Šta je novo?

Parkiranje - zone, garaže,...

_20200214_184358.JPG
 
Ако се не варам ово ће бити први бесплатан паркинг од уторка и наплате зоне у блоковима 21 и 22 на новобеоградској страни Бранковог моста , биће туча од тада за паркинг за све којима је много да дају 150 дин.
 
Neformalni parking tamo kod viner osiguranjs
IMG-72352ef24969403def70b49a69a13671-V.jpg
IMG-bde2af42ceaa2fd6ba8c6f72a4022582-V.jpg
IMG-bde2af42ceaa2fd6ba8c6f72a4022582-V.jpg


Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Metar u ruke, pa za volan: Preuska parking mesta stvaraju muke vozačima VIDEO

Građani negoduju zbog malih dimenzija parking mesta na mnogim lokacijama u gradovima širom Srbije.

Teorija bi trebalo da se sporovodi u praksi, ali teorija i praksa se u ovom slučaju ne slažu kada su u pitanju obeležena parking mesta.
Na očigledan primer takvog neslaganja naišli smo u Pasterovoj ulici u Beogradu.

"U ovom slučaju je predviđeno da parking prostor bude za dva vozila, međutim to nije moguće", objašnjava Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja. "Možda je moguće da se parkiraju dva mala automobila, ali teško."

Postavlja se pitanje šta kažu domaći propisi kada su u pitanju minimalne dimenzije za parking mesto?

"Kod nas se to zove 'univerzalno parking mesto'. Treba da se urade istraživanja, da se vidi koja marka i tip automobila su najčešći, koje su to dimenzije automobila najčešće u određenoj parking zoni, pa prema tome i da se projektuje", objašnjava Božović.

"Međutim, mi smo usvojili neke, da kažemo međunarodne preporuke, pa se toga i držimo. Minimalna širinia u stambenim zonama trebalo bi da bude nekih 2,3 m, a dužina 4,3 m, plus 0,75 m, praktično da može da stane automobil dužine 5 m."

Da li se teorija sprovodi u praksi, proveravala je ekipa TV Prve koja je na licu mesta u Pasterovoj ulici u Beogradu izmerila obeležena parking mesta:

Videli smo šta kažu propisi, a u komentarima možete navesti koje su još problematične lokacije u vašem gradu kada je reč o obeleženim premalim parking mestima, na kojima se parkiranje inače uredno naplaćuje.

Pozivamo vas takođe da na našoj Fejsbuk stranici u komentarima na ovu vest objavite fotografije takvih spornih parking mesta, sa opisom lokacije.

https://www.b92.net/automobili/aktuelno ... id=1654427

Kako gospoda iz Grada i Parking servisa zamišljaju ''univerzalno vozilo'', parking mesta, trotoare i saobraćajne trake:
PeelCars.jpg
 
astrodule":2bqx5x3e je napisao(la):
Ljudi, šta je ovo? Pa ovo je nedopustivo?!

Kada je ovo počelo?
Meni poslao sliku jedan od zapislenih u toj zgradi, nisam siguran, jel tu treba Inteza da gradi svoju zgradu?

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Da, to je ta parcela na ćošku.

Iskreno, ja bih sve te parcele koje su već rezervisane ili u nekom stečaju dao Parking servisu da napravi parking pod naplatom. Pošto je to privremeno, mogu da stave i drveće u saksijama koje će kasnije moći da se upotrebi. Zaradu mogu da dele u nekom već procentu. Isplatilo bi se posle par meseci (godinu dana), ionako sve te parcele stoje prazne godinama.

Setimo se samo kako je brzo urađen privremeno parking preko puta Ušća.
 
astrodule":em0fk4e1 je napisao(la):
Da, to je ta parcela na ćošku.

Iskreno, ja bih sve te parcele koje su već rezervisane ili u nekom stečaju dao Parking servisu da napravi parking pod naplatom. Pošto je to privremeno, mogu da stave i drveće u saksijama koje će kasnije moći da se upotrebi. Zaradu mogu da dele u nekom već procentu. Isplatilo bi se posle par meseci (godinu dana), ionako sve te parcele stoje prazne godinama.

Setimo se samo kako je brzo urađen privremeno parking preko puta Ušća.
Pa naravno, na par lokacija u gradu bi ti "montažni" parkinzi na sprat radili posao, ali to zahteva neku ozbiljnost.

Lakše i jednostavnije im je koficu farbe i četku u ruke pa zoniraj.

Ne kažem da jedno isključuje drugo, naravno...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Нема шансе да би се исплатило за пар месеци, само насипање да подлога буде иоле чврста кошта 1000 евра по ару, а као и у Белвилу наши људи би само пронашли сличан бесплатан паркинг негде у близини или тротоар јер неће да плаћају ни 150дин. дневно колико кошта у плавој зони а камоли више, значи зврјао би празан
 
Pa sad ako je par meseci....
Ali to tu odavno zvrji prazno.

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Мислим да је Интеза одустала од градње. Купила је од Делте Зграду поред Хајата. Не знам шта се сада дешава са плацом.
 
Jel zna neko kako se resava ono "zonsko parkiranje" za stanare? Ne mogu da nadjem link a nisam upoznat sa time.
 
Odes u poslovnicu parkig servisa sa licnom kartom i saobracajnom na tvoje ime(moglo je dva vozila na istu lk svojevremeno) Potpises ugovor i da si upoznat gde smes da parkiras u okviru tvoje zone tj podzone a na osnovu adrese. Platis mesecni iznos a najvise do isteka registracije i to je to..
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=708857#p708857:2xm5ie1y je napisao(la):
tzoran1 » 16 Feb 2020, 11:08[/url]":2xm5ie1y]Odes u poslovnicu parkig servisa sa licnom kartom i saobracajnom na tvoje ime(moglo je dva vozila na istu lk svojevremeno) Potpises ugovor i da si upoznat gde smes da parkiras u okviru tvoje zone tj podzone a na osnovu adrese. Platis mesecni iznos a najvise do isteka registracije i to je to..

Ne znam kako je u poslovnici, ali ako se registruješ kod njih na sajtu, možeš da "elektronski(*)" produžavaš povlašćenu kartu bez obzira na datum isteka registracije. Meni ističe u aprilu, a pre neki dan sam produžio za 4 meseca...

(*) elektronski je predaja zahteva, upišeš kolio meseci hoćeš da produžiš, oni ti na mail pošalju profakturu a ti je platiš ebankingom. Bitno da ne mora da se ide nigde ;)
 
Izmene u zoniranju , proširuje se A zona.





Proširena A zona



U A zonu (ljubičastu) biće uključene ulice:

Brankova
Carice Milice
Cara Lazara 19
Vuka Karadžića (od Topličinog venca do Gračaničke)
Gračanička
Pariska (od Gračaničke do Karađorđeve)
Karađorđeva (od Pariske do Brankove)
Kneza Sime Markovića
Velike stepenice
Male stepenice
Fruškogorska
Kosančićev venac
Zadarska
Maršala Birjuzova (od Carice Milice do Pop Lukine)
Topličin venac (od Carice Milice do Pop Lukine)
Pop Lukina (od Kneza Sime Markovića do Brankove)
Srebrnička
Kralja Petra Prvog (od Kosančićevog venca do Gračaničke)
Ivan-begova
Čubrina

Stanari u ulicama obuhvaćenim novom A zonom će moći sa stanarskom kartom da parkiraju vozila u toj zoni, kao i u podzonama 2.0, 2.0.1 i 2.0.2. Međutim, stanari crvene zone i podzone 2.0.2, po osnovu povlašćene parking karte, više neće moći da parkiraju svoja vozila u ulicama uključenim u novoformiranoj zoni A, navode u "Parking servisu".

Produženo vreme u tri već postojeće zone

Vozači će u prvoj (crvenoj) zoni kao i do sada vozila ostavljati do sat vremena po ceni od 56 dinara, s tim da će od ponedeljka moći to vreme da produže za još 30 minuta, ali uz doplatu od 100 dinara.

U drugoj (žutoj) zoni, gde sat inače košta 48 dinara biće moguće uplatiti još jedan, produženi, sat po ceni od 180 dinara, a u trećoj (zelenoj) zoni (započeti sat 41 dinar) biće dozvoljeno da se zadrže i dodatni sat, što će ih koštati 140 dinara.

Vozači SMS porukom, koja se dobija pet minuta pre isteka vremenskog ograničenja zone, dodatno će biti obaveštavani da parkiranje mogu produžiti za još 30 minuta u crvenoj, odnosno 60 minuta u žutoj i zelenoj zoni, po određenoj ceni. Tek po prijemu ove poruke, odnosno pet minuta pre isteka parkiranja, korisnik može platiti produženo vreme parkiranja, navode u "Parking servisu".

U ovom preduzeću objašnjavaju da je dodatno vreme parkiranja skuplje jer bi trebalo da destimuliše vozače da se parkiraju duže u zoni, ali im istovremeno pruža mogućnost da završe započete obaveze, a da ne dobiju, kao do sada, nalog za plaćanje dnevne parking karte koji za sve zone iznosi 1.870 dinara.

Valja napomenuti i da cena preplatnih kartica za stanare zgrada u tim zonama neće biti menjana.

Kazne

Dosadašnja cena kazne, odnosno "dnevne karte", kako je zvanično nazivaju u "Parking servisu", uprkos ranijim najavama da bi mogle da poskupe, neće se menjati i cena će joj i dalje biti jedinstvena u sve tri zone i iznosiće 1.870 dinara, odnosno upola manje ako je vozači plate u roku od osam dana.

U plavoj zoni, uvedenoj pre više od dve i po godine u pojedinim delovima Novog Beograda i starom jezgru Zemuna, kazna ostaje 720 dinara, odnosno upola manja ako se plati u roku od osam dana.

Novih 2.000 parking mesta u plavoj zoni

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je i da će biti zonirano 2.000 novih parking mesta u najužem centru grada, kao i na Novom Beogradu, uglavnom prema zahtevima stanara, jer im to omogućava lakše parkiranje. Nakon njegove najave, stanari iz novobeogradskih blokova pokrenuli su i peticiju da bi ova ideja bila realizovana.

"Mi dole potpisani stanari/ke blokova 19, 19a, 21, 22 i 23 na Novom Beogradu, zahtevamo od Gradske uprave grada Beograda da pod hitno započne proces iznalaženja rešenja za problem parkiranja unutar blokova kroz uvođenje posebne parking zone", navodi se u peticiji.

izvor: Blic
 
Baš bih želeo da vidim te potpise. Da li je iko od stanara tih blokova video ko skuplja te potpise ili su to potpisi SNS aktivista?

Da se razumemo - mislim da je ovo dobra odluka, ali bilo bi bolje da se zaista sluša volja naroda. Koliko puta sam samo predlagao neke logične i korisne stvari, ali odgovor je bio u fazonu "ove godine ne može, a sledeće ćemo možda to da ubacimo u plan"
 
Da li firme registrovane u blokovima 21 i 22, kao i na drugim mestima gde se vrši naplata parkinga imaju pravu na mesečnu povlašćenu kartu (tj, na onoliko karata koliko imaju zaposlenih) ?

edit: evo
Ko ima pravo na PPK?
Vlasniku povlašćene parking karte omogućeno je parkiranje vozila bez vremenskog ograničenja na prvom slobodnom mestu u zoni i u periodu za koji je PPK izdata. Pravo na kupovinu, odnosno izdavanje PPK, imaju stanari i osobe sa invaliditetom zone u kojoj žive, kao i pravna lica i preduzetnici, čije se sedište firme nalazi u željenoj zoni. PPK važi za sve ulice, koje se nalaze u toj zoni, i ulice kompatibilne podzone.

Fizičkom licu mogu se izdati najviše dve, a pravnom licu i preduzetniku najviše tri PPK, od kojih samo jedna može biti izdata za vozilo u vlasništvu fizičkog lica koje je zaposleno kod tog poslodavca.
 
I cene mesečne karte za pravna lica (i za fizička lica zaposlena kod pravnog lica, za to jedno vozilo) su mnogo više:

Mesečna pretplata za stanare 457.00
Mesečna pretplata za pravna lica i preduzetnike - zona A 9130.00
Mesečna pretplata za pravna lica i preduzetnike - zona 1 9130.00
Mesečna pretplata za pravna lica i preduzetnike - zona 2 6176.00
Mesečna pretplata za pravna lica i preduzetnike - zona 3 4106.00
Mesečna pretplata za pravna lica i preduzetnike - Opšta parkirališta izvan zoniranog područja 3084.00
 
Vrh