Šta je novo?

Obnovljivi izvori energije

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=361156#p361156:1gl1nhp3 je napisao(la):
rasho62 » 04 Дец 2015, 15:08[/url]":1gl1nhp3]Значи ли то да Србија у коначној сукцесији неће имати, од НЕ Кршко, ни цвоњка?

Наравно да неће. Није то амбасада.
 
KRAJ ERE FOSILNIH GORIVA: Svih 195 zemalja usvojilo globalni sporazum o klimatskim promenama
PARIZ - Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, danas su usvojili sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja, a odobrilo ga je 195 zemalja
http://www.kurir.rs/planeta/skup-u-pari ... ak-2056385
 
jel to znači da nema više dimljenog mesa :shock:
 
Игоре, ако ти није тешко исправити назив теме у Обновљиви извори енергије.
 
daleko je josh do kraja ere. Lako je potisati, to treba implementirati
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=362309#p362309:137eqavr je napisao(la):
rasho62 » 12 Dec 2015 09:47 pm[/url]":137eqavr]Игоре, ако ти није тешко исправити назив теме у Обновљиви извори енергије.
Ispravljeno :sesir:
 
ne znam da li je neko ovde pomenuo strawberry energy, ali mislim da su svakako vrdeni pomena.
Bio sam pre neki dan na konferenciji oko uticajnih startup-ova i oni su svestki poznati startup brend na polju zelene energije.
Posle sam se interesovao malo više o njima i mogu reći da imaju fenomenalnu priču. Svakako ko želi preporučujem da se informiše, meni bar takve stvari ulepšaju dan
 
Када се реши проблем пуњења мобилних телефона онда је решено све :?
Иначе када се упореди енергија употребљена за производњу соларних панела, па батерија, па енергија која је потребна да се грађевински одради то далеко превазилази енергију која се директно искористи за пуњење телефона. Да не причам о еколошким проблемима које праве батерије.Толико о обновљивости и ономе што је релевантно за ову тему.

Слажем се да је једна лепа прича и да може да подстакне људе да исправније размишљају.
 
Strawberry bi mogao da razvije i uredjaje koji koriste energiju vetra ili rečnog toka. Ovako guraju jedan proizvod i tehnologiju godinama i upašće u zamku koje nisu izbegle ni mnogo veće tech firme, fokus na marketing gde se zanemaruje r&d jer višak zarade ide na promociju.
 
(VIDEO) NUDIM VAM BESPLATNU STRUJU ALI NIKO JE NEĆE Ceo svet želi izum našeg naučnika, samo SRBI NE!

Iako je još pre četiri godine profesor Vladan Petrović u Badnjevcu kod Kragujevca postavio solarno postrojenje bez panela koje sakuplja i skladišti sunčevu energiju koja cele zime može da se koristi, a o čemu je Kurir među prvima pisao, niko u Srbiji nije zainteresovan za njegov izum.
http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/nudim ... ak-2478803
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HEpBk9J886c[/youtube]
 
Isto tako ja imam poznanika koji mi je drag, čovek je dipl.inž.maš, opak programer starog kova, stručnjak u svakom smislu za tehničke nauke ali me ubedjuje da je pomoću jakih magneta moguće napraviti perpetuum mobile. Pitam ga ja za Njutnove zakone koji to opovrgavaju, kaže mi da su ti zakoni faux,,, Ima nas raznih.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=409405#p409405:3k1t9un5 je napisao(la):
dove » 06 Oct 2016 09:32 pm[/url]":3k1t9un5](VIDEO) NUDIM VAM BESPLATNU STRUJU ALI NIKO JE NEĆE Ceo svet želi izum našeg naučnika, samo SRBI NE!

Iako je još pre četiri godine profesor Vladan Petrović u Badnjevcu kod Kragujevca postavio solarno postrojenje bez panela koje sakuplja i skladišti sunčevu energiju koja cele zime može da se koristi, a o čemu je Kurir među prvima pisao, niko u Srbiji nije zainteresovan za njegov izum.

Otkad sam prvi put čuo za Vladana Petrovića i njegov izum pokušavam da razumem kako se vreo vazduh skladišti tokom cele zime, a da se u potpunosti ne oslobodi energije. Mislim da tu nešto ne štima. Po logici vođenoj svojstvima materijala, zar ne bi bilo pametnije da se ta energija koristi da greje vodu, a ne vazduh?
 
Jel to zaludjivanje za siroke narodne mase ili radi
 
Za šest godina gasi se osam termo blokova
S. BULATOVIĆ | 26. jul 2017. 11:04 |
U toku javna rasprava o energetskoj strategiji za period do 2023. godine
U NAREDNIH šest godina biće isključeno osam termo-blokova koji su odradili svoje. Njihov učinak bi trabalo da nadomesti budućih osam vetroelektrana, jedna parno-gasna termoelektrana u Pančevu i blok B3 u TE Kostolac B.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... mo-blokova
 
Komšijske vesti ... pa setih se da kod nas još jače ume da duva

....Kada košava u Vršcu duva 120 kilometara na čas, mnogi pomišljaju na prirodnu katastrofu, dok je za Vrščane to samo jedan od onih dana sa malo jačim vetrom.....

Kako je bura na Pagu srušila vetrenjaču tešku 35 tona?

Olujna bura koja je na Pag donela vetrove od 100 km/h srušila je čeličnu vetrenjaču tešku 35 tona i visoku 50 metara.


Da li je bura jedini krivac, pokušao je da odgovori direktor "Vjetroelektrane Pag" Tonći Panza, prenosi portal "Indeks

Ovo nije jačina bure koja je presnažna za Pag, moramo da vidimo šta se zapravo dogodilo - rekao je on.

Prema dosadašnjim analizama, sve upućuje na to kako je prvo došlo do loma jedne od tri elise duge 25 metara, što je na kraju uzorkovalo pad cele vetrenjače, javlja HRT.

Ko je kriv, bura ili materijal, još nije poznato. Zasad se pretpostavlja kako je centrifugalna sila odbacila elisu stotinak metara dalje, a u havariji srećom, nije bilo žrtava.

Teška 35 tona, svaka vetrenjača može snabdevati i do 600 domaćinstava.

Šteta koja je nastala prilikom pada vetrenjače, za kompaniju "Vjetroelektrana" procenjuje se na 600.000 evra.
Izvor http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU ... ku-35-tona
 
Dove + 1 :)
A da mi to ispratimo nekako da vidimo dal ce ih dobro ankerisatii kako se ne bi skrsile ko kod komssija a silne pare kostaju
:grand:
 
Kod vetroparkova se meri jacina vetra na odgovarajucoj visini i tu je vetar jaci od onog koji osecamo mi. Za svaki vetrogenerator postoji max brzina vetra i ako se premasi ta brzina vetrogenerator ukoci zbog mogucih mehanickih ostecenja. Nemam sada tacne podatke, i verujem da su za razlicite snage vetrogeneratora razliciti pragovi max brzine vetra. Energija proizvedena iz OIE se placa po povlascenim cenama i isplati se investicija. Koliko sam jos upoznata, nije ni elektromreza sposobna da prihvati veliku dodatnu snagu bez izgradnje dodatnih razvodnih postrojenja i transformatora, generalno je zastarela, i distribuciji je veliki problem prosiriti kapacitete iz sopstvenih izvora, ali su radi da preuzmu TS ili RP ukoliko ih izgradite o sopstvenom trosku.
 
...Energija proizvedena iz OIE se placa po povlascenim cenama...
Nešto mi govori da je tu kvaka
mada vetrogeneratori su daleko trajniji a samim tim isplatljiviji od solarnih panela
:sesir:
 
al su ekoloska katasrofa, posto su mehanicki generator, proizvode obrtno magnetno polje, e sad ne znam tacno sta se onda desi da li imaju ispravljac pa invertor al znam da proizvode i visokofrekventno promenljivo magnetno polje, koje mnogo smeta pticama, znam da u celoj sloveniji ima samo 2 turbine bas iz tog razloga, planirali su vise, ali su kasnije otkrili da su jako stetne po ekosisteme
 
Vrh