Šta je novo?

Parkovi

U Pionirskom parku uskoro kao u Dvorskoj bašti

Pred­vi­đe­na iz­grad­nja še­sto­u­ga­o­nog mu­zič­kog pa­vi­ljo­na, ob­no­va deč­jeg igra­li­šta, sta­za, osve­tlje­nja, ze­le­ni­la i ugrad­nja auto­mat­skog za­li­va­nja tra­ve, cve­ća i sta­ba­la...

Ob­no­va Pi­o­nir­skog par­ka, ko­ji se na­la­zi iz­me­đu An­dri­će­vog ven­ca, Uli­ce kne­za Mi­lo­ša, Bu­le­va­ra kra­lja Alek­san­dra i Skup­šti­ne gra­da po­če­će usko­ro. Pred­vi­đe­no je da se za sa­na­ci­ju iz­dvo­ji oko 100.000.000 di­na­ra.

– U pro­jek­tu ko­ji je ura­dio Šu­mar­ski fa­kul­tet po­što­va­na je na­sle­đe­na ma­tri­ca par­ka ne­ka­da­šnje Dvor­ske ba­šte, vo­di­lo se ra­ču­na o še­mi sta­za i ras­po­re­du po­sto­je­će ve­ge­ta­ci­je. Iz­ve­sne iz­me­ne pri­la­go­đe­ne su da­na­šnjem ur­ba­nom ka­rak­te­ru par­ka – ka­žu u Se­kre­ta­ri­ja­tu za ko­mu­nal­ne i stam­be­ne po­slo­ve.

Jed­na od no­vi­na u par­ku bi­će po­sta­vlja­nje še­sto­u­ga­o­nog mu­zič­kog pa­vi­ljo­na sa kon­struk­ci­jom od bo­je­ne bra­va­ri­je, ko­va­nog gvo­žđa i kro­vom od ba­kar­nog li­ma. U tom sti­lu bi­će i klu­pe.

– Pred­vi­đe­no je ukla­nja­nje po­sto­je­ćih ivič­nja­ka, a po­sle re­ša­va­nja pi­ta­nja od­vo­da vo­de po­sta­vi­će se no­vi. Sta­ze će bi­ti na me­stu sta­rih u ši­ri­ni od tri i po me­tra. Pu­telj­ci pa­ra­lel­ni sa Uli­com kne­za Mi­lo­ša i An­dri­će­vim ven­com osta­će iste ši­ri­ne od če­ti­ri i tri me­tra. Da bi se ostva­ri­la di­rekt­na ve­za iz­me­đu bu­le­va­ra i pla­toa iz­nad Uli­ce kra­lja Mi­la­na bi­će na­pra­vlje­na sta­za ši­ri­ne tri i po me­tra od pla­toa kod fon­ta­ne pre­ko po­sto­je­ćeg deč­jeg igra­li­šta, do pri­la­za An­dri­će­vom ven­cu – ob­ja­šnja­va­ju u Se­kre­ta­ri­ja­tu.

Pla­ni­ra­no je i da se is­pred če­sme ura­di ma­nji pla­to sa dve ka­me­ne klu­pe i žar­di­ni­je­rom. Po­sto­je­ća osma­trač­ni­ca, ko­ja je iz­gra­đe­na ta­ko da pod­se­ća na ova­kav obje­kat po­dig­nut na Kaj­mak­ča­la­nu u Pr­vom svet­skom ra­tu, a gde su se kra­lje­vi­ći Alek­san­dar, To­mi­slav i An­drej ne­ka­da igra­li ra­ta, osta­će na istom me­stu.

– Ste­ne će bi­ti za­me­nje­ne i do­pu­nje­ne, a bra­va­ri­ja na vra­ti­ma i pro­zo­ri­ma će se po­pra­vi­ti i ofar­ba­ti. Oko osma­trač­ni­ce ni­je pred­vi­đe­na sad­nja no­vog ze­le­ni­la, ali se pred­la­že de­li­mič­no ukla­nja­nje br­šlja­na, ko­ji se na ovim me­sti­ma do­sta do­bro ukla­pa, ali ga je po­treb­no stal­no dr­ža­ti pod kon­tro­lom, jer mo­že vr­lo br­zo da pre­kri­je sav ka­men, što bi ugro­zi­lo umet­nič­ki uti­sak – na­po­mi­nju u Se­kre­ta­ri­ja­tu.

U par­ku će bi­ti za­sa­đe­no naj­vi­še se­zon­skog cve­ća, ko­je će ga na naj­lep­ši na­čin ukra­si­ti, a trav­njak i dr­ve­će bi­će ob­no­vlje­ni.

– Po­sle de­talj­nog pre­gle­da utvr­đe­no je da se iz­ve­stan broj sta­ba­la mo­ra za­me­ni­ti jer su bo­le­sna i ošte­će­na. Na nji­ho­vo me­sto bi­će po­sa­đe­ne one vr­ste ko­je mo­gu da iz­dr­že grad­ske uslo­ve kao što su omo­ri­ka i du­go­i­gli­ča­vi bor – re­kli su u Se­kre­ta­ri­ja­tu.

U par­ku će bi­ti pro­me­nje­no osve­tlje­nje, ure­đen si­stem auto­mat­skog za­li­va­nja ze­le­ni­la, a za de­cu ob­no­vljen pro­stor gde će bi­ti po­sta­vlje­ni no­vi re­kvi­zi­ti i pod­lo­ga od gu­me ka­ko se ma­li­ša­ni ne bi po­vre­đi­va­li.
 
– Po­sle de­talj­nog pre­gle­da utvr­đe­no je da se iz­ve­stan broj sta­ba­la mo­ra za­me­ni­ti jer su bo­le­sna i ošte­će­na. Na nji­ho­vo me­sto bi­će po­sa­đe­ne one vr­ste ko­je mo­gu da iz­dr­že grad­ske uslo­ve kao što su omo­ri­ka i du­go­i­gli­ča­vi bor – re­kli su u Se­kre­ta­ri­ja­tu
Aha, gradske uslove na Kopaoniku. Govnari. Opet neka nameštaljka sa sečom stabala.
 
Ја сам их провалио. :mad:

Они људи појма немају како се дрвеће одржава и лечи, нити их то интересује. Јер, забога, што би се малтретирали и трошили?Градови широм света се поносе старим стаблима, негују их, подупиру им гране, а ови наши чим пречник стабла пређе пола метра - пале моторну тестеру.

Додуше, шта очекивати од Зеленила када га не воде стручни људи, већ онај бик Драшкић (филозоф по струци и партијски кадар повленског бика Душана Михајловића) који је ко зна колико партијских другова и другарица запослио код себе. И сад ти некој његовој сарадници треба да објасниш да постоје и егзотичније биљке од оморике и дугоигличастог бора које би могле да украсе београдске паркове. Ти мислиш да је препорука за запослене у Зеленилу када се моћно шире гране стабала, а она врло добро зна да је важније да рашири ноге... :rant:
 
Plusic za Sizifa. Zelenilo treba privatizovati, kakvo bre gradsko preduzece. Celo Zelenilo Beograd je jedna septicka jama partijskih govana.
 
Изложба „Пети парк - борба за свакодневницу” у Галерији „Миљковић”
31. 05. 2010.
Свечано отварање документарне, мултимедијалне изложбе „Пети парк - борба за свакодневницу” одржаће се у Библиотеци „Бранко Миљковић”, Булевар краља Александра 298, у уторак 1. јуна 2010. у 18 часова.

Аутори изложбе су Бранко Белачевић, архитекта, Дубравка Секулић, архитекта, Јелена Стефановић, социолог, Марко Милетић, историчар уметности и Срђан Продановић, социолог.

Организатор изложбе је „Контекст“.

Изложбом, која траје до 14. јуна (радним данима од 8.00 до 20.00, а суботом од 8.00 до 14.00 сати) аутори желе да укажу на потенцијале грађанског самоорганизовања и колективне борбе за очување и проширивање права и утицаја које грађани/ке окупљени/е око борбе за очување Петог парка и сличних иницијатива имају.

На изложби ће бити приказани интервјуи са учесницима/цама борбе за очување Петог парка, интервјуи са појединцима/кама који/е су подржавали/ле иницијативу, фото и видео документација, теоријски текстови, новински чланци, тајмлајн и селективни приказ акција и алата које су грађани/ке користили у својој борби.

Изложбу су подржали:
Швајцарски културни програм за Западни Балкан
Секретаријат за културу града Београда
Министарство културе Републике Србије

http://zvezdara.com/index.php?option=com_content&task=view&id=742&Itemid=147
 
rade rekonstrukciju malog parkića na krstu u vojvode šupljikca, iza stanica 83 i trola. valjda će odraditi i deo oko samog krsta (ispred koga je sad onaj kontejner za radnike)
 
Kavkaz do Tašmajdana
N. P. - M. Č. P. | 30. jun 2010. 21:40 | Komentara: 0
Azerbejdžan ponudio Beogradu dva miliona evra za sređivanje centralnog gradskog parka. Uslov da njihov pokojni predsednik Gajdar Alijev dobije bistu
SRODNE VESTI

Tašmajdan u novom sjaju
Propada palilulska oaza
Toranj do kraja godine
Toranj već stao na noge
Odbrana brane Slano
BISTA nekadašnjeg predsednika Azerbejdžana Gajdara Alijeva mogla bi uskoro da se nađe u Tašmajdanskom parku. Vlada ove zemlje ponudila je dva miliona evra za rekonstrukciju ove zelena oaze u centru Beograda, a jedini uslov je da u njoj svoj kutak dobije i - njihov nekadašnji vođa.
Komsija za imenovanje ulica i trgova usvojila je ove nedelje na zasedanju ovaj predlog, a formirana je i radna grupa koja će doneti konačnu odluku. Njom će predsedavati gradski arhitekta Dejan Vasović, a činiće je i član Gradskog veća Goran Aleksić, sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović, direktor JKP "Gradsko zelenilo" Radovan Draškić, kao prvi čovek "Beogradskog vodovoda" Cvijo Babić. U radnoj grupi biće i zamenik sekretara za kulturu Aleksandar Peković, kao i predstavnik ambasade Azerbejdžana Araz Agalarov.
- Ovaj predlog prošao je Komisiju za imenovanje ulica i trgova koja je usvojila ovu inicijativu i reč je o preliminarnom rešenju - rekao nam je Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada. - Gajimo dobre prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, pa su nam oni tako ponudili dva miliona evra za sređivanje parka, a komisija pozitivno izjasnila o tom predlogu. To ne znači da je ovo konačna odluka i u narednom periodu biće poznato više detalja. U Bukureštu je takođe na ovaj način podignut spomenik njihovom pokojnom predsedniku Gajdaru Alijevu.
Komisija je na istom zasedanju usvojila i predlog da se u Tašmajdanskom parku postavi i bista Milorada Pavića, pošto je on napisao "Hazarski rečnik", a reč je o potomcima današnjih stanovnika države koja je ponudila pomoć. Pavić je "pobedio" u konkurenciji kralja Petra Prvog Karađorđevića,Stefana Nemanje, Stefana Lazarevića, Miloša Obrenovića, Meše Selimovića, kao i Mihajla Petrovića Alasa.



ŠOPEN
SKUPŠTINA grada je u utorak usvojila odluku o podizanju spomenika Frederiku Šopenu koji će se nalaziti u okviru parka Manjež. Predlog za podizanje biste podnela je Ambasada Poljske u Beogradu koja je gradu poklonila bistu zajedno sa postamentom.

OD KGB DO OCA NACIJE
GAJDAR Alirza Oglu Alijev bio je 13 godina, od 1969. do 1982. lider Sovjetske Republike Azerbejdžan, a od 1993. do 2003. i predsednik nezavisnog Azerbejdžana, što znači da je skoro tri decenije dominirao političkim životom kavkaske države.
Pre nego što je postao čelnik Azerbejdžana, bio je rukovodilac KGB-a za tu zemlju. Pod njegovim vođstvom, Azerbejdžanska Sovjetska Republika napravila je veliki privredni pomak, ali je konstantno bio optuživan za korupciju i saradnju sa mafijom. Čuven je i njegov poklon predsedniku Brežnjevu: skupoceni prsten od 16 dijamanata, vredan tadašnjih basnoslovnih 220.000 rubalja.
Preminuo je 2003. u jednoj privatnoj klinici u Klivlendu, u SAD, a na mestu predsednika Azerbejdžana zamenio ga je sin Ilham.

http://novosti.rs/vesti/beograd.74.html:290630-Kavkaz-do-Tasmajdana
 
Hahaha, ako to poklanja Azerbejdžan, za početak bi mogli da mu pravilno napišu ime - Hejdar Alijev, kako se čita na azerbejdžanskom; a ne Gejdar Alijev, kako je na ruskom. Mislim da na ovo nije trebalo pristati - ili im je trebalo ponuditi neki drugi park, npr na Novom Beogradu ili u Rakovici.
 
Pa dobro, realno, i nije tako loša ideja. Mada je malo glupo - japanci su nam poklonili mnogo više, a dobili su park na Miljakovcu. :( U pravu si, bolje negde van centralne gradske zone - osim ako se ne isprse za malo više :)..

Ovako izgleda njegov park-trg u Bakuu inače...

1405917.jpg
 
< mogli bi tas da preurede u park-trg fazon, i da se napokon sredi prostor oko crkve Sv. Marka, jos ako bi se tu nasla neka fina fontana, milina :cool:
 
He he,pa poklonu se ne gleda u zube,što nam ne ponudiše Metro stanicu sa njegovim imenom ,klanjali mu bi se svaki put kada siđemo,Apel Azerbejdžanu! pitajte Beograđane šta im je najpotrebnije! :kafa: Metro,Prokop,Obilaznica,most kod Vinče,tramvaji i sl. a ako baš hoće da nam doniraju prospekt,pa Trg Republike ili Terazije plaču za mermerom i fontanama!
 
Ambassador":3612xe9g je napisao(la):
Zbogom Tašu - treba ga slikati, dok je još lep.
Nemoj bas tako :grand:, moglo bi to veoma lepo da se sredi, ja mislim da potencijal Tasa nije dovoljno iskoriscen, nekako nije mi to to, a moglo bi
 
2012":3fkfjlbd je napisao(la):
He he,pa poklonu se ne gleda u zube,što nam ne ponudiše Metro stanicu sa njegovim imenom ,klanjali mu bi se svaki put kada siđemo,Apel Azerbejdžanu! pitajte Beograđane šta im je najpotrebnije! :kafa: Metro,Prokop,Obilaznica,most kod Vinče,tramvaji i sl. a ako baš hoće da nam doniraju prospekt,pa Trg Republike ili Terazije plaču za mermerom i fontanama!
E to sam baš juče razmišljao.. Popločavaju i sređuju sve i svašta a ne sređuju trg Republike, koji izgleda tako grozno i očajno...
 
Jeste,a jel videste onu kratku deonicu tj.kako grozno izgleda trotoar od ulaska u Skupštinu Grada(trg Pašića) pa do Kneza Miloša,a o trotoraima u Kneza Miloša od Londona do Vlade Srbije da io ne govorimo Horrr! :rant:
 
Projekat petog parkica,verovatno i definitivan izgled istog

938755_peti%20park.jpg
 
Lepe vesti,bice zasticena suma u Kosutnjaku a ove godine je vec zasticena Miljakovacka.

Субота, 03. јул 2010.
Град Београд - Секретаријат за заштиту животне средине

Обавештење о излагању на јавни увид и јавној расправи о предлогу акта о проглашењу заштићеног подручја и студији заштите подручја "Шума Кошутњак"

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1400687

Do ove godine je bila zasticena samo Banjicka,a sada ce i ove dve a po planu im je ove godine i Zvezdarska :vops:
 
Изгледа ништа. Ћуте курве.
 
Bilo bi lepo da nam Turkmenistan da neke pare, pa da postavimo bistu Turkmenbasija. Covek je definitivno bio najveci car medju diktatorima, i Idi Amina je zaje*******ao u, tako da kazem, ekscentricnosti.

Cujem da ce ovo tj. ovo da uklanjaju, pa bi mogli da nam posalju!
 
Vrh