Šta je novo?

Košutnjak

Na trim stazi u Košutnjaku su zamenjene one sijalice sa solarnim napajanjem klasičnim LED osvetljenjem sa strujnim naponom. Osvetljenost je fantastična, ja nisam još naleteo da ne radi, ali eto i to se na žalost događa.
 
Da li je bio neko skoro? Ne penjtra mi se gore za džaba ako je mrak...
 
_20200210_190734.JPG
 
https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/postcards/serbia/kov-7-54-beograd-belgrade-serbia-pionirski-gerad-zabavni-park-924236167.html
 
Pre nekoliko noći sam se vozio niz Košutnjak - na lakat krivini ispod ski staze, kod groblja, učinilo mi se da je veliko parče šume posečeno jer sam video krošnje udaljenih stabala a stabla koja su blizu ne - jako bih voleo da nisam u pravu - da li je neko skoro prolazio tuda?
 
Nadam se da je u pitanju redovna zamena stabala. Video je sa Tvitera

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=d1SKy3FVfs0[/youtube]
 
Na žalost, bio sam u pravu... Samo kad bi zaista bila redovna obnova šume!

Hvala,@Astro!
 
Вештачка стена:









Вишенаменска дворана у изградњи:







Још није поправљена ограда око Дечјег села недалеко од главног улаза:





...............................

 
Bio sam tamo davne 1990 kao klinac, bili dani otvorenog filma. I bilo je spektakularno. Sećam se kokica, flipera, video igara, maskenbala, predstava...
 
Izvor: Beobuild.rs

Nacionalni trening centar u Košutnjaku
file.php

Izgradnja Nacionalnog trening centra u Košutnjaku trenutno je najveća investicija u sportsku infrastrukturu, a novi objekat zamišljen je kao multifunkcionalni kompleks za 6 sportova. Moderni trening centar nalaziće se kod postojećeg Doma sportova i zatvorenih bazena u Košutnjaku, u objektu ukupne bruto povrsine od 16.200 kvadrata (Po+Pr+1), sa specijalizovanim sadržajima namenjenim borilačkim sportovima. U okviru multifunkcionalnog objekta nalaziće se trening sadržaji za rvanje, džudo, tekvondo i karate, kao i centri streljačkog i penjačkog saveza.

Celu vest kao i veliku foto reportazu mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/nacionalni-trening-c ... p2929.html
200312-sportska-hala-kosutnjak-04.jpg

200312-sportska-hala-kosutnjak-10.jpg

200312-sportska-hala-kosutnjak-23.jpg

Celu vest kao i veliku foto reportazu mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/nacionalni-trening-c ... p2929.html
 
Изградња вишенаменске дворане:









Вештачка стена у близини:











Дечје село:









Ово ђубре је овде недељама - педесетак метара од Дечјег вртића (назире се у горњем десном углу):

 
Слике од прошлог петка. Сремуша има на неколико места у Кошутњаку:







































 
Bili danas (žena i ja) na Košutnjaku.

Šetača i vežbača milion, trkača malo manje, ali svi uglavnom poštuju mere distanciranja. Livada takođe puna, kao i skoro sve klupe oko trim staze.

Nigde nisam video trake koje zabranjuju korišćenje sprava i ulazak u park.

Sve lepo ozelenelo i ti donosiš meru da je zabranjen boravak u ovom biseru nedaleko od centra grada?!

Veštačke stene fenomenalno izgledaju uživo i lepo se uklapaju u prirodu.

Parkinzi uz Kneza Višeslava puni. Kneza Višeslava fino presvučena asfaltom i svi slivnici uvučeni što mnogo znači na ovako uskoj ulici.

Ona zgradurina na ćošku sa Požeškom nikla i to skroz do trotoara.
 
Na veliki petak je bilo isto puno bila je i patrola na trim stazi, nikoga nisu dirali. Takvo stanje u Košutnjaku je redovno, znam jer idem svaki dan. Ljudi su stvarno korektni, svi drže distancu.
 
Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda sutra počinje sa radom na projektu rekonstrukcije platoa na kome je bilo obeleženo mesto ubistva kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku, a Grad Beograd će obezbediti novac da se rekonstrukcija izvrši, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

– Mesto ubistva je zapušteno i poslednjih nekoliko decenija tu nije ništa ulagano. Sramota je da ćemo 152. godišnjicu ubistva jednog od najprosvećenijih vladara u našoj istoriji dočekati tako što će mesto na kome je stradao izgledati ovako kako danas izgleda. To govori o nama kao narodu. Kada smo takvi, nama neprijatelji nisu potrebni – istakao je Vesić.

Tako je. To sve govori o ljudima na vlasti i to upravo to što si rekao. Nije te bila sramota pre 2 godine kada je bilo 150 godina, ali jeste sada kada su izbori za par nedelja.

Ljigavi ljigavac.
 
Nije baš srce Košutnjaka, ali jeste skandal i nadam se da se ovo neće graditi. U Novostima piše da ostaje samo 20% zelenila, a pogledajte koja je te površina u odnosu na skoro ceo Beorgad



Malo sam smanjio plan, ali i dalje se sve vidi. Zumirajte, pa ćete videti šta se sve gradi preko šume. Mislim da će ovo biti najveća seča šume u poslednjih 50 godina u Beogradu ako se dozvoli.

http://dusanpopovic.com/wp-content/uplo ... scaled.jpg

Manja slika plana

avala film manje.jpg
 
Ovo nikako ne sme da se dozvoli, bar ne u ovom obimu. Nije ceo plan problematičan, ali seča duboke šume zarad izgradnje biločega je skandal. Ok da urede objekte koji su trenutno zapušteni i propali, ove saobraćajnice unutar plana deluju ok, ali šuma mora da ostane. Treba iseći glavu onome kome je ovo palo napamet, da seče šumu u sred Beograda.
 
Ovo će nažalost proći jer po PGR-u ceo ovaj kompleks i njegova neposreda okolina spadaju u zonu objekata i kompleksa javnih službi.

Dakle, nema prepreka da se planskom razradom kroz PDR ova zona dobije i stanovanje.

Ruku na srce, ovo nikada nije ni bila šuma, ni zelena površina.

Veći je skandal što je (po ko zna koji put) dopušteno da se preduzeće privatizuje radi (zlo)upotrebe aktraktivnog zemljišta u njegovom vlasništvu, a da se delatnost ugasi. Dal se to zemiljište zeleni ili je u pitanju raspali fabrički krug, svejedno je.
 
Da, upravo to je problem.

Zna se tačno šta je zaštićena zona Košutnjaka, a onaj ko je ovo otkupio je vrlo dobro znao šta radi.

Pravno se ovo ne može sprečiti sada. Trebalo je o tome misliti na vreme ili barem usloviti kupca da mora da sačuva minimum 50% zelenila. Da sačuva, a ne da zasadi mladice.
 
Ruku na srce, ovo nikada nije ni bila šuma, ni zelena površina.

Nije tačno. Dobar deo je prava pravcata listopadna šuma, mislim da hrast preovlađuje. Na nekim delovima ima i četinara. Jako mali deo je neko šiblje zaraslo i zapušteno. Oni će seći šumu za kakvu je potrebno bar 50 godina da se formira. Da ne pričam o pticama, sitnim životinjama.
Ovo sve tvrdim jer sam celo vanredno stanje preblejala po Avala filmu i okolini, prošla sam svaku stazu, znam svaku deponiju :mrgreen: Tu postoji zaista ogroman potencijal za investitora ali u smislu da sredi studije, da ako pravi stanogradnju to budu privatne kuće/vile, fazon diplomatsko naselje a ne zgradurine i tržni centri.
 
Izvor: Beobuild.rs

Košutnjak na udaru investitora
avalfilm-m03bm.jpg

Kontroverzna privatizacija nekadašnjeg “Avala filma” polako dobija epilog, kroz izradu planskih dokumenta, koji će stvoriti uslove za komercijalnu izgradnju i utržavanje ekskluzivnog zemljišta u Košutnjaku. Sumnje da je cilj privatizacije bio razvoj filmskog centra polako se obistinjuju, pošto je novi plan detaljne regulacije za “Filmski grad” primarno orjentisan na prenamenu šumskog i neizgrađenog zemljišta i njegovu efektnu urbanizaciju. Šta više, radi se o ekskluzivnoj stanogradnji, planiranoj na delu Košutnjačke šume, kao prirodnom resursu i dobru od opšteg interesa. Koristeći činjenicu da ovaj deo Košutnjaka, gde se inače nalazi “Filmski grad”, formalno nije u obuhvatu zaštićenog prirodnog dobra, ovaj plan predviđa uklanjanje i urbanizaciju skoro 30 hektara gradske šume.

Nacionalna strategija za razvoj kulture predvidela je obnavljanje “Filmskog grada” kao projekta od nacionalnog značaja, gde ostali sadržaji treba da upotpune i podrže razvoj primarne funkcije. U obuhvat plana uzeto je 87 hekatara zemljišta, na kome se pored “Avala filma” nalaze još i Arhiv kinoteke, kompleks Radio Televizije Srbije, kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Hala sportova Žarkovo i Crkva sv. Luke. Plan zadržava sve postojeće funkcije u trenutnim parametrima, praktično bez promena, ali zato donosi skoro 420.000m2 novog stambenog prostora i čak 150.000m2 komercijalnog prostora. Da bi se realizovala ovako velika količina kvadrata žrtvovano je zelenilo i gradska šuma, koji su sa sadašnjih 40 hektara, ovim planom svedeni na ukupno 10 hektara u dve odvojene enklave.

Celu vest mozete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/ko%C5%A1utnjak-na-ud ... p2943.html
 
Vrh