Šta je novo?

Kosovo i Metohija

Izbegavaš odgovor. Moje pitanje je jasno - zašto bi država Srbija potpisivala sporazum sa vladom Republike Kosovo o promeni granica Kosova ako je u pitanju promena administrativne granica pokrajine, postoji već ustavna procedura za to i izmena granica pokrajine se donosi zakonom u narodnoj skupštini.
Jel sutra, ako treba da se izmeni granica Vojvodine, treba da se potpisuje sporazum sa vladom Vojvodine?
 
Već sam ti odgovorio u predhodnih par postova na predhodnoj strani.
Ali, ti izgleda da ne možeš da shvatiš da bez saglasnosti Albanaca nije moguće sprovesti korekciju granice na terenu. Bilo bi potpuno besmisleno da mi jednostrano odredimo nove granice AP KiM.

Znači, u okvuru nekog "Sporazuma o normalizaciji" koji očekuje EU i Ameri, bio bi i deo o korekciji granice.
 
Ako se radi samo o promeni granica bez promene statusa Kosova onda bi prirodan redosled bio da se prvo donese zakon o promeni granica pokrajine Kosovo, pa onda bi trebalo da se napravi sporazum sa UN-om o tome da oni priznaju te promene granica jer je Srbija 1999. godine predala Kosovo na upravljanje UN-u pa tako i sporazum o izmenama granica Kosova treba praviti sa UN-om.
To bi bio redosled koraka ako se hoće statusno neutralno promeniti administrativna granica između Kosova i centralne Srbije.
 
Takav (ne)"prirodni redosled i sporazum sa UN" bez učešća Albanaca, neće biti nikad i besmisleno je o tome i pisati.

Ali, problem je napraviti bilo kakav sporazum sa postojećom "političkom elitom" u Prištini, jer oni nemaju nameru da poštuju i sprovedu ni ono što su već potpisali. Zato prvo moramo da razjasnimo sa nekom novom njihovom vladom šta oni misle o sprovodjenju Briselskog sporazuma i Zajednici srpskih opština.
https://www.kosovo-online.com/analize/b ... -19-4-2020

Ovde se uglavnom bavimo šta mi možemo i hoćemo da postignemo nekim sporazumom, ali za to je potrebna "politička volja" i druge strane, pa i treće strane, tj. Amerike i EU koje bi bile garant za sprovodjenje svih tačaka takvog Sporazuma o normalizaciji.
 
Ima i kod njih ovakvih razmatranja i razmišljanja, ali verovatno ne mnogo i ovako javnih izjava. Ovo nije baš proporcijalni predlog za korekciju granice, ali uvek se polazi od maksimalnih zahteva. Važno je da se dogovara o tome uz iznošenje argumenata.

"Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da bi, kada bi bio premijer, pristao na razmenu teritorija. Kako se navodi, on bi dao 17 sela u okolini Leposavića i Zubinog Potoka u zamenu za Preševo, Medveđu i Bujanovac.
Po njegovim rečima, posle Drugog svetskog rata ovih 17 sela pripojena su Kosovu dok su Preševo, Bujanovac i Medveđa pripali okrugu Vranja.

"Sela u Leposaviću, Zubinom Potoku su srpska, nema Albanaca. Neko vreme su bili u teritorijalnoj organizaciji Srbije. To je demarkacija granice, tehnička korekcija granice, to se čak ne može nazvati promena granice", izjavio je Haziri za Reporteri."

https://www.kosovo-online.com/vesti/pol ... olinu-17-5
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=738951#p738951:3fm7dqvm je napisao(la):
dragan » Sat May 16, 2020 4:55 am[/url]":3fm7dqvm]Takav (ne)"prirodni redosled i sporazum sa UN" bez učešća Albanaca, neće biti nikad i besmisleno je o tome i pisati.

Ali, problem je napraviti bilo kakav sporazum sa postojećom "političkom elitom" u Prištini, jer oni nemaju nameru da poštuju i sprovedu ni ono što su već potpisali. Zato prvo moramo da razjasnimo sa nekom novom njihovom vladom šta oni misle o sprovodjenju Briselskog sporazuma i Zajednici srpskih opština.
https://www.kosovo-online.com/analize/b ... -19-4-2020

Ovde se uglavnom bavimo šta mi možemo i hoćemo da postignemo nekim sporazumom, ali za to je potrebna "politička volja" i druge strane, pa i treće strane, tj. Amerike i EU koje bi bile garant za sprovodjenje svih tačaka takvog Sporazuma o normalizaciji.

Zašto bi Albanci uopšte pravili ikakav sporazum sa Srbijom oko granica, oni od Briselskog sporazuma efektivno kontrolišu svoje granice i celokupnu teritoriju. Pre Briselskog sporazuma nisu faktički kontrolisali sever Kosova i tamošnje granične prelaze pa su tad imali i motiva da potpišu neki sporazum sa Srbijom oko izmene granica a bez neke vrsta priznanja od strane Srbije. Sad takav motiv nemaju. Jedino ako u okviru sporazuma dobiju i neko priznanje Srbije, u ovom slučaju slobodan put do stolice u UN, bez eksplicitnog priznanja od strane Srbije.

I to je srž sporazuma, i stvari se uporno zamagljuju a samo da bi se ovaj sporazum promuvao ispod stola što pre, tj. pre izbora u Americi. Nakon ovog sporazuma Kosovo dobija mesto člana UN-a, a Srbija dobija sever Kosova, i gubi neka sela oko Preševa i Bujanovca. I tako treba formulisati pitanje na referendumu, jer referendum mora da se raspiše po Ustavu.
 
To su tvoje pretpostavke i špekulacije u vezi nekog Sporazuma. Ali, nema na vidiku ni Razgovora o nastavku Pregovora, jer se čekaju nove vlade pregovarača, pa tako nema ni naznaka o sadržini eventualnog "Sporazuma o normalizaciji".
A, njihov motiv za Korekciju granice se može videti u postu iznad tvog, tj. on je isti kao i naš. Deo Srba i Albanaca bi živeo pod upravom koju želi i tako bi se bar malo smanjile tenzije izmedju dva naroda.

Drugo, Srbija ne može da im da stolicu u UN, može samo da prestane da lobira protiv njihovog priznanja.
Za tako nešto bi morala da se donese i nova Rezolucija SB, a neke države nikad neće priznati "Kosovo" iz svojih interesa kao Kina, Indija, Španija, . . itd.

Kako stoje stvari, po mom mišljenju, tek će možda krajem godine početi Razgovori o nastavku Pregovora, a pitanje je da li je uopšte moguće postizanje nekog zajedničkog Sporazuma. Prvo, mora da se vidi status Zajednice srpskih opština.
 
Било какви преговори о „корекцији границе”, баш као и сам говор о некој „граници” између КиМ и остатка Србије, представља ништа мањи акт велеиздаје од признања привремене терористичке творевине на југу наше земље.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=738290#p738290:2omjj7kt je napisao(la):
dragan » 14 Мај 2020 13:01[/url]":2omjj7kt]Nisu oni "dovedeni", već su Izborima došli na vlast, prvo Toma a onda i SNS.
Ako se prisetimo, predhodna vlast je takodje vodila pregovore oko Kosmeta, pa će tako i buduća.
Јесу доведени, Драгане. Запад је склепао СНС од радикалског и досовског отпада, као замену за ДС коме су окренули леђа.

Да, претходна власт је такође водиле преговоре с терористичким окупатором, али напредњаци су ти који су укинули све српске институције на КиМ. То их чини већим издајницима од свих њихових претходника скупа.
 
Vaše ponašanje i komentarisanje se takodje vidi kao i moje ili nekog drugog člana. Vi imate svoj stav, a ja imam moj stav, ali ovde bi trebalo da se raspravlja o Kosmetu argumentovano i sa činjenicama. Vi možete da pišete samo u svoje ime, a Forum će da oceni šta ko ovde zastupa.

Razlog za otvaranje ove teme sam naveo u prvom postu i naravno da sam zainteresovan za ovu temu. A, nemam nameru da ovde dajem moje kvalifikacije o drugim članovima, već ću da se držim teme koja jeste "nezgodna", ali za celu Srbiju ne samo za aktuelnu vlast.
 
Pa evo da dodam i ja svoj stav - lično ne vidim problem da se neki dogovor postigne oko toga da sever Kosova bude direktno pod upravom Srbije, i da eventualno nekoliko manjih mesta sa apsolutno albanskom većinom ode pod upravu Kosova. Naravno pri tome treba voditi računa da ni auto put ni pruga ne budu uključeni u tu razmenu.
Mislim da mi previše verujemo u istorijsku pravdu i nepromenjivost granica mada upravo istorija (i to dovoljno je pogledati samo 20. vek) govori upravo suprotono - granice se jesu menjale i menjaju se i dalje. Obično su se drastično menjale kada neka velika država krene u propadanje. Uostalom to isto Kosovo je u sastav nezavisne Srbije ušlo tek posle Blakanskih ratova. Dakle u momentu kada se Otomanska imperija raspadala. Posle se raspala i Austro-ugarska imperija, pa je i cela Vojvodina ušla u sastav Srbije.
E onda posle 80-tak godina se opet raspala jedna veća država (ok Jugoslavija nije bila imperija), ali je krajnja posledica tog raspada koji je trajao dugo - da je sad Kosovo de facto (mada - bar za nas - nije i de jure) prestalo da bude deo Srbije. Dakle nepromenljivost granica prosto ne postoji - stabilne su u određenom vremenskom periodu u kojem istorijske okolnosti to čine mogućim. Postoje istorijski uslovi i sklonost velikih sila da priznaju jedno ili drugo stanje, u nekim momentima u istoriji smo taj momenat iskoristili, ovog puta smo izvukli deblji kraj. Za nekoliko decenija ili vekova ko zna šta će opet biti.
Treba naći maksimalno mogući dobitak iz situacije koja je takva kakva je, a da je sjajna - nije. Da smo neke predloge ranije prihvatali možda bi šteta bila manja, ali sad je tako kako je.
 
Bio je neki spin da ćemo im dati i postojeći autoput, ali da ćemo dobiti pare da gradimo novi kroz planinčine oko Prohora Pčinjskog...

Uzeo bih ja razmenu teritorija u obzir, ali ne bez parčeta jadranske obale, makar i bila enklava.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739452#p739452:13qhhlaf je napisao(la):
Пантограф » 17 Maj 2020 07:51 pm[/url]":13qhhlaf]Bio je neki spin da ćemo im dati i postojeći autoput, . .
To ne da je "spin" nego je velika budalaština. Ako se bude i korigovaala granica svakako će autoput i pruga biti van Kosmeta.
 
Историја и геополитика се морају гледати нашироко и глобално. Имајмо на уму да нису геополитичке прилике увек биле наклоњене нашем народу и нашим интересима. Оно на чему морамо да радимо стратешки јесте јачање система и привреде у Србији и на очувању нашег народа на КиМ и њиховом оснаживању да имају доле перспективу и развој.
 
Ово што Хеул говори није став већ чињенице које се уз мало више рада могу проверити. И то баш тако, сурово како је написао.
Болна истина је што нам седа администрација трампа више наклоњена, али они немају са киме да разговарају јер је Вучић и слепци који га прате заправо поставка од претходне америчке демократске власти. Гренел се сигурно крсти иако је баптиста када слуша Вучића како планира да насели мигранте муслимане који не говоре српски језик и не познају српску културу у Србију. Па то је после свега толико болесно да човек невољно постаје религиозан да би се прекрстио.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739468#p739468:royk45qz je napisao(la):
Дошљак » 17 Maj 2020 08:49 pm[/url]":royk45qz]. . . очувању нашег народа на КиМ и њиховом оснаживању да имају доле перспективу и развој.
Preskočiću ono političarenje i sumanute klevete o "naseljavanju muslimana", jer ovo nije tema za političke fantazije, a nadovezaću se na post o položaju "našeg naroda na KiM".
Jedna od ključnih kompanija za opstanak Srba na severu je "Trepča" u kojoj nije sjajna situacija.
https://www.danas.rs/ekonomija/bijelic- ... BjxeDG1cJY

Na Kopaoniku postoje tri rudnika gde je ulaz u tunel na Kosmetu, a ruda se vadi u centralnoj Srbiji. (?!) To se sada toleriše jer ti rudnici pripadaju gornjoj "Trepči" u kojoj rade Srbi.

Ali, trebalo bi pitati Amerikance šta bi oni radili da Meksiko ima tunele do rude koju kopa na teritoriji USA. To bi bio još jedan razlog za Korekciju granice na Kopaoniku i planinama oko Preševa.
 
Čedo ti li si?
Inače kad već spominjete Amere zamislite da su Buš i Obama pregovorali sa Osamom Bin Ladenom. Kako je moguće da "vrhovni komandant" ide na radne ručkove sa licima koji su na poternici njegove države, da se rukuju pred kamera a njima krvave ruke?
Ameri lepo kažu da sa teroristima nema pregovora i dok se ne promeni garnitura dole mi nemamo sa njima šta da pregovaramo. Pogotovo ne o nekakvoj razmeni teritorije.
 
Mi ne možemo da biramo sa kojim njihovom političarima hoćemo da pregovaramo, već sa onima koji su trenutna vlast u Prištini. To od nas očekuje EU, jer to je napisano u poglavlju 35., pa ako hoćemo u EU onda moramo da se dogovorimo o nekom "Sporazumu o normalizaciji".

Inače, ja nisam Čeda, a ti nisi dorastao za ovu temu. Mora malo više da se zna o Kosmetu.
 
Za početak nauči bar gde su granice Srbije...
Definitivno nisam dorastao za temu gde se propagira veleizdaja zemlje, a nije joj ni mesto na ovom forumu.
 
A mogao bi i ustav da se pročita.

Nakon što je Dragan otvorio temu mislio sam da bi mogli da se bavimo izgradnjom i obnovom na prostoru KiM.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739468#p739468:25vriql0 je napisao(la):
Дошљак » 18 Мај 2020 03:49[/url]":25vriql0]Историја и геополитика се морају гледати нашироко и глобално. Имајмо на уму да нису геополитичке прилике увек биле наклоњене нашем народу и нашим интересима. Оно на чему морамо да радимо стратешки јесте јачање система и привреде у Србији и на очувању нашег народа на КиМ и њиховом оснаживању да имају доле перспективу и развој.
Морамо да размишљамо стратешки, што значи, широко и дугорочно. Српству је средњем року потребно следеће:

1. Свеобухватни привредни, демографски и културни препород, што захтева мир у трајању од бар 3-5 деценија.
2. Опсежна детитоизација и де-аутошовинизацију српског друштва.
3. Србија која се понаша као матична држава српског народа и држава свиј својих грађана, а никако само ово друго.
4. Мудрост, хладна глава, па и лукавост. Избегавање непотребних конфликата, што пристојнији односи са свима, што подразумева и вишеструко надмоћније отворене непријатеље, али и јасна свест о томе ко су нам савезници, а ко нам ради о глави.
5. Духовно, културно, просветно, привредно и свакојако друго „умрежавање” на нашем целокупном етничком простору, што подразумева првенствено Србију и Српску, али и Црну Гору и српске мањине у Хрватској и Македонији, у оној мери у којој је то могуће, с обзиром на тамошње крајње непријатељски настојене власти. Није нам потребно да сви живимо под једним кровом да бисмо били уједињени као народ.
6. Очување и одбрана српског бића и идентитета, у Црнј Гори, на Косову и Метохији, Хрватској, Македонији и Албанији.
7. Јасна свест о томе да време ради у нашу користи. Упорно одбијање на било какав компромис по питању КиМ.
8. Спремност да одговоримо реципрочно на све потезе друге стране, били то предводници Учекистана, Хрвати или било ко други. То укључује и мањинска права. Ако Срби у Албанији немају право ни на своје име, сулудо је да се Албанцима обезбеђује настава на матерњем језику. Свакако, поштујмо права свих појединачних грађана који не крше закон, али ниво права у којима ужива одређена мањина треба довести у непосредну везу с нивоом права који њихова матична држава обезбеђује Србији (тамо где постоји матична држава и српска мањина).
9. Способност да препознамо када је време за мировање, а када за делање, како не бисмо пропустили прилике које нам време носи.

Све то, разуме се, захтева систематске промене на српској политичкој сцени, чији представници су потпуно компромитовани и огрезли у корупцији. Како ствари стоје, Србија нема ни нормалну власт ни стварну опозицију политици коју власт води - част малобројним изузецима - и тешко је било шта од тога спровести у пракси.
 
Демографски препород је најважнији од свега, а да би то било могуће, потребно је да власт у Србији престане да буде мафијашка (на мафијашким принципима) већ да буде одговорна за своје поступке једнако као и било који грађанин. Подхитно прекинути рекламирање разврата, проституције, педерлука као нешто нормално, и укурати под категорију шунд коју под хитно опорезовати.

Вратити под власт републике банке за привредни развој.

Подигнути/обновити производњу стратешких производа: пелена, колица за децу, Омогућити да се свака или већина трудноћа заврши рађањем (У Србији годишње је незванично 200 хиљада абортуса). Ако су трудноће нежељене (силовање, прељуба, младалачко лудило, децу сбринути о државном трошку а децу чим пре дати на одгајање бездетним паровима којих после бомбардовања имамо 1/3
 
Демографски препород јесте важан, али не и једини важан. У одсуству адекватне културне и привредне политике, расрбљавање и расељавање ће поништити било какве позитивне резултате на том плану.

Квалитетна културна политика би, разуме се, утицала и на медије и садржину онога што се пласира у етар.

Што се тиче „педерлука”, није проблем сама хомосексуалност, већ инсрументализација сексуалности у политичке сврхе. Мене, као православног хришћанина, уопште не занима шта људи раде са својим изабраним партнерима иза затворених врата. То је између њих и Свевишљег. Ако мислите да је то највеће зло које се одвија иза затворениг врата, грешите. У многим земљама Запада је полни однос између припадника истог пола, практично до јуче, био кажњим смрћу. У складу с канонима наше свете Цркве, пак, прописана епитимија је уздржавање од причешћа на период од две године. Вреди поменути да је за неке унутарбрачне преступе - дакле, преступе између супружника - важила строжа казна од три године, што доста говори.

С друге стране, којекакве параде и секспои ми и те како сметају, и то управо због политизације и недопустивог и понижавајућег обелодањивања аспеката нечије интиме у јавност, без обзира на „оријентацију” њихових учесника.

Што се тиче чедоморства, не могу се у исти кош ставити труднође које угрожавају физичко или ментално здравље мајке (болест, силовање итд.) и оне које су просто плод нечијег немара. У овом другом случају, чедоморство је недопустиво. С друге стране, ако је живот мајке угрожен, Црква дозвољава абортус.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=739676#p739676:1n16q7qi je napisao(la):
Прле » 18 Мај 2020 22:13[/url]":1n16q7qi]
Болна истина је што нам седа администрација трампа више наклоњена
Пре бих рекао да нам је мање ненаклоњена, него више наклоњена.

Трампа посматрам као мање од два зла, наспрам ратнозлочиначке и криминалне скупине Клинтон-Обама-Бајден et al, и ништа више од тога. Наивно је мислити другачије.
 
Временска прогноза на медијском јавном сервису осакаћене Србије: радарска слика Балкана са Србијом без КиМ.

За овакве ствари се у свету остаје без посла. У Јужној Кореји, Јапану или Кини, сви у командном ланцу би добили отказ, и били трајно стигматизовани, када би минјатурна острва око којих се споре била приказана као туђа.

У Србији, пак, то је све учесталија појава.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=740534#p740534:elnadi4q je napisao(la):
Прле » 21 Мај 2020 03:39[/url]":elnadi4q]Абортуси због силовања или због болести то је јасно, али то је ипак мањи део.
Да, то су екстремни случајеви који имају незнатан удео у укупном броју абортуса.

Већи део су млади, прељубе, или брачни парови који се плаше да материјално "неће издржати".
И девојке чији младићи су увек спремни да се упусте у полне односе, али не и довољно поштени да с њима поделе одговорност за последице. Да, жена је увек та која доноси коначну одлуку, али скоро увек је у позадини неки мушкарац који шурује свему томе.

Што се тиче издржавања, има и ту истине. Реално, привредно стање није баш бајно, а и станови се већ деценијама кроје скоро искључиво за потребе трочланих породица. Трособни станови - да и не помињем куће - за већину су недостижан луксуз. Како да људи у таквим условима одгоје троје деце? Могуће је, свакако, али далеко од идеалног.
 
Vrh