Šta je novo?

Kula Nebojsa - obnova

Rade kod kule.

2pop5qx.jpg
 
Casopis ARHITEKTON je imao clanak o kuli. Napravice galeriju, bedem ce da rekonstruisu, a izmedju zidova bedema ce napraviti izlozbeni prostor.
 
Ima epizoda gradologije o tome,mislim da sam vec postovao
 
Projekat rekonstrukcije. Arhitekti Dejan Miljkovic i Jovan Mitrovic (mozda nama najpoznatiji po pobedi na konkursku za Blokove 25 i 26)

Ulaz u prostor kule:

25a2nmf.jpg


Izlozbeni prostor u kuli:

21kdl6u.jpg


24lq0dv.jpg


Multifunkcionalna sala u bedemu:

15pmz9y.jpg
 
Пролазио сам у недељу поред куле и чини ми се да ће радови ускоро бити окончани. Лепо ће то изгледати.
 
Za novi prostor i galeriju sve najbolje , :pob:

Nedavno na nekom inos-TV prog. video sam istočnjačke vetrenjače za mlevenje žita.
Izgledaju kao Nebojšina kula a unutra zidina su krila koja pokreće vetar stujeći kroz jako slične prozore.(ko kuler na compu)
Prisećam da se nekad davno vodila, prava polemika oko namene same Nebojšine kule. Da li je to tako (odgonetnuli namenu) ?
Istorija mi nije jača strana ipak nisam odoleo mogućoj zabludi. Kako bilo da bilo, sredili su super .
Okolinu i samu kulu ubijaju železničke šine, nadam se da će jednog dana biti uklonjene .
 
evo pomenutog priloga sa gradologije o rekonstrukciji

[video]http://www.youtube.com/watch?v=jqhWEyINj5w[/video]

i jedna slika koja dopunjuje homerove, kako će kula izgledati sa tim preuređenim bedemom

1sdpbc.jpg
 
+ ovo

Код Куле Небојша откривен арсенал аустријске грађевине за смештај ратне опреме

Приликом грађевинских радова испред приобалног бедема код Куле Небојша, откривен је северни угао великог арсенала аустријске грађевине за смештај ратне опреме, подигнуте око 1725. године.
Из времена првог српског устанка располаже се подацима да су се у Београду лили топови, а једна ливачка пећ управо откривена на налазишту вероватно потврђује те наводе.

Откривени остаци здања арсенала биће делимично рестаурисани у циљу презентације, док ће садашњи ниво терена према поменутом приобалном бедему бити спуштен на оригинални ниво из времена изградње арсенала, што добија на значају ако се има у виду да је највећи део те грађевине још од тридесетих година испод трасе данашњег Булевара војводе Бојовића.

Према речима градског секретара за културу Иване Авжнер, ово новооткривено налазиште допринеће укупном значају читавог локалитета који је у склопу Куле Небојше, на којој су уједно радови при крају и у оквиру које се очекује отварање сталне музејске поставке.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1389503
 
Jos kad bi sinama prestali da idu teretni vozovi i krenuli tamvaji sa stanicom kod kule bilo bi super .Nadam se dac e i ovaj bedem iza kule doci na red skoro kako bi imali jedan fin renoviran potez :vops:
 
prolazio sam kejom i pored kule pre neki dan,bilo je kod beton hale parkiranih automobila u tunelu na sinama,ubi me ako je tu prosao neki voz zadnjih mesec dana,ima trave po sinama i rastinja koliko oces.Proklet bio taj gup sa ostavljanjem 1 sine oko kalemegdana
 
Kod nas se sve planira i gradi polovicno, a gledajuci taj GUP poceli su i da ruse polovicno.... polovicno je brend Beograda.
 
vucko":21uwaip8 je napisao(la):
prolazio sam kejom i pored kule pre neki dan,bilo je kod beton hale parkiranih automobila u tunelu na sinama,ubi me ako je tu prosao neki voz zadnjih mesec dana,ima trave po sinama i rastinja koliko oces.Proklet bio taj gup sa ostavljanjem 1 sine oko kalemegdana
Prolaze teretnjaci.
Meni nije jasno zašto još uvek postoje 2 koloseka, kada se jedan uopšte ne koristi. Staza na delu od Beton hale do marine na Ušću je mnogo uska, a odmah pored je taj kolosek koji se nije koristio decenijama.

Baš je uzbudljivo kad se pojavi teretna kompozicija koja mili 2 na sat. Tad sam shvatio sve one zaljubljenike u železnicu :)
 
kula nebojsa trenutno:

na ovoj slici se vidi kula i sa njene lijeve strane objekta koji ce biti natkriveno prosirenje.
2pzwb9c.jpg


prolaz pored kule do "novog" dijela
svrxy1.jpg


"recepcija" u novom delu:
qn92zc.jpg


ostatak prostora:
5o5ogx.jpg


valjda ce sve biti natkriveno ovako, kao sto je sada "recepcija":
34xkr41.jpg


iza "recepcije":
1556nls.jpg


ulaz u kulu:
15mnrt4.jpg


stepenice unutra:
1zfsrvq.jpg


gore:
2rxh9qs.jpg


dole:
ev9u93.jpg


pogled napolje:
24mz7n6.jpg



:vops: :vops: :vops:
 
Hvala za insajderske slike!!!

Nikako mi ne ide u mozak, zašto se uporno izgegavaju odgovarajući materijali tipa kamen i drvo, a toliko forsira ovaj ALUQRAC i ostali spejsi materijali. Zar nije nekako moglo da se uradi da sve izgleda kao pristojna celina.
 
Pa da su upotrebili samo kamen i drvo, vise bi to bio muzej za Sirogojno , a ne za glavi grad. Mene npr.uzasavaju ove nove turisticke kucice. Njima je mesto na Tari i Zlatiboru, a ne u gradu.
 
stf":27qf6rsy je napisao(la):
Pa da su upotrebili samo kamen i drvo, vise bi to bio muzej za Sirogojno , a ne za glavi grad. Mene npr.uzasavaju ove nove turisticke kucice. Njima je mesto na Tari i Zlatiboru, a ne u gradu.
:kk:
 
Obzirom da je u pitanju multimedilajlni centar u kome ce se primenjivati moderni nacini prikaza umetnosti, putem video bimova, 3d animacije, meni izgleda ok spoj modernog i starog, Kako god 1000 puta je lepse i korisnije za sve od nekadasnje zapustene kule.
 
Jos kad bi ovim sinama isao neki old style tram :rolleyes: (npr neka letnja kruzna varjanta oko Kalisa)
Picture+123.jpg
 
Kula Nebojša se otvara polovinom decembra

Kula Nebojša, koja će posle urađene restauracije predstavljati izložbeni prostor, biće otvorena za posetioce polovinom decembra. Ceo projekat uređenja prostora oko Kule, koje podrazumva i izgradnju multi-funkcionalne sale, trebalo bi da bude završen u naredne dve godine.

92180_nebojsina-kula-foto-jvucetic-9_ig.jpg


Na sva četiri nivoa Kule će se nalaziti različita izložbena posatvka, koja će biti dočarana i audio i video efektima. Prvi sprat će biti posvećen ljudima koji su bili u zarobljeništvu u tamnicama, drugi grčkom nacionalnom heroju Rigi od Fere, treći Prvom srpskom ustanku i poslednji Beogradu u 19. veku. Po rečima Ivane Lučić Todosić, direktora JP „Beogradska tvrđava“, ovo je prvi projekat u Srbiji u kome se u ovakvo kulturno dobro unose novi sadržaji.

Radovi na Kuli počeli su u junu 2009. a završeni su godinu dana kasnije. Grci su uložili 1.348.000 evra, Grad oko 50, a JP “Beogradska tvrđava“ 25 miliona dinara. Ipak, to je samo prvi deo projekta pošto je plan da se uredi i sala ispred Kule, a procenjuje sa da će ti radovi stajati oko 90 miliona dinara.

- Taj prostor će biti multi-funkcionalna sala, koja će predstavljati prostran kulturni centar. Održavaće se izlžbe, koncerti, predstave, ali i druge manifestacije vezane za kulturno nasleđe. Imamo ceo projekat i očekujemo da on bude gotov u naredne dve godine, ali to ipak zavisi od finasijskih sredstava koje dobijemo. Ako sve bude u redu, izvođenje radova bi moglo da počne tokom sledeće godine (sto bi rekao Kesic - "tezak bedak) - kaže Ivana Lučić Todosić.
Izvor: Blic

Galerija:

 
Здраво свима, ја сам студент пете године архитектуре. Пратим форум али ретко коментаришем.

Био сам на предавању арх. Јована Митровића у кули Небојша. Веома сам поносан на овакав објекат у Београду, јер је изузетне естетске вредности. Притом, по ауторовој нагласци, објекат је изведен са изузетно ограниченом финансијским средствима, што пројекат чини још успешнијим. Морам да нагласим, уколико већ није поменуто, да је пројекат делимично измењен, у смислу да је улаз сада "ослобођен" оне надстрешнице која је била непотребан детаљ, а стекао сам утисак и да је сметала арх. Митровићу. Улаз ми се веома допада, натур-бетон је за мене савршен материјал, а плато испред улаза која нас уводи у објекат је такође изведен у поменутом материјалу, што наглашава беспотребност те надстрешнице. Била би чист вишак. Плато нас уводи у објекат тиме што је улаз такође, као што сте видели, од истог материјала.

Нажалост, у журби, нисам понео фото апарат.

Све у свему, изузетан пројекат, од националне важности. Ту су ипак хиљаде наших дедова погубљени јер су се борили за слободу од Турака (коју ми данас уживамо). Естетиком су аутори заиста успели да испрате важност савременог представљања јавности овог важног поглавља наше историје.
 
Vrh