Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697794#p697794:36bgucj4 je napisao(la):
Dart » Ned Jan 12, 2020 1:49 pm[/url]":36bgucj4]
MC_":36bgucj4 je napisao(la):
Inace, cuo sam i teoriju da je problem u kosavi koja sve manje duva, da je velika gradnja na Zvezdari onemogucila duvanje kosave.

Problem je što smo mi usred anticiklona (oblast visokog vazdušnog pritiska). A da bi Košava duvala kod nas mora biti niži vazdušni pritisak nego na Karpatima.
Takođe loša strana anticikona je što drži smog i dim blizu površine zemlje.

Zasto anticiklon toliko dugo traje?
Zasto je stalno kod nas nizi pritisak nego na Karpatima.
 
Anticiklon se zimi obično formira iznad Sibira, a zašto je trenutno iznad nas stvarno ne bih znao.
 
Kako to da izostanak anticiklona nije povecao zagadjenje u Novom Sadu, Budimpesti ili Zagrebu
 
Anticiklon nije izostao, već je njegovo središte tačno iznad nas. Takođe ni u drugim navedenim gradovima nije baš čist vazduh, a situacija je kod nas gora verovatno jer imamo više zagađivača.
 
Sarajevo i okolina stvarno dominiraju.
4ac7844178001349bf26b48417c5f30f.jpg



Edit: u Indiji ima i 999
T-T
 
Imam problema sa raznim alergijama, ali svaki put kada se vratim iz Beograda u 18to milionsku Moskvu prosto prodisem - imam osecaj kao da sam na planini :shock: Evo situacija od pre par sati u centru grada...
 
Kod nas narod dozivljava zagadjenje kao neki prirodni fenomen. "nema veze", kazu.
Mnogi ne veruju, misle da je u pitanju zavera. Sve je kod nas zavera, splet zlih sila koje zele da upropaste nasu "dobrotu", nase "zlatno doba".
Nas ne zanima sto umiremo, sto nestajemo. NIst anas ne zanima, samo reality, samo starlete, jeftinija salama, da smo bili u Grckoj i imamo iPhone....

Evo sta kaze jedan:
У Београду тече кампања застрашивања загађењем, са променљивим интензитетом. Кад су испословали таксу на загађење - мало се град освежио. Сад је из неких разлога поново загађен, 10-ти у свету! Индустрије нема, греје се на гас, аутомобили су из године у годину са све мање штетних издувних гасова, време је ведро и са ветром - треба бити дебил па поверовати у загађење!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697910#p697910:384t8j6x je napisao(la):
Trejsi » Ned Jan 12, 2020 7:36 pm[/url]":384t8j6x]Zanimljiv izveštaj o uticaju termoelektrani i kako ništa nije postignuto sa novim sistemom za odsuporavanje u Kolubari B i da uprkos tome ista kineska kompanija gradi Kostolac B3

http://bankwatch.org/wp-content/uploads ... ose-RS.pdf

KLjucni deo izvestaja je ovo:
"S obzirom na iskustva u TE Kostolac B, od suštinske je važnosti da se obezbedi dovoljno kvalitetna oprema, kao i da se ona zaista upotrebljava. "

"TE Kostolac B1+2 iz Srbije je sama po sebi emitovala više SO2 nego što je dozvoljeno za sve četiri zemlje zajedno, i to uprkos tome što ima ugrađenu opremu za odsumporavanje."


A zasto bi se oprema upotrebljavala, ako ne mora, ako mozes da upotrebis pare za nesto drugo, nesto urbano i lepo, npr neke kvadrate?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697929#p697929:3mlqhcvk je napisao(la):
Angor » 12 Jan 2020 09:07 pm[/url]":3mlqhcvk]Imam problema sa raznim alergijama, ali svaki put kada se vratim iz Beograda u 18to milionsku Moskvu prosto prodisem - imam osecaj kao da sam na planini :shock: Evo situacija od pre par sati u centru grada...
Pogledaj recimo stanje u gigantskom gradu i u zemlji gde je ugalj bio pojam, u Londonu. Beznačajano zagađenje u odnosu na nas.

https://waqi.info/sr/#/c/51.491/0.02/9.6z

Takođe, dobra vest je i da Gugl polako ulazi biznis detaljnog mapiranja stanja vazduha u većim gradovima čitavog sveta. Za sad su uradili nekoliko pilot projekata. Imaju specijalne Gugl automobile sa profesionalnim pokretnim mernim stanicama.

Environmental Insights Explorer
https://insights.sustainability.google/

Veoma je zanimljiv i projekat "Breathe London". Imaju detaljno stanje vazduha, ulica po ulica (doduše za sada samo za NO2), dok je sam grad London kupio čitave gomile fiksnih mernih stanica. Pogledjte stanje za PM2.5 na raznim lokacijama. Postoji trenutna vrednost i srednja vrednost. Trenutno imaju 5 do 10 ug/m3 za PM2.5.

https://www.breathelondon.org/

Evo i par zamiljivih radova sa međunardne konferencije u Londonu.

International Air Quality Conference
https://www.london.gov.uk/what-we-do/en ... conference

 
U Sarajevu uzbuna zbog zagađenja vazduha
11. januara 2020. 17.19 Izmenjeno: 17.20

Vlada Kantona Sarajevo donela je danas odluku kojom je proglašena uzbuna zbog zagađenog vazduha. Odluka je doneta na telefonskoj sednici, prenosi Slobodna Evropa, a objavljena je i na internet stranici Vlade Kantona Sarajevo.

https://www.danas.rs/svet/u-sarajevu-uz ... a-vazduha/

Pokazatelji merenja zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona Sarajevo zabeleželi su visoke koncentracije PM10 čestica (sitne čestice prašine manje od 10 mikrometara).

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda uređaj za merenje kvaliteta vazduha postavljen u krugu Ambasade SAD u 13 sati pokazao je čak 338 µg/m3. Mere koje se preduzimaju u okviru uzbune podrazumjevaju zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i nižu.

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom kontrolišu vozila u saobraćaju, a automobile sa Euro 2 motorom isključuju iz saobraćaja. Jedna od predviđenih mera je i organizacija nastave u školama sa ciljem izbegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi i obustava nastave.

Zabranjeno je i korišćenje čvrstih goriva i teških ulja pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

h_55755997-scaled-e1578661035518-768x432.jpg
 
Par detalja istaknutih u izveštaju:

Godine 2018. su zemlje Zapadnog Balkana konačno postale obavezne da prema zakonodavstvu o kontroli zagađenja životne sredine u skladu s Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice počnu da smanjuju otrovno aerozagađenje iz svojih termoelektrana na ugalj.

Bilo je krajnje neophodno da se po tom pitanju preduzmu mere. Ovih 16 termoelektrana je u 2016. godini emitovalo istu količinu sumpor-dioksida i praškastih materija kao 250 takvih postrojenja u EU. Prema procenama, to je za posledicu imalo 3900 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje, što na području ovih zemlja, tako i u susednim zemljama članicama.

Međutim, preliminarni rezultati za emisije u 2018. godini pokazuju da je nekoliko termoelektrana u zemljama Zapadnog Balkana u periodu od 2016. godine zapravo povećalo – a ne smanjilo – emisije praškastih materija i SO2.

U 2018. godini je iz termoelektrana na ugalj koje su obuhvaćene odgovarajućim Nacionalnim planovima za redukciju emisija u ove četiri zemlje emitovano ukupno 603.988 tona SO2, što je šest puta više od maksimalne dozvoljene vrednosti za ovaj region koja iznosi 98.696 tona

Samo jedno postrojenje u Srbiji, TE Kostolac B, emituje više SO2 nego što je ukupna dozvoljena vrednost emisija za sve četiri zemlje zajedno. Ironija se sastoji u tome što je ovo jedino postrojenje koje je pre isteka roka 2018. godine ugradilo uređaje za odsumporavanje (??? Zuma: Možda je isključeno ???).

Iako ostaje nejasno šta je pošlo po zlu sa ovom investicijom, koju je izvela kompanija China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i finansirala China Eximbank, region se i dalje oslanja na ove subjekte za revitalizaciju postojećih termoelektrana na ugalj, pa čak i za izgradnju novih.

http://bankwatch.org/wp-content/uploads ... ose-RS.pdf

Pogledajte prilog 1

Ukratko. Stojimo dobro kod azotnih oksida, ali nas što se njih tiče truju iz Kosova i Bosne. Svi redom u regionu imaju prekoračen nivo emitovanja praškastih materija. Isto kad je u pitanju sumpor dioksid, jedino što je tu situacija apsolutno katastrofalna. Prava regionalna i lokalna trovačnica.

A na sve to imamo i veoma mističan događaj da čak i posle trošenja para i ugradnje filtera za SO2 u Kostolac B taj filter po autorima izveštaja ili ne radi ili nema velikog efekta. Šta li se tu događa?
 
Evo i posta jednog forumaša sa cars foruma gde samo malo pokrenuo ovu temu (spomenuvši filtere koji se možda gase radi profita).

Bavim se trgovinom električnom energijom, pa mogu da kažem da nije tačno, iako zvuči simpatično. Elektrostatički filtri nisu veliki potrošači, rade na visokom naponu i polarizuju čestice koje se posle hvataju na filtar i zatim skladište (kod termoelektrana je ovako). Međutim, težina ovih čestica je izuzetno mala pa je i izvršen rad odnosno utrošena energija izuzetno mala.

Stalno sam u kontaktu sa ljudima iz EPS-a i EMS-a, i znam šta mi oni kažu. Najveći problem su Kolubara i Morava (Svilajnac) i oni se definitivno gase, nema više povlačenja. Krajnji rok je 2024. ali uz određen dozvoljen broj sati rada, u nekom trenutku prošle godine je bilo 20.000 sati, što znači da možda budu zatvoreni i ranije. Tu ni ulaganja ne pomažu, zatvara se.

Kostolac je malo drugačija priča, Kostolac A je trebalo da se zatvara, ali zbog velike količine uglja tamo izboksovano je produženje (za sada), ne zna se do kad će moći da rade.

U TENT A i B i Kostolac B su uložene nerealne pare, tipa milijardu evra za 10 godina i tamo su trenutno najmoderniji i najbolji sistemi za filtraciju, denitrifikaciju i odsumporavanje bukvalno bilo gde. Hitachi je radio neke, Siemens takođe, i to je bukvalno u rangu najmodernijih svetskih elektrana. Veći je problem sam ugalj, koji je lošeg kvaliteta, i to značajno lošiji nego pre 3-4-5 godina. Kažu da su posle poplava, od 2015. sljuštili sav kvalitetniji ugalj iz Kolubare da bi nadomestili manjak iz poplavljenog kopa, iako je taj ugalj trebalo da traje bar 10 godina i da se dodaje u nekom procentu kako bi poboljšao sagorevanje i smanjio emisiju štetnih materija. Drugi kop koji je trebalo da zameni taj još uvek nije otvoren (ali to nije Radljevo koje pominju u medijima, taj je otprilike isti kao ovi koji sada rade).

Dodatni problem je što su od prošle godine počeli da dovoze kostolački ugalj za TENT A (pošto TENT dobija ugalj iz Kolubare i nema ga dovoljno, dok ovog ima u izobilju - trenutno). E taj kostolački ugalj sadrži drastično više sumpora u sebi, a sistemi za odsumporavanje nisu podešeni da rade sa takvim ugljem, a ako treba nešto da se promeni treba da se prave javne nabavke, pa će to da košta i traje i to se valjda ne isplati jer će ovaj ugalj da se doprema još 3 godine, do izgradnje TE Kostolac B3. Kostolačkog uglja se dnevno potroši oko 3-5 hiljada tona, a kolubarskog oko 90 hiljada.

Da li znaš da li je ugalj iz Kolubare loš (jer su bili poplavljeni kopovi) ili ga nema dovoljno?

Kvalitet uglja se meri kroz donju toplotnu moć. TENT A i B su dimenzionisani za kolubarski ugalj čija je donja toplotna moć (u to vreme) iznosila 7300MJ/t, dok je kostolački oko 8500. Na primer, ugalj na Kosovu je na oko 11000. Tako da je sam po sebi lošiji, ali je uz to i potrošen taj kvalitetniji deo (navodno, ove podatke o toplotnoj moći je moguće proveriti). Koliko znam, nisu poplave ništa uticale na kvalitet uglja, nego kako mi kažu drugari, "vreme dobrog uglja iz Kolubare je prošlo", jer je najbolji deo potrošen.

Opet poređenja radi, ceo kolubarski basen je imao oko 3 milijarde tona, kostolački oko milijardu, a kosovski oko 12 milijardi, i to značajno kvalitetnijeg. Kada bi se taj ugalj (najpaušalnije moguće) pretvorio u pare, to ispada oko 600 milijardi evra u električnoj energiji.
 
Iz izveštaja. Dato 130 miliona USD za smanjenje emisija SO2 od samo 11%, iako su uobičajene mogućnosti tehnologije 85-95%, dokument Procena uticaja na životnu sredinu spominje 95% smanjenja, dok su postignute emisije SO2 25 puta IZNAD granične vrednosti koju proizvođač opreme garantuje. Da li je moguće da je toliko velika razlika samo zbog postepenog smanjenja kvaliteta Kostolačkog uglja?:

-----------------------------------

JP Elektroprivrede Srbije (EPS) je na naizgled napredan način već u decembru 2011. godine obezbedila finansiranje sveobuhvatnog remonta TE Kostolac B1 i B2.

Vlada Republike Srbije je u ime EPS-a od kineske banke China Exim Bank uzela kredit u iznosu od 293 miliona USD kako bi za dva bloka obezbedila opremu za odsumporavanje dimnog gasa, a emisije SO2 uskladila sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje pre njenog stupanja na snagu u januaru 2018. godine.

Kao izvođač je angažovana China Machinery and Engineering Corporation (CMEC), ista kompanija koja treba da gradi novi blok TE Kostolac B.

Prema pisanjima medija, revitalizacija je završena u julu 2017. godine, a preduzeće u svom Izveštaju o stanju životne sredine u JP EPS za 2018. godinu navodi sledeće: „Puštanje postrojenja u probni rad izvršeno je u prvom kvartalu 2017. godine.

Nakon probnog rada urađena su garancijska merenja. Po završetku garancijskih merenja vršena su merenja QAL 2 i QAL 3, na bloku TE-КO B1 i B2.”

Međutim, isti dokument pokazuje da je zahtev za dobijanje građevinske dozvole za ugradnju FGD opreme podnet tek u novembru 2018. godine – više od godinu dana nakon što je javnosti saopšteno da je postrojenje dovršeno. Dozvola još uvek nije bila izdata u trenutku pisanja ovog izveštaja, već je zapravo dvaput odbijana. Razlozi za odbijanje nisu poznati.

Zahtev za dobijanje građevinske dozvole za sistem za pripremu krečnjaka predat je tek u novembru 2018. godine.

“PGD 061 – Podnet je zahtev 21.11.2018. za dobijanje građevinske dozvole za odsumporavanje dimnih gasova. Informacija o odbijanju zahteva dobijena je 10.12.2018., Usаglašen zahtev je podnet 09.01.2019. i odbijen 22.01.2019. Upućen je nalog CMEC-u da što pre pripremi PGD za predaju Zahteva za Građevinsku dozvolu MGCI.

PGD 062 – Podnet je zahtev 30.11.2018. za dobijanje građevinske dozvole za Sistem za pripremu krečnjaka. Uskoro se očekuje Rešenje MGCI.”

U praksi je ugradnja opreme za odsumporavanje dovela do minimalnog smanjenje emisija, što stavlja veliki znak pitanja na uspešnost ove investicije. Pre nego što je remont dovršen, blokovi TE-KO B1 i B2 su 2016. godine u vazduh emitovali 128.000 tona SO2. Na isteku 2018. godine, nakon što se tehnologija za odsumporavanje primenjivala već duže od godinu dana, emisije su i dalje iznosile 113.913 tona. Koncentracija SO2 evidentirana u izveštaju operatera pokazuje nivoe od preko 5000 mg/Nm3, što je 25 puta iznad granične vrednosti koju proizvođač garantuje.

Više od 130 miliona USD plaćeno je iz javne kase da bi se postiglo smanjenje emisija SO2 od 11%, i to u doba kada dostupna FGD tehnologija može da postigne smanjenje od oko 85-95%, i kada sama procena uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat pominje smanjenje emisija od 95%. Radi se o ozbiljnoj opasnosti po javno zdravlje stanovništva Srbije i susednih zemalja s obzirom na to da su emisije iz ovog postrojenja u 2016. godini dovele do 657 preuranjenih smrtnih slučajeva, a zdravstveni sistem koštale 460 miliona EUR.

Time se nameće čitav niz pitanja o tome da li nešto nije u redu sa de-SOx opremom u TE-KO B1 i B2, ali javnosti nisu dostupne informacije o tome da li je reč o propustu prilikom izgradnje, defektu u funkcionisanju ili je u pitanju kombinacije ta dva faktora. Takve informacije ne bi smele da se uskraćuju javnosti, koja ceh plaća i novcem i svojim zdravljem.

Takođe se još od 2011. godine razmatraju revitalizacija i ugradnja opreme za odsumporavanje u blokovima A3-A6 TE Nikola Tesla. Međutim, taj projekat napreduje sporijim tempom nego u slučaju TE-KO B1 i B2, te je početak radova najavljen tek 2019. godine. Ovaj projekat se finansira kreditom koji su obezbedile japanska Izvozno-kreditna agencija, JICA 102 i Mitsubishi Hitachi Power Systems kao izvođač radova. Trebalo bi da se dovrši do 2022. godine. Na veb-sajtu JICA su obećani "Standardi EU za postizanje emisija SO2", ali nije bliže određeno o kojim se standardima radi i koji su rokovi za njihovo postizanje.

"Program ostvarivanja Strategije razvoja energetike republike Srbije”, koji se odnosi na period od 2017. do 2023. godine, takođe predviđa revitalizaciju bloka A4 TE Nikola Tesla, koja bi trebalo da poveća instalisani kapacitet sa 308,5 MW na 335,3 MW.

http://bankwatch.org/wp-content/uploads ... ose-RS.pdf
 
MIslim da je sve jasno. I elektrane i privatnici koriste ugalj ispod svakog nivoa kvaliteta.
 
MOguce da je postrojenje permanentno iskljuceno ili da radi na nekom minimumu snage iz ko zna kakvog glupog razloga.
Mozda je placeno, a oprema uopste nije u potpunosti isporucena ili je isporucena i delimicno preprodata.
U Srbiji je sve moguce.

Zaista, postigli smo nivo socijalnog raspada, nezabelezen u istoriji sveta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=698193#p698193:3qhsl9bf je napisao(la):
MC_ » Pon Jan 13, 2020 2:23 pm[/url]":3qhsl9bf]MOguce da je postrojenje permanentno iskljuceno ili da radi na nekom minimumu snage iz ko zna kakvog glupog razloga.
Mozda je placeno, a oprema uopste nije u potpunosti isporucena ili je isporucena i delimicno preprodata.
U Srbiji je sve moguce.

Zaista, postigli smo nivo socijalnog raspada, nezabelezen u istoriji sveta.

Nije nezabelezen, desava se...
Ali je jezivo sto se desava nama...
Ko nas kune, vreme ne gubi...
 
Ako pogledamo šta piše u našem zakonu o zagađenjima za PM čestice, koji ustvari i ne valja jer više ne sledi Evropsko zakonodavstvo iako se to tvrdi, vidimo da se tamo kaže da srednja vrednost dnevnog zagađenja PM10 ne sme biti viša od 50 ug/m3 više od 35 puta u godini. Pošto nam se zagađenje praktično i ne skida od Nove Godine, moram da kažem da smo samo od 4. Decembra 2019. do danas (14. Januara, mesec i 10 dana) već istrošili 23 dana od tih 35 koliko imamo za celu godinu. A u Oktobru i Novembru je bilo još takvih dana, mada me sada mrzi da tražim podatke. Što znači da smo već negde blizu kraja dozvoljenog i po tom našem zakonu koji ne valja.

A ne valja iz više razloga. Što je Evopsko zakonodavstvo u međuvremenu postalo strožije u vezi najopasnijeg PM2.5, ali ne i naše. Zatim što je Evropsko zakonodavstvo, čak i tako strožije, zbog političkih pritisaka velikih korisnika uglja u EU, ustvari i dalje manje oštro od onoga što zahteva svetska zdravstvena organizacija na osnovu naučnih istraživanja, što i oni sami priznaju i što su se obavezali da uskoro izmene. Zatim što se kod prekoračenja koncentracija zagađivača ne računa KOLIKO je ona bila veća od dozvoljene, nego samo da je bila veća, tj da su sva prekoračenja ista. I na kraju zato što je očigledno da srednja dnevna, tj 24-časovna vrednost zagađenja, nije reprezentativna vrednost koncentracije zagađenja koju udišu građani. Prvo zato što ljudi noću uglavnom spavaju, a i kad izlaze, ne izlaze ravnomerno u svako doba dana da bi srednja vrednost u toku celog dana bila reprezentativna koncentracija zagađivača koju većina udiše. Već najveći broj njih izlazi na ulice u saobraćajnim špicevima kada je zagađenje ustvari najveće, a nikako ne prosečno za taj dan. Tj oni od promenljivih dnevnih zagađenja udahnu baš onaj njegov najgori deo, pa nije teško videti da "srednja dnevna vrednost" iz zakona nije preterano jako vezana za ono što se na ulicama stvarno dešava. No svejedno, kakva god bila zakonska definicija, bližimo se kraju onoga što i ona dozvoljava, kakva je da je.
 
Dokument koji je prikazan na forumu, u kome se pise o neadekvatnoj upotrebi pogona za odsumporavanje bi po logici stvari trebao da bud einteresantan tzv novinarima. To je afera visokog ranga. Medjutim, to nije tako.
Samo pod rpitiskom medija vlast ce nesto da uradi, recimo da zabran i upotrebu mokrog lignita.
 
Evo, u teoriji bio ovo trebalo da bude početak rešavanja problema i kažnjavanja odgovornih

http://www.politika.rs/scc/clanak/44572 ... zagadenja#

3аштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је поступак контроле Министарства заштите животне средине Србије. То министарство, по његовим речима, „у дужем временском периоду није спровело ниједну конкретну меру” поводом жалби грађана на прекомерну загађеност ваздуха, саопштено је из те независне институције.

Наводећи да је поступак покренуо по сопственој иницијативи, омбудсман је подсетио да је „још 2018. године” квалитет ваздуха у Србији званично био оцењен „Трећом категоријом": прекомерно загађен ваздух био је регистрован у Београду, Краљеву, Ваљеву, Крагујевцу, Суботици, Сремској Митровици, Панчеву, Ужицу, Смедереву и Косјерићу.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=698497#p698497:3pb60oeb je napisao(la):
astrodule » Uto Jan 14, 2020 10:25 am[/url]":3pb60oeb]Evo, u teoriji bio ovo trebalo da bude početak rešavanja problema i kažnjavanja odgovornih

http://www.politika.rs/scc/clanak/44572 ... zagadenja#

idu izbori.... radi se o pocetku obecavanja.
Samo zbog onog dokumenta trebalo bi da dodje do smene ministra.
 
https://www.b92.net/automobili/vesti.ph ... id=1641380

"Prema rezultatima testova obavljenih na vozilima Nissan Qashqai i Opel Astra, premašeno je dozvoljeno ograničenje štetnih gasova od 600 milijardi čestica po kilometru, od 32 do 115 odsto tokom automatskog čišćenja filtera."

Zanimljiv podatak, ako je lepo preveden. Možeš misliti šta izbacuje pasat star 10 godina sa skinuti filterom.
 


https://aqicn.org/city/belgrade/

Evo u 11h smo postigli rekord ne za januar 2020. nego reklo bi se prema statistikama za predhodne 3 godine...

U Sarajevu danas 409! :) Ludo!

Ne znam po kom kriterijumu Sektor za vanredne situacije ocenjuje kad treba da se uključe sirene za opasnost... Recimo onih par puta u Pančevu kad su uključili šta ih je vodilo... Sam index ako ode u poslednji stadijum, 300+ tj. hazardous ili ako koncentracija štetnih materija u ovom slučaju PM2.5 čestica bude 5 puta više od dozvoljene, 10 puta od dozvoljene, 35x više od dozvoljene ili kad tačno obavesti sektor nadležna služba koja vrši merenje...
 
Presli smo dakle iz crvene u ljubicastu zonu.
Veliki uspeh za nas.
Ne ocekuje se jaci vetar u sledecih 7 dana.
Koliko ce nas umreti zbog ovoga?

Nema razloga za paniku, nece ih ni biti, i da dodje do 500.
Narod bi se uspanicio da izostanu Parovi ili zbog neke starlete, ali ovako....
 
Vrh