Šta je novo?

Vojvodina - gradovi, razvoj i izgradnja

Покрајинска влада: Република систематски укида надлежности Војводине
ЛОНДОН/НОВИ САД -

Покрајинска влада оценила је на данашњој седници да републичка власт систематски наставља праксу да секторским законима, овог пута нацртом закона о изменама и допунама Закона о водама, укида надлежности покрајине.

http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/pokraj ... 41597.html


Протестна шетња ВП и ВК
НОВИ САД -

Војвођанска партија и Војвођански клуб организоваће и ове године, 5. октобра, протест "Шетња за Војводину", током које ће захтевати доношење новог Устава Србије, по којем би Војводина имала статус републике унутар федералне Србије.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi- ... 41568.html



Портал Аутономија и на мађарском језику
НОВИ САД -

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) из Новог Сада покренуло је данас портал Аутономија на мађарском језику, како би допринело плурализму мишљења унутар мађарске националне заједнице и смањењу политичког утицаја на медије на мађарском језику.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi- ... 40769.html




Vojvodina treba da bude republika

19 Sep 2015

Vojvođanska autonomnost svedena na nivo ponižavanja

http://www.autonomija.info/vp-vojvodina ... blika.html
 
SNS i DS krše suverenitet i ustavni poredak. Dok SNS to radi preko Beograda na vodi, žuti potpiruju vojvodjanski separatizam.
 
Нема разлога да СНС и ДС раздвајамо, као да је реч о стварним политичким противницима. Њихов сукоб није политичке природе, већ сукоб за фотељу водећег марионете и наклоност заједничког им господара. Само зато што се два бесна пса међусобно кољу, не значи да је иједан од њих брани околне пролазнике од оног другог. У шинтерај с оба.
 
毋不敬,儼若思,安定辭":1phohpct je napisao(la):
Камо среће да укида.
A evo ja bih baš voleo da znam zašto je to sreća? Znači ne tvrdim da je ova pokrajinska vlast nešto mnogo dobra, bilo je i gorih i mnogo, mnogo boljih. ALi me baš interesuje zašto je to dobro po ostatak zemlje da se Vojvodini ukidaju nadležnosti? Da li stvarno mislite da će ikome južno od Save i Dunava zbog toga biti išta bolje? Ne verujem. Pa se onda ovo svodi na "nek im crkne krava princip". Zar ne bi zapravo bilo mnogo bolje da se nadležnosti bilo koje regije, pa i pokrajine povećavaju a ne smanjuju, jer bi to vodilo ka smanjenju centralizacije države (a otkako je sve krenulo da se sumanuto centralizuje, sve je i otišlo dođavola). Pri tome sam i na stanovištu da i samu pokrajinu treba što više decentralizovati, ali može biti vrlo korisna kao regija koja će predstavljati ipak neke zajedničke interese.
 
Није у реду јер део заједничког новца који се уплаћује из целе државе иде ексклузивно једном делу државе, односно једном уметнутом посреднику оличеном у тзв. Влади Војводине и покрајинској администрацији, док остали тај део не добијају. Да се разумемо, немају ни Војвођани од тога ништа, загуби се којегде по мрачним ћошковима бановине..
Са друге стране, зар није логичније да се новац уместо у покрајину уплати у буџет општина, па да директно имаш увид колико је уплаћено, на који начин се троши и да знаш кога да позовеш на одговорност ако мислиш да је ненаменски потрошено.
То је најбоља и најдиректнија децентрализација.

А "дођавола" је све кренуло од краја шездесетих, сулудом Кардељевом бирикратизацијом и партизацијом свега у држави. Тако је од болесно амбициозних медиокритета настало на хиљаде "Титића" и сваки је хтео своју малу деспотију, своје Бриончиће и сваки се позивао на заштиту својих штићеника, а заправо га је интересовало само више надлежности, односно приступ већем парчету колача државног новца. Већ почетком осамдесетих се цео такав "систем" почео урушавати великом кризом у држави и неуспешним мерама стабилизације Милке Планинц и другова..

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UbdHi-ax_rU[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Njto5VM900c[/youtube]
 
Prosledio mi drugar iz Kule malopre :). Jedan mali korak za nas!

b61a739dbf91c602bdf1b450b9ddb26b.jpg


0dcd79ad0e518ad371b7437804eb895c.jpg


8b57f9964258715e592ff9988dd1061f.jpg


79e8f58293e3ed4655ff0d4d008b44e9.jpg


1e7fb6c3febf8cf86d0b3f2952419f7e.jpg


Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 
Tehnoloski unapred ali ekonomski unazad ;)
 
Камо среће да се укида, зато што за оснивање и даље постојање покрајина није било и нема никаквог разлога нити оправдања, ван оквира примитивне идеологије и слабо прикривених пакосних намера јучерашњих и данашњих дежурних србомрзаца - шовиниста, мазохиста, квази-интелектуалца и шљама -, и онога што је несумњиво и апсолутно на штету српског народа и Србије. Све приче о привреди, о децентрализацији, о ЕУ и расподели добара су само паравани за сепаратистичко деловање оних чији даљи настројени против Срба и Србије, који раде против наших интереса и представљају претњу очувању територијалног интегритета Србије, а самим тим, у дугом року, и егзистенцијалну претњу за наш народ, како на простору Бачке, Баната и Срема, тако и у целини. Једна покрајина нам је већ насилно отета. Процес њеног потпуног осамостаљења и признања као суверене државе од стране наших марионетских власти приближава се крају. Штету која нам је нашом кривицом нанета нећемо отклонити без доста проливене крви - а колико смо је већ овог века пролили? Војводина је следећа мета. Ако мислите да ће је то што је већински српска сачувати, грешите.

Постојање додатног степена власти на подручју покрајина такође представља кршење начела једнакости грађана, као и наставак процеса економске и политичке маргинализације Централне Србије, искључујући Београд, започетог 1945. Неки ће се наћи паметни па и за то предложити 'логично решење'. Они и њихова трула логика и јесу извор свих наших проблема.
 
Igor":3mbo41f8 je napisao(la):
Tehnoloski unapred ali ekonomski unazad ;)

Технолошки унапред би било кад би то била наша технологија, овако се економки уназађујемо да бисмо суфинансирали туђи технолошки развој.
 
Maло података за све који се радују ветрењачама а немају никакав интерес да их промовишу, у циљу отрежњења. Интересантно је и да у Немачкој која свој интерес проналази у извозу технологија олабавили са субвенцијама, а ми ћемо широко.

Ključni izvodi:

- Prema podacima o proizvodnji obnovljive energije u Evropi tokom 2013. godine, koje je u maju 2015. objavio Eurostat, Srbija je imala učešće od samo 12,8 odsto obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu – što protivureči domaćim podacima da Srbijja zapravo ima preko 21 odsto čiste obnovljive energije u svom ukupnom energetskom bilansu, a da preko 30 odsto struje dobija iz hidrocentrala. – (6)

6./ - http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... statistics

- Posle deset godina rada, efikasnost proizvodnje struje u prosečnoj vetrofarmi u Britaniji opada za trećinu. Ovo ukazuje da je ekonomski život vetrogeneratora između 10 i 12 godina, a ne 20 i 25 godina kako to kažu proizvođači vetrogeneratora, a nacionalne vlade koriste u svojim projekcijama.

Ova studija potvrđuje sumnje da decenije velikodušnih subvencija vetrogeneratorskoj industriji nisu uspele da podstaknu inovacije koje su neophodne da bi se ovaj sektor učinio konkurentnim. – (2)

2./ - http://www.ref.org.uk/press-releases/28 ... cnlifetime

- Wear and Tear Hits Wind Farm Output and Economic Lifetime – izveštaj akademskog tima iz Britanije

- Službe za borbu protiv korupcije u Španiji sumnjaju da su zvaničnici regionalne administracije primili mito u iznosu oko 110 miliona evra od developera vetrogeneratora – za davanje saglasnosti na gradnju vetroparkova. – (4-g)

4-g./ - http://www.windpowermonthly.com/article ... ind-sector

- U prvoj polovini 2015. godine svetska ulaganja u obnovljivu energiju su opala za 18% u odnosu na isti period godinu dana ranije; ovo smanjenje investicija posebno je izraženo u drugom kvartalu 2015. godine, i beleži pad ulaganja od 28% u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije. – (3)

3./ - http://www.renewableenergyfocus.com/vie ... last-year/

- “Tehnologije za proizvodnju obnovljive energije nisu dovoljno razvijene da zamene ugalj i gas, i zato će Siemens nastaviti da investira u fosilna goriva još dugo vremena”, kaže Roland Bush, direktor grupe za infrastrukturu u kompaniji Siemens. – (1)

1./ - http://www.powerengineeringint.com/arti ... years.html

- Najveći proizvođač struje u Nemačkoj, komanija RWE (Rheinisch-Westfalisches Elektrizitatswerk AG), koja u svom portfoliju proizvodi samo 4,8% struje iz obnovljivih izvora – smanjuje svoje godišnje kapitalne investicije za obnovljivu energiju na samo jednu trećinu investicija za nju iz 2013. godine – i to za period od sledeće tri godine (do 2017. godine).

“Vrlo su mali izgledi da će kompanija (RWE) prekinuti svoju zavisnost od uglja, naročito lignite”, kaže izvor. – (4-f)

4-f./ - http://www.powerengineeringint.com/arti ... tions.html

- Britanija će prestati da subvencioniše struju iz vetrogeneratora na kopnu već od 1. aprila 2016. godine, što bi moglo da zaustavi gradnju oko 1000 planiranih vetrogeneratora. – (4-a)

(Izgleda da proizvodnja struje iz vetrenjača ipak ne može da opstane bez subvencija.)

4-a./ - http://www.theguardian.com/environment/ ... idies-2016

- http://www.bbc.com/news/UK-politics-33227489

- Onshore wind farms cancelled as subsidies cut -

- “Britanija, Nemačka, Italija, Japan i Francuska (pet od G-7 zemalja) utrošile su više uglja između 2009. i 2013. godine, ali zahtevaju od siromašnih zemalja da smanje njihove karbonske emisije… pomenute zemlje su zajedno potrošile 16% više uglja u 2013. nego u 2009. godini i planiraju da dalje povećaju gradnju termocentrala na ugalj…” – (5-a)

5-a./ - http://www.theguardian.com/environment/ ... arch-shows

http://www.balkanmagazin.net/nauka/cid1 ... e-energije
 
Оживела станоградња, у понуди и два пентхауса
Сл. ПАШИЋ | 14. јул 2016. 14:28 | Коментара: 0

У Улици Ђуре Јакшића у Зрењанину инвеститор "Биоелектрик" завршава зграду која ће прва имати енергетски пасош

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 1%81%D0%B0
 
http://www.ekapija.com/website/sr/p...panije-Indofood-Investicija-vredna-11-mil-EUR

Kompanija Indofood iz Indonezije otvorila je fabriku nudli u Inđiji. Direktor Indofood-a Akston Salim zahvalio je Vladi Srbije na podsticajima i dobroj saradnji i poručio da će Salim grupa, čija je članica ta kompanija, nastaviti da doprinosi proširenju ekonomskih i drugih odnosa dve zemlje.

Investicija Indofood-a u fabriku u Inđiji, prva u Evropi, vredna je više od 11 mil EUR. U prvoj fazi biće zaposleno 100 radnika, a plan je da, kada invesicija bude zaokružena, taj broj dostigne 500.

Kompanija Indofood je jedan od svetskih lidera u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, njihov proizvod Indomie je najpooznatiji i najveći brend nudli u svetu, a procena je da u Srbiji za njegovu proizvodnju bude i do 90% domaćih sirovina.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na otvaranju poručio da investicija kompanije Indofood samo potvrđuje činjenicu da je Srbija pravo mesto za investiranje, zbog svog odličnog geografskog položaja, kvalifikovane radne snage, podsticajne poreske politike i širokog spektra drugih državnih podsticaja.

Nikolić je naveo da će na robi, uz ime Indofood, pisati i "Proizvedeno u Srbiji". Istakao je da je zbog toga, kao i stabilnog ekonomskog okruženja i dobre zakonske regulative, Srbija investiciono atraktivna destinacija, a vlast će uvek biti garant da će strane investricije biti sigurne i zaštićene.

- Najvažniji efekat je poruka da je Srbija sposobna da igra i pobedi u najvažnijim utakmicama na globalnom tržištu. Dokaz za to je što su kapitalom investitora iz Indonezije kupljene mašine u Japanu, na kojima će vredan i stručan srpski radnik prerađivati najkvalitetnije srpske sirovine u proizvod koji će se izvoziti u Ameriku, Evropsku uniju i širom sveta - ukazao je on.

Nikolić je podsetio da je ideja o investiranju u Srbiju nastala u razgovoru sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom, kada su dogovorili da se aktivnosti usmere na unapređenje privredne saradnje, kako bi ona dostigla visok nivo postojećih političkih odnosa.

Predsednik vojvođanske Vlade Igor Mirović naglasio je da je Srbija u ovom delu Evrope danas najbolje mesto za investicije i da će se nastaviti sa novom industrijskom politikom, posebno u prerađivačkoj industriji. On je poručio da će pokrajinska vlada nastaviti sa podsticajima stranim investitorima.
 
Ваљда ово може овде:

Потписан Протокол за пројекте НС-ЗР и ЗР-Борча
БЕОГРАД, 6. октобра (Танјуг) - Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и председник Владе АП Војводине, Игор Мировић, потписали су данас у Београду Протокол о сарадњи на изради планске и техничке документације за пројекте Нови Сад-Зрењанин и Зрењанин-Борча.

Протокол је потписан у оквиру заједничке седнице влада Србије и АП Војводине, која се одржава данас у Београду и представља први корак у изградњи две важне саобраћајнице за Банат и Војводину, које ће омогућити да Нови Сад, Београд и Зрењанин буду још боље повезани, саопштено је из кабинета министарке Михајловић.

За прву саобраћајницу радиће се идејни пројекат са студијом оправданости за изградњу још две траке у постојећој регулацији државног пута ИБ реда бр. 12, на деоници Нови Сад-Зрењанин.

За други пројекат предвиђена је израда просторног плана подручја посебне намене и идејног пројекта са студијом оправданости изградње државног пута И Б реда број 13, за деоницу Зрењанин-Борча.

Израда планске и техничке документације финансираће се из републичког и покрајинског буџета, у износу од по 50 одсто.

Потписивањем протокола реализован је договор потпредседнице владе и покрајинског премијера из фебруара о заједничкој припреми техничке документације за ове две деонице, како би пројекти Зрењанин-Борча и Нови Сад-Зрењанин били спремни за реализацију кад се заврше актуелни радови на Коридору 10 и Коридору 11.

Укупна вредност инфраструктурних пројеката који се реализују у Војводини у 2017. и 2018. години износи око 1,2 милијарде евра, а ради бол?е координације републике и покрајине у фебруару 2017. формирана је заједничка Радна група за праћење реализације инфраструктурних пројеката на територији АП Војводине, стоји у саопштењу.
 
NS - ZR je sto se kaze 'no brainer'. To je trebalo uraditi jos pre 80-ih, ali sta je tu je.

Sa druge strane, da se za pocetak uradi 2+2 od Pancevca do petlje za Pupina i jos koji km dalje, pa ovaj brzi put do Zr tek onda.
 
Почиње чишћење Бегеја

Зрењанин – Вишегодишњи планови да се ревитализује река Бегеј коначно су почели да се остварују.
Њиховом реализацијом треба да се реши највећи еколошки проблем средњег Баната.
Планирано је да се корито реке очисти од деценијских наслага нечистоћа које су настале кроз период индустријализације Румуније и Југославије после Другог светског рата,
али и да се две земље повежу и водним саобраћајем који је некада овде функционисао.

Паралелно с овим послом у Зрењанину се припремају за још један велики еколошки подухват
–да се изгради систем за пречишћавање свих отпадних вода које су до сада највише загађивале Бегеј.

Izvor http://www.politika.rs/scc/clanak/39393 ... nje-Begeja

Samo dice stviti sav taj zatrovan mulj ?
na njive ili deponiju ...
te ce spiranjem i podzemnim vodama opet teški metali ce trovati vodu i tako i dalje mućiti ljude :roll:
 
Panto tih 17 km kuda treba provuci da li bi moglo za nekih 20 mil
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GvVeW2CkPMA[/youtube]
Dvorci Vojvodine - Deca devetnaestog veka

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PuVgSlGG-fI[/youtube]
Dvorci Vojvodine - Gecini Dunđerski 1. deo

[YouTube]https://www.youtube.com/watch?v=PN32gWohmIs&t=1544s[/YouTube]
Dvorci Vojvodine - Gecini Dunđerski 2. deo

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-jUJCsOyT_Q[/youtube]
Dvorci Vojvodine - Lenka Dunđerska

[YouTube]https://www.youtube.com/watch?v=x0QXLi2_UT4&t=1753s[/YouTube]
Dvorci Vojvodine - Lazarevići

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KIF0LKynNkU[/youtube]
Dvorci Vojvodine - Bogdanov salaš

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NZKJupcQ9X8[/youtube]
Dvorci Vojvodine - Vila Stanković
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zcFrta-LGjY[/youtube]
Vojvodina na dlanu 4. epizoda - Sjaj Špicerovog dvorca

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AFeoeys_tAI[/youtube]
DVORCI VOJVODINE - Dvorovi i palate SPC
 
"Novi brzi put u Srbiji - 100 na sat kroz Bačku i Banat"

Srbija bi trebalo da dobije novu brzu saobraćajnicu od graničnog prelaza sa Mađarskom do rumunske granice. Javno preduzeće "Putevi Srbije" raspisalo je javnu nabavku za Studiju opravdanosti sa Idejnim projektom izgradnje brze saobraćajnice IB reda, granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Kikinda - granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo).
U planu je brza saobraćajnica u četiri trake, kojom će vozila moći da idu 100 km/h. Procenjena vrednost nabavke je 300 miliona dinara bez PDV-a. . .

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php? ... id=1659796
 
Vise je uradila M. Terezija za izgradnju Vojvodine nego sve ove vlast zajedno....
 
Tereza je kopala kanale, a mi gradimo puteve. ;)
 

Prilozi

  • IMG_20200227_204257.jpg
    IMG_20200227_204257.jpg
    62,3 KB · Pregleda: 2.651
Vrh