Šta je novo?

Spomenici

Обавештавам све пренумеранте, и остале заинтересоване:

Изишла је из штампе Књига трећа мога пројекта БЕОГРАДСКИ СПОМЕНАРНИК:

ФАСАДНА СКУЛПТУРА У БЕОГРАДУ - Први том...

Ово је до сад најкомплетнији попис, опис и светлопис фасадних скулптура на територији Београда који уопште постоји. Обухвата 700 зграда, и садржи 1445 (мојих) фотографија фасадних скулптура које приказују људске и животињске ликове и мотиве.

75567399_10220776435145084_5131514727830126592_o.jpg


Још једном нарочито и велико хвала свима који су подржали и помогли објављивање ове књиге.
 
Nisam baš nešto pratio ovu temu i ne znam da li je ovde objavljen ovaj podatak :

"U vreme kada je građen naš Grob neznanog junaka (1934-1938.) i kada je vršeno pošumljavanje Avale tačno određenim biljnim vrstama došlo je do jednog neobičnog simboličkog susretanja dva nekadašnja ljuta protivnika – Jugoslavije (odnosno Srbije) i Nemačke. U želji da iskaže pijetet prema nekadašnjim protivnicima, nemački kancelar Adolf Hitler učinio je lični dar tako što je odredio da se Kraljevini Jugoslaviji poklone četinari koje je trebalo zasaditi u okruženju kompleksa Groba neznanog junaka.

Cilj je bio da se i na taj način manifestuje ideja koja je u čitavoj Evropi bila veoma prisutna u razdoblju nakon 1918. godine, a koja je glasila: ,,Protivnici u ratu – sjedinjeni u smrtiˮ.
Drugim rečima, dok karijatide bdiju nad grobom neznanog junaka, spokoj i dostojanstvo grobnog mesta tog mladića trebalo je da čuvaju i četinari koji su za tu priliku posebno dopremljeni iz Botaničke bašte u Minhenu. I stoga, kada iz daljine posmatramo planinu Avala, primetićemo da je skoro čitava prekrivena listopadnim rastinjem, osim neposredne okoline Groba neznanog junaka koji je okružen četinarima, darom nikog drugog do Adolfa Hitlera. . ."
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyy ... id=1627284
 


Онако успут, док поштари штрајкују тражећи 60-70% повећање зарада да би били у "републичком просеку"...
 
Posmatrajući u šoku ovaj vandalski čin u meni se probudilo dublje pitanje - koliko je ovakvih primera javnih spomenika pojedincima, koji su zapravo, i njihova grobna mesta?
Štaviše, zbog čega su komunisti voleli da se (da ih) sahranjuju van komunalnih površina za to predviđenih? Zašto toliko komunističkih prvaka leži po trgovima, parkovima, dvorištima - pored ove četvorice, tu su i Josip Broz sa suprugom, Davorjanka Paunović, Žarko Zrenjanin, Svetozar Marković, Slobodan Milosevic sa suprugom... koliko još pojedinaca počiva ispod, sebi posvećenog, javnog spomenika?
 
Ovo je ono što bi Englezi rekli "chaotic good" :lol:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687339#p687339:1xkpbyfo je napisao(la):
Bezaninac » 10 Dec 2019 12:13 am[/url]":1xkpbyfo]Posmatrajući u šoku ovaj vandalski čin u meni se probudilo dublje pitanje - koliko je ovakvih primera javnih spomenika pojedincima, koji su zapravo, i njihova grobna mesta?
Štaviše, zbog čega su komunisti voleli da se (da ih) sahranjuju van komunalnih površina za to predviđenih? Zašto toliko komunističkih prvaka leži po trgovima, parkovima, dvorištima - pored ove četvorice, tu su i Josip Broz sa suprugom, Davorjanka Paunović, Žarko Zrenjanin, Svetozar Marković, Slobodan Milosevic sa suprugom... koliko još pojedinaca počiva ispod, sebi posvećenog, javnog spomenika?


U Ljubljani postoji takođe grobnica narodnih heroja, van groblja, ako se ne varam. U Zagrebu se takva grobnica nalazi na Mirogoju.
Nije Beograd baš jedinstven slučaj: Grantova grobnica, Les Invalides u Parizu (grobna mesta ugradu, u muzejskom kompleksu, van groblja), sasvim sigurno ima još primera po svetu.

Ja donekle razumem nameru iz 1947-48. najlepše mesto, najlepši pogled, najveća počast...sve je to sada deo istorije, stvari treba staviti u njihov kontekst.
Ali išarati "smrt komuni" preko "smrt fašizmu-sloboda narodu" u današnje vreme kada se vraćamo u doba ranog kapitalizma, šarati i skrnaviti krišom, noću po mraku, po grobovima kao što rade Šiptari na srpskim grobljima... to je mentalna bolest.
 
Napisali su "komuna", kao da to treba da znaci "komunizam", a rec "komuna" znaci u najsirem smislu - lokalna zajednica.
Pa ne znam koliko jos potrebno da se nase lokalne zajednice degradiraju i propadaju da bi bili zadoviljni?
 
Дракче, не ради се о томе.
Инспирација овим мамлазима је пар фотографија које су видели на интернету на којима су љотићеваци у сточном вагону на чијим вратима је исписано кредом "смрт комуни... " итд.
Друга инспирација су им вероватно Шиптари...
 
Нисам присталица идеологије, ни револуционарне праксе коју представљају људи чији су ово споменици, и под њима гробови, напротив...
Али, баш и зато, против сам сваког насиља, као и наружавања споменика. и, колико год да им ту заиста и није место, ових гробова. Гробови су увек свети, није ни хришћански ни људски наружавати их и скрнавити. Слично као и недавно чупање крста и жврљање српа и чекића на спомен чесми краља Александра у Лисичјем потоку. Овакви гестови увек су рђави, већ самим тим што су бесмислена деструкција. А није успело ни као провокација...
 
...иначе, као што знамо, пре рата на овом месту била је скулптура Франа Кршинића "Молитва"...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687358#p687358:1k645oe2 je napisao(la):
relja » Уто Дец 10, 2019 8:37 am[/url]":1k645oe2] Ja donekle razumem nameru iz 1947-48. najlepše mesto, najlepši pogled, najveća počast...sve je to sada deo istorije, stvari treba staviti u njihov kontekst.
Ali išarati "smrt komuni" preko "smrt fašizmu-sloboda narodu" u današnje vreme kada se vraćamo u doba ranog kapitalizma, šarati i skrnaviti krišom, noću po mraku, po grobovima kao što rade Šiptari na srpskim grobljima... to je mentalna bolest.

Ја бих рекао да је обрнуто - тежак облик - не менталне болести - већ дивљаштва и крајње идеолошке заслепљености представља сахранити своје мртве саборце на старој, најважнијој тврђави у центру главног града, исто нецивилизован као што је и полупати споменик на Игумановљевој палати, растурити Вељковићеву уметничку збирку, узимати за стално и без трага слике из Народног музеја ... поубијати десетине хиљада могућих политичких противника (и бацити део лешева подно зидина Тврђаве), лажирати изборе, Цркву практично забранити и монаштво отерати у просјачење, узимати за себе и поклањати другима туђе куће, прогласити врховног бандита за бога, лажирати историју и фалсификовати све и свашта, направити државу из које су способни бежали преко границе ризикујући живот ...

Против сам вандализма сваке врсте, али, ако су они који су ишарали овај споменик то урадили из протеста погоњеним дубљом мотивацијом и знањем - негде дубоко у себи их разумем. Нису оштетили споменик, само су га ижврљали, као што и други деценијама жврљају споменик, на пример, Кнезу Михаилу, или Вуков споменик, многе вредне зграде и историјска здања, али, занимљиво, никад није било овако јаких реакција у медијима на све то.

Не разумем оне који нису у протеклим деценијама изместили овај гробни споменик на право гробље, као што су уклонили један део непримерених споменика комунистичким злочинцима, вратили претходне називе идеолошки промењеним именима улица и градова, открили прекривене натписе на споменицима (нпр. Гробни споменик незнаном јунаку на Авали) и почели да враћају отету имовину после толиких деценија.

Ако се не уради права ствар на време, добијете - кад-тад - провалу нечијег незадовољства која по правилу никада није лепа.
 
Ето, и ти си рекао шта си имао.
 
A da li negde postoji uopšte popis javnih spomenika koji su istovremeno grobna mesta takvih istaknutih pojedinaca? Ne mislim na neznane junake, kolektivne/masovne grobnice, tipa kosturnice po grobljima, vojna spomen-groblja, po crkvama, parkovima, niti ratna stratišta... nego upravo ovo - grobna mesta pojedinaca, obeležena javnim spomenikom (bista, statua, ploča isl).
 
Што се територије Београда тиче, има, све, и на ту тему у књигама мојим из серије БЕОГРАДСКИ СПОМЕНАРНИК...

Јер то је, за оне који случајно још не знају, најкомплетнији опис, попис и светлопис споменика и осталих скулптура који је икада до сад објављен...
 
Reditelj Stevan Filipovic je snimio kratki igrani "fan" film, smešten u univerzum "Ratova zvezda".
Kao kulise su koriscene lokacije kod spomenika "Neznanom junaku" i kod spomenika na Kosmaju:
https://youtu.be/6ThsXKVbO90

Sta mislite da li je ovo ok ili nije ok?
 
Факултет ликовних уметности од свог оснивања, 1937. године, има вредну уметничку збирку. У почетку су то били гипсани и бронзани одливци и репродукције слика, познатих уметничких дела. Већ после рата, захваљујући Војиславу Вељковићу, у збирци су и Микеланђелов "Мојсије", "Дан", "Ноћ", Лисипов "Ратник Боргезе" и друге репродукције. С временом, збирку Факултета обогатила су и дела професора и студената.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... pturi.html
 
Poznati srpski muralista Pijanista je pre dva dana postavio spomenik na Bežanijskoj kosi koji je nazvao "Golden flower"
 
Vrh