Šta je novo?

Beogradski "Pobednik"

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=708447#p708447:2dsx1chl je napisao(la):
ZvezdaracMare » 14 Feb 2020 08:55 pm[/url]":2dsx1chl]Ima veze sa pobednikom ako je restauracija kostala sedam puta vise od realne cene.
Nije mi poznato da je ovaj put ista radjeno u vezi temelja osim pre osam godina valjda.
Stub je i dalje kriv ako se nevaram i rekli su da to nece dirati osim ciscenja i zamene par blokova na samom vrhu)
Kakvi sipovi,tehnicki skele nisu pomerane kako je pobednik sklonjen pa samim tim nikakvi sipovi nisu ni radjeni ovaj put.
Skulptura je bila u losem stanju i to ne sporim,sporim cenu.
Twiter izvestaji kosta??
Ocekujemo specifikaciju na forumu naravno!!!!!
Nagadjam cene na specifikaciji iz ugla struke,debelo se ne gadja.
I 40k za Kuzmu na sve pa opet nije realno.
Okreni telefon vidi koliko je kran na dva dana sa pet radnika sa 50e dnevnicom.
Koliko je slep kamioncic.
Koliko je pola kubika tog kamena u na stovaristu u Arandjelovcu.
Koliko su fensi skele sa montazom na 2 meseca.

Drago mi je da je vracen na mesto,drago mi je da se okolo gradi,al nisam ni blesav.Ne bi bio prvi put,setite se samo jelke na trgu.
Očigledno nsisi pratio temu i nisi dobro informisan

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=666211#p666211:2dsx1chl je napisao(la):
relja » 03 Oct 2019 06:56 pm[/url]":2dsx1chl]Posmatrao sam kada su pobijali prvi šip.
Pre svakog udarca čekićem su korigovali uglove.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=653352#p653352:2dsx1chl je napisao(la):
Igor » 26 Aug 2019 07:14 pm[/url]":2dsx1chl]Izvor: Beobuild.rs

Obnova gradskog simbola

Počinje obnova jednog od simbola Beograda spomenika "Pobednik" na Beogradskoj tvrđavi. Podignut 1928. godine povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta, spomenik delo vajara Ivana Meštrovića preko 90 godina odoleva vremenskim prilikama koje su ostavile traga te je neophodno izvršiti temeljnu rekonstrukciju i restauraciju. Projekat rekonstrukcije uradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u saradnji sa Građevinskim fakultetom u Beogradu. Zavod je izradio projekat restauracije skulpture, stuba i postamenta, a fakultet projekat konstrukcije, odnosno statičke sanacije.

Spomenik "Pobednik" sastoji se od bronzane figure, stuba kružnog poprečnog preseka visine 8.57m koji se oslanja na postament. Na vrhu stuba je kvadratno proširenje, na koje je postavljena figura sa postoljem. Postament visine 4.14m izrađen je od betona a obložen kamenim pločama debljine od 27 do 29 cm. Spomenik je prema projektu ojačanja temelja iz 1996, fundiran na temeljnoj ploči od betona, debljine 2.3m.

Nakon pripremih radova koji počinju narednih dana izvodiće se radovi na statičkoj sanaciji posle čega će se pristupiti postavljanju skele, demontaži skulpture koja će potom biti restaurirana. I ako manje atraktivna, sanacija temelja spomenika jedna je od važnijih operacija u ovoj rekonstrukciji koja ima za cilj da zaustavi neravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu. Svi elementi ojačanja temelja (šipovi, naglavna greda i ankeri) su proračunati pod pretostavkom da će vremenom kompletno opterećenje od težine spomenika i postojećeg temelja prihvatiti novoprojektovana konstrukcija ojačanja. Predviđena ojačanja temelja su proračunata i za dejstvo vetra na spomenik, za brzinu vetra od 19m/s.

U prethodnim decenijama rađene su određene intevencije kada je stabilizacija spomenika u pitanju ali restauracija same skulpture nije nikada rađena. Do sada su samo čišćeni grafiti i zamenjena je fuga na postamentu. Skulptura koja je inače veoma lošem stanju ima brojne oštećenja kao i pukotine nastale usled prodora vode u samu skulpturu dok je najugroženiji deo spomenika veza između skulpture i stuba.

Demontaža figure spomenika biće sprovedena auto dizalicom dovoljne nosivosti i gabarita koji omogućavaju prolaz kroz kapije Beogradske tvrđave, i težine same auto dizalice koja je manja od maksimalnog dopuštenog opterećenja pri prelasku mosta kod Sahat kapije. Za potrebe operacije demontaže i montaže figure, kao i ostalih restauratorskih radova na spomeniku predviđeno je postavljanje skele. Skela je projektovana tako da se ne oslanja na spomenik, već predstavlja samostalnu konstrukciju koja se oslanja na novoprojektovanu naglavnu gredu preko šipova.

Planirano vreme za izvođenje svih radova na rekonstrukciji spomenika uključujući radove na statičkoj sanaciji, restauraciji bronzane skulpture i restauraciji kamenog stuba i postamenta je 6 meseci, u povoljnim atmosferskim uslovima. Radovi vredni 26 miliona dinara povereni su preduzeću Koto i vajaru Zoranu Kuzmanoviću.


pobednik-presek.jpg

file.php

https://www.blic.rs/vesti/beograd/dok-s ... se/ttlgvh4



Jel ti to pišeš napamet? Razumem ja da neko ne voli Vesića, u to ne mora niko da me ubeđuje, ali stvarno...
Pored toliko dostupnih infomacija, ako ništa drugo - na istoj ovoj temi na forumu, pričati tako nešto... pa to je neozbiljno.
 
И даље ми није јасно шта је тачно био проблем да се стуб исправи.
 
Koliko ja shvatam, podloga je vrlo nehomogena i sam postament stoji malo na čvrstoj podlozi, malo na mekoj, tj, baš na spoju različitih podloga.

Ja mogu samo laički da kažem da ne vidim problem da se zabodu neki šipovi na sve strane do čvrste podloge i tako dobijemo črvrst oslonac na sve strane, ali ovo je baš stručno pitanje za nekog iz građevinske (a i geološke) struke.
 
Problem krivog spomenika nije neresiv, nego je pitanje da li se isplati upustati u jedan takav zahvat. Mozda u neka bolje vremena.

Jedini ispravan nacin bi bio da se citav postament ukloni, salije nova temeljna stopa i postament vrati nazad. Da li imamo dovoljno struke za jedan takav komplikovan multidisciplinaran projekat? Neke druge metode, upumpavanjem ko zna cega u tlo da bi se ispravio postament je prerizicno jer bi se mogao odvojiti citav plato. Mislim da je izabrano najrazumnije resenje u ovom momentu.
 
Da li ima negde da se pogleda spisak troskova za rekonstrukciju "Pobednika"? Mozda direktno traziti od zavoda ako nije transparentno?
 
https://www.danas.rs/beograd/rekonstruk ... z-simbola/

15. marta 2019. 09.22

Rekonstrukcija „Pobednika“: Beograd na nekoliko meseci bez simbola

Rekonstrukcija beogradskog „Pobednika“ počeće u drugoj polovini ove godine i trajaće oko šest meseci.

Zbog velikih oštećenja nije ga moguće popraviti na mestu na kome se nalazi, pa će Beograd na nekoliko meseci ostati bez simbola koji ga krasi gotovo ceo vek.

Devedeset i jednu godinu je na Kalemegdanu. Beograd je bez „Pobednika“ zato za mnoge slika koju teško mogu da zamisle.

Na neko vreme, građani će ipak morati da se naviknu da jednog od starijih Beograđana neće biti, jer obeležje prestonice mora da se restaurira.

Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda navodi da je restauracija „Pobednika“ neophodna zato što je poslednja restauracija rađena pre 28 godina, ali je kako kaže, tada rađeno samo čišćenje bronzane skulpture i kamenog postamenta, a nisu popravljana mnogobrojna oštećenja koja na njoj postoje.

„Spomenik se nigde neće izmeštati samo će se uraditi neophodni restauratorski radovi na skulpturi tako što ona mora biti demontirana i popravljana u radionici, ali odmah nakon toga će biti na svom mestu“, objašnjava Novakovićeva.

Tada su utisnuti „mega“ šipovi, međutim to nije dalo očekivane rezultate. Zato će se sada, kako iz Gradske uprave najavljuju, raditi na obnovi kompletnog spomenika.

„Restauracija ‘Pobednika’ će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati 26 miliona dinara, znači negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra“, navodi Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

„Pobednik“ će biti transportovan preko mosta ispred Sahat kapije, a ostali detalji poput mesta gde će se nalaziti, biće poznati kada bude izabran izvođač radova.

„Takav posao ne može da dobije firma koja nema reference sa radom na spomenicima. U Srbiji ih ima nekoliko, ima ih u inostranstvu tender je otvoren, ali samo takve firme mogu da dobiju takav posao“, navodi Vesić.

Kada je početkom prošlog veka projektovan, „Pobednik“ je trebalo da krasi Terazije. Međutim, delu javnosti nije se svidela ideja da nag muškarac stoji u centru prestonice pa su predlagali da se delo Ivana Meštrovića obuče u narodnu nošnju sa opancima i šajkačom.

„Pobednik“ je ostao nag ali je, umesto na Terazijama, 1928. završio na mestu na kojem se danas nalazi.

Vrednost celog posla je bila poznata pre godinu dana. Čemu sada ovakve iznenađene reakcije?
Ako niste do sada pratili priču, nemojte da se blamirate zbog nezainteresovanosti i neobaveštenosti.

U krajnjoj liniji, kritike na račun ove, koliko vidimo - uspešne rekosntukcije, će biti kontraargument Vesiću na opravdane kritike za sve svinjarije koje je napravio po Beogradu.
 
Ne znam da li si ti bot ili trolujes ali ja znam da je iznos nesto vise od 200 000 evra. Ja zelim da vidim troskove koji to opravdava, dakle stavku po stavku.

A ne znam sta sada ti ovim postizes.
 
Čekaj.
Gde si bio pre godinu dana, u martu 2019? A da, nisi bio ni bio registovan na forumu.
Ali imao si od početka ove teme priliku da potaviš to pitanje, koje je sasvim legitimno.
Ali tek kada je rekontrukcija uspešno završena, pošto - pobednik nije preseljen, nije izmenjen, nije uništen, kako su mnogi lupetali, pošto nije ostalo ništa drugo za kritiku osim - cene, sada je od jednom ona postala sporna.
ZNALO se koliko će da košta. NIKO se nije žalio. Sada se žale kada nemaju zbog čega drugog.

Ne, nisam "bot", ovde sam već 14 godina i pratim sve teme, kritikujem sve vlasti, argumentovano. Nisi bio tu, ne znaš.
Smešno mi je što ste naseli na Vesićevu zamku. Ima jedan-dva posla po gradu koji su odrađeni kako treba, sve ostalo su svinjarije. I sada kritikujete ono što je u stvari zasluga Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ne Gorana Vesića (čovek nema blage veze sa životom) i dajete mu argumente da vas diskvalifikujete.

Što se mene tiče, za rekonstrukciju simbola Beograda, posle 90 godina, onog glavnog (ne ovih "novih simbola Beograda"), svi u lanci bi MORALI da budu i dobro stimulisani i dobro nagrađeni da se ovaj posao obavi što je moguće bolje.
Da je kojim slučajem vetar oborio skupturu sa stuba, kometari bi verovatno bili: "to je simbol Beograda, to nema cenu...".

A informacija može da se dobije, samo je treba - zvanično tražiti. Jedino, to nije "materijal sa stovarišta na kilo + ruke", "moj kum iz Pazove to može upola jeftinije".
A koliko vidim temu slabo ko i prati, niko bar da ukuca u Google: "pobednik+šipovi", "pobednik+projekat", "pobednik+snimanje" ili "pobednik+tender" pre nego što krene sa kritikama...
 
Relja sve si u pravu, ja imam samo jednu stvar da zamerim ovoj restauraciji..a to je koordinacija sa rekonstrukcijom platoa...mislim da je to trebalo odraditi u isto vreme...svakako Pobednik zasluzuje najbolju mogucu rekonstrukciju...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Slažem se potpuno. Menjati ploče, da bi se posle ukucavali šipovi, postavljali kontejneri, prolazili kamioni, dizalice... "kvari da bi popravljao".
Ali to retko ko spominje, osim na ovom forumu.
 
Treba uraditi repliku fotke iz 1928 kad je bio pod skelom
Vjerovatno čekaju neke provjere
 
Dobio sam pismo od Zavoda za zastitu spomenika Beograda vezano za detaljne troskove restauracije spomenika Pobednik sto je za pohvalu.

Nazalost, zbog obimnog sadrzaja mora se doci licno tamo

Kada budem dolazio u Beograd mozda cu i otici, ali eto, beogradjani, da znate, mozete pogledati ako vas zanima.

hb1VkTT.jpg


brKW94Y.jpg
 
добро је да нису рекли сваког петог четвртка у месецу од 12:00 до 12:15
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bTZoWb-08ew[/youtube]
Čas anatomije: Od spomenika pobedi do Pobednika
 
21bd52867737c9cad05c691a114f8198.jpg



evo za Bukiru, bilo dosta vetra jedva sam centrirao tintaru:)

d4d51e7076bbfbd6de072a5b96221fa2.jpg

352134a72c791777fcbb7c76aeff6f35.jpg

evo i pobednik upraznjava social distancing

84303b909099549c99789ac1826e39c0.jpg

e146da2d41d7fd1a76cfc08d8c8d26b0.jpg

39b428538a1cdc58578e0370492ab4ea.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Vrh