw je napisao(la):
astrodule » Sub Nov 30, 2019 11:05 am[/url]":2knwxdhw]Možda ima neke veze sa planiranom garažom tu negde, pa će verovatno i da malo urede taj potez
I meni je isto to palo na pamet, ali bilo bi mi zao da garaza prekrije vizuru na K. venac sa N. Bgd i Brankovog mosta.
 
Joш увек није најјасније како ће та гаража изгледати. Мислим да неће бити тако позиционирана да заклања Косанчићев венац већ оне две зграде између моста и Фрушкогорске код бивше пумпе.
 
Meni nije jasno sto ovaj render nije uradjen kako treba. Ako ce vec da sruse dva bloka iznad trebali su prikazati park lepo sa svim srusenim. Takodje trebalo bi reci ljudima da ce 10.000 kvm poslovnog i stambenog prostora biti sruseno.
 
Штета за Златну Моруну што није заштићена од рушења.
 
Meni je nerealno da TC Zeleni Venac sa 89 lokala ukupne "korisne" povrsine 2.000 kvm i jos otprilike toliko hodnika, podruma i slicno bude srusen. Samo to ima da kosta eksproprijacijom 3M eura. Da ne pricamo jos okolo zgrada koliko ima. Realno jedno 10-15M eura samo na obezbedjivanje te dve cetvrti.
 
Kad se taj blok ne bi rušio, onda bi se morali obezbediti temelji zgrada i još neko mora da preuzme rizik štete ako počnu da pucaju. Nije to tako velika visinska razlika. I još je pitanje kakvog je kvaliteta tlo. I ima li u podzemlju vode, uzevši u obzir da je na Terazijama nekada bila močvara, da su izvori i dalje u podrumima Moskve, i da je baš ovuda tekao potok ka Savi. A sve to takođe košta. Mnogo bolje da sruše ceo blok. Manje glavobolje, lepše će biti, a može ispasti i jeftinije.
 
U redu da rusis onaj donji blok ali u planu je dva bloka a jasno su vise puta izjavili 8-9 objekata se rusi. Nije mi jasno otkud kontradiktorne informacije.
 
Ne znam šta pričaju i šta planiraju, ali je nivo Lomine ulice, a time i ulaz u tržni centar, samo 7 ili 8 metara iznad vrha tunela na tom mestu. A on valjda još ispod nivoa Lomine ima i podrum i šipove ispod njega. Pa ako je tlo loše, to neće baš da bude ni lako ni jeftino bez rušenja gornjeg bloka.

Pogledajte prilog 1
 
Zuma hvala na angazovanju i postovima kao i uvek!

Evo teksta

Poseban problem u građevinsko-tehnološkom smislu jeste izgradnja zaštitnog pojasa iznad ulaznog portala u Ulici Gavrila Principa, koji se proteže do Ulice kraljice Natalije i Terazijske terase. U zoni ulaznog portala u Ulici Gavrila Principa biće porušeno osam-devet objekata ukupne površine oko 2.800 kvadratnih metara, a geomehanička analiza pokazala je da objekti iznad tunela neće biti ugroženi. U Bulevaru despota Stefana nijedan objekat nije viđen za odstrel – tvrdi Stojčić.
http://www.politika.rs/sr/clanak/429598 ... ece-godine
Izgleda da niko nije objasnio Stojcicu da nije bas samo "osam-devet" objekata a pogotovo nije tacna info 2.800 kvadratnih metara.
Ili ne planiraju da ruse gornji deo ili je izneo netacne podatke.

Posebno je interesantna i ova recenica "a geomehanička analiza pokazala je da objekti iznad tunela neće biti ugroženi"
Da li se to odnosi na same Terazije ili na taj drugi gornji blok izmedju Lomine i Kraljice Natalije?

Prvi deo je takodje sporan "Poseban problem u građevinsko-tehnološkom smislu jeste izgradnja zaštitnog pojasa iznad ulaznog portala u Ulici Gavrila Principa, koji se proteže do Ulice kraljice Natalije i Terazijske terase" Kakav je to zastitni pojas?


Cisto da ostane zabelezeno evo i ovog teksta
https://www.kurir.rs/vesti/beograd/3252 ... prestonice

Poseban izazov u građevinsko-tehnološkom smislu je izgradnja zaštitnog pojasa iznad ulaza u Gavrila Principa, koji se proteže do Ulice kraljice Natalije i Terazijske terase, a kako bi se sačuvao najveći broj postojećih objekata. Uklonićemo svega nekoliko manjih objekata u zoni ulaznog portala u tunel, a ti objekti već 70 godina svakako nije ni trebalo da budu tu, i izgled grada neće biti narušen - kaže glavni gradski arhitekta
Po meni oni ruse samo donji deo a za gornji su se odlucili da ipak ne ruse vec da izgrade "zastitni pojas".
Naravno moguce je da ja ove izjave pogresno shvatam pa Zuma ako mozes daj tvoje misljenje.


****************************
Ono sto je mozda dovelo do konfuzije je jedan stariji tekst. Tekst je iz Januara 2018.
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ske-padine

Pre svega, moraju da se sačuvaju Savamala i Terazije, a za potrebe gradnje ovog tunela neophodno je raščišćavanje svih objekata na potezu između ulica Gavrila Principa i Kraljice Natalije, uključujući i Park Luke Ćelovića.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=684487#p684487:166mss3t je napisao(la):
Zuma » 01 Dec 2019 05:02 am[/url]":166mss3t]Kad se taj blok ne bi rušio, onda bi se morali obezbediti temelji zgrada i još neko mora da preuzme rizik štete ako počnu da pucaju. Nije to tako velika visinska razlika. I još je pitanje kakvog je kvaliteta tlo. I ima li u podzemlju vode, uzevši u obzir da je na Terazijama nekada bila močvara, da su izvori i dalje u podrumima Moskve, i da je baš ovuda tekao potok ka Savi. A sve to takođe košta. Mnogo bolje da sruše ceo blok. Manje glavobolje, lepše će biti, a može ispasti i jeftinije.

Ima li u podzemlju vode?
Naravno da ima, ali izgleda da ovi vide samo kvadrate iznad zemlje i tunel poz zemljom.
Od početka ih prati haos sa vodom - poplave, obaloutvrda koja tone, ispumpavanje iz BnV, isključene pumpe kanalizacije pri jakim pljuskovima, kocke na trgu koje tonu zbog kiše, probijanja cevi po gradilištima i restrikcije pijaće vode...

Na red je došao tunel ispod Beograda - kroz podzemne vode.
 

Ova zgrada je savršen dokaz i primer kako napraviti nešto moderno tako da bude em funkcionalno, em jednostavno, a da se opet savršeno uklopi sa svojom okolinom. I po gabaritima i po stilu.
 
Vrh