Šta je novo?

Vodovod i kanalizacija - BVK

Dok se spremaju da nam nametnu trošak pogonske spremnosti sistema sutra će pola Rakovice biti isključeno na 26 sati. Inače meni račun za vodu vodustiže mimo Infostana i tražili da mi se ova stavka odbije jer usluga koja se dobija zauzvrat nije isporučena tj spremnost. Inače ovde su isključenja vode neuobičajeno česta i traju predugo.
 
Овај Шобот није чуо да се цеви укупавају и да 80 цм испод површине тла нема битнијих осцилација температуре током године. Па он је завршио политичке науке, па је нормално да се распита код техничког особља пре него да изјаву.
 
Opet isključenje u mom naselju, ovog puta havarijsko, u trajanju od najavljenih 18h. BVK treba privatizovati, ovako više ne ide
 
Сумњам да би и приватизација ишта побољшала.
 
BVK se nikako ne sme privatizovati, jer je to preduzeće prirodni monopol.
Tražnja za vodom je cenovno neelastična tj. povećanje cene ne utiče mnogo na tražnju što monopolisti ostavlja prostora za višestruko povećanje cene.
 
To se obilato zloupotrebljava. Šteta od koruptivnih radnji je manja od marže koju bi uzeo privatnik. Cevi koje pucaju kao napolitanke, popravljanje skoro popravljanog, naplata budalaština
 
Umesto privatizacije, trebalo bi da se poveća cena vode i
da se rekonstrujišu vodovodna mreža i stari reni- bunari.

Onda će biti i manje tih havarijskih problema, a više vode
jer su strahoviti gubici na dotrajaloj vodovodnoj mreži.
 
Povećanje cena vode samo po sebi će povećati korupciju. Možda treba to uraditi u kombinaciji sa autsorsovanjem upravljanja. A kiselost vode se povećala. Grejač u bojleru mi je vrlo posle pola godine, dosad je trajao dve, i voda generalno ima kiselkast ukus
 
Problemi u organizaciji BVK , kvalitetu vode i nekoj tzv.korupciji može država
da rešava i bez privatizacije, tu je Javnost i razne organizacije da je pokrenu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688405#p688405:18fhu5wx je napisao(la):
tragac » 13 Dec 2019 10:01[/url]":18fhu5wx]Povećanje cena vode samo po sebi će povećati korupciju. Možda treba to uraditi u kombinaciji sa autsorsovanjem upravljanja. A kiselost vode se povećala. Grejač u bojleru mi je vrlo posle pola godine, dosad je trajao dve, i voda generalno ima kiselkast ukus
Kvalitet vode ti zavisi i u kom kraju živiš. Kod mene, Dedinje, ne samo da ja to tvrdim, nego i drugi koji dođu u goste, da mi je voda mnogo boljeg ukusa nego njihova. A i grejač u bojleru mi duže traje, 2 do 4 godine, otprilike. Cenim da to sa lošim kvalitetom vode u Rakovici ima i veze sa time što je nekada bila industrijska zona.
 
nema to veze nismo odvojeni sistem kao Pinsava npr, a ta industrija je zakatančena već 30 godina. Elem, dobili smo novi termin, voda dolazio večeras u 10 nadam se... Sećam se da prošle godine u maju isključenje trajalo 3-4 dana, a ove godine ovo je bar šesto višečasovno isključenje. Vidite moj post iznad, 6. novembar. Svako mesec po više od 24 sata, a nekad i puna tri dana i još da plaćamo pogosnku nespremnost sistema...
 
Ма то лоповлук све. Да се приватизује било би још грђе, него треба лепо им нагазити мало на врат да почну да се понашају

Ево колико времена је прошло од кад је изашао тендер за канализацију у Калуђерици и Лештану? И ништа, сад као лева обала. А 100% неће ни једно да ураде
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688518#p688518:1yuce0a7 je napisao(la):
tragac » 13 Dec 2019 16:15[/url]":1yuce0a7]nema to veze nismo odvojeni sistem kao Pinsava npr, a ta industrija je zakatančena već 30 godina. Elem, dobili smo novi termin, voda dolazio večeras u 10 nadam se... Sećam se da prošle godine u maju isključenje trajalo 3-4 dana, a ove godine ovo je bar šesto višečasovno isključenje. Vidite moj post iznad, 6. novembar. Svako mesec po više od 24 sata, a nekad i puna tri dana i još da plaćamo pogosnku nespremnost sistema...
Da, ali tu je zadržavanje toksina u zemlji.
 
Ма нема то толико везе са токсинима колико је до цеви и њиховом стању. Вероватно негде има малог пропуштања неких подземних вода које су или киселије или загађене...
 
Ima do cevi, ali i do toga šta je bila Rakovica, jer manje više, cevi su generalno lošeg kvaliteta po celom gradu. Nigde drugde nisam čuo da se ljudi žale na kiselu vodu. Eto, ja to tako vidim.
 
BVK ima 5 pogona za Beograd, uzimajući u obzir i mali pogon u Vinči (koji nije ni za...). Ali, svaki od pogona mora da poštuje standarde i da ima isti kvalitet vode. Svi pogoni, osim Vinče, uzimaju površinsku vodu Save i podzemne vode njenog priobalja, kako piše na sajtu njihovom. Ja sam dva puta bio u pogonu Makiš, jednom u pogonu na Belim vodama. U Makišu sam posetio i laboratoriju gde se rade ispitivanja kvaliteta vode. I naravno, kvalitet mora da poštuje Pravilnik o higijenskoj ispravnosti pijaće vode. A s obzirom da on važi za sve, kvalitet vode, a samim tim i ukus, mora da bude isti u svakom delu grada koji je snabdeven BVK-om. Ako je negde nekome kiseo ukus, to je najverovatnije do cevi u zgradi/kući, nikako od vodovoda koji ide od pogona do korisnika. Ja sam čak radio i analizu vode sa česme u kuhinji u kući, iz Leštana, i to pri nekoj vežbi na fakultetu na ICP-MS i rezultati su bili krajnje iznenađujuće odlični. Fantastično čista voda od metala sa vrlo malo, čini mi se, cinka, odnosno cink je imao relativno veću koncentraciju u odnosu na druge metale, što je značilo da u kući imam takve cevi.
Dakle, kvalitet beogradske pijaće vode je odličan, ako izuzmemo činjenicu da je pak tvrda voda. I to je opšte poznato, čak nam je i u Makišu to rečeno od "vodiča". Isto tako je činjenica da nam je vodovodna infrastruktura katastrofa, ili barem kvalitet radova, s obzirom da nam stalno pucaju cevi.
 
Pre izvesnog vremena sam imao prilike da razgovaram sa majstorima koji su postavljali nove cevi na uglu Dobračine i Vasine. Stavljali su cevi turskog proizvođača. Rekao mi je majstor da su iznutra obložene slojem keramike (?). Valjda zbog sprečavanja taloženja kamenca.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688688#p688688:1yhtuv9f je napisao(la):
Arahne » 14 Dec 2019 11:30 am[/url]":1yhtuv9f]. Rekao mi je majstor da su iznutra obložene slojem keramike (?). Valjda zbog sprečavanja taloženja kamenca.
Pre će biti da spreče taloženje rdje. :) . . tu je keramika "izolator".
 
Molim za odgovor na veoma laičko pitanje. Pošto u unutrašnjosti cevi jedino ima vode, na koji način se formira rđa, tj. koje bi to gvožđe trebalo da se pojavi u unutrašnjosti cevi da bi zarđalo i kontaminiralo vodu? Ozbiljno pitam pošto ne kapiram....Hvala.
 
Kada je neka stara cev od gvoždja onda se javlja i rdja, a
keramika je dobar "izolator", tj. nereaguje sa vodom i hlorom.

Zato postoji i keramičko posudje, umesto ranijeg limenog. ;)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=688634#p688634:2043zb42 je napisao(la):
marrecar » 14 Dec 2019 01:10[/url]":2043zb42]BVK ima 5 pogona za Beograd, uzimajući u obzir i mali pogon u Vinči (koji nije ni za...). Ali, svaki od pogona mora da poštuje standarde i da ima isti kvalitet vode. Svi pogoni, osim Vinče, uzimaju površinsku vodu Save i podzemne vode njenog priobalja, kako piše na sajtu njihovom. Ja sam dva puta bio u pogonu Makiš, jednom u pogonu na Belim vodama. U Makišu sam posetio i laboratoriju gde se rade ispitivanja kvaliteta vode. I naravno, kvalitet mora da poštuje Pravilnik o higijenskoj ispravnosti pijaće vode. A s obzirom da on važi za sve, kvalitet vode, a samim tim i ukus, mora da bude isti u svakom delu grada koji je snabdeven BVK-om. Ako je negde nekome kiseo ukus, to je najverovatnije do cevi u zgradi/kući, nikako od vodovoda koji ide od pogona do korisnika. Ja sam čak radio i analizu vode sa česme u kuhinji u kući, iz Leštana, i to pri nekoj vežbi na fakultetu na ICP-MS i rezultati su bili krajnje iznenađujuće odlični. Fantastično čista voda od metala sa vrlo malo, čini mi se, cinka, odnosno cink je imao relativno veću koncentraciju u odnosu na druge metale, što je značilo da u kući imam takve cevi.
Dakle, kvalitet beogradske pijaće vode je odličan, ako izuzmemo činjenicu da je pak tvrda voda. I to je opšte poznato, čak nam je i u Makišu to rečeno od "vodiča". Isto tako je činjenica da nam je vodovodna infrastruktura katastrofa, ili barem kvalitet radova, s obzirom da nam stalno pucaju cevi.
Pošto si detaljnije od mene izučavao materiju, ja samo koliko je bilo u okviru prakse, da li možeš da mi pojasniš kako je moguće da voda u mojim cevima, koje su stare pedesetak godina i metalne su, bude boljeg kvaliteta (ukusa), nego li voda sa plastričnim cevima , koje su skoro menjane? Da li je to do cevi koje su u zgradi? Moja zgrada je starija u odnosu na zgradu rođaka o čijoj zgradi pričam? A ni kod njega ni kod mene nisu menjane cevi u zgradi.
 
To ne znam. Pretpostavljam da je to čak subjektivni osećaj, da si se navikao na svoju vodu, koja sigurno ima neki šmek od metalnih cevi, u odnosu na plastične. Plastične čak ne bi ni trebalo da imaju ikakav ukus, ne znam kakva se plastika koristi. Mislim, u svakom slučaju, kada bi uradio analizu tvoje vode i te sa plastičnim cevima, dobio bi odgovor od čega su urađene tvoje cevi, dok ova od plastike ne bi imala iste rezultate. Nemam konkretan odgovor na to zašto nije isti ukus.
 
Ne, nije do mene, nego do rođaka. On je tako rekao, da je moja voda pitkija nego njegova. Inače, hvala na pojašnjenju.
 
Vrh