Šta je novo?

Blok 39 - Centar Za Promociju Nauke i Nanocentar

adaptirana zgrada tesko moze da bude, podjednako, efikasna kao nesto sto je izgradjeno po planu. Amfiteatri se ne mogu tek tako uglaviti u bilo koju zgradu.

Mogu da se kladim da ce ovde da nikne neki novi Belvil da se lepo omaste AV i njegov brat.
 
Искрено, питање је и шта би конкретно било у том центру за промоцију науке, и да ли је боље намењена средства усмерити на постојеће научне институције? Амфитеатар је најмањи проблем, ево нпр. Биоскоп Вождовац пропада, а може да се користи као амфитеатар. Али нису проблематични амфитеатри, већ лабораторије и опрема у њима, и још више перспектива наших младих стручњака да остану у нашој земљи.
 
ne mogu da kazem sta bi bilo u tom centru ali postoje primeri kako to izgleda u normalnom svetu, recimo Park La Villete u Parizu ili "Nemo" muzej u centru Amsterdama. I da, centar za razvoj nauke i centar za promociju nauke su dve veoma razlicite stvari. Da, nauka bi mogla da se razvija i u sredjenim laboratorijama postojecih fakulteta, ali postoji potreba i za specijaliziranim objektima koji kao namenu imaju predstavljanje nauke najsirem krugu ljudi, posebno deci koja treba da budu zainteresovana na vreme, za nesto sto nije kladionica.

Ja to gledam kao jednu celinu, u smislu, da je doslo do promene plana da se umesto u tom bloku zgrade umetnickih fakulteta nabiju u jedan ugao kod Hajata i Sve mi to govori da tu nece biti nikakvog centra za nauku, nego da se pravi mesto za josh jedan stambeni blok.
 
Имаш право, ја сам мало омашио намену објекта. За промоцију науке нам свакако требају објекти, и то модерни и атрактивни, али ми се блок 39 ипак чини као лоша локација за такву намену - деце (којима такви центри и треба да буду намењени) има тек у пролазу. Тешко ми је да замислим неке клинце који преседају до 601 на разне начине да би стигли у овај центар. Друга ствар, мислим да нам није потребан један такав центар, већ више њих, по различитим крајевима града. И то треба да буду модерно и атрактивно опремљени центри да децу привуку науци. Шта више, ја бих те улоге промоције науке делом пренео на музеје - Николе Тесле, науке и технике, природњачки, али и установе као што су планетаријум и опсерваторија, ботаничка башта, зоо врт, различити институти и факултети којих има на десетине по граду. Срамота је да немамо адекватан природњачки музеј, зато нам је и однос према природи такав какав јесте. И мало су ноћи музеја и ноћи науке као манифестације да би се деца привукла некој науци.
 
blok 39 je sa dve strane okruzen rezidencijalnim blokovima - 28 i 38. Takodje tu je i iskljucenje sa autoputa koji prolazi pored bloka. Pretpostavlja se da ce trasa metroa da ide bulevarom AVNOJ-a, sto je jedan blok daleko od bloka 39. Sa druge strane bloka je pruga Beovoz-a, i zeleznicka stanica a i buduca centralna autobuska su na par stotina metara udaljenosti (pogotovo kada urade josh jedno probijanje nasipa pruge kod Skode). A i veliko GSP cvoriste kod kruznog toka NBG-a je isto blizu. Tako da broj dece ili njihov prevoz do tamo bi bio najmanji problem. Ja ne znam niti jednu slichnu lokaciju u gradu, posebno nakon ovog fijaska sa BNV u savskom amfiteatru koja moze da parira i po velichini i po povezanosti.

Zoo vrt i radi zivotinja i nekog razvitka Kalemegdana treba izmestiti kod Velikog Blata ili negde oko Grocke i Velikog sela. Lichno sam pre za to da bude na banatskoj strani jer taj deo BG-a nema nikakve sadrzaje.
 
Oпет је један центар за промоцију науке грешка. Треба нам их више, и то шта више по целој земљи, за почетак у свим универзитетским центрима. Иако је блок 39 окружен јаким саобраћајницама, опет је једна велика пустиња око њега кад год сам се затекао са било које од његове четири стране. Пун погодак за центар за промоцију науке би била близина неког тржног центра, ја бих лично жртвовао филхармонију преко пута ТЦ Ушћа, клинци из целе Србије знају где је Ушће. Блок 18 је и даље недефинисане намене, рендери су само слика како би могло да изгледа. Такође и у БнВ и даље имају времена и простора да издвоје макар један мини блок за центар за промоцију науке, што би ишло у користи имиџа тог пројекта.

Што се тиче Зоо врта, не бих пуно да скрећем са теме, али пресељење у Банат би довело до његовог тихог гашења. Ја сам лично за Аду Хују, макар њен део за пресељење Зоо врта.
 
ada huja je vec vidjena od strane glaveshina, za josh stambenjaka, tako da mozemo da zaboravimo na to. Isto i za blok 18. Znamo sa kakvim kriminalcima na vlasti radimo i da blokovi pored reka donose najvishe para koje mogu da pokradu. I ne kapiram ovo "oпет је једна велика пустиња око њега кад год сам се затекао са било које од његове четири стране" - pa svaki neizgradjeni prostor je pustara pre nego sto se izgradi.
Mogao bih se sloziti sa centrima promocije nauke u NS, Nishu itd, ali bolje je da se tako nesto izgradi makar samo u bloku 39, nego da nam tu stave josh jedan stambeni blok u Omladinskih Brigada.
 
Ја бих се вратио само на почетак приче о центру за промоцију науке, мени се чини да је та Ђелићева идеја онда била исто лепо упакована фора за узимање пара и уграђивање. План је био 35 запослених и 250, мени је то дискутабилно за било какву промоцију науке.
 
A da tu kod fdu urade projekat po planu za fakultete koji su još davno planirani a koje se zaboravlja i prave se blesavi ...
 
ПДР, а по ПГР директно спровођење дакле ПДР није потребан... Дакле ПДР бацање пара, сем ако унапред по овом новом ПГР који тек треба за годину две да се направи по основу ГУПа за 2041...

Ко кога овде лера???
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695640#p695640:3m8qrkwm je napisao(la):
mradulovic » 05 Jan 2020 01:56 pm[/url]":3m8qrkwm]Da, nauka bi mogla da se razvija i u sredjenim laboratorijama postojecih fakulteta, ali postoji potreba i za specijaliziranim objektima koji kao namenu imaju predstavljanje nauke najsirem krugu ljudi, posebno deci koja treba da budu zainteresovana na vreme, za nesto sto nije kladionica.

Nema menjka dece koja žele da se bave naukom. Nažalost ni za ove koji završe fakultete prirodnih nauka nema posla i neće ga ni biti u skorije vreme.
 
С обзиром на то да су попуњени скоро сви блокови око блока 39 и шире и да у средишњем делу Новог Београда непостоји ни једна већа вртна површина - то би једино могла да буде будућност тог блока. И тако је у сваком уређеном граду у Европи, сваки нови део града има блокове који се ослањају на веће и мање вртне површине. Природне целине између зграда у блоковима не могу да имају улогу врта, јер врт има улогу да човека у граду - измести из града у природу, а за то је потребан мало већи простор и зграде које нису у непосредној близини.
 
Tu priču jedino nećemo gledati ne brini se...mada NBG blokovi imaju zelenila osim ovih novih fensi blokova sa par ukrasnih polja...pa i nema potrebe za parkom osim u bloku IMT...
Treba istrajati da ovo ostane blok pre svega za potrebe nauke kad je već studenjak blizu...
 
Ако је у плану да се гради неки факултет, онда близина студењака иде у прилог. Ако је у плану центар за промоцију науке, онда је то најмање битно.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=695477#p695477:s40z1b4b je napisao(la):
Гага » Sub Jan 04, 2020 11:07 pm[/url]":s40z1b4b]Јуче-03.01.2020. је објављена јавна набавка за План Детаљне Регулације за геолошке подлоге, а за цео блок 39. Значи полако се креће у реализацију коначног решења за овај блок.

Pogledajte prilog 4
Позив и конкурсна документација:
http://nabavke.beoland.com/images/nabav ... 127-19.pdf
http://nabavke.beoland.com/images/nabav ... 127-19.pdf

Ортофото снимак који је постављен у конкурсној документацији је јако стар.

Pogledajte prilog 3
И три слике од 26.12.2019., дела тог блока где је трабао да буде Нано центар и Центар за промоцију науке

Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1
file.php

file.php

file.php

file.php

file.php
Ovde je sve van kula do visine od 200 metara, totalna glupost..
 
Набавка геолошких подлога?
Па већ је рађена припрема терена.
На основу чега су радили? Цртежа на салвети?
 
Рађена је за Нано центар и Центар за промоцију Науке. Сад се ради за сасвим другу намену.
 
A koju namjenu sad rade zasto se sve krije da li nam trebaju uopste fakulteti ...
 
Eto ga projekat odrade to fino i ne mudruju mnogo presele sve tu sto je planirano onda urade preraspodjelu zgrada...
 
Vrh