Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Meni je offis u zgradi koja je do autoputa (ne bas ta lokacija ali blizu, kod hotela IN), i nikad nebih mogao da zivim u istoj. Ne znam kako bih ti opisao zvuk, ali cuje se non stop, plus mi imamo samo jedan prozor koji je okrenut direktno ka autoputu ostali prozori i terase su okrenute paralelno sa autoputem. Odprilike osecaj je kao da ti je fen upaljen u kupatilu a cujes ga u svakoj prostoriji.
 
Pad prodaje stanova za 70 odsto tokom vanrednog stanja

Tanjug
11. Maj. 202016:13
U periodu vanrednog stanja obim tržišta nepokretnosti u Srbiji smanjen je za oko 70 odsto u odnosu na stanje pre 16. marta, a srpsko tržište nepokretnosti je vredelo tokom vanrednog stanja nešto preko 255 milona evra, što je upola manje nego u i istom periodu prethodne godine.

Prema podacima Rebubličkog geodetskog zavoda, cene nepokretnosti nisu padale, a beleži se manji procenat nepokretnosti kupljenih gotovinom nego što je to bio slučaj pre vanrednog stanja, dok je s druge strane povećan procenat prometa stanova u odnosu na sve vrste nepokretnosti.

Od početka godine do uvođenja vanrednog stanja, tržište nepokretnosti je bilo u porastu pa je broj registrovanih ugovora bio 11 procenata veći nego u istom periodu prethodne godine.


Najskuplji stanovi u Beogradu i još četiri grada
BIZNIS
16. Mar. 2020
Međutim, kako je nastupilo vanredno stanje, taj procenat je krenuo u suprotnom smeru.

“Ako poredimo mart ove godine sa martom 2019. vidimo da je procenat pao i da je obim tržišta 28 posto manji nego prethodne godine. U aprilu je obim tržišta pao za 80 posto. Period vanrednog stanja, koji poredimo sa istim periodom prošle godine, pokazuje da se tržište nepokrenosti smanjilo 68 posto”, kaže nacelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u RGZ-u Ana Ðurković.

Vrednost tržišta nepokretnosti je, kaže, bila upola manja tokom vanrednog stanja nego što je bila prošle godine u istom periodu, i ta cifra je u tom periodu iznosila 255 miliona evra.

Od tog iznosa, oko 60 posto dolazi od prodatih stanova.

Kada je reč o načinu plaćanja, prema podacima iz registra nepokretnosti kupoprodajnih ugovora RGZ-a, plaćanje gotovinom se smanjilo u odnosu na period pre vanrednog stanja.

To vreme je pokazalo da je kupovina kešom u odnosu na kupovinu iz kredita bila gotovo izjednačena “pola-pola”, što u odnosu na raniji period pokazuje da je manji broj građana plaćao kešom.

Tržište nepokretnosti je u prethodna dva meseca bilo usporeno, gotovo da ga nije ni bilo, objašnjava Milić Ðoković iz agencije Old Royal Nekretnine ali navodi da se kupci i prodavci ponovo javljaju i raspituju.

“Nadam se da će se nastaviti tamo gde smo stali. Zanimljivo je da ćemo možda maj imati bolji ove godine nego što smo ga imali prošle godine jer je dosta poslova započeto u februaru i martu a koji nisu završeni, pa će to da stvori sliku da je maj super i da je sve krenulo”, objašnjava Ðoković.

Međutim, realno je, kaže, da jun bude možda neznatno slabiji po obimu prodaje i kupovine, a da će se tek u julu i avgustu moći govoriti da li se tržište vratilo na staru stazu pre vanrednog stanja.

Obzirom da su krediti još uvek jeftini, Ðoković veruje da će tržište profunkcionisati jer građani i dalje imaju potrebu da prodaju i kupuju nepokretnosti.

Onaj ko se odlučio da kupi ili proda stan, kuću, lokal ili zemljište, uveren je Ðoković, taj će na tom poslu nastaviti da radi sada kada se stvari vraćaju na prethodno stanje.

Prema podacima RGZ-a, u martu je potpisano 7.455 kupoprodajnih ugovora za nepokretnosti u Srbiji, dok je u aprilu bilo 2.178 ugovora.

Od 1. do 8. maja potpisano je 754 ugovora o prometu nepokretnosti u Srbiji.
 
Jos jedan glas da nikako ne uzimas stan tu. Buka sa autoputa je samo jedan od dovoljnih razloga da to ne ucinis. Vazduh je jako zaadjen samim tim sto je zgrada tik uz najprometniju saobracajnicu u zemlji sa konstantnim 24/7 saobracajem. Zvucna izolacija izmedju stanova je losa, cuces i komsije i lift. Sve u svemu, jedna od najnehumanijih zgrada na NBG.
 
Hvala Vam. Stan je 58 m2 ,cena je 1465e. Sprat je 5/11. Delimično je renoviran,stolarija uradjena unutra i spolja,vodo i elektroinstalacije promenjene. Ja radim tu kod Belexpo centra,supruga na Bezaniji pa gledamo stan na Nbgu. Taj je bio jedan od retkih starih gradnji koji ne mora da se renovira od nule. Ali mi je taj autoput bio kocnica.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
Eventualno ona druga televizorka, blize Belexpo centru. Pogotovo ako bi u toj televizorki uzeo stan koji gleda na park, tj koji je severno orijentisan. Juzna strana u obe telvizorke zna da bude paklena od maja do oktobra. Ali naravno, nista sto klima ne resava..
 
Zdravo ljudi, naleteh negde na projekat Atria Residence i jako mi se dopao, međutim osim ovoga na sajtu ne mogu da nađem ništa ni o projektu ni o investitoru, čak ni ovde nema svoju temu.

Da li neko možda zna nešto više o projektu ili investitoru? Hvala
 
Bio je plan za tu Atria rezidenciju na javnom uvidu u gradskoj upravi mislim da jos nisu poceli da grade ...
 
Poceli su usli su u gradiliste i dobili su dozvolu...postovao sam o tom projektu jos ranije na forumu.

0d67e57259f92d8b5a1f6a811e6984ea.jpg


Inace da znas...solidnu su cenu stavili od 2000e bez pdv-a.

Mada stvarno lokacija to i dozvoljava...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Meni je lično ta lokacija fenomenalna, živeo sam jedno vreme u Mite Rakića i baš se zaljubio u kraj.

Da, baš solidna cena. Mada i očekivana kad se uporedi sa cenama koje generalno preovlađuju čini mi se, mada sam ja teko od skoro počeo da se upućujem u priču oko nekretnina.

Meni su svakako sulude cene nekretnina u Beogradu ali pretpostavljam da je to već mnogo puta prežvakana tema ovde. Svakako nemam toliki novac a krediti sa tek ograđenim placom verovatno nisu opcija. No dobro, valjda će se doći do nekog rešenja u narednim godinama. :)

U svakom slučaju htedoh da čujem da li neko zna nešto više o projektu i investitoru i kakav se kvalitet i sigurnost mogu očekivati pošto nisam uspeo da nađem druge njihove izvedene projekte niti informacije od značaja.

Zahvalan na svakoj informaciji. :)
 
Каква је ситуација са буком у она 3 солитера код вождовачке цркве? Мислим конкретно за станове изнад 10ог спрата
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=615032#p615032:1a6zcfac je napisao(la):
milosavt » 09 Apr 2019 12:32[/url]":1a6zcfac]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=611556#p611556:1a6zcfac je napisao(la):
srdjan » Uto Mar 26, 2019 1:16 am[/url]":1a6zcfac]Taj investitor je nedavno izgradio objekat u Svetozara Markovića pored NBS, koji gleda na Manjež. Koliko znam i tamo je neka slična vrsta grejanja na pelet, što me je malo začudilo za centar grada... Ovaj objekat im deluje najambicioznije do sada, nadam se da će imati kapaciteta da ga iznesu kvalitetno. Prethodni objekti su im uglavnom klasične neupečatljive novogradnje.

Pošto sam uspeo da dođem do još nekih informacija vezano za objekat "Green Residence", pa evo da ih podelim sa vama.

Nedavno su podigli cenu na 1800e /m2 + PDV. I pitanje je gde će se zaustaviti, pošto su najavili da očekuju još povećanja, što je prilično neozbiljno, jer im se ovo povećanje desilo dok je neko bio u sred pregovora po staroj ceni, a onda oni promenili cenu.

Grejanje je na pelet, kao što ste rekli. Neka firma im valjda radi taj centralni kotao i oni su zaduženi za održavanje, što se tiče plaćanja i detalja oko toga čini mi se da još uvek nemaju pojma.

Ne planiraju nikakve recepcije ni obezbeđenja, to ostavljaju stanarima da se organizuju kako hoće.

Ništa specijalno nemaju za samo ime "green" u smislu solarne energije i to, ime su dali po nekom zelenilu oko zgrade i to je to.

Garažna mesta su 12000 eur, a parking mesta oko zgrade 8000 eur.

Rok za završetak je proleće 2021.

Obećavaju neki sportski centar i prodavnice u zgradi, pitanje je šta će se od toga ostvariti i kako će to sve da izgleda na kraju. Ja sam definitivno odustao od kupovine isključivo zbog njihove neozbiljnosti, što možete da primetite i po onom papiru "tehnička opremljenost" koju su mi dali u ruke, koji izgleda kao da ga je napravilo dete od 5 godina. A u kojem u suštini ništa konkretno ne piše. I razgovori sa njima su takvi, imaju max 1-2 čoveka koji se bave prodajom i svim drugim poslovima, rade samo od 9-5 radnim danima i ako ste zaposleni skoro je nemoguće sastati se sa njima. A i kad se sastanete, odgovor ni na jedno pitanje nemaju, sem tipične magle kojom se trude da prikriju tačan odgovor koji ne znaju. Da ne pričam o nadmenom stavu kako eto, radi njihove dobre volje prihvataju kupovinu na kredit, jer bi ionako to sve mogli da prodaju za keš.

Eto, nadam se da sam nekome pomogao ko je zainteresovan za ovaj objekat.
Možda će nekome značiti, danas sam iz radoznalosti poslao upit i sada je cena 2000 evra/m2 + PDV (10%). Cena garažnih mesta je ostala 12000 evra.
 
Polako, sada se realizuju one kupovine zapocete pre krize. Tamo na jesen/zimu cemo videti prve uticaje krize i novo stanje na trzistu. Ako potraje sve ovo naravno. Za sada jedino sto je sigurno je da svi potencijalni kupci dodolaju pucanje balona, krah ekonomije, i opadanje cena nekretnina za 30-70%. I investitore koji tvrde da taj film nece niko gledati.
 
:bubanj: Pozdrav svima,
Da li mozda neko ima iskustva ili neke informacije o poslednjim spratovima solitera u Vjekoslava Kovača na Zvezdari? U pitanju su crveni soliteri.
Hvala unapred!
 
Шта ви фина господо мислите о Дунавцу, тј оном делу мало пре, код скретања за Опово?

Јесте далеко, али до Борче малтене нема ничега. Још кад среде Зрењанинца и одраде мост на ади Хуји стиже се одмах

Сем наравно да ови Арапи одлуче да направе неке Бахаме у Банату онда нека нам је Бог у помоћи
 
Šta znači kada se parcela vodi kao građevinsko zemljište izvan građevinskog područja ?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=746654#p746654:3mlvenqw je napisao(la):
Dart » 10 Jun 2020 07:07 pm[/url]":3mlvenqw]Šta znači kada se parcela vodi kao građevinsko zemljište izvan građevinskog područja ?

Ja mislim da je to slucaj kada je neko platio prenamenu sa sumskog na poljoprivredno i sa poljoprivrednog na gradjevinsko.
 
Zdravo svima :) pratim pomno ovu temu ali slabo nalazim novije informacije u vezi sa trenutnim stanjem. Imam 27 godina i nakon dugogodisnjeg placanja kirije tokom studija, resio sam da je vreme da kupim stan i da novac usmerim na nesto sto ce biti moje. S obzirom da sam godinama na Novom Beogradu (konkretno 4 godine zbog posla), jedino logicno mi je da ovde uzmem nesto sebi. Pratim vec mesec i po dana sve moguce oglase (neko ce se smejati, ali meni deluje kao da gledam vecno) i zaista je izbor jeziv. Odgovarao bi mi stan od oko 30 kvadrata (ne manje od toga), idealno 35. Cena koju sam sebi fiksirao je oko 66 hiljada evra (gore-dole) i vec imam gotovu ponudu za kredit. Znam da je izbor vrlo oskudan, ali i da podignem filter na 70 hiljada, opet mi izlaze samo sutereni i poslednji spratovi a stvarno me to ne privlaci. Voleo bih neki savet od vas sta mi je ciniti, jer sam svestan da sam u prici koja se danas najcesce trazi - mali stan na dobroj lokaciji. Nadam se da ne trazim dlaku u jajetu :) hvala svima na pomoci

PS. Ono sto svakako ne dolazi u obzir su Ledine, Ivana Ribara, Vojvodjanska i Bezanija II i III (tamo ka Grand kafi)
 
Za pocetak, nemoj samo da gledas oglase nego kontaktiraj agencije. U oglasima zavrsi samo ono za sta ne mogu odmah da nadju kupce, tako da se cesto desi da imaju vise u ponudi od onoga u oglasima.

Odabrao si najskuplje - NBG i malu kvadraturu. To skoro sve prelazi 2000e po m2

Racunaj da imas oko 1000e trosak za agenciju, i vrv oko 1000-2000e fiksnih troskova oko uzimanja kredita, i jos par stotina evra oko dokumentacija i ostalih za*******.

Ne bi ti bilo lose ni da sacekas jos npr godinu dana. Kirije nece rasti sigurno, i vrlo je izvesno da ce opadati - airbnb stanovi na nbg su pukli, i pojavili su se na trzistu za mesecno izdavanje. ljudima ne ide sjajno na poslovima. dakle raste ponuda, a potraznja se smanjuje.

Ako bi sacekao, moze se desiti da za tih godinu dana ti uleti neka extra ponuda - neko kome se zuri da proda, ili neki stan koji ti bas bas odgovara.

Zepterra i TheOne krecu da se grade. Proveri koliko bi te kostao mali stan kod njih. Cekao bi 2-3 godine da zavrse, ali bi te kostalo to kao kada bi kupio neku starogradnju u suterenu kada dodas trosak renoviranja toga i trosak agencije.

Sa druge strane, kod kupovine novogradnje imas povracaj PDV i nemas trosak renoviranja.
 
Moj ti je savet...mlad si decko...danas sutra zena deca...a treba da se zarobis na 20+ godina...mali je to stan 30kvm...naravno ne ulazim u to kolika primanja imas...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Zasto bi to bilo zarobljavanje? Lagano ce to prodati, ili izdati. Zavisi gde uzme, ali za 35m2 lagano 250e moze da uzme kao kiriju. To lagano moze da mu pokrije kiriju kada do toga dodje - stan ce sam sebe otplacivati i nece mu biti trosak.

A tada ce moci da uzme ono sto mu u tom trenutku bude bilo potrebno.

Kupovina veceg stana nego sto je potreban, pa jos na kredit, je takodje trosak.

Mada sa druve strane, sto je veca kvadratura manja je cena po m2
 
Zato i kazem...

Sve zavisi koji su njegovi planovi...svakako da ce mu kirija od izdavanja da pomrije ratu..ali onda treba opet sve ispocetka ukoliko nema novac za jos jedan stan..


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hvala obojici na iscrpnim odgovorima. :) @MrGood2016, sto se tice dodatnih troskova, nisam napomenuo da imam u kesu novac za sve propratne troskove oko kredita, agencije, notara itd, dakle prvo sam bio nacisto sa sobom sto se tice para. Kontaktirao sam dve agencije koje su navodno vece i sa tradicijom i agent mi salje linkove sa Halo oglasa i obe agencije tvrde da nemaju nijedan stan u fioci i da mogu da vide samo ono sto i ja i da mi ''isfiltriraju''. Za ove pare koje mogu da ponudim do sada mi se nametao samo neki stan u Paviljonima, obisao sam 2 tamo i oba su tuzna i mracna, a agenti su mi govorili da je bolje uzeti stan za sredjivanje nego novogradnju, navodno stanovi iz sezdesetih nemaju cenu :D

Gledao sam ja i druge delove grada, ne gadim se Karaburme, Vozdovac mi je isto ok oko crkve, ali ne vidim poentu da se vracam na period s pocetka studentskih dana kad sam ziveo kojekuda samo da bi kirija bila sto jeftinija i svaki dan da cekam prevoz i stignem za sat i po vremena na posao
 
Ne znam cime se bavis, ali danas u skoro svim industrijama vazi pravilo da je nezamislivo docekati penziju na istom radnom mestu. Gledaj i dugorocno - gde sve ima firmi iz tvoje industrije. A gledaj i na to da sve vise firmi razmislja i o radu od kuce kao standardnoj opciji, i to ne samo zbog korone nego i zbog nacina da se ustede ozbiljne cifre na troskovima poslovnog prostora.
 
Vrh