Šta je novo?

Razne gradske vesti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve više kupaca vila i luksuznih stanova
Najčešće mušterije agenata za nekretnine su anonimni biznismeni, ali i pevači i sportisti...
Najskuplje nekretnine u Beogradu dostižu cene od skoro 10 milona evra, po čemu ne zaostajemo za evropskim metropolama. Uprkos visokim cenama, tražnja za milionskim nekretninama je veća od ponude.

LUKSUZ - Agencija za nekretnine „AmbasadorM", koja je poznata po prodaji i rentiranju najluksuznijih vila i stanova, u ponudi ima kuću na Senjaku koja se prodaje za 9,9 milona evra. U agenciji su napomenuli da se radi o objektu površine 2.000 kvadratnih metara na četiri nivoa, s dva salona, osam spavaćih soba, 10 kupatila, a u sklopu kuće se nalaze i bazen, sauna i tursko kupatilo. Kuća se nalazi na placu površine 23 ara.
Stručnjaci za nekretnine kažu da su Senjak, Dedinje, Vračar i odskora Novi Beograd najelitniji delovi grada, na kojima samo jedan ar placa košta oko 100.000 evra.
Prema rečima Milana Pavlovića, iz agencije „AmbasadorM", po kvalitetu gradnje Beograd uopšte na zaostaje za svetom, jer kod nas kuće i stanovi imaju elemente koji se u inostranstvu posebno naručuju.
- Pojedini stanovi dele zajednički bazen, dok svaka luksuznija kuća ima svoj. Takve stvari se podrazumevaju na najatraktivnijim lokacijama kao što su Florida i Kalifornija - napominje Pavlović.
Prema Pavlovićevim rečima, jedan od problema je što u Beogradu nema dovoljno atraktivnih lokacija za izgradnju luksuznih objekata.
I Katarina Lazarević iz agencije „Alka" napominje da su Dedinje i Senjak, na kojima kvadrat stana u proseku košta oko tri hiljade evra, najinteresantnije lokacije za kupce s dubljim džepom.
Najčešći kupci su uglavnom anonimni biznismeni, ali i javne ličnosti, pevači i sportisti.
- U ponudi imamo kuću u Užičkoj koja košta sedam miliona evra, ali ne mora da znači da je to najskuplja nekretnina, jer se mnogo prodaje mimo agencija, posredstvom advokata - objašnjava Milan Simonović iz agencije „Menadžer".
I. Jovanović
izvor 24 sata
link http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=12504
 
Meni novogradnja na Senjaku nije jasna. Oni uzmu mali plac, naprave cetvorospratnicu sa po cetri stana na spratu. Sa prozorima koji gledaju u zid. Bez baste, bez garaze, sa jednim parkingom za troje kola za celu zgradu. Dve takve zgrade se prave u Senjackoj, i jedna je napravljena na uglu Koste Glavinica i Svetog Nauma. Kakva je to luksuzna gradnja? Kakvi evropski standardi?
 
^^ Promasio si poantu! Poanta je ZIVETI na Senjaku, a kako, to nije toliko bitno :)
 
Milioni beogradskih kvadrata
..Pod industrijskim objektima na teritoriji grada Beograda je sada tri miliona kvadratnih metara površine, dok je Generalnim planom grada do 2021. godine planirano povećanje industrijskih aktuelnosti kapaciteta do čak sedam miliona kvadrata. Generalnim urbanističkim planom predviđeno je da industrijski parkovi u Beogradu mogu biti izgrađeni na 17 lokacija, koje su već određene kao industrijske zone. Zavisno od tipa industrijske proizvodnje, biće definisane i industrijske zone. Tako će recimo, jedna industrijska zona biti predviđena za male “ekološki čiste” firme čija izgradnja će biti moguća i u stambenim naseljima. U sledećoj zoni, na obodima stambenih naselja, biće mala i srednja preduzeća za uslužne delatnosti, dok bi preostale kategorije industrijskih zona bile raspoređene na velikoj udaljenosti od stambenih naselja.

Za investitore su najatraktivnije lokacije uz autoput, ali i u Surčinu i okolini, zbog blizine aerodroma i kargo-centra. U planu je i povezivanje Surčina sa Batajnicom, izgradnjom železničke pruge. Tako bi investitori na jednom mestu imali povezani drumski, avio i železnički saobraćaj.

Izgradnja parkova biće moguća i u Gornjem Zemunu, Vrčinu, Rakovici, Stojčinom brdu, Luci Beograd, u okviru kompleksa Brodogradilišta Beograd...
Izvor: Ekapija
Link: http://www.ekapija.com/website/sr/page/119991
 
У току је обнова старих и изградња нових бициклистичких стаза
Уторак, 07. aвгуст 2007. У улицама Марка Челебоновића, Хуга Клајна и Недељка Гвозденовића на Бежанијској коси у току је реконструкција бициклистичких стаза у дужини од 2,5 километара. Радови се истовремено настављају и у улици Савски насип, у Омладинских бригада, Милутина Миланковића, Народних хероја, Отона Жупанчича, Гоце Делчева и у Булевару Зорана Ђинђића. Ови радови део су пројекта развоја бициклистичких стаза у укупној дужини од 50 километара, који је покренула општина Нови Београд у сарадњи са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда. За реконструкцију постојећих и изградњу нових површина које ће кориситити бициклисти, издвојено је 80 милиона динара.

– Завршено је усклађивање пројектне документације јер су три различите фирме радиле пројекте које је требало усагласити и до сада радови добро напредују. Настојимо да током августа изградимо 20 километара бициклистичких стаза, до краја године биће уређено још десетак километара, а преостали део од укупно 50 километара у плану је за наредну годину – рекао је Ђура Врањеш, директор грађевинске оперативе ЈКП „Београд-пут”.

До сада је у овим улицама скинут стари слој асфалта и у току су припреме за постављање нове подлоге и ивице од црвеног асфалта. Стазе ће бити широке два метра и предвиђене су за двосмерни саобраћај бициклиста. После асфалтирања биће постављена саобраћајна сигнализација и уређени ивичњаци на раскрсницама.
Izvor: Beoinfo
Link: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1285841
 
@ Nenad: Ma znam, neko je prodao neku ledinu na primorju i sad hoce da bude na Senjaku. Ali nervira me, jer ja necu imati gde da se parkiram, jer kvalitet mog zivota opada ako imam te dve kosnice na 30 metara od dvorista... :mad: Mada, moram da priznam, razvio sam ideju za super stambeni blok izmedju Koste Galvinica, Svetog Nauma i Senjacke.. Jedino mi fali investitor :angel:

Jbte, prekoputa Majdana (vrtic, rekreativni centar itd.) je bila mala zelena povrsina, i sad su uzeli i na toj zelenoj povrsini izgradili trzni centar!! A to je malo, ne mozes ni teniski teren da stavis, ma ni tri stola za stoni tenis!! I jos cujem, bio sastanak u mesnoj zajednicii, i kreteni od komsija se odusevili idejom. Bzvze, kako ne shvataju da im time opada cena nekretnina!?! Opada zivotni standard?! U Kozjackoj ulici sad ne mozes ni pesice proci.. Jezivo, jezivo.. :( Glupih li ljudi.. :/
 
^^Zamisli gomilu ljudi koji nemaju nista osim parceta zemlje na Senjaku ili Dedinju ili neku supicu i onda dodje investitor i kaze: "kupujem"! Znaci, sve je na trzistu i sve ima cenu, a da li ce to biti lepo, ruzno ili sta vec, to retko koga interesuje! Sa jedne strane vlasnici supa hoce da obezbede egzistenciju sebi, deci, unucima, strini, tetki i prvoj komsinici, a investitori hoce da naravno izgrade sto vise na sto manjoj povrsini!

Bio sam pre par meseci kod druga. Preko puta njegove kuce sledeci primer: dve kuce se naslanjaju jedna na drugu. Tipican primer od ranije: komsije se dogovore i grade kuce zajedno, tako da na kraju izgleda kao jedna kuca podeljena na dva dvorista. E sad, jedan od tih komsija je svoju kucu prodao, tako da se sad onom drugom komsiji umesto dvospratne kuce na kucu naslanja sedmospratna zgrada...
Estetika, sta je to? A jos bitnije, koga pa to interesuje? :mad:
 
Ostatak clanka objavljenog pod temom "ADA".

Dobre ideje koje bi poboljšale život u gradu su propale ili pale u zaborav
Autor: S. Palić - D. Ostojić | 08.08.2007 - 11:14
Da su neke dobre gradske ideje sprovedene u delo, Beograđani bi danas plaćali kartu u gradskom prevozu SMS-om, od Bloka 45 do Ade stizali žičarom za 2,5 minuta i tačno znali u kojim je restoranima besprekorna čistoća, jer bi ih na vratima dočekao „smajli“ sa pečatom sanitarne inspekcije. Mada se od svih tih ideja zvanično nije odustalo, vreme čini da one polako padaju u zaborav.
Prošlogodišnja najava Gradskog saobraćajnog preduzeća da će putnici uskoro moći da plate vožnju slanjem SMS poruke iz vozila možda će biti realizovana do kraja ove godine, ali teško.
SMS čeka monitoring
- Čekamo uvođenje monitoringa u sistem gradskog prevoza koji omogućava elektronsko praćenje vozila u svakom trenutku. Tada će, najverovatnije, biti uvedeno i plaćanje karte porukom sa mobilnog telefona, najpre u noćnoj vožnji. Glavni projekat za SMS plaćanje završen je još prošle godine i uskoro očekujemo da se nađe na stolovima gradskih čelnika- izjavio je za „Blic“ Slaven Tica, direktor GSP.
Ideja da Beograd dobije žičaru, od Novog Beograda preko Ade Ciganlije, Banovog brda pa sve do Košutnjaka stara je gotovo 15 godina, a u poslednje četiri godine se često pominjala.
U septembru 2003. godine Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, zajedno sa Jugoslovenskim institutom za urbanizam i stanovanje najavljuje istraživanje „Ima li nade žičarom do Ade?“. Šest meseci kasnije uradili su studiju izvodljivosti u kojoj je utvrđeno da za ovaj projekat treba 14 miliona evra za ceo projekat, a da njegova realizacija nije „nemoguća misija“.

„Smajli“ čeka zakon
Prošle jeseni, načelnik Republičke sanitarne inspekcije za Beograd doktor Zoran Panajotović predložio je da sanitarni inspektori lepe na vrata besprekorno čistih restorana „smajlije“ kao preporuku gostima i pohvalu vlasnicima. Dalje od takve ideje nije se otišlo.
- Da bi ta ideja zaživela treba da se naprave zakonske pretpostavke, a to ne zavisi od mene, niti Republičke sanitarne inspekcije. I dalje mislim da je to dobra ideja i da je u interesu i ugostitelja i građana, jer se višestruko podiže kvalitet usluga - izjavio je Panajotović za „Blic“.

Takse neće proći
Ideja profesora Saobraćajnog fakulteta Milana Vujanića da se, po ugledu na neke druge svetske metropole, automobilske gužve u centru grada smanje tako što bi se naplaćivale takse za ulazak u grad, nije naišla na razumenvanje nadležnih.
- Da bi zabranili ulazak automobilima u centar grada potrebno je da imamo bolji gradski prevoz i metro. Međutim, i kada dobijemo te dve stvari, kao i mostove i obilaznice, moraćemo da smišljamo nova rešenja, kao što to rade i u Rimu, Londonu, Parizu..., jer će se i broj automobila tada povećati - kaže Branko Smiljanić, zamenik gradskog sekretara za saobraćaj.
U GSP ne podržavaju ni građansku inicijativu da trudnice dobiju besplatnu markicu. Slaven Tica, direktor GSP, kaže da „svako ko se vozi gradskim prevozom mora da plati kartu, a trudnicama treba da se pomogne kroz druge akcije u kojima GSP redovno učestvuje“.

Čak i kad se dobra ideja ozakoni, slabo se sprovodi u delo. U novembru prošle godine doneta je odluka da se kažnjavaju svi kojima klima kaplje na ulicu po glavama prolaznika. Mandatne kazne za fizička lica su 2.500 dinara, a za pravna 10.000 dinara. Nije zabeleženo da su komunalni inspektori nekoga kaznili, a klime su početkom leta masovno kapale baš sa opštinskih zgrada.
Izvor: Blic online
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=10168
 
Stanovi sve skuplji i skuplji
Beograd -- Stanovi u Beogradu u poslednja dva meseca poskupeli su za oko10 odsto, uprkos uvedenim poreskim olakšicama.

Odnos potražnje i ponude stanova u Beogradu je otprilike deset kupaca na jedan stan. Stan koji je oko nove godine koštao 50.000 evra, sada košta 60 hiljada. Bez obzira što nova gradilišta niču svakog dana, stanova nema dovoljno za sve.

Takođe, potražnja je porasla zbog sve većeg broja stranaca koji traže nekretnine u glavnom gradu:

"Veliki je priliv stranaca. Mnogo je naših iz dijaspore koji donose novac i traže stanove za rentiranje. Mi smo juče imali Engleza koji traži 15 stanova da bi ih rentirao i to povećava cene", objašnjava Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine Legat.

Od stranih državljana, za stanove u Beogradu veoma su zainteresovani Crnogorci, koji prodaju vikendice i zemlju na primorju, a kupuju stanove u Beogradu.

Ipak, najčešći kupci su građani Srbije koji pokušavaju da iskoriste nedavno ukidanje poreza i reše stambeno pitanje.

Najviše je kupaca koji podižu kredite kod banaka od 50 do 70.000 evra i traže male stanove. Takvi stanovi prodaju se i pre nego što se izgrade.

To su, ujedno, najskuplji kvadrati koji investitorima donose duplu zaradu.

U agencijama za nekretnine kažu da kupci ne mogu da osete ukidanje poreza na dodatu vrednost pri kupovini prvog stana jer su investitori podigli cenu kvadrata za 10 odsto.

"Ovaj momenat su iskoritili investitori pa su zbog takve potražnje povećali cenu kvadrata a automatski se podigla cena kvadrata i drugih stanova koji nisu u novogradnji. Sad svako gleda da u tome dobro prođe i iskalkuliše. Tako, ako se u novim stanovima u kvadraturu stana računa i terasa, sada to rade i prodavci starih stanova i na takav način povećavaju cenu stana", kaže Katarina Lazarević, iz agencije za nekretnine Alka.

U ovom trenutku, kvadratni metar u Beogradu košta između 1.000 i 3.000 evra.

Agencije za nekretninu očekuju dodatnih rast cena stanova u narednim mesecima.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=08&dd=09&nav_id=258718
 
Сутра се на аукцији продаје зграда комбината Беко (прекопута ЗОО врта и окретнице трамваја).
Почетна цена је 39 милиона евра.
Баш ме занима како ће да прође па да упоредимо са МУП-ом
 
Milance":457q9feh je napisao(la):
U agencijama za nekretnine kažu da kupci ne mogu da osete ukidanje poreza na dodatu vrednost pri kupovini prvog stana jer su investitori podigli cenu kvadrata za 10 odsto.

"Ovaj momenat su iskoritili investitori pa su zbog takve potražnje povećali cenu kvadrata a automatski se podigla cena kvadrata i drugih stanova koji nisu u novogradnji. Sad svako gleda da u tome dobro prođe i iskalkuliše. Tako, ako se u novim stanovima u kvadraturu stana računa i terasa, sada to rade i prodavci starih stanova i na takav način povećavaju cenu stana", kaže Katarina Lazarević, iz agencije za nekretnine Alka.
Стварно смо дрипчине, а као ово нико није могао предвидети. :mad:

vrachar":457q9feh je napisao(la):
^^ Verovatno Milan Beko :lol:
Па не би ме чудило с обзиром на који начин је уништено предузеће
 
Ovo fora sa dizanjem cena stana me podsetila na ono ukidanje PDV-a za kompjutere kada su prodavci hardvera isto tako podigli cene i odmah ispeglali razliku da se ne primeti da je do promene uopste doslo. Sto je najgore mnogo je bolja stara varijanta jer pare onda barem idu drzavi a ne dripcima.
 
^^ Pa sada, Drzava i dripci .. ne znas ko je veci dripac :)

A evo i vesti o prodaji Beka:

IMOVINA BEKA U STEČAJU DANAS NA PRODAJI
Beograd - Prodaja imovine beogradskog tekstilnog preduzeća Beko u stečaju obaviće se danas javnim nadmetanjem u zgradi Trgovinskog suda u Beogradu. Prodaje se fabrika kod Kalemegdana, po početnoj ceni od 39 miliona evra i prodavnica u Knez Mihailovoj, površine 1.796 kvadratnih metara, po početnoj ceni od 9,8 miliona evra. Na prodaju se nudi i prodavnica u ulici Despota Stefana, od 418 kvadratnih metara, po početnoj ceni od 880.000 evra. Stečajni upravnik Beka Željko Pešut izjavio je da su za kupovinu fabrike prijavljena četiri kupca iz inostranstva i da očekuje da će prodajna cena biti znatno viša od početne. "Tom cenom će se isplatiti poverioci Beka, koji ukupno potražuju oko 35 miliona evra", naveo je Pešut.

On je dodao da za prodavnicu u Knez Mihailovoj ulici nema zainteresovanih kupca, a da je za objekat u ulici Despota Stefana prijavljen jedan kupac.

Stečaj je u Beko uveden u proleće 2003. godine, zbog duga od oko šest miliona evra.
Izvor: Danas
Link: danas.co.yu

Nema interesenata za Prodavnicu u Knezu!?
 
ZA SEDAM MESECI ZAPOSLENO OKO 42.000 OSOBA
10.8.2007 12:08 BEOGRAD (Tanjug) - U prvih sedam meseci ove godine u Beogradu su posao pronašle 42.283 osobe sa evidencije beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).
U saopštenju te filijale se navodi da se na evidenciji nalazi još 118.944 nezaposlenih osoba.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu
 
Beko je danas prodat nekoj kiparskoj firmi. Naravno investitror je najavio da nece vise da sije odela i sl, vec da ce tu dole kod Kalisa da gradi hotele i stanove.... Bilo sad na vestima na TV-u... Valjda ce uskoro nesto da se pojavi u pisanoj formi.
 
^^Evo je vest! :)

Grci kupili Bekovu fabriku
Grčka kompanija Lamda development kupila je na aukciji fabriku tekstilnog preduzeća Beko u stečaju za 55,8 miliona evra.

Svi poverioci Beka biće isplaćeni posle uplate prodajne cene fabike
Početna cena te imovine Beka, koja se nalazi u centru Beograda kod Kalemegdana, bila je 39 miliona evra, a za nju su se nadmetala četiri zainteresovana kupca.

Predstavnici Lamde, koji je Bekovu fabriku kupila preko firme „Property development“, registrovane u Beogradu, najavili su da će na zemljištu gde se sada nalaze napušteni proizvodni pogoni graditi hotel i stambeno naselje.

Svi poverioci Beka, koji potražuju oko 35 miliona evra, biće isplaćeni posle uplate prodajne cene fabike. Među poveriocima su i bivši radnici te fabrike.

Na aukciji prodata je i Bekova prodavnica u ulici Despota Stefana po počenoj ceni od 880 hiljada evra, a kupac je takođe grčka firma Skontal limitid.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=08&dd=10&nav_id=258840

A Knez Mihajlova nista?

By the way, jel to CEO ovaj komplex ili?
 
Au kakav prostor su dobili Grci. Ovo ce kad se napravi taj hotel i stambene zgrade biti super. Samo da se sto pre skloni ono ruglo od fabrike. Za ovu radnju u Knezu mislim da je cena prevelika. 9,8 miliona evra mi se cini heavy za ~1700 kvadrata bez obzira sto je sam centar. Mozda gresim ali da nije tako vec bi se neko prijavio na aukciju.
 
^^ Pa €9,8m mu dodje nekih €5.800 po kvadratu. Za lokal u najskupljoj gradskoj ulici to stvarno nije puno!
 
@Nenad, ne verujem, pošto kolko znam u sklopu tog komplexa je i jedna škola, nisam siguran da li je i škola bila na prodaju :D
 
Nenad":3puw3aie je napisao(la):
^^ Pa €9,8m mu dodje nekih €5.800 po kvadratu. Za lokal u najskupljoj gradskoj ulici to stvarno nije puno!
Mozda i nije puno ali tu nesto ne stima cim se niko nije prijavio na aukciju.
 
Ovo je daleko korisnija kupovina od one nesretne zgrade mupa :D Prvo sto ce ionako propalu firmu raspustiti i dati neke otpremnine radnicima koji nista nisu ni radili pa imaju neku mogucnost da uloze u neki biznis. A da ne govorim o uklanjanju onog raspalog kvarta koji nikako ne prilici toj lokaciji. Cini mi se da je ovo uz Marinu dorcoj jedan od kljucnih poteza ka stvarnom spustanju beograda na reke pa makar i blizu reke :D
 
Nalazi se i skola i biljna apoteka! Ali sa donje strane, dakle kada se ide onim "tranzitnim putem" (pored Gaucosa) ima neka ogromna satelitska antena koja je obezbedjena nekom kucicom, fancy ramopom i jos gomilom svetlecih stvari, da li neko zna sta je to?
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh