Šta je novo?

Novi Sad - Opšta tema (gradski život i vesti)

Tako sam cuo nisam siguran nista uradili nisu
 
Još jedan značajan iskorak na tržištu nekretnina u Novom Sadu - Dve nove akvizicije kompanije Marera Properties

marera_properties_110520_tw630.jpg

https://www.ekapija.com/news/2872521/jo ... u-dve-nove
 
Inobačka gradi ekskluzivni kompleks na Novom naselju - "Park Novi Residence"

Na ekskluzivnoj lokaciji na Novom naselju, neposredno uz budući park, počeli su radovi na gradnji stambeno-poslovnog kompleksa koji bi trebalo da budu završeni u naredne dve godine.

Park_Novi.jpg


Kako saznaje 021, reč je o trenutno najvećoj pojedinačnoj građevinskoj investiciji u Vojvodini, a kompletna vrednost radova procenjena je na 37 miliona evra.

Na parceli od bezmalo 10.000 kvadrata biće izgrađeno 466 stanova, a unutar kompleksa nalaziće se podzemna garaža na dva sprata sa 529 parking mesta.

U pitanju su sedmospratnice, gde je prvih šest spratova rezervisano za stanove, dok su penthausi na poslednjem, sedmom spratu.

Park_Novi_3.jpg


Investitor i izvođač radova je preduzeće "Inobačka" iz Novog Sada, koje je ovo zemljište kupilo od Grada krajem prošle godine za oko sedam miliona evra, što je najskuplje plaćena cena za neko građevinsko zemljište u Novom Sadu tokom 2019. godine.

Kompleks pod nazivom "Park Novi Residence" nalazi se na ekskluzivnoj lokaciji, sa jedne strane će se nalaziti park koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, nešto kasnije dijagonalno od kompleksa biće sagrađena nova škola. Kako saznaje 021, stara pruga koja vodi do Ranžirne stanice takođe će uskoro biti uklonjena, a na njenom mestu biće izgrađena ulica, paralelno sa Bulevarom Evrope, odakle se za nekoliko minuta izlazi na auto-put.

"U pitanju je premijum kvalitet radova sa jedinstvenim arhitektonskim rešenjima, a to podrazumeva upotrebu vrhunskih materijala modernog dizajna. Radi se o energetski efikasnoj zgradi i rešenju koje prati potrebe savremenog života. Projekat je zapravo odgovor na današnje zahteve tržišta kome želimo da ponudimo i više od stanovanja - prestižnu lokaciju smeštenu uz novi gradski park, moderne stanove i savremen koncept života sa svim potrebnim sadržajima u okviru samog kompleksa. Jednostavno, idealno mesto za porodicu koja želi zdravo okruženje", navode za 021 u Inobačkoj.

Park_Novi_2.jpg


Ističu da su stanovi izuzetno funkcionalnog rasporeda, sa maksimalno iskorišćenim prostorom, od jednosobnih do penthausa od 140 kvadrata. Navode i da će budući stanari imati potpunu privatnost i sigurnost, pošto će ulaz u kompleks biti obezbeđen, kako video nadzorom, tako i profesionalnim fizičkim obezbeđenjem. Zajedničko dvorište sa dečijim igralištem i zelenilom biće se u centralnom delu kompleksa, dok će u podzemnoj garaži biti instalirani i punjači za električne automobile.

U planu je da jedan deo kompleksa od oko 3.000 kvadrata bude isključivo poslovni prostor prilagođen potrebama IT industrije, dok bi se u parternom delu objekta nalazili marketi, apoteke, drogerije, banke, zdravstvene ustanove, itd.

Investitor je već počeo sa pripremnim radovim, a prva useljenja se očekuju početkom 2022. godine.

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti ... dence.html
 
To uklanjanje pruge verovatno ima smisla u cilju oslobađanja placeva uz Bulevar Evrope, a tu su planirane 20-spratnice. Videćemo šta se sprema.
 
„Park Novi Residence”. Србију међ' шљивама и покондиреним тиквама.
 
Прочитах само наслов на коме пише луксузни комплекс. Шта је ту тачно луксузно? За мене је луксузно нека зградица са спратом, фенси терасом на крову и на шумовитом брдашцету. Све остало је бетонски кавез, као и овај кафез.
 
Malo lokal patriotizma

Prema nekim dostupnim podacima iz daleke 1784. godine, sadašnja lokacija Limana se nekada zvala Veliki Liman. U to vreme ovaj deo grada se prostirao od Futoške šume, preko sadašnjih ulica Alekse Šantića, Lasla Gala i Železničke na današnjoj Grbavici pa sve do sadašnjeg Bulevara Mihajla Pupina.

Poznato je da je reč Liman naziv za tip Estuara (levkasti zaliv na ušću reke), koji je posebno karakterističan za obalu Azovskog i Crnog mora. Reč Liman vodi poreklo od Grčkog jezika, a u prevodu označava luku ili zaliv. Za širenje ove reči zaslužni su Turci svojim osvajanjem severne i zapadne obale Crnog mora i koji su ovu reč uvrstili u turski jezik. U kasnijem periodu ova reč ulazi u srpski, rumunski, bugarski i ukrajinski jezik.


Prema nekim dostupnim podacima sadašnja lokacija Limana se 1784. godine zvala Veliki Liman!

Mesta u rečnom toku koje ima mirni protok i na kojima izgleda da voda miruje, nazivali su Liman. Takva mesta su nastala tamo gde je vađen šljunak ili su to bila mesta gde je rečna matica pratila dno samog rečnog korita. Reč Liman je na našim prostorima inače označavala bare i jezera koja su imala grede i sprudove, a koji su opet nastajali u brojnim rukavcima reke Dunav.

Nekada davno bila su formirana naselja pod nazivom Mali i Veliki Liman, koji su se tada nalazili na prostoru današnjeg Starog grada. Do početka 20. veka na tom mestu su se prostirale livade, bare, vrbe, vodeno bilje i peščani sprudovi. Ova nekadašnja dva Limana zahvatala su i deo sadašnjeg Dunavskog parka, kao i region Dunava sve do nekadašnjeg železničkog nasipa. Vremenom se naziv Mali Liman potpuno izgubio i to onog trenutka kada je taj teren izgrađen. Na prostoru sadašnje Grbavice u funkciji je bilo i tada izuzetno popularno gradsko šetalište pod nazivom „Šištat“.


Reč Liman na našim prostorima označavala je bare i jezera!

Tokom 1881. godine započeta je i gradnja železničke pruge Budimpešta, Subotica, Novi Sad, Zemun i Beograd. Na delu Velikog Limana počinje izgradnja nasipa, a pruga je formirana kompletnom trasom sadašnjeg Bulevara Cara Lazara. Na sadašnjem prostoru Grbavice gde se nalazi pošta i Limanska pijaca, izgrađena je železnička stanica. Ova trasa železničke pruge puštena je u rad 1883. godine, kada je i prvi voz stigao u Novi Sad.

U vremenu između dva rata, gradska uprava je davala placeve za one građane koji su želeli graditi kuće. Ti placevi su bili izuzetno jeftini i tada počinje izgradnja i razvijanje naselja Liman. Iako je na tom prostoru bila stalna opasnost od podzemnih voda, mnogi su gradili prizemne kuće koje su ujedno posedovale i velika dvorišta i bašte. Meštani Limana tada su se vodom snabdevali iz nekoliko javnih bunara sa česmom. Fruškogorska ulica bila je ujedno i jedina saobraćajnica u to vreme i vodila je kao i danas na poznato gradsko kupalište Štrand. Iako uz velike i svakodnevne probleme tadašnjih žitelja, naselje Liman se razvijalo tako da je u to vreme ovo naselje imalo oko 2600 stanovnika. Za vreme letnjeg perioda, fruškogorskom ulicom je tada na zadovoljstvo stanovnika ovog dela Novog Sada od 1924. do 1937. godine saobraćao mali voz koga su od milja zvali „Trčika“.

Od 1945. godine ovaj tada izuzetno močvarni deo, počeo se nasipati peskom, a tada se postavljaju i prvi šipovi na velikoj dubini u peskoviti teren, kako bi bila osigurana stabilnost budućih zgrada. Liman 1 je bio prvi deo sadašnjih Limana 1, 2, 3 i 4 a na kome je počela izgradnja novih zgrada sa više spratova. Treba napomenuti kako je na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana prvo izgrađen univerzitetski grad, a tek kasnije stambeni objekti sa kompletnom infrastrukturom.


Od 1924. do 1937. godine fruškogorskom ulicom je saobraćao mali voz koga su od milja zvali „Trčika“

Za razvoj Novog Sada Dunav je uvek imao izuzetno značajnu ulogu, mada se sam grad tek malim svojim delom nalazi uz Dunav. Silard Zjelinski poznati profesor tehničkog fakuteta u Budimpešti, dolazi 1910. godine u Novi Sad. Ovom poznatom arhitekti tog vremena, nisu promakle prednosti jedne male varoši koja se razvijala. Odmah po dolasku pravi projekat, jer je ovaj arhitekta je želeo tadašnji pontonski most, zameniti izgradnjom stalnog drumskog mosta. Zjelinski je uneo velike promene u urbanistički razvoj Novog Sada i mada je veliki rat na momenat zaustavio njegovu ideju kultivisanja terena Mali Liman koji je stalno bio plavljen, razvijanje grada se ipak kasnije sprovodilo po zamisli ovog vrsnog arhitekte.

Ranije močvarna i slabo naseljena periferija Novog Sada, počinje svoj nagli razvoj i tada nastaju obrisi izuzetno lepog i modernog naselja pod nazivom Liman. Liman je građen u više etapa i nakon Limana 1 grade se Liman 2, Liman 3 i Liman 4. U planu je bila i izgradnja Limana 5, ali se od tog projekta odustalo i on još nije zaživeo.


Naselje Liman u Novom Sadu, nekada davno bilo je močvara!

Limani su nastali planski i zbog toga, a naročito Limani 1 i 2, smatraju se pravom zelenom oazom grada. Ovaj deo našeg grada sa potpunim pravom zovu i „Pluća grada“. Negde između 1980. i 1989. godine, Liman je bio sastavni deo jedne od sedam opština koje su sačinjavale Novi Sad. Ovo naselje je nastalo na nekadašnjoj „zabarenoj inundacionoj ravni Dunava“. Stanovnici Limana žive u takozvanom kolektivnom stanovanju u sva četiri Limana. Osim stambenog na Limanima postoje i stambeno poslovni, poslovni i privredno industrijski objekti. Poznat je i studentski grad koji je smešten od Limana 1 u pravcu Dunava pa i pri samoj blizini obale ove reke. Deo Limana poseduje i pravi zeleni pojas na kome su formirani prostori za rekreaciju i sport. Poznato je i šetalište pored Dunava koje je smešteno na samom nasipu pored Dunava, koje tokom leta izmami veliki broj šetača i rekreativaca.


Liman je građen u više etapa pa su kasnije građeni Liman 2, Liman 3 i Liman 4, a u planu je bila i izgradnja Limana 5 ali se od toga odustalo!

U sklopu Limana, nalaze se brojni fakulteti kao i studentski domovi. U univerzitetskom gradu rade brojni fakulteti: Tehnološki, Ekonomski, Pravni, Filozofski, Prirodno-matematički, Poljoprivredni fakultet, a tu je i Fakultet fizičke kulture, kao i Viša ekonomsko komercijalna škola. Ovaj deo Limana poseduje dve osnovne škole i to „Šarko Zrenjanin“ i „Jovan Popović“, kao i Gerontološki centar i Dom Zdravlja.

Liman zbog neposredne blizine Dunava poseduje i veliki broj površina za rekreaciju i odmor. Ovaj deo Novog Sada poseduje i veliki broj zelenih površina i parkova, a najpoznatiji je Limanski park. Tu je i poznato mnogim generacijama „Đačko igralište“, univerzitetski sportski centar, veslački klub „Danubijus“ koji je osnovan daleke 1885. godine, kajakaški klub „Liman“, pristanište za brodove, mala divlja plaža „Bećarac“ i naravno nadaleko poznato kupalište građana Novog Sada pod nazivom „Štrand“. Nikako ne smemo zaboraviti i poznatu poslastičarnicu Džafer u Fruškogorskoj ulici. Zna se kako je Džafer svakog 31. decembra bez obzira na vremenske prilike, tradicionalno prodavao sladoled.

I na kraju ovog izuzetno zanimljivog teksta o istoriji naselja Liman, možemo napomenuti kako ovaj deo Novog Sada zauzima oko 226 hektara gradske površine, nalazi se na levoj obali Dunava i smešten je u jugoistočnom delu Novog Sada.

Tekst je preuzet sa sajta http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Zasto-je-Liman-najlepsi-deo-Novog-Sada-100.html
 
Država stala iza projekta: Novi Sad dobija četvrti most koji će spajati Bulevar Evrope i Sremsku Kamenicu

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je za RTV da je potpuno izvesno da će Novi Sad dobiti i četvrti most preko Dunava koji bi trebalo da spaja Bulevar Evrope i Sremsku Kamenicu.
Vučević je rekao da je vlada Srbije, na predlog Novog Sada i uz podršku predsednika republike, proglasila projekat novog mosta u Novom Sadu za projekat od nacionalnog značaja.

"Sada je potpuno izvesno da Novi Sad dobija i četvrti most i očekujem da ćemo brzo krenuti i sa radovima", rekao je Vučević.

"Država je prihvatila projekat i inicijativu i most nije plod želja jednog grada, već cela država staje iza tog projekta", izjavio je za RTV Vučević.

"Neuporedivo smo bliži početku izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu", rekao je on.

Kako je naveo, novi, četvrti most u Novom Sadu, na Dunavu, je neophodan da bi se rasteretio saobraćaj i povezali ljudi koji dolaze iz pravca Bačke Palanke i koji dolaze sa beočinske strane i sremske strane.

"Četiri bulevara se takoreći spajaju u novi most, bulevar Patrijarha Pavla, bulevar Evrope, Cara Lazara i Cara Dušana", rekao je Vučević.

"Most prelazi preko Ribarskog ostrva i spaja se sa kameničkom obilaznicom", naveo je on.

"Izvori finasiranja su za projekte od nacionalnog značaja", napomenuo je Vučević.

"Most je predstavljen da nije samo značaj za Novi Sad, već je od nacionalnog infrastrukturnog značaja", istakao je gradonačelnik Novog Sada.

"Pokušali smo da zadržimo nivo javnih investicija i da ne skidamo iz budžeta sve velike javne investicije, nismo odustali, radimo sve velike projekte", rekao je on.

Gradonačelnik Novog Sada je posebno apostrofirao izgradnju stanova u Jugovićevu i nadvožnjak kod Kaća.

"Za dve nedelje će biti završen nadvožnjak kod Kaća koji će jako značiti", rekao je on dodavši da je to višestruko značajan objekat koji košta gotovo 500 miliona dinara.

Vučević je istakao da radovi na stanovima u Jugovićevu idu vrlo dobro, i da su samo četiri ostala neprodata od prvih 500 stanova.

"Grad mora da ubrza aktivnosti, tu će biti i nova škola i novo obdanište i novi atletski centar i atletska dvorana", rekao je on.

"Ide se u pripremu planskih dokumenata i podršku struke, instituta "Jaroslav Černi", sa željom da se razvijaju novi i turistički i sportski potencijali, i poslovne aktivnosti, bez kranova i novih gradilišta ne može da se puni budžet grada", istakao je Vučević.

On je rekao da postoje i zagovornici da se grad konzervira, da se ništa ne gradi.

"To je moguće samo u užem gradskom jezgru, ostali delovi grada moraju da se razvijaju, ne može grad koji hoće da bude konkurentan, da živi, da ima više dece, da se zaustavlja", naveo je on.

"Dolaze generacije koje traže nešto novo, ako hoćemo da zadržimo decu moramo da im obezbedimo najbolje moguće uslove za život", rekao je Vučević.

"Novi Sad privlači druge ljude zato što pruža bolje uslove za život", istakao je on.

Ceo intervju sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem možete da pogledate ovde.

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/nov ... 27280.html
 
Gde kupiti stan u Novom Sadu?
Dati konkretan odgovor na pitanje „gde kupiti stan u Novom Sadu?“ zavisi pre svega od toga šta želite da dobijete kupovinom ove nekretnine. Nekome je lokacija najbitnija pa pristaje i na manju kvadraturu da bi postao vlasnik u željenom naselju, neko želi da dobije najveću stambenu površinu za raspoloživ iznos novca pa bira jeftinija područja sa nižom cenom. Nekome je bitna novogradnja a neko se odluči da uštedi kroz renoviranje starogradnje.

Ovaj tekst će biti vodič za bržu selekciju ponude stanova u Novom Sadu. Pokazaćemo vam u kojim delovima možete da očekujete nižu, a u kojima višu cenu. Daćemo i neke smernice na koje morate da obratite pažnju pri kupovini stana, a saznaćete i zašto se isplati angažovati agenciju za kupoprodaju nekretnina. O svemu ovome i o još puno toga u nastavku:

Kakve su vaše potrebe?
Samci, mlade osobe najčešće traže da kupe manje stanove - garsonjere ili jednosobne. Neopterećeni troškovima velikih porodica uz pristojnu zaradu češće ih kupuju na atraktivnijim lokacijama koje imaju višu cenu. Ovi stanovi neće gubiti puno na vrednosti pa su odlično ulaganje jer će cena ostati visoka.

Za razliku od njih, porodice moraju da žongliraju sa brojnim stavkama koje moraju uzeti u obzir pri odluci gde kupiti stan naročito u velikim gradovima poput Novog Sada. Za izdvojen novac traže što veći prostor u bezbednom kraju. On treba da bude u blizini dečijih igrališta, škole i vrtića. Ovakvim kupcima je bitna i spratnost stana, nivo buke iz okruženja, kakvo je grejanje i koliki su troškovi za komunalije. Potraga ih vodi na različite krajeve grada i potrebno je puno upornosti pa da se ispuni većina kriterijuma.

Ako kupujete stan u Novom Sadu koji želite da izdajete onda se orjentišite na one delove grada koji su u blizini fakulteta ( Liman 1 i Liman 2), a uvek su i atraktivni i oni bliže centru za izdavanje poslovnim ljudima. Stanovi ne moraju biti velike kvadrature jer se manji brže izdaju.

Gde je kvadrat najjeftiniji a gde najskuplji?
Po nepisanom pravilu cena je niža u starijim naseljima i tamo gde je potrebna veća adaptacija stana. Stara Detelinara, Adice, Satelit su upravo ovakve lokacije i tu se za jedan kvadrat izdvaja u proseku manje od 1000 eura. Ovo su naselja koja su dostigla svoju tačku razvoja pa se sada novogradnja najčešće sreće kao stanovi u nadogradnji sve češće pod kosim krovovima.

Odluka ne sme da se zasniva samo na niskoj ceni. Više detalja može činiti da se stanovanje pretvori u pravu noćnu moru pa obavezno proverite da li ovakvo naselje ima dovoljno parking mesta, kakva je frekvencija saobraćaja, dostupnost javnog prevoza...

Lokacije poput Novog Naselja u glavnom nude prostranije stanove, naročito starija gradnja. Jednosoban stan se može naći i sa površinom od 55 mkv, a trosoban i do 92 mkv. Cena je u proseku između 1000 – 1300 eura, ali zbog boljih uslova života ovo je deo grada koji je odabir mnogih. Projektom je određeno da prostorije budu veće kvadrature, da vlasnici poseduju tavanski i podrumski prostor pa ako ne volite skučene prostore ovo je idealna lokacija za kupovinu stana u Novom Sadu.

Ovo naselje je građeno da se uklopi u rast broja vozila pa je dostupan i veći broj parking mesta, ostavljen je prostor za parkove i zelene površine a u blizini postoje i vrtići, banke, prodavnice i zato su i pored visoke cene ovi stanovi izuzetno traženi.

Najskuplji su kvadrati bliže centru u novoizgrađenim stanovima na lokacijama Nove Detelinare, Podbare, Banatića gde je cena i preko 1500 eura po mkv.

Zašto je najčešća pretraga „ prodaja stanova Novi Sad do 35000 evra“ ?
U Novom Sadu se najčeće kupuju garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi. Traženi su jer imaju sve elemente koji trebaju velikom broju vlasnika – cenovno su pristupačniji, a čine kvalitetan životni prostor. Za iznos od 30.000 - 35.000 eura u zavisnosti od odabira lokacije možete imati i nekoliko prostorija više.

Bliže centru za ovaj iznos se može kupiti samo garsonjera dok udaljenije lokacije mogu nuditi jednosoban stan ali i prostraniji od toga.

Pre konačne odluke treba proveriti šta sve dobijate za traženi iznos. Jako je bitno koliko kvadrata imaju prostorije, da li je u njima moguće kvalitetno stanovanje, kakva je zgrada, spratnost ...

https://www.reddit.com/r/NekretnineSrbija/comments/gq7qqt/gde_kupiti_stan_u_novom_sadu/
 
Pozorišni trg dobija fontanu, granitne ploče i memorijalnu traku, a drveće ide u betonske jame

700_trg.jpg


Grad Novi Sad će u dve budžetske godine, ovoj i sledećoj, iz kase izdvojiti 315 miliona dinara za radove. Odluka da Novi Sad sam finansira ovaj projekat je doneta pošto je Pokrajina uskratila 150 miliona dinara koje je Grad trebalo da dobije preko Uprave za kapitalna ulaganja, a zbog manjka u budžetu Vojvodine usled krize izazvane epidemijom virusa korona.

Prema projektu, koji se oslanja na arhitektonska rešenja sa konkursa od pre dve godine, okolina SNP-a će umesto mermera dobiti granitne i behaton kocke, fontanu umesto male zelene površine kod nikada završene zgrade Poštanske štedionice, informacione displeje, klupe i drugi urbani mobilijar, kao i memorijalnu traku koja će ići linijom nekadašnje male Jevrejske ulice srušene zbog gradnje pozorišta.

Memorijalna traka duga 160 metara i široka 40 centimetara će se pružati od zgrade Apolo centra do informacionog stuba visine sedam metara koji će biti smešten kraj fontane. Na ovoj memorijalnoj traci koja ide linijom gde su bile kuće nekadašnje male Jevrejske ulice i koja će biti od korten čelika biće laserom ugravirano 90 događaja i zanimljivosti iz istorije Novog Sada na srpskom i engleskom jezikom.

5ecce224e1c5e-Foto%20Trg%2010.jpg


Na prostoru koji se uređuje biće i četiri digitalne informacione table i to za jedna za SNP, jedna turustička, jedna za GSP i jedna u info stubu na kraju memorijalne trake.

5ecce225c13a7-Foto%20Trg%2013.jpg


U konkursnoj dokumentaciji, u koju je 021.rs imao uvid, navodi se da će deo zelenih površina oko SNP-a nestati, prvenstveno deo u Uspenskoj ulici i to zbog fontane od 48 kvadrata sa 23 mlaznice. Ona će biti smeštena na početku Pozorišnog trga gledano iz pravca Jevrejske ulice. Objašnjeno je da se to radi jer je pomenuto zelenilo već devastirano prolaskom pešaka. Iz dokumentacije se vidi da će nešto malo novog zelenila biti kod platana u prolazu između SNP-a i Apolo centra, gde bi oko postojećih stabala dodati zelenu površinu.

5ecce225abaae-Foto%20Trg%2012.jpg


Što se drveća tiče, projekat predviđa da se 16 stabala sačuva, šest lipa presadi na druge lokacije u Novom Sadu, četiri orežu i tri stabla uklone, a biće zasađeno novih 25 lišćara. Ovih 25 stabala neće biti mladice već delimično izrasla stabla i biće u betonskim jamama kako bi se sprečilo nekontrolisano širenje korenja koje bi tako moglo da ošteti okolne podzemne instalacije.

5ecce2254d548-Foto%20Trg%2011.jpg


Osim parternog uređenja, biće izmešen deo podzemnih instalacija, a Pozorišni trg će dobiti 12 kanti za otpatke, tri javne česme, dok će klupe biti kontinualne i naslonjene uz potporni zid SNP-a. Takođe, biće postavljene nove žardinjere, javna i dekorativna rasveta, uređen parking za 35 bicikala, dok će u Uspenskoj ulici biti izgrađena nova autobuska stajališta.

5ecce22454ec5-Foto%20Trg%2008.jpg


Kontinualne klupe (nalik onoj na Trgu republike) biće duge od 10 do nešto više od 60 metara i biće ih dve u Uspenskoj i tri na Pozorišnom trgu.

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti ... -jame.html
 
A sta se desvaa sa trgom kod miletica nesto su i za njega pricali da ce da ga rekonstruisu
Btw dzabe rekonstrukcija ne zavrse li ovu postu na pocetku ilice.i to oko poste tj iza
 
Pozorišni trg je svakako značajniji i prometniji.

Zašto prostor iza Pošte treba da bude tako reprezentativan? Da, rekonstruisan je i uređen prošle godine i taj deo.
 
da ne bi izgledalo kao da skaces iz 33 veka u banglades
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=743611#p743611:21gc3eux je napisao(la):


Lep tekst a komentari ispod teksta još lepši i resetuju ovaj lepi romantični članak u realnost.

Jedan od komentara:

"Za sve to što pišu o Novom Sadu znajte da je jedna velika laž. Živim slučajno od rođenja u njemu već 45godina i postao je jedna velika "tegla" od grada. Što se tiče šetnje , jeste može da se prepešači , ali šetnja vam izgleda kao u zatvorskom dvorištu , sunce se vidi samo kad je u zenitu a svetlo će se probijati samo iznad glave na naj manje 50 metara. E ako hoćete biciklom onda budite spremni na korenje po stazama , tako da vam je kao po makadamu da se vozite. Zdrave staze popravljaju a izlomljene staze za biciklove ostavljaju nekoj sledećoj vlasti da popravljaju. Kolima vam je tek doživljaj da putujete . Sa jednog kraja grada na drugi , bez sat vremena ne računajte , bez obzira što je to samo dvaipo kilometra. Tako da ko želi da živi ovde nek ni pomišlja da dolazi , osim ako ne dolazi iz New yorka . Grad je postao odvratan i naelektrisam nervoznim ljudima , koji poznaju svoj grad baš kao što je i opisan u tekstu. Ko nezna da je za jednu kuću sagrađena jedna zgrada , od po 50stanova , naj manje , onda nezna kako je grad izgledao , a da ne pričamo o skrnaveti koji se zove kraljev park , namerno malim slovom , gde je na mestu tri kućice sagrađeno 780 stanova. Jer to lepota i autetičnost ?"

Živim na sat vremena od NS, imam familije u okolini NS a mnogi drugari su studirali u NS pa sam išao često kod njih jer sam ja studirao u drugom gradu. Grad se u zadnjih 15-20 godina pretvorio u neorganizovani mravinjak i lagano ide u smeru Beograda a tu nije ništa pohvalno. Zgrade niču kao pečurke, stanovnika sve više a parkinga sve manje, saobraćajnice ne mogu da izdrže toliki priliv automobila (održavanje saobraćajnica na nivou Burkine Faso), od šarma grada ostalo je par ulica u centru ali i tu se nađu socijalističke zgrade da unište taj šarm kao ova desno na slici. Evropski gradovi bi za 30god od promene društvenog uređenja rešili ovaj problem a ali ne i NS.

Grad postaje nažalost sve nesigurniji jer je pun droge, narkomana i badni. Lepo je otići tamo na vikend u provod ali odustao sam od kupovine stana. Ko ima viška novca nije loše kupovati garsonjere za najam, trenutno je to dosta dobra investicija mada ima i drugih mesta osim BG i NS gde je mudro ulagati u nekretnine.
 

Prilozi

  • 1.jpg
    1.jpg
    255,5 KB · Pregleda: 5.473
Jbg, stalno ima hejtera kojima se nesto ne svidja. Mada moram da priznam da postoji degradacija prostora ali dalelo je od bg
 
Iskreno, ne razumem šta je poenta takvog teksta i šta su želeli time da postignu...možda samo da pišu o Novom Sadu. Da ne bude zabune ovaj grad beskrajno volim.

Ne slažem se da je sve tako divno i rasterećeno, tipa gradski prevoz, šetnje bulevarima, ta ravnica, bici staze i slično. Ko ne živi u samom centru i te kako će se pomučiti i odvojiti dobar deo vremena za put bilo bajsom, busem, da ne pričam o pešačenju kilometrima dugačkim bulevarima. Grad definitivno jeste lakši za snalaženje od Beograda, prvo nije baš toliko gusto naseljen i veći deo leži u ravnici. Ali da je sve tako bajkovito kao u tekstu...neće biti. Sve je više stanovnika, godišnje se gradi i po 8000 stanova na preko 200 gradilišta. Na stranu onaj deo o turizmu, festivalima i noćnom životu. Ako neko dolazi u Ns da živi samo zato što misli da će izbeći gužve u Beogradu, malo se preračunao. Možda je tako bilo pre 10-15 godina. Koliko god se trudili da grade nove bulevare, s druge strane planirani su nepristojno veliki stambeni blokovi na već natrpanim naseljima ili saobraćajnicama. Ne slažem se ni sa činjenicom da je Novi Sad najhumaniji grad za život. Dolazite u razvijen, gusto naseljen grad u Srbiji i šta da očekujete, beskrajne zelene oaze i jezerca...Super ako je neko želeo da tako predstavi grad u dotičnom tekstu. Po mom mišljenju Ns je lepo mesto za život sa velikim mogućnostima za posao, sklapanje poznanstava i svim mogućnostima koje nudi veliki grad. Ali dobro se pripremite za niz neprijatnosti koje su neizbežna realnost.
 
Maketa novog mosta u produžetku Bulevara Evrope. Vide se i budući objekti "NS na vodi". Fotografije sa portala 021.rs

5eea76d81c4d5-IMG-1075.jpg


5eea76d8eb805-IMG_1087.jpg


5eea76d8b1a28-IMG_1086.jpg


5eea76d7a91f3-IMG_1070.jpg


5eea76d877e48-IMG_1081.jpg
 
A maketa spensa dobro ne pa je st*** odustala od rusenja istog ...
 
Što se mene tiče, za razliku od od beogradske, vlast u NS ne čini s...a. Ni odustajanje od rušenja Spensa uz prihvatanje normalnije opcije umesto Vesićevskog inaćenja, kao ni to što se na vreme razmišlja o četvrtom mostu u gradu (koji bi onda Beograd po redu most trebalo da razmatra na Savi, petnaesti?), ne govore ništa loše o toj upravi. Vučević je verovatno najbolje što se od SNS može dobiti, i verovatno znatno iznad proseka Srbije, u svim opcijama (nažalost).
 
Faktori koji utiču na prodaju stanova u Novom Sadu

Lokacija stanova

Većina kupaca nekretnina favorizovanje ovo pitanje gde kupiti stan u Novom Sadu?

Najtraženija lokacija je u blizini centra Novog Sada, Dunava, Petrovaradina ... U ovu kategoriju spadaju naselja Stari grad, Podbare, Grbavica. I pored svih ograničenja koje pruža urbana sredina (nedostatak zelenih površina, parking mesta) ovde se konstantno traži nekretnina više i prodaja stanova svih struktura se brzo realizuje.

Sledeća česta opcija su stanovi udaljeniji od centra u nekom od planski novoizgrađenih naselja poput Limana, Novog Naselja, Nove Detelinare... pošto su dobro projektovana imaju bolju putnu mrežu, šire bulevare, parkove, dovoljno parking mesta ali nude i blizinu prodavnica, vrtića, škola...

Za one kojima blizina centra Novog Sada ne igra nikakvu ključnu ulogu tu su naselja Adice, Satelit, Stara Detelinara kao najudaljenije lokacije. Prodaja stanova ovde teče sporije i zavisi od toga u kakvom stanju se stan nalazi.

Struktura stanova

U Novom Sadu se najčešće prodaju stanovi malih kvadratura – garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi. Traže se u blizini centra jer imaju veći potencijal za izdavanje ili život kako samaca tako i mladih bračnih parova bez dece. Kupcima je bitno da su blizu šetališnih zona, mesta za provod, centara kulture. Ovi vlasnici vole gradsku vrevu i život koji ona nosi.

Porodice sa decom moraju da pronađu veće kvadrature, da stanovi imaju dobru strukturu, a da u okolini postoje vrtići, škole, dobar sistem javnog prevoza... zato se u Novom Naselju i Limanima najbrže prodaju dvosobni i dvoiposobni stanovi.

Cena

Kao i u svakom gradu i u Novom Sadu važi pravilo da cena stana raste što je on bliže centru. Za isti iznos novca u udaljenim naseljima se može kupiti dvosoban stan, a u centru samo garsonjera.

Najskuplji su stanovi po sistemu ključ u ruke u kojima ne treba ništa ulagati i prodaju se za više i od 1800€/m2. Planski građena naselja nude stanove cena do 1500€/m2, a najudaljenije lokacije oko 1000€/m2.

Cena se formira na osnovu mnogih faktora: u kakvom je stanju nekretnina, zgrada, gde se nalazi stan, kakva je tražnja u okolini... Bitno je da bude realno procenjena. Ako je reč o hitnoj prodaji stana neka cena bude niža u odnosu na prosek u okruženju, u suprotnom imate prostor da se oko cene pregovara i ostvarite veću dobit.

Starogradnja, novogradnja, stanovi u izgradnji

Svaka od ovih kategorija ima i prednosti ali i nedostatke.

Za nekretnine u Novom Sadu je karakteristično to što starogradnja nudi veće površine prostorija i sobe od minimum 12mkv. Kod novogradnje prostor je skučeniji i mora se obratiti pažnja kakav komfor nudi unutrašnji prostor. Starogradnja nudi niže cene, ali i vrlo često pravno regulisane vlasničke odnose pa su odlična solucija za one koji uzimaju stambene kredite.

Novogradnja nudi nove sisteme izolacije zidova, bolju stolariju, a zgrade nose energetski pasoš.

Stanovi u izgradnji su uvek aktuelni jer se za mnogo niži iznos na atraktivnim lokacijama mogu pazariti veće kvadrature. Prodaja stanova u izgradnji je dobra za investitore ali nosi puno rizika od komplikacija pri kasnijem uknjiženju.

Najveći broj kupaca mora da žonglira između ovih kategorija pa da sa određenim sredstvima ili traži veće površine dalje od centra ili kupuje manje kvadrature bliže centru.



Trendovi na tržištu nekretnina u Novom Sadu u 2020 godini

Kao rezultat pandemije Covid-19 uzdrmano je i tržište kupoprodaje nekretnina. Cene stagniraju, kupci se teže odlučuju na velike investicije poput kupovine stana, obazriviji su pri odlukama.

Sve to je vratilo ponudu i tražnju za stanovima u neke normalne okvire. Posledice će tek biti vidljive kroz usporenu novogradnju i realnije vrednosti precenjenih nekretnina. Tu leži šansa da se za kupovinu zainteresuju i oni kojima su do sada visoke cene stanova bile nepremostiva prepreka. Umesto iznajmljivanja mnogi će nižim cenama biti podstaknuti da trajno reše stambeno pitanje pa će široj grupi biti dostupna zaista velika ponuda stanova na prodaju u Novom Sadu.

Ono što bi mogli da sumiramo je da u Novom Sadu postoji šarenolika ponuda stanova i u njoj se može naći za svakoga po nešto. Svako naselje ima svoje odlike i cene koje su karakteristične za njega. Ako vam je bitna lokacija onda ćete za zacrtani iznos sredstava kompromis praviti u strukturi stanova, a ako je bitno da stan ima što veću površinu onda ćete možda morati da tražite oglase sa prodajom stanova u naseljima Novog Sada koja su udaljenija od centra, u starogradnji ili stanovima kojima treba renoviranje. Sa druge strane prodaja će zavisiti i od toga da li prodavac želi da se prilagodi uslovima na tržištu ili rizikuje prodaju ne menjajući cene po m2.

Sada kada cene stagniraju, da li biste i vi mogli biti jedan od budućih vlasnika stanova u Novom Sadu? Šta vi mislite kako će se odvijati prodaja stanova u budućem periodu? Čekamo vaš komentar!


nekretniebre
 
Vrh