Šta je novo?

Balkan, ekonomija, razvoj i evrointegracije

Nisam NATO fan, ali Makedonija vodi sto puta ozbiljniju politiku od Srbije, sa jasnim, nedvosmislenim ciljem.
 
Такозвани циљ самоуништења.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722081#p722081:2wgt84gc je napisao(la):
Drakche » Pon Mar 30, 2020 8:51 am[/url]":2wgt84gc]Nisam NATO fan, ali Makedonija vodi sto puta ozbiljniju politiku od Srbije, sa jasnim, nedvosmislenim ciljem.

Njihova logika je načelno racinalna: po svaku cenu u zapadnoevropske integracije, u nadi da će tako sačuvati celovitost zemlje.
Daj sve, pristani na sve, ništa nije sveto... jedini problem je što to ne funkcioniše.,

Kad sklapaš pakt sa đavolom, po pravilu ne dobiješ ništa dobro.
Makedonija je tipičan primer svojevoljnog i entuzijastičnog vazalstva koji dugoročno razara zemlju...

realno, sa ili bez evrointegracija, mučenici nemaju ama baš nikakvu šansu...
Zemlja mala, stanovništvo se rasipa i iseljava, resursi nikakvi.... nema teoretske šanse da se ekonomski razviju... perspektiva je samo lagano odumiranje, u kom god da su političkom aranžmanu sa zapadom.

Jedinu šansu koju su imali, a to je da budu deo Jugoslavije, oni su napustili... sada je put nizbrdo neizbežen i tu ništa ne može da se uradi.

Mi samo sa tugom možemo da gledamo kako deo nekada našeg naroda polako odumire i nestaje, krivicom sopstvenih zabluda.
Šta da se radi...
 
Pa ne znam kakvu bi sansu imali u suprotnom, da su odustali od evro- i atlantskih integracija?
Izolacija je uvek alternativa, ali to tek vodi ka samounistenju.
Mozda bi im bilo bolje u Jugoslaviji, ali to vazi za sve jugoslovenske republike.
 
Sad nikome nema alternative osim da nastave sa integracijama dok se celi taj cirkus sam ne urušu (ako već nije)
Bitno ne ne čačkati mečku... neka ih, nek se sami unište, ništa bolje nisu ni zaslužili.

Problem je ideološki.
Kod njih je ideologija evrope neprikosnovena. Praktični koraci slede tu ideologiju.
Kod nas je ta ideologija davno izgubila svoju moć i naši praktički koraci su više "jer se mora" nego "jer se želi" a definitivno ne "jer se veruje" u celi taj cirkus... mi aktivno otvaramo alternative koje se trenutno nude, nadajući se da će u nekoj novoj podeli karata startna pozicija Srbije biti bolja. I misli da to radimo prilično dobro (za divno čudo).
 
"Crna Gora je od mehanizma NATO zatražila maske, rukavice, respiratore i drugu zaštitnu i medicinsku orpemu kao pomoć u borbi protiv širenja korona virusa. . . Sam NATO ne poseduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali pomaže na druge načine, kao što su logistika i transport. . ."
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1670919
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722125#p722125:3cogqkow je napisao(la):
Perkan » 30 Mar 2020 10:20 am[/url]":3cogqkow]Sad nikome nema alternative osim da nastave sa integracijama dok se celi taj cirkus sam ne urušu (ako već nije)
Bitno ne ne čačkati mečku... neka ih, nek se sami unište, ništa bolje nisu ni zaslužili.

Problem je ideološki.
Kod njih je ideologija evrope neprikosnovena. Praktični koraci slede tu ideologiju.
Kod nas je ta ideologija davno izgubila svoju moć i naši praktički koraci su više "jer se mora" nego "jer se želi" a definitivno ne "jer se veruje" u celi taj cirkus... mi aktivno otvaramo alternative koje se trenutno nude, nadajući se da će u nekoj novoj podeli karata startna pozicija Srbije biti bolja. I misli da to radimo prilično dobro (za divno čudo).

Mora da se salis, ako mislis da nam prilicno dobro ide. Bas me zanima kako izgleda taj proces samounistenja onih koji su se opredelili za EU i NATO?
Pre ce biti da ce Srbija nagrabustiti, jer nas je ovakva politika vec jedno oterala do ivice samounistenja (90ih).
Srbija moze u skoroj buducnosti da dobije sankcije zbog ovakve "dobre" politike.

Slazem se da je "problem" ideoloski. U EU i SAD je demokratija na staklenim nogama, ali se jos uvek odrzava, i bice dobro sve dok je tako.
S druge strane imamo Rusiju i Kinu, koje su nocna mora po pitanju demokratije i slobode gradjana. Meni se tamo ne ide.
 
Kako izgleda proces samouništenja onih koji su se opredelili a Nato i EU?
Pa recimo ovako: propast sopstvene industrije jer u EU možeš biti eventualno motač kablova, sirovinska baza, mesto za provod ili izvor radne snage. Onda: moralno i društveno propadanje, krah porodice, progonstvo tradicionalnih vrednosti, sveopšti konzumerizam, posledični pad nataliteta i propadanje... slanje svoje dece da šire demokratiju po Afganistanima i tako redom... slobodno dopunite niz, ima toga dosta.

A priča o demokratiji u EU a pogotovo u SAD je toliko infantilna da ja stvarno nemam reči: sloboda zamenjena ideologijom "diversity", sveopšti nadzor nad stanovništvom u ime "zaštite od terorizma", sankcije neposlušnima, demonizacija, uvođenje političke korektnosti i verbalnog delikta (sećate se kako se kod nas to završilo?), masovna medijska propaganda i ispiranje mozgova ljudima (novičok, ruska "agresija", kineska opasnost, rusko mešanje u izbore, .....), ućutkivanje disedenata (Asanž itd...), cenzura twiter i FB naloga... agresije na nezavisne i suverene države, krađa njihovih prirodnih bogatstava... i tebi je ovo "demokratija na staklenim nogama"?
 
Drustveno propadanje je uslovljeno porastom siromastva, tu se sve vrednosti obrusavaju. Ne vidim da su druge zemlje propale zbog "pada morala i kraha porodice", tako nesto ne postoji na nivou nacije. Postoje dobri i losi odnosi u porodicama, a to nije uslovljeno time da li su patrijarhalni ili liberalni. Svakakvih ima. Isto vazi i za drustvo: ne vidim da svedjani propadose moralno, jer su liberalni. Naprotiv. Ne bih dalje o moralu i vrednostima, jer tu tek imamo razlicite stavove i jako je klimava kategorija.

Za Srbiju bi bilo dobro da se otrgne od te margine svetskih politika i da se jasno opredeli, jer ce sve lose u svetu biti najvidljivije bas kod nas, kao sto je i u drugim siromasnim zemljama. Ja nisam pro EU zbog spoljne politiike i neoliberalnog kapitalizma, vec zato sto vidim potencijal, pre svega u ljudima, da citavu stvar preokrenu na bolje. Na malim stvarima i lokalnim desavanjima u vidu gestova, unutar unije, vidi se ta kultura i svest o dobru obicnog coveku. To je sada potrebnije nego ikad.

S druge strane imamo Rusiju, koja je neko neostaljinisticko, autokratsko drustvo sa kapitalizmom na steroidima, velikim socijalnim razlikama, a covekov zivot ne vredi puno, pogotovu ako si sirotinja. Ako si u opoziciji, mozes da izgubis zivot. I jos milion drugih stvari, koje ne vidimo, jer nam fokus nije toliko jak kao prema gresima SAD i EU.

Sa Rusijom i Kinom prijateljske veze - Da.
U neku trgovinsko - vojnu uniju? - Sacuvaj boze!
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722157#p722157:2xgg4n9g je napisao(la):
Drakche » 30 Mar 2020 01:28 pm[/url]":2xgg4n9g]Sa Rusijom i Kinom prijateljske veze - Da. U neku trgovinsko - vojnu uniju? - Sacuvaj boze!
Srbija već ima potpisane dobre ugovore za trgovinu sa Rusijom i Kinom, ali ni njih nismo sposobni da iskoristimo. Nas niko i neće u neku "trgovinsko - vojnu uniju" tako da oko toga nema neke dileme.

Mora da se vodi politika saradnje sa svim državama, pa i Turskom, Izraelom i Arapima, ako je to u državnom interesu. Nije aktuelna opcija "ili-ili", već "i-i", tj. saradnja sa svima, a ne neko blokovsko opredeljivanje.

Sa EU nastavljamo "pregovore", pa videćemo šta i da li će od toga nešto i da bude jednog dana.
 
Vidim pomogla EU italijanima pretrgla se kace po italiji kubanske ruske i kineske zastave
 
Treba biti oprezan sa tim izjavama tipa pomogli Kuba, Rusija, Kina a EU nije ništa. Ne mislim da je EU savršen sistem, čak nisam siguran ni da će opstati kao zajednica u vremenima pred nama, ali zaboga nemojte nasedati na pomalo senzacionalističke vesti tog tipa. Pomoć EU je možda zakasnila ili kasni i dalje ali će stići pre ili kasnije. Recimo Nemačka je primila neke pacijente iz Italije i Francuske (doduše simboličan broj, ali svaka pomoć je dobrodošla). A kada ovo sve prodje Italija će i dalje ekonomski biti najviše povezana sa zemljama EU a ne sa Rusijom ili Kinom.

A Italiji, bi bilo bolje umesto što kukaju ko je poslao pomoć da se pogledaju u oči i sami vide zašto su posledice kod njij toliko razorne i ko je odgovoran za to. I zašto im je običan grip 2018. godine u Milanu napravio kolaps.
 
Tako je milaki, EU pomaze, samo ne uz fanfare. Pomogla je i Srbiji, i ako Srbija nije clanica EU.
Ti sto skidaju EU zastavu su bili protiv EU i pre krize.
Ono sto meni fali je neka vrsta regrutacije citavog kontinenta, ali je situacija nezgodna, jer je kljucno da ljudi ostanu u samoizolaciji, a lekara i medicinskih radnika nikom dosta.
 
Pomogli su oni Srbiji, pogotovo 1999. Razrušili zemlju, unazadili je moralno, materijalno, ekološki, zdravstveno, a sada pomažu. Divnih li prijatelja, Bože mili...
 
Капитал у 21. веку

Бесплатно је гледање путем mojoff.net - платформе, само је потребно да направите налог.

Мислим да није лош документарац. Направљен, пре свега, из угла западног аналитичара за очи/уши исто тако западног гледаоца/слушаоца.
Истоимени светски економски "бестселер", књига Томе Пикетија која је изашла још 2014. године је послужила као инспирација овом документарцу. Нисам је још прочитао, иако је дуго имам у плану.

Иначе, на овој платформи можете погледати и филм "Паразит", овогодишњи добитник неколико Оскара.
 
Нажалост, не може да се гледа више. Сад сам видео. У питању је био стрим...
 
Пратим блог г. Катића већ неко време и мислим да је човек и више него заслужио пажњу, ако не својим аргументима, онда већ као противтежа постојећем неолибералном стању, поготову на сцени економских аналитичара. Мислим да човек изузетно освежава интелектуални дискурс својим текстовима и јавним наступима.
-------------------------------------------------------------------------------
ЕКОНОМСКЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ И ГЛЕДАЊЕ У ПАСУЉ – објављено у дневнику „Политика“ од 22.4.2020.
Ако се може веровати априлским пројекцијама Међународног монетарног фонда (ММФ), Србија би у 2020. могла проћи са падом бруто домаћег производа (БДП) од само три процента. У Европи би једино Малта и Молдавија могле имати мањи пројектовани пад БДП-а. Који дан раније, Светска банка је проценила да ће пад српског БДП-а бити још нижи – свега пола процента. Оваква предвиђања изазвала су усхићење власти и њима блиских медија и доживљена су као још једна потврда економске снаге Србије, исправности њене економске политике, мудрости власти и визионарства председника државе. Ваљало би бити опрезнији.

ММФ је своје пројекције правио у тренутку када се не зна колико ће пандемија трајати, колика ће бити дубина кризе, какво ће дејство на економију имати подстицаји које државе примењују, каква ће бити интеракција светских економија. Ове прогнозе јесу нешто прецизније од гледања у пасуљ, али не много. Економија није егзактна наука, она се само прави као да јесте. Да је економија егзактна наука, велике разлике у поменутим прогнозама ММФ-а и Светске банке не би биле могуће.

Србија ће вероватно имати мањи економски пад од највећег броја земаља у Европи – то је свакако добро, али то не сведочи о снази српске економије. Ако би очекивани пад БДП-а био показатељ моћи једне економије, тада би Гвајана, Јужни Судан или Бенин били светски лидери – БДП ових држава неће ни падати, већ ће порасти за преко четири процента. Да ли су најразвијеније светске економије, за које се прогнозира пад БДП-а између пет и девет процената, инфериорне у односу на ове шампионе раста?

Када се догоде велике глобалне кризе, тада кретање БДП-а не зависи од снаге економије већ пре свега од њене структуре и зависности од светског тржишта. Државе које су ослоњене на туризам, или оне које су велики извозници (било сировина било индустријских производа) забележиће највећи пад БДП-а. Немачка, с којом у последње време Србија воли да се пореди, могла би у овој години да забележи

пад од седам процената. Узрок је везан за (пре)високо учешће индустријског извоза (посебно аутомобила) у економији земље. Србија ће у том контексту проћи боље зато што у њеном БДП-у ни туризам, ни извоз немају велику улогу. Или грубље, мањи пад БДП-а Србије одраз је њене неразвијености, а не снаге економије.

Србија је и током претходне велике кризе у 2009. забележила релативно мали пад БДП-а од око три процента. Лек за излазак из кризе тадашње власти су, у својој премудрости, нашле у ино-кредитима, па се Србија само у периоду 2008/2009. задужила за додатних пет милијарди евра. Ефекти такве мудрости довели су до тога да је економија потом стагнирала девет година, остварујући просечну годишњу стопу раста мању од једног процента. То искуство би актуелна власт морала стално да има на уму.

Судбину економије у наредној деценији неће одредити дубина пада БДП-а у 2020. Поготово ће бити опасно ако Србија и свој пројектовани раст БДП-а од 7,5 процената за 2021. прихвати здраво за готово, па крене у нови процес задуживања на терет голуба на грани. Сви параметри финансијског ризика на које се власт данас ослања и којима се толико хвали, улепшани су прецењеним курсом динара. Србија је много рањивија него што следи из тако деформисаних параметара. Саветовао бих српској влади да пажњу посвети трговинском билансу, билансу текућих плаћања и висини спољног дуга. Кретање ових показатеља ће дугорочно одредити судбину Србије и пресудно ће утицати на брзину којом ће се привреда опорављати од кризе.

Ризикујући да будем досадан, поновићу још једном – ако Србија буде поново узимала иностране кредите како би финансирала динарске буџетске трошкове (пензије, плате у јавном сектору …), ако буде узимала ино-кредите како би на силу одржавала прецењену вредност динара, дужничка омча ће годинама гушити економију. У том случају повериоци ће одређивати економску судбину земље. Неминовни велики буџетски дефицит који ће Србија остварити ове године јесте неугодан, али ће бити погубан ако се буде финансирао девизним кредитима. Великодушно нуткање помоћи у виду јефтиних иностраних кредита, а до тога ће свакако доћи, само је клопка и проверени механизам уништавања слабих економија.

Ризикујући да повредим монетарне пуристе и експерте за монетарну политику деведесетих година, ризикујући да насекирам оне који су чак по цео семестар дубоко проучавали монетарну теорију, ризикујући да иритирам и све оне који су прошли обуку за младе неолиберале, ипак ћу поновити – добро одмерена и усмерена примарна емисија је неупоредиво мање зло и дугорочно је мање ризична од иностраног задуживања. Само се будаласте државе лишавају предности коју им даје домаћа валута и само будаласте државе користе туђу наштампану „хартију“ уместо своје, наседајући на монетарне бајке.
Аутор: мр Небојша Катић
Извор: https://nkatic.wordpress.com/2020/04/22 ... 22-4-2020/ | 22.04.2020. године
 
Post iz 2010. godine:
stranac":2rwdrejo je napisao(la):
EU do 2014 nema veze s mozgom. Pre 2018-2020 nema ništa.
Nema, nema...
10 godina kasnije, možemo reći sledeće:
Pre 2028-2020 nema ništa.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Sada sam odgledao konferenciju. Na pitanje novinarke iz Makedonije o tome da su Srbija i Crna Gora danas oficijalno proflasene drzavama "hibridnog rezima" (nedemokratske, autokratske) nije dosao jasan odgovor, samo opstih mesta.
 
Vrh